Dodaj do ulubionych

test PAPP-A, podwójny i potrójny

22.05.06, 08:26
Witam. Czy któraś z Was robiła test PAPP-A, podwójny lub potrójny?
Co możecie o nich powiedzieć i jaka jest ich skuteczność? Wiem, że PAPP-A
robi się między 10 a 14 tc, a pozostałe między 14 a 20.
Jestem w 12 tc i poważnie zastanawiam się nad ich wykonaniem, szczególnie
PAPP-A. Za każdą odp. serdeczne dzięki. POzdr.
Obserwuj wątek
    • ewa_mewa Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 09:26
      Jeżeli się zastanawiasz nad testem PAPPa to dużo czasu Ci nie zostało bo raczej
      13 tydzień a nie 14 to ostatni dzwonek na niego. Skuteczność - 90%. Cena- w
      Warszawie 800 zł (u Roszkowskiego), nie wiem czy jeszcze sie załapiesz bo
      odległe terminy są. Potrójny - pