kasik177 01.05.06, 12:41 co zrobić z anemią jestem w 24tc i morfologia ciągle mi spada. Teraz Hg wynosi 10,6 biorę witaminy i żelazo. Do porodu jeszcze daleko i boję się, że po porodzie będą musieli mi podawać czyjąś krew. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorianne.gray Re: anemia 01.05.06, 12:49 Ale skąd takie obawy? Bierzesz witaminy i żelazo, uzupełnij je jeszcze odpowiednią dietą - i już! Większość kobiet w ciąży ma takie lub jeszcze gorsze wyniki, jakoś masowymi transfuzjami po porodach to się nie kończy Odpowiedz Link Zgłoś
kasik177 Re: anemia 01.05.06, 13:00 ale mimo brania leków wyniki się pogarszają.Po pierwszym porodzie Hg miałam 8,0. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik177 Re: anemia 01.05.06, 13:30 transfuzji nie miałam. Co do diety, to niemam tyle czasu jak w pierwszej ciąży, żeby gotować dla siebie jakieś specjalne dania. Córka ma teraz dwa latka i jest cały czas ze mną i jeszcze zaczęliśmy z mężem budowę domu. Prawdziwy kocioł. Odpowiedz Link Zgłoś
neonatus51 Re: anemia 01.05.06, 13:11 A co na to Twój lekarz?Mi zalecił tylko hemofer no i dieta,dieta,dieta przede wszystkim,i jakoś trzymam się na całkiem niezłym poziomie.Są też silniejsze preparaty zawierające żelazo,ale mogą pozostawiać brzydkie,brązowe przebarwienia na zębach.Tak samo jak żelazo podawane w iniekcjach domięśniowych pozostawia plamy na skórzeDlatego ratuj się dietą tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20726;28/st/20060523/dt/6/k/26a5/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
neonatus51 Re: anemia 01.05.06, 13:41 Najwięcej żelaza mają:chleb graham,kasza gryczana,płatki owsiane,jaja,wieprzowina,wołowina,cielęcina,indyk,kiełbasa myśliwska,pasztetowa,śledź solony,fasola,groch,szczypiorek,brukselka... Jedź po prostu mięso czerwone zamiast kurczaka,gracham zamiast jasnego chleba,dużo ciemno zielonych warzyw,marchew(soki),wątróbkę(ja się bez niej obyłam...bo nie lubięale ma sporo żelaza!) tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20726;28/st/20060523/dt/6/k/26a5/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
kasik177 Re: anemia 01.05.06, 14:17 nie przepadam za wolowiną ale reszta jest ok.Wątróbkę lubię ale lekarze jej nie polecają w ciąży w dożych ilościach ze względu na zbyt dużą zawartość wit.A, co może żle wpływać na dziecko. Dzięki za odpowiedz. Napewno skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: anemia 01.05.06, 14:20 Też miałam straszną anemię w pierwszej ciazy ok. 25-30tc.Hgb miałam 8,3. Przed porodem udało mi sie wyniki podciągnać do hgb 11. Stosowałam tardyferon 2 tabletki dziennie, gdy wyniki doszły do 11 brałam jedną tabletkę. Tak naprawdę dieta to niewiele daje, wiem to z własnego doświadczenia, bo dobrzez sie odżywaiąłam, a bez zelaza wyniki mi spadły właśnie do 8,3, dopiero tabletkami je podniosłam. Może popros lekarza by ci przepisał Tardyfeon to i tobie sie wyniki poprawią. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda79 Re: anemia 01.05.06, 14:21 Co do diety - posilkow nie popijac herbata - hamuje wchlanianie zelaza z pokramow. Odpowiedz Link Zgłoś
ollga05 Re: anemia 01.05.06, 14:32 o tym ,ze herbata upsledza wchlanianie Fe z to jeszcze nie slyszalam, wiem jednak, ze tak wlasnie dziela mleko. Natomiast wit.C zwieksza wchlanianie Fe. Ja zuje Ferrum lek - wchlania sie z jamy ustnej i nie uszkadza szkliwa.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
arras-k Re: anemia 01.05.06, 14:43 Czym bys nie popiła to wszystko upośledza wchłanianie żelaza. Popija ise tylko zwykłą wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda79 Ollga05 01.05.06, 14:44 Herbata hamuje wchlanianie zelaza - czytalam w wielu ksiazkach nt. odzywiania. Tu cytuje fragment z czasopisma medycznego ressmedica: "Ktoś mógłby zapytać - może zatem lepiej pić herbatę? Ale w herbacie zawarta jest teina, która hamuje wchłanianie zawartego w pokarmach żelaza. U nałogowych "herbaciarzy" dochodzi do zmniejszenia "dowozu" żelaza do organizmu." A tu caly artykul: www.resmedica.pl/zdart5004.html Odpowiedz Link Zgłoś
vilemo666 Re: anemia 04.05.06, 03:45 ollga05 napisała: > o tym ,ze herbata upsledza wchlanianie Fe z to jeszcze nie slyszalam, oj uposledza wchlanianie , tak samo jak kawa (absolutnie odstwaw jesli uzywasz a juz popijanie tabletek kawa jest kompletnym nieporozumieniem) zelazo wchlania sie lepiej z witamina C wiec albo dodatkowa tabletka albo popijaj sokiem pomaranczowym, pozdrawiam i poprawy wynikow zycze Odpowiedz Link Zgłoś
ollga05 Re: anemia 04.05.06, 13:09 Dzieki dziewczyny za te informacje, czlowiek uczy sie cale zycie. Pozdrawiam i aby "rosła" nam KREWKA Odpowiedz Link Zgłoś
azzure1 Re: anemia 03.05.06, 00:22 Ja też miałam słabe wyniki, tak, że groziły mi zastrzyki, ale uprosiłam moją Panią doktor i w ciągu miesiąca żelazo z 8,2 podniosło się do 24. Zażywałam sorbifer durules 2x dziennie i wspomagałam dietą: najwięcej żelaza jest w wieprzowinie, zwłaszcza w wątróbce wieprzowej, więc jadłam mięso wieprzowe 4x tydzień, buraczki i sok ze świeżych buraków, brokuły, fasola, natka pietruszki. Do tego do każdego posiłku albo zażywałam wit. C albo piłam sok pomarańczowy, bo wit. C wspomaga wchłanianie żelaza, natomiast unikałam łączenia pokarmów zawierających magnez i błonnik, bo te z kolei upośledzają przyswajanie żelaza. Przestałam pić czarną herbatę i kawę (bo teina i kofeina wypłukują żelazo), zamiast tego piłam czerwoną i Vitaxu herbatke o nazwie Honeybush, bo też zawiera żelazo. I udało się, chociaż ograniczenie spożycia błonnika zwiększyło skłonność do zaparć, a magnezu do twardnienia brzucha, więc teraz, kiedy żelazo mam normie, rano zażywam magnez i pokarmy wysokobłonnikowe, a w ciągu dnia stopniowo przechodzę na dietę pro-żelazową i na wieczór zażywam żelazo. Jeśli taka dieta nie przyniesie rezultatów u Ciebie, to zawsze jeszcze możesz spróbować brać zastrzyki Ferrum lek, przepisuje je lekarz. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ajla1 Re: anemia 03.05.06, 19:36 Wiesz z tą anemią to jest tak że może akurat Twój orgazizm nie wchłania dobrze żelaza akurat tego który przepisał Tobie Twój lekazrz, może powinnaś zmienić preparat na inny, ja brałam 2 razy dziennie Tardyferon fol (żelazo+ kw. foliowy) i Hb skoczyło mi z 11,42 na 13,1 i nie miałam diety bogatej w żelazo. Życzę powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vasylkova Re: anemia 03.05.06, 19:51 U mnie Hb podniosla sie z 9.0 do 11.2 po miesiacu picia herbatki z pokrzywy, bez zadnych innych zmian w diecie. Wczesniej bralam zelazo w tabletkach, ale nie pomagalo. Nie pije takze praktycznie wcale herbaty ani kawy - zamiast tego miete i pokrzywe wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: anemia 03.05.06, 20:07 A mnie nie pomogły żadne leki ani dieta. Hgb wróciła mi do normy dopiero osiem miesięcy po porodzie (nadal brałam żelazo). Ale syn urodził się zdrowy, choć ok 3 miesiąca zaczęła się lekka anemia. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik27 Re: anemia 03.05.06, 21:26 dziewczyny juz ci wszystko napisaly ja powiem ci tylko tyle, ze dla mnie transfuzja byla wybawieniem, bo hemoglobina nie rosla mi po niczym, a spadala koszmarnie\ 1sza transfuzje mialam wlasnie w polowie ciazy i naprawde po niej odzylam, druga - po porodzie, bo mialam dosc duze naciecie z powodu kleszczy i niestety hgb spadla mi ponizej 8 (mimo, ze przed porodem mialam pow. 10) naprawde nie boj sie "czyjejs krwi" - to naprawde super lekarstwo! sama moge powiedziec, ze to prawdziwy dar zycia, bo pomogl nie tylko mi, ale najwazniejsze, ze mojemu synkowi, ktory jest zdrowy, sliczny, bez anemii a za chwilke konczy roczek )) pzdr, koralik Odpowiedz Link Zgłoś
kasik177 Re: anemia 04.05.06, 11:32 Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi. Najpierw spróbuję diety a jeżeli nie pomoże to zmienię leki( teraz biorę tardyferon for.) Co do pokrzywy to zupełnie zapomniałam, że w pierwszej ciąży piłam taki syrop, ale on był strasznie niedobry.Herbatka będzie super, bo tych wszystkich tabletek mam już dość.Muszę brać magnez i nospę na napinanie brzucha, do tego witaminy i tardyferon. Jeszcze tylko cztery miesiące i dzidzia przyjdzie na świat. Narazie się nie boję bo pierwszy poród nie był taki zły, ale ten może być inny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś