01.12.05, 00:11
Dziewczyny co w ciazy na zgage mozna zjesc?
Nie wiem skad to sie bierze ale nigdy wczesniej nie czulam takiego pieczena w
gardle.
Okropnosc!!!
Obserwuj wątek
    • betunia80 Re: ZGAGA 01.12.05, 00:17
      Mozesz brac leki na zgage, nie sa szkodliwe. A tak z domowych sposobow - nie
      jedz wieczorami, napij sie ciepłej herbaty z cukrem (mi to pomaga), mozesz pic
      cieple mleko (zimne tez ponoc działa), no i przegryzanie skórki chleba. Ja
      zgage mam wieczorami, ale stosuje sie do tych rad co Ci napisałam i jakos nie
      meczy mnie zgaga smile
      • o_l_a3 Re: ZGAGA 01.12.05, 07:21
        rennie dla mnie jest najlepsze smile pozdrawiam smile
    • moniszek1 Re: ZGAGA 01.12.05, 07:51
      Mnie przez cała ciążę ratuje herbatka "Ziolowy Raj" Vitaxu, nie tylko jest dobra
      na zgagę, ale i na inne dolegliwości trawienne.
    • renata48 na zgade 01.12.05, 08:19
      migdaly i mleko dzialaja na zgage, no i trzeba odrzucic jedzenie ciezkostrawne.
      czekolada dziala bardzo niekorzystnie na zgage w moim przypadku.

pozdrawiam
      • fullcolor Re: na zgade 01.12.05, 08:34
        Na zgagę nie można brać wszystkich dostępnych leków, np ranigast jest
        niedozwolony. Ja biorę i polecam rennie, skutkuje bardzo szybko.
    • paleczka78 Re: ZGAGA 01.12.05, 09:08
      mnie gin poleciła robienie naparu z siemienia lnianego. nie jest to może
      najsmaczniejsze, ale od kiedy piję to świństwo co rano to n ie miałam ani
      jednej zgagi, a przytym nie mam też zaparć
    • visenna2 Re: ZGAGA 01.12.05, 09:16
      Mnie na początku pomagało mleko (zimne). Ale ostatnio przestało, bo Młoda
      nieźle urosła i co się schylę, to czuję jak mi ugniata żołądek i od razu
      dostaję zgagismile
      Teraz pomagają mi tabletki Manti, migdały i pozycja pionowa bez schylaniasmile
      • a_pynia Re: ZGAGA 01.12.05, 10:13
        Migdały, migdały i jeszcze raz migdały! Profilaktycznie jednego co kilka godzin
        i w przypadku napadu zgagi kilka na raz. Wcześniej próbowałam wszystkiego i
        skutkowało tylko na krótko. A teraz jem wszystko póki mogę smile).
        • monika9990 Re: ZGAGA 01.12.05, 10:36
          Ja słyszałam, że migdały maja coś trującego w sobie. Lepiej ostrożnie z nimi.
    • kamakszi Re: ZGAGA 01.12.05, 10:33
      nie będę oryginalna - ja też stawiam na migdały i mleko albo jogurt. wieczorem bez kubka mleka nie mam sie po co kłaść do łóżkawink
      jest jeszcze taki sposób, brzmi hochsztaplersko;P ale pomaga naprawdę... w każdym razie ja mam to ze sobą w mojej ApoteczceNaZgage, która zajmuje obecnie honorowe miejsce w torebcewink
      zmiel kminek i majeranek... taki zwykły suchy... zmielić razem, i jak zgaga napada to odrobinkę wziąć, dosłownie na czubek języka. trochę potrzymać na języku, a potem normalnie przełknąć.

oczywiście sposób nie nadaje sie dla osób, które nie tolerują kminku, a takich jest zdaje się - o dziwo!:] - sporo...
    • kamakszi Re: ZGAGA 01.12.05, 10:38
      asiaaa1 napisała:

> Nie wiem skad to sie bierze ale nigdy wczesniej nie czulam takiego pieczena w
      > gardle.

a co do tego skąd się bierze.. no własnie, moim zdaniem każą dolegliwość ciążową łatwiej się pokonuje, jak się wie, skąd ona przylazła. te zgagi męczą tak potwornie bo: po pierwsze, rozrastająca się macica aczyna Ci uciskać inne narządy - to jasne. stąd też te częste sikania, zaparcia itd. po prostu macica się tam rozpanoszyć próbuje, i łatwo jej się to udajewink
      poza tym - wraz ze rozwojem ciąży, uwalnia się jakiś hormon, który powoduje, że nie domykaja sie do końca "drzwiczki" żołądka. a więc drzwiczki szwankują, żołądek jest uciskany - przez co jego treści łatwiej "wyciskane" są do góry.

(biolożki wara od mojego sposobu tłumaczenia!;D dobra, jestem laiczką, ale za to ciekawą świata!;P)
    • asiaaa1 Re: ZGAGA 01.12.05, 11:09
      Dzieki dziewczyny!
      Bede probowac wszystkiego zwlaszcza ze wczoraj nie moglam przez TO zasnac.
      Co do kminku to odpadam bo nie toleruje.
      I bardzo dziekuje za "profesjonalne" wytlumaczenie problemu.
      Pozdrawiam wasze brzusie!
    • pyrtek3 Re: ZGAGA 01.12.05, 11:13
      DWIE LYZECZKI SMIETANY!!!
    • madziaak1 Re: ZGAGA 01.12.05, 15:55
      na mnie działa mleko zimne i spanie z głową dość wysoko bo zgaga póki co nawiedza mnie w nocy tylko, i oby nie częściej smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka