Dodaj do ulubionych

od kiedy smoczek?

01.12.05, 20:45
tak się zastanawiam od kiedy daje się dziecku smoczek?mozna kupic juz takie
od 0-6 miesięcy,ale czy w ogóle jest przydatny?
Obserwuj wątek
    • kubas2001 Re: od kiedy smoczek? 02.12.05, 08:48
      Ja mojego syna, obecnie 4,5 letniego wychowałam bez smoczka - na cycu. Teraz
      planuję tak samo. Właściwie nie bardzo wiedziałam kiedy i po co miałabym
      serwować małemu smoka więc zostało bez. Pozdrawiam.
    • nikusia79 Re: od kiedy smoczek? 02.12.05, 08:54
      Moj siostrzeniec (teraz ma roczek) tez nie używal smoczka, również tego z
      butelki. Był karmiony piesią, a soczki pił z kubeczka "niekapka". My kupiliśmy
      smoczek dla maleństwa tak na wszelki wypadek (jeszcze jest w brzuszku), ale
      jeśli nie bedzie potrzeby nie bedziemy go uzywać wcale.
      • mamamarysiistasia Re: od kiedy smoczek? 02.12.05, 09:36
        nasza starsza córcia, teraz 3 lata, również obyła się bez smoczka, również tego
        butelkowego, od razu piła z niekapka. a synek - 10 m-cy, używa smocza.
        generalnie do zasypiania i czasem w kryzysowych sytuacjach, np. u lekarza itd.
        są takie dzieci, które smoczka nie tolerują i choćby nie wiem co nie wezmą do
        buzismile zobaczysz, będziesz wiedziała, obserwując swje dzieciątko, czy w Waszej
        sytacji smoczek to dbre rozwiązanie.
        • edi1978 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 13:54
          my uzywamy smoczka od drugiego dnia po urdzeniu.tak chciał ssac ze nie dawałam
          rady-smoczek pomógł
          • luna333 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:10
            mój prawie 4 miesięczny synuś nienawidzi smoczków a ilekroć próbowałam mu go wepchnąć to patrzyła na mnie z wyrzutem jakby pytał a cóż to za paskudztwo smile oczywiście smoka wypluwał pod sufit, przetestowalam 6 firm i żyjemy bez smoka bo żadna mu nie przypasiła - tak więc nawet jeśli mama ma zamiar zapchać malucha smokiem to jej zamiar nie musi być zgodny z zamiarem jego żucia przez malucha smile
    • koza_w_rajtuzach Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:17
      Ja swojemu dziecku nie będę dawała smoczka.
      Od tego maluchom w buzi pleśniówki się robią i mają krzywy zgryz.
      • an_ni Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:47
        jak sie oblizuje smoczek dziecka lub go nie myje to moze i sie robia
        plesniawki ...
        same z siebie sie nie biora
        • koza_w_rajtuzach Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:49
          Nie wiem, możliwe.
          Ale krzywy zgryz to dla mnie wystarczający pretekst, aby dziecku smoczka do
          buzi nie ładować.
    • pati261 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 14:49
      Ja mojej córce nie dawałam smoczka, ona go poprostu nie chciała. Moim zdaniem
      to nawet lepiej bo przynajmniej nie będzie miec wad zgryzu, a potem też jest
      ciężko oduczyć dziecko od smoczka.
      • scarletta84 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 15:32
        cos cie sie tak czepnely tych wad zgryzu???? jak smok jest zle dobrany to moze sie i zrobia, jak smok
        jest dobry jakosciowo, testowany ze wszystkimi patentami krolika to dziecku nic nie dolega po
        smoczku smile tak samo jak z tym ze niektore maluchy nie chca smoczka tak i ta praktyka dziala w druga
        strone... niektore malenstwa bez smoczka zyc nie moga i mama se moze swoja teorie o
        wstrzemiezliwosci smoczkowej wsadzic miedzy bajki.... roznie to bywa. moja przyjaciolka tez sie
        zarzekala ze smoka to ona nigdy w zyciu nie kupi bo smok jest beee. jak jej synek dal popalic i pokazal
        ze ssanie ma takie ze mu cycek, paluszki i najrozniejsze czesci garderoby nie wystarczaja to zmienila
        zdanie. a zabki ma facet super mimo ze niedlugo mu 3 latka stukna... tyle ze nie kupowala byle g..
        tylko w smoczek zainwestowala z gorniejszej polki smile
        • tarja30 Re: od kiedy smoczek? 03.12.05, 15:58

Jak dziecko chce ssac albo jak go smoczek uspokaja to dawac.Co do wady zgryzu
          to zupelnie sie z tym nie zgadzam..no chyba ze zle dobierze sie smoczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka