eps 01.01.06, 19:34 Czy morfologię trzeba robic naczczo? Myślałam że tak ale znajoma mówi że nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eleanorrigby Re: Morfologia na czczo? 01.01.06, 19:38 Robi się ją na czczo ze względu na leukocyty-po jedzeniu ich poziom może być podwyższony.Na poziom hemoglobiny,hematokryt,ilość krwinek czerwonych jedzenie nie ma wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
izapyza25 Re: Morfologia na czczo? 02.01.06, 17:36 Masz rację. Lekarz podobnie to argumentował. Jest to bardzo wazne. Poziom glukozy tez bedzie podwyzszony po jedzeniu. Takze morfologia zawsze na czczo! Iza Odpowiedz Link Zgłoś
beem3 Re: Morfologia na czczo? 01.01.06, 20:12 najlepiej zrobić ją na czczo,wtedy otrzyma sie najlepszy obraz leukocytów Odpowiedz Link Zgłoś
paris4 Re: Morfologia na czczo? 02.01.06, 08:12 No ja nigdy nie robiłam całkiem na czczo bo w ciąży miałam tak, że jak czegoś nie zjadłam po wstaniu to zaraz mnie na omdlenie brałoWięc jakiś mały chlebek z masłem zawsze przed badaniami był. Wyjątkiem było obciążenie glukozą - nie wiem jak to wytrzymałam Odpowiedz Link Zgłoś
malgolkab Re: Morfologia na czczo? 02.01.06, 10:54 pytalam ostatnio przy badaniu i pielegniarka powiedziala, ze zwyklej morfologii (bez rozmazu) nie trzeba robic na czczo Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: Morfologia na czczo? 02.01.06, 15:52 Czesć!Zgadzam się z pierwszą wersją, czyli że lepiej na czczo ze względu na leukocyty, na inne parametry morfologii jedzenie raczej nie wpływa.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: Morfologia na czczo? 02.01.06, 16:00 jezeli chcesz miec rzetelny obraz morfologii musisz zrobic na czczo Odpowiedz Link Zgłoś
dasia_p Re: a toksoplazmoza? 02.01.06, 16:03 A jak wykonuje się badanie na toksoplazmoze, trzeba być na czczo?? Odpowiedz Link Zgłoś
llilly Re: a toksoplazmoza? 02.01.06, 16:10 Myślę że na toxo nie, tak się zastanawiam i nie widzę przyczyny dla której jedzenie by miało wpływać na wyniki Ig p/toxo.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: a toksoplazmoza? 02.01.06, 18:40 Nie, toxo nie, zresztą robiłam moim kotom i było to w południe, po sniadanku :- ) (kocim). Wyniki takie jak u ludzi (i cena). Ka Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: a toksoplazmoza? 02.01.06, 21:40 witajcie wczoraj robilam morfologie (24 tc), i nie wszystko mam w normie. bylam po herbatce i kromeczkach z maselkiem ( pielegniarka mowila bym cos zjadla by nie oslabiac dzieciaczka) czy tymi wynikami mam sie martwic? (cukrzycy nie mam) Leukocytoza 11,4 G/L norma:4-10 Granulocyty wart.bezwzgledna 9,0 G/L norma:1,8-7,8 Granulocyty % 79,0 % norma:45,0-78,0 Anizocytoza krwinek czer. 14,6 norma: 11,5-14,5 Ferrytyna 9 ng/ml norma:15-150 Odpowiedz Link Zgłoś
ledzeppelin3 Re: a toksoplazmoza? 02.01.06, 21:44 Nie jest tak źle, trochę zapasy żelaza w organizmie siadły, ale w ciąży to się często zdarza. Dkla lepszego obrazu dobrze byłoby, gdybyś podała wartości hemoglobiny, hematokrytu i liczbę krwinek czerwonych. Co do leukocytozy, w ciąży zwykle jest podwyższona, Twoja nie jest alarmiująca. Może przebyłaś ostatnio jakąś infekcję? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna reszta badan 03.01.06, 08:46 dziekuje Ci bardzo za pomoc podaje reszte badan o ktorych pisalas ze sa wazne: hemoglobina 8,6 mmol/l norma: 7,5-10,0 hematokryt 0,406 L/L norma: 0,370-0,470 krwinki cz. 4,88 T/I norma:4,00-5,00 Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Morfologia na czczo? 02.01.06, 23:02 byłam dzis na pobraniu krwi, asekuracyjnie naczczo i spytałam pielęgniarke jak to powinno być. Powiedziała że trzeba naczczo. Dlaczego to już nie spytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mmilkaa1 Re: Morfologia na czczo? 02.01.06, 23:56 opinia zależy od pielegniarki. Mi na przklad sama powiedziala, ze przy samej morfologii cos moge przegryzc zeby sie nie katowac w ciazy. a np. we Francji w ogole nie robia tego na czczo, tak pisala na prywatnym fdorum jedna ze styczniowek. mysle ze jak chwycisz kromke chleba z malem czy serkiem to nie zmienisz wynikow, a latwiej przetrzymasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek123 Re: Morfologia na czczo? 03.01.06, 10:29 Mnie pielegniarka poradzila, widzac moja zielono-szara twarzyczka, aby rano cos zjesc, a po paru godzinach przyjsc na morfologie. Odpowiedz Link Zgłoś
patysiak Re: Morfologia na czczo? 03.01.06, 10:38 tylko na czczo choc zalezy co masz dkladnie badane. na wszelki wypadek zapytaj w zabiegowym. Odpowiedz Link Zgłoś