Dodaj do ulubionych

Dziewczyny pomóżcie

15.04.06, 17:10
Dziewczyny mam duży problem. Otóż odebrałam w piatek wyniki z ostatnich badań
i jestem zaskoczona, zmartwiona i przestraszona. Zrobiłam test na obciażenie
glukozą i wynik na czczo wynosi 88 norma do 105 a po spożyciu 50 gram
glukozy (po godzinie) 172(!!!)88 (norma również do 105). Mój ginek wysłał
mnie do specjalisty, co o tym sądzicie? Czy to cukrzyca ciazowa?
Obserwuj wątek
    • zuzik78 Re: Dziewczyny pomóżcie 15.04.06, 17:13
      powinnaś zrobić obciążenie 75 g i sprawdzić wynik po 2 godzinach, jeżeli będzie
      podwyższony to wtedy masz się zgłosić do specjalisty.
      Ponadto powinnaś powtórzyć badanie w 32 tygodniu ciąży.
      • ola261 Re: Dziewczyny pomóżcie 15.04.06, 17:16
        Tutaj pocztaj sobie o prawidłowych wartościach glukozy:
        Zaleca się:
        1. Wykonanie u wszystkich kobiet w ciąży przy okazji pierwszej wizyty u lekarza
        oznaczenia stężenia glukozy w surowicy krwi żylnej na czczo. Stężenie glukozy
        mniejsze lub równe 105 mg% - glikemia jest prawidłowa. Jeżeli stężenie będzie
        wynosiło 105 mg% lub więcej, należy wykonać test diagnostyczny z obciążeniem 75
        g glukozy (OGTT) zgodnie z zaleceniami i kryteriami WHO. Kobiety w ciąży z
        cukrzycą należy kierować do regionalnego ośrodka diabetologiczno-położniczego.

2. Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu
        przesiewowego po doustnym podaniu 50 g glukozy i oznaczeniu jej stężenia w 60.
        Min w surowicy krwi żylnej (GCT). Test przesiewowy może być wykonany bez
        względu na porę doby i czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku.(nie musi być
        na czczo !)

A. Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza
        wartość prawidłową.

B. Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%,
        ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym
        obciążeniem 75 g glukozy (OGTT).

C. Przy stwierdzeniu stężenia glukozy równego lub większego od 180 mg%, kobietę
        w ciąży należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologicznego na leczenie.

3. Przy nieprawidłowym wyniku testu przesiewowego, a prawidłowym wyniku testu
        diagnostycznego, należy powtórzyć test diagnostyczny w 32. tygodniu ciąży.

(OGTT) Test diagnostyczny obciążenia glukozą

Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO
        są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni
        przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę
        zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności
        fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5
        min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2
        godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii
        przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej
        godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.

(GCT) Test przesiewowy obciążenia glukozą

Polega na doustnym podaniu 50 g glukozy rozpuszczonej w 250 ml wody i wypiciu w
        ciągu 5 min. Test może być wykonany o każdej porze dnia zarówno u kobiet
        bedących na czczo jak i po posiłku. Wynik testu po jednej godzinie od podania
        glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową. Przy wartościach między
        140 a 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny obciążenia OGTT. Stężenie
        glukozy po GCT większe od 180 mg % oznacza rozpoznanie cukrzycy ciężarnych.
        • basiaua1 Re: Dziewczyny pomóżcie 15.04.06, 17:30
          Dziękuje bardzo, przejęłam sie bardzo gdyż w 22 tyg. przy badaniu usg lekarz
          stwierdził, ze moj dzidziuś jest dosyć duży, a podobno przy cukrzycy waga
          dziecka w 40 tyg. wynosi grubo ponad 4 kg (już nie mówiac o innych
          komplikacjach. Moj pierwszy syn ważył 4 kg ale lekarz (profesor) nie zlecił mi
          badania na obciażenie glukozą..
          • ola261 Re: Dziewczyny pomóżcie 15.04.06, 17:38
            Słyszałam, mateki z cukrzycą ciążowych rodzą duże dzieci. Na pewno będziesz
            miała test obciążenia 75 g glukozy. Niektórzy lekarze odchodzą już od testu z
            50 g.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka