06.01.06, 21:16
czy któraś z was ma epi? ja - tak. i boję się, bo chcę mieć dziecko, ale nie moge odstawic leków, a przecież to są co tu dużo mówić leki z kategorii psychotropów. wiem że poród to będzie cesarka, ale co z całą ciążą? Nie chcę, żeby moje dziecko truło sie lekami które ja biorę, z drugiej strony jeśli odstawię leki przed ciążą i na jej czas, to będzie zagrożenie dla mnie.

Jeśli ktoś ma doświadczenia w ciąży versus epilepsjiwink może napisze mi coś co by sprawiło, że przestanę się zadręczać.
Jestem młoda, biorę leki "od dziecka" i za dwa lata chciałabym zajść w ciążę, boję się, że to wszytsko nie będzie łatwe albo dla mnie, albo dla "nas".
Obserwuj wątek
    • levti Re: epilepsja 06.01.06, 22:26
      Witaj!Ja nie jestem chora,ale wiem,z sa leki p/padaczkowe do bezpiecznego
      stosowania w ciazy.W tej chwili nie moge sobie przypomniec nazwy.Generalnie to
      osoba przygotowująca sie do ciazy,a chorujaca na padaczke powinna byc juz dlugo
      przed ciaza pod kontrola neurologa i ginekologa.Poczecie w takim przypadku
      powinno byc calkowicie swiedome,gdyz wczesniej nalezy juz zmienic leki.Znam
      przypadki,kiedy kobiety majace epi,przeszly ciaze bez problemow i dzieci
      urodzily sie zdrowe.
    • gosiunia1021 Re: epilepsja 07.01.06, 15:36
      Cześć. Ja choruję na epi juz od 9 roku życia więc "bujam" sier z nią od 20 lat.
      Też sie bałam zajść w ciążę bo cały czas brałam leki ale odważyłam się i moja
      córeczka ma dziś 2,5 roku, jest zdrowa mimo brania prze całą ciążę leków.
      Lekarz powqiedział mi że lepiej brać leki niz narazić dziecko na napad epi bo
      wtedy jest niedotlenienie płodu i dziecko juz zdrowe nie będzie. Tylko musisz
      spytać lekarza o leki które są w ciąży bezpieczne, ja to zrobiłam. A poród
      wcale nie musi byc cesarką, nie ma do tego żadnych wskazań. Ja rodziłam
      naturalnie, wszystko dobrzer wspominam. Naprawdę nie przejmuj się. porozmawiaj
      ze swoim lekarzem o ewentualnej zmianie leków. Ja brałam takie że późniel
      również mogłam karmić córeczkę. Powodzenia i nie przejmuj się, naprawdę nie ma
      czym, tylko poinfgormuj lekarza o swoich planach.Pozdrawiam
    • laminja Re: epilepsja 07.01.06, 15:42
      moja przyjaciółka choruje na epilepsję, więc wiem że są ginekolodzy, którzy
      specjalizują się w prowadzeniu ciąż u kobiet z epilepsją. Zadzwoń do szpitala
      na Czerniakowskiej (im. Orłowskiego) w Warszawie tam jest oddział położniczy i
      neurologiczny, które współpracują ze sobą przy takich ciążach. Są też
      ginekolodzy zajmujący się pacjentkami z epilepsją.

Moja znajoma ma epolepsję i była pod opieką tego szpitala od starań, przez całą
      ciąże i poród. Urodziła zdrowe dziecko smile
      • rivia Re: epilepsja 07.01.06, 16:44
        ja bralam neurotop przez 1.ciąze mam zdrowe dziecko-teraz jestem w 13 tyg.dalej
        na neurotopie.Jakie leki wy bierzecie?dajcie znac...
    • gwana Re: epilepsja 07.01.06, 19:05
      Leki brałam od 2 r.ż. różne. najdłużej Convulex 300. w 08.2004 udało mi się
      odstawić to paskludztwo po ok. 16 latach. Lekarze z czerniakowskiej tego nie
      potrafili. Zrobiła to dr Ewa Purska, której zwdzięczam wiele. Wymieniła mi
      convulex na luminal 100 , segan ( zamieniony z czasem na neurotop). Ta leakrka
      przyjmuje w przychodni na waliców (vis a vis komisariatu )w wawie. Wiem ,że dr
      Jędzrejczak z Orłowskiego ma bardzo negatywną opinię w środowisku lekarzy, bo
      testuje leki tzw. "nowej generacji" na ciężarówkach. Więc tej babki nie
      polecam. Ginekolog, który juz nieraz przyjmował porod u takiej pacjentki to dr
      Piotr Kretowicz (szpital Bielański, gabinet na finlandzkiej 9 i jeszcze gdzieś
      w warszawie przyjmuje). Ja przygotowałam się do ciąży odstaiając convulex tak
      jak wcześniej oisałam. Teraz mam neurotop i luminal. mam nadzieję że po
      porodzie uda mi sie całkowicie odstawić te leki. moja neurolog jest
      zwolennikiem by karmić piersią nie stosujac lekow, żeby dziecko tego nie
      dostało, bo będą po odstawiemniu od piersi u dziecka drgawki abstynencyjne.
      Luminal dostaje się do mleka matki, a neurotop nie. Będąc w ciąży z tą choroba
      powinnaś zrobić badanie serca płodu. Specjalistką ( w kraju podobno jest ich
      niweile)w tym jest dr Dangel z Karowej, która też przyjmuje na finlandzkiej.
      Nie musisz mieć cesarki, możesz rodzić siłami natury, chyba ze wskazania
      położnicze beda inne. Na temat zzo zdania są podzielone. Jedni mówią ze można i
      nie szkodzi inni że wywołuje drgawki. Ja na to sie nie zdecyduje - niedlugo mam
      termin rozwiazania.
      Jak masz jakies pytania to klikaj tu lub na priva. Jak będę umiała to pomoge.
      powodzenia
      2 lata to akurat tyle czasu, że zdążysz odstawić leki i urodzić maleństwo.
    • martamalecka Re: epilepsja 08.01.06, 12:49
      Dzięki dziwczyny za reakcję. Już trochę mniej się bojesmile no a najlepszym dowodem na to, że tak bardzo nie ma czego, są te maluchy - ZDROWE
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka