28.11.05, 15:27
jestem w 24tc
dzis od rana czuje potezny bol z prawej strony, taki klujacy i nie do
wytrzymania, zwlaszcza gdy probuje chodzic.
zadzwonilam do mojego lekarza i wiecie co, powiedzial zebym wziela ibuprom.
oczywiscie zapytalam o skutki a on powiedzial, zeby sie wogole nie przejmowac
bo w tak wysokiej ciazy sie go juz podaje.
facet jest zawsze jak najbardziej w porzadku, sama nie wiem, ale boli tak
strasznie, ze wzielam.
ciekawe co bedzie dalej
Obserwuj wątek
    • trika13 Re: Ibuprom 28.11.05, 15:32
      pewnie nic nie będzie, ale ja zawsze myślałąm, że Ibupromu nie wolno przez całą
      ciążę. Wolno paracatamol na pewno, więc może na przyszłość bierz APAP? pozdrawiam!
      • xixx Re: Ibuprom 28.11.05, 15:43
        Dokłądnie to samo mówi mój lekarz, ibupromu wg niego nei można brać przex cały
        okres ciąży, za to można brać leki oparte na paracetamolu, w tym właśnie APAP.
        • magdalena_gk Re: Ibuprom 28.11.05, 15:48
          nie bierz, niech sobie lekarz eksperymentuje na sobie albo swojej ciężarnej
          córce. Paracetamol można brać zawsze, dostają go nawet noworodki, ibuprofen
          moga brać dzieci po 3 miesiącu życia więc coś w tym musi być. Jak bardzo będzie
          bolało to kup Panadol Extra - wzmocnione działanie przez kofeinę. Pozdrawiam
      • evita_iv Re: Ibuprom 28.11.05, 16:28
        nie polecam ibupromu.Bardzo niezdrowy.Polecam Apap.
    • magdalena_gk Re: Ibuprom 28.11.05, 15:49
      a swoją drogą czy to nie boli cię przypadkiem wyrostek, lepiej idź do lekarza
    • zara11 Re: Ibuprom 28.11.05, 15:53
      ja wzielam ibuprom w ok.2tc, jak jeszcze nie wiedzialm, ze jestem w ciazy, a
      bol brzucha odczytalam jako bol menstruacyjny. potem nie dawalo mi to spokoju,
      bo wiem, ze ibuprofem jest niedozwolony w ciazy. zaczelam szukac i znalazlam
      gdzies w necie, ze nalezy do grupy B lekarstw, czyli takich, ktorych sie nie
      powinno przyjmowac w czasie ciazy, ale ich skutki na ciaze ludzka nie sa znane,
      lub zaobserwowane (jakos tak). to mnie uspokoilo (nieco), bo sa grupy lekow
      wiekszego ryzyka i zakazu w czasie ciazy. U mnie to byl sam poczatek, wiec
      najwieksze niebezpieczenstwo. z tego, co wiem, to jedynie apap wchodzi w gre,
      choc tez nie za bardzo na poczatku.ale ty juz jestes duzo dalej, wiec, skoro
      lekarz zalecil, to sie nie martwwink
    • melka_x Re: Ibuprom 28.11.05, 16:11
      Az trudno uwierzyć, że to reakcja lekarza.
      Po pierwsze środki mające w składzie ibuprofen są odradzany w ciąży (przede
      wszystkim możliwość wad układu pokarmowego). Polecany jest paracatamol, a w
      przypadku bardzo silnych bólów pyralgina (z zastrzeżeniem, że w zaawansowanej
      ciąży sporadycznie i tylko w przypadku b.silnego bólu).

Po drugie pomijając juz kwestie wyboru środka jeśli natężenie bólu jest bardzo
      silne, zawsze wymaga to badania. Poza kwestiami ciążowymi - silny, kłujący ból
      po prawej stronie i facet nawet nie zapytał Cię o wyrostek?

Po trzecie wady rozwojowe mogą się pojawić się w III trymestrze ciąży, nie
      sposób uwierzyć, że położnik nie ma tej świadomości.
      • kamilka2 Re: Ibuprom 28.11.05, 16:37
        czytalam gdzieś że ibuprom mozna podawac w zaawansowanej ciąży.Wiem z emoja
        koleżanka brala i jest oki, ma 2 m-c córkę.Ja osobiście biore Apap bo mam bardzo
        silne i częste mireny,niestety Apap tylko przytlumia ból.Pozdrawiam
    • mmilkaa1 Re: Ibuprom 28.11.05, 21:25
      hej, nie martw sie - wzielas juz i tak, jednorazow przyjecie nie powinno ci
      zaszkodzic, ale na przyszlosc sugeruje jak dziewczyny -cos z paracetamolem -
      panadol etc. a co do bolu - ja mialam cos takiego kilka razy w drugim trymestrze
      -i to byl ewidentnie bol jajnika, zreszta tego samego, ktory zapoczatkowal moja
      ciaze i niezle dal mi w kosc w pierwszych 2 miesiacach. moze u ciebie to to samo
      - bo to wlasnie taki klujacy bol - raz usiadlam sobie na plotku przed praca i
      czekalam na meza, bo nie umialam wrocic do budynku, tak bolalo. ale po kilku
      godzinach, bagatela samo przechodzilo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka