Dodaj do ulubionych

Swędzenie całego ciała, pomóżcie

13.03.06, 20:02
Kochane mamuśki lub przyszłe mamuśki,bywają dni, że swędzi mnie całe ciało.
Nie mam żadnej wysypki, może to uczulenie, a może efekt tego, że codziennie
smaruję się oliwką. Nie wiem. macie coś takiego? Mam takie ataki swedzenia,
że nie mogę się powstrzymać z drapaniem,a później przechodzi....
Obserwuj wątek
    • valkiria_1980 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 13.03.06, 20:07
      he...tez to mam, i tez szukalam przyczyny...balsamow olejkow zmiwenialam ze
      hoho...
      • edyta.zan Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 13.03.06, 20:48
        Zrob na wszelki wypadek badania na cholastoze
        • mika99 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 13.03.06, 21:46
          musisz powiedzieć lekarzowi o tym bo mogą to byc niepokojące objawy z tego co
          sie orientuje to cos z wątroba ale dokładnie nie wiem, na szczęście najczęściej
          jest tak ponieważ skóra w ciąży jest bardzo wysuszona i swędzi na wszelki
          wypadek kup balsam nawilżający ale nie natłuszczejący balsam najlepiej AA lub
          jakiś dla skóry wrażliwej sklonnej do uczuleń, pozdrawiam
          • kaczucha24 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 13.03.06, 22:03
            Mnie strasznie swędziało właśnie po oliwce, chyba dlatego, że jest tłusta.
            Zmieniłam ją na krem na rozstępy i troszkę pomogło. Ponadto miałam wysypkę na
            brzuchu i nogach przede wszystkim i tak samo jak ty miałam ataki swędzenia. Nie
            wiem czy to normalne, ale po paru dniach samo przeszło.
    • minia17 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 00:17
      w ktorym jestes miesiacu ciazy? Ja rowniez zalacalabym zrobienie prob
      watrobowych (tak dla pewnosci).
    • nikusia79 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 07:18
      Mnie tez swedziala cała skóra, a oprócz tego miałam małe kurcze łydek w nocy.
      Lekarz doradził mi magnez - przeszło w momentsmile
      • malgocha11 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 07:48
        Witaj-ja tak nie mam, ale moja kumpela miała takie objawy w 34 tyg. ciąży i się
        okazało, że dzidzia uciska bardzo na wątrobę i stąd to swędzenie - w rezultacie
        wylądowała w szpitalu, a w dniu w którym ją wypisali zaczął się poród, więc nie
        lekceważ tych objawów. Powodzenia!
    • ikaes Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 08:58

