madziaknoemi 01.12.05, 20:45 tak się zastanawiam od kiedy daje się dziecku smoczek?mozna kupic juz takie od 0-6 miesięcy,ale czy w ogóle jest przydatny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubas2001 Re: od kiedy smoczek? 02.12.05, 08:48 Ja mojego syna, obecnie 4,5 letniego wychowałam bez smoczka - na cycu. Teraz planuję tak samo. Właściwie nie bardzo wiedziałam kiedy i po co miałabym serwować małemu smoka więc zostało bez. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia79 Re: od kiedy smoczek? 02.12.05, 08:54 Moj siostrzeniec (teraz ma roczek) tez nie używal smoczka, również tego z butelki. Był karmiony piesią, a soczki pił z kubeczka "niekapka". My kupiliśmy smoczek dla maleństwa tak na wszelki wypadek (jeszcze jest w brzuszku), ale jeśli nie bedzie potrzeby nie bedziemy go uzywać wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarysiistasia Re: od kiedy smoczek? 02.12.05, 09:36 nasza starsza córcia, teraz 3 lata, również obyła się bez smoczka, również tego butelkowego, od razu piła z niekapka. a synek - 10 m-cy, używa smocza. generalnie do zasypiania i czasem w kryzysowych sytuacjach, np. u lekarza itd. są takie dzieci, które smoczka nie tolerują i choćby nie wiem co nie wezmą do buzi zobaczysz, będziesz wiedziała, obserwując swje dzieciątko, czy w Waszej sytacji smoczek to dbre rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
edi1978 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 13:54 my uzywamy smoczka od drugiego dnia po urdzeniu.tak chciał ssac ze nie dawałam rady-smoczek pomógł Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:10 mój prawie 4 miesięczny synuś nienawidzi smoczków a ilekroć próbowałam mu go wepchnąć to patrzyła na mnie z wyrzutem jakby pytał a cóż to za paskudztwo oczywiście smoka wypluwał pod sufit, przetestowalam 6 firm i żyjemy bez smoka bo żadna mu nie przypasiła - tak więc nawet jeśli mama ma zamiar zapchać malucha smokiem to jej zamiar nie musi być zgodny z zamiarem jego żucia przez malucha Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:17 Ja swojemu dziecku nie będę dawała smoczka. Od tego maluchom w buzi pleśniówki się robią i mają krzywy zgryz. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:47 jak sie oblizuje smoczek dziecka lub go nie myje to moze i sie robia plesniawki ... same z siebie sie nie biora Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:49 Nie wiem, możliwe. Ale krzywy zgryz to dla mnie wystarczający pretekst, aby dziecku smoczka do buzi nie ładować. Odpowiedz Link Zgłoś
pati261 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:49 Ja mojej córce nie dawałam smoczka, ona go poprostu nie chciała. Moim zdaniem to nawet lepiej bo przynajmniej nie będzie miec wad zgryzu, a potem też jest ciężko oduczyć dziecko od smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
scarletta84 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 15:32 cos cie sie tak czepnely tych wad zgryzu???? jak smok jest zle dobrany to moze sie i zrobia, jak smok jest dobry jakosciowo, testowany ze wszystkimi patentami krolika to dziecku nic nie dolega po smoczku tak samo jak z tym ze niektore maluchy nie chca smoczka tak i ta praktyka dziala w druga strone... niektore malenstwa bez smoczka zyc nie moga i mama se moze swoja teorie o wstrzemiezliwosci smoczkowej wsadzic miedzy bajki.... roznie to bywa. moja przyjaciolka tez sie zarzekala ze smoka to ona nigdy w zyciu nie kupi bo smok jest beee. jak jej synek dal popalic i pokazal ze ssanie ma takie ze mu cycek, paluszki i najrozniejsze czesci garderoby nie wystarczaja to zmienila zdanie. a zabki ma facet super mimo ze niedlugo mu 3 latka stukna... tyle ze nie kupowala byle g.. tylko w smoczek zainwestowala z gorniejszej polki Odpowiedz Link Zgłoś
tarja30 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 15:58 Jak dziecko chce ssac albo jak go smoczek uspokaja to dawac.Co do wady zgryzu to zupelnie sie z tym nie zgadzam..no chyba ze zle dobierze sie smoczka Odpowiedz Link Zgłoś