asiaaa1 01.12.05, 00:11 Dziewczyny co w ciazy na zgage mozna zjesc? Nie wiem skad to sie bierze ale nigdy wczesniej nie czulam takiego pieczena w gardle. Okropnosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betunia80 Re: ZGAGA 01.12.05, 00:17 Mozesz brac leki na zgage, nie sa szkodliwe. A tak z domowych sposobow - nie jedz wieczorami, napij sie ciepłej herbaty z cukrem (mi to pomaga), mozesz pic cieple mleko (zimne tez ponoc działa), no i przegryzanie skórki chleba. Ja zgage mam wieczorami, ale stosuje sie do tych rad co Ci napisałam i jakos nie meczy mnie zgaga Odpowiedz Link Zgłoś
moniszek1 Re: ZGAGA 01.12.05, 07:51 Mnie przez cała ciążę ratuje herbatka "Ziolowy Raj" Vitaxu, nie tylko jest dobra na zgagę, ale i na inne dolegliwości trawienne. Odpowiedz Link Zgłoś
renata48 na zgade 01.12.05, 08:19 migdaly i mleko dzialaja na zgage, no i trzeba odrzucic jedzenie ciezkostrawne. czekolada dziala bardzo niekorzystnie na zgage w moim przypadku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fullcolor Re: na zgade 01.12.05, 08:34 Na zgagę nie można brać wszystkich dostępnych leków, np ranigast jest niedozwolony. Ja biorę i polecam rennie, skutkuje bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
paleczka78 Re: ZGAGA 01.12.05, 09:08 mnie gin poleciła robienie naparu z siemienia lnianego. nie jest to może najsmaczniejsze, ale od kiedy piję to świństwo co rano to n ie miałam ani jednej zgagi, a przytym nie mam też zaparć Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: ZGAGA 01.12.05, 09:16 Mnie na początku pomagało mleko (zimne). Ale ostatnio przestało, bo Młoda nieźle urosła i co się schylę, to czuję jak mi ugniata żołądek i od razu dostaję zgagi Teraz pomagają mi tabletki Manti, migdały i pozycja pionowa bez schylania Odpowiedz Link Zgłoś
a_pynia Re: ZGAGA 01.12.05, 10:13 Migdały, migdały i jeszcze raz migdały! Profilaktycznie jednego co kilka godzin i w przypadku napadu zgagi kilka na raz. Wcześniej próbowałam wszystkiego i skutkowało tylko na krótko. A teraz jem wszystko póki mogę ). Odpowiedz Link Zgłoś
monika9990 Re: ZGAGA 01.12.05, 10:36 Ja słyszałam, że migdały maja coś trującego w sobie. Lepiej ostrożnie z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamakszi Re: ZGAGA 01.12.05, 10:33 nie będę oryginalna - ja też stawiam na migdały i mleko albo jogurt. wieczorem bez kubka mleka nie mam sie po co kłaść do łóżka jest jeszcze taki sposób, brzmi hochsztaplersko;P ale pomaga naprawdę... w każdym razie ja mam to ze sobą w mojej ApoteczceNaZgage, która zajmuje obecnie honorowe miejsce w torebce zmiel kminek i majeranek... taki zwykły suchy... zmielić razem, i jak zgaga napada to odrobinkę wziąć, dosłownie na czubek języka. trochę potrzymać na języku, a potem normalnie przełknąć. oczywiście sposób nie nadaje sie dla osób, które nie tolerują kminku, a takich jest zdaje się - o dziwo!:] - sporo... Odpowiedz Link Zgłoś
kamakszi Re: ZGAGA 01.12.05, 10:38 asiaaa1 napisała: > Nie wiem skad to sie bierze ale nigdy wczesniej nie czulam takiego pieczena w > gardle. a co do tego skąd się bierze.. no własnie, moim zdaniem każą dolegliwość ciążową łatwiej się pokonuje, jak się wie, skąd ona przylazła. te zgagi męczą tak potwornie bo: po pierwsze, rozrastająca się macica aczyna Ci uciskać inne narządy - to jasne. stąd też te częste sikania, zaparcia itd. po prostu macica się tam rozpanoszyć próbuje, i łatwo jej się to udaje poza tym - wraz ze rozwojem ciąży, uwalnia się jakiś hormon, który powoduje, że nie domykaja sie do końca "drzwiczki" żołądka. a więc drzwiczki szwankują, żołądek jest uciskany - przez co jego treści łatwiej "wyciskane" są do góry. (biolożki wara od mojego sposobu tłumaczenia!;D dobra, jestem laiczką, ale za to ciekawą świata!;P) Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaa1 Re: ZGAGA 01.12.05, 11:09 Dzieki dziewczyny! Bede probowac wszystkiego zwlaszcza ze wczoraj nie moglam przez TO zasnac. Co do kminku to odpadam bo nie toleruje. I bardzo dziekuje za "profesjonalne" wytlumaczenie problemu. Pozdrawiam wasze brzusie! Odpowiedz Link Zgłoś
madziaak1 Re: ZGAGA 01.12.05, 15:55 na mnie działa mleko zimne i spanie z głową dość wysoko bo zgaga póki co nawiedza mnie w nocy tylko, i oby nie częściej Odpowiedz Link Zgłoś