Mnie swędzą stopy i skóra wokół kostek - od drapania mam już rany na nogach.
      Leżałam w szpitalu na patologii z dziewczyną, którą swędziało całe ciało - po
      prostu dzidzia naciskała jej wątrobę i wydzielały jej się kwasy wątrobowe -
      jedyna możliwość wyleczenia to poród. Tylko, że ona była w 38/39 tygodniu, a ja
      jestem w 26. Trzeba cierpieć, ale na wizycie u gina muszę się go o to zapytać.
      • minia17 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 09:35
        To tym predzej lec do ginekologa i zrob Alaty i Aspaty. Nie chce nikogo
        straszyc, ale mam za soba tak traumatyczne przezycie, ze wole chuchac na zimne.
        Ja podobnie nie moglam zniesc swedzenia, robilam nawet na wlasna reke badania
        krwi, ale tylko hemoglobine, ktora oczywiscie niczego nie wykazala. Poszlam do
        innego lekarza, ktory stwierdzil, ze to dziecko uciska na watrabe. Nie moglam
        spac po nocy, tylko na okraglo sie drapalam. Efekt? Idealnie przebiegajaca
        ciaza zakonczyla sie w 36 tygodniu. Na rutynowej wizycie lekarz mnie
        poinformowal, ze serduszko juz nie bije. Wywolano porod, zadnych zmian w
        dziecku, zadnych zmian w pepowinie. Jedynie moje wyniki prob watrobowych byly
        kosmicznie wysokie, stad lekarz szpitalny orzekl, ze przyczyna byla
        najprawdopodobnie cholestaza. Oczywiscie nie kadza cholestaza konczy sie tak
        tragicznie, ale nalezy przyjmowac leki. Jesli sie o tym wie...
        Podczas drugiej ciazy badania mialam robione co 4 tygodnie i tym razem nic sie
        nie wydarzylo, chociaz statystyki przeiwduja, ze podczas drugiej ciazy
        prawdopodobienstwo pojawienia sie cholestazy wynosi od 40 do 100%.
      • minia17 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 09:36
        a w mojej przychodni cale badanie kosztuje ok 12 zl. Czsem mysle, ze tyle bylo
        warte zycie mojego dziecka...
    • qdorota Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 15:03
      Cześć chciałabym Wam opowiedzieć swoja historię.Zaczęło się właśnie swędzeniem
      całego ciała na początku zwłaszcza stopy i dłonie. na internecie troszke
      poszukałam i znalazłam własnie informacje o cholestazie. Szybciutko pojechałam
      do swojej lekarki powiedziałam jej o moich objawach a ona że koniecznie musze
      iść do szpitala bo to na pewno cholestaza. Więc z wielkim żalem spakowałam
      torbe i poszłam na izbę przyjęć (to był 34 tydzień) Na izbie potraktowano mnie
      jak małolate która chyba chętnie poleży w szpitalu. Zostałam przyjęta na
      oddział,potem wyniki no i okazało się że to faktycznie jest cholestaza choć
      moje wyniki nie były aż tak straszne alat 114 aspat też coś ok 110 potem 2
      tygodnie leżałam w szpitalu i dwa razy dziennie pod kroplówką. Wskaźniki
      zaczęły spadać więc wypisali mnie do domu i biorę teraz leki osłonowe na
      wątrobę i chodze na kontrolne ktg. Dzisiaj zaczynam 38 tydzień i czekam
      swędzenie troszke ustała ale na nieszczeście przypałętało się przeziębienie.
      Tak więc nie lakceważcie tego swędzenie lepiej zrobić wyniki ALAT ASPAT i
      bilirubina i mieć pewność że jest wszystko ok. W każdym bądź razie spotkałam
      jedną połozną w szpitalu i ona sama przyznała że jeżeli ktoś na własnej skórze
      nie przeszedło cholestazy to nie zrozumie. Ja jestem okropnie podrapana mam
      wiele blizn niektóre pewnie zostana ze mną na zawsze. Trzymajcie sie i życzę
      wszystkim powodzenia. PA pa
    • slodziutka23101 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 15:58
      mnie bardzo brzuch swedzial a to dlatego ze skora na brzuchu sie rozciagala
      smarowalam roznymi kremami nawilzajacymismile
      • kowalsia Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 16:15
        Też miałam taką przypadłość pod koniec ciąży. Strasznie uciążliwe i też
        obawiałam się cholestazy. Jednak żadnego zatrucia nie było. Wszystko było
        dobrze. A doraźnie pomagały kąpiele w Oilatum. Życzę łatwego porodu i zdrowej,
        ślicznej dzidzi!
      • qdorota Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 19:37
        Ta przypadłość zwykle pojawia się w 34-35 tygodniu ciąży i zazwyczaj kończy sie
        po urodzeniu. Niestety jest strasznie uciążliwa. Pozdrawiam wszystkie mamusie
    • fiamma75 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie 14.03.06, 17:25
      Mam takie swędzenie od 2 mca ciąży. Dermatolog przepisał mi płyn do smarowania
      i krem antyswiądowy. Poza tym zmieniłam mydło na dziecięce i kąpię się co 2
      dzień i wtedy smaruję się balsamem nawilżającym - jest lepiej. Najgorzej jest
      właśnie podczas kąpieli i zaraz po - tak jakby woda powodowała to swędzenie.
      • mazajac Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie-Pytanko 14.03.06, 18:40
        Kurcze ale żeście mnie nastraszyły. Czy są jeszcze inne objawy tej cholestazy?
        oprócz swedzenia oczywiście....bo ja już sie zamartwiam.....????
        • gusiaczek77 Re: Swędzenie całego ciała, pomóżcie-Pytanko 14.03.06, 19:31
          Witam!
          Ja właśnie dzisiaj wróciłam ze szpitala. Byłam tam 2 dni. Objawy takie jak ty -
          ogólne swedzenie całego ciała. Żadnej wysypkiani plam nie miałam. Zadzwoniłam do
          mojej lekarki a ona kazała mi sie zgłosić do szpitala na badania w kierunku
          cholestazy. Zrobili mi wszystko co możliwei wyniki mam bardzo
          dobre.Konsultowałam sie z dermatologiem, który stwierdził że istnieje możliwośc
          uczulenia na oliwkę, którą dość mocno sie smaruje. Niby wszystko w [orządku a
          świąd skóry jest nadal. Lekarze w szpitalu stwierdzili że muszę być pod stałą
          opieka i jeżeli to swędzenie będzie sie utrzymywało to powinnam za jakiś czas
          znowu zgłość się na powtórne badania w kierunku cholestaza. Podobno ta choroba
          może się dopiero rozwijać tzn. żółć odkłada sie w tkankach i na razie badania
          są o.k ale za jakiś czas moga wyjść żle. Także trzeba dmuchaćna zimne.
          Njważniejszy jet dzidziuś.Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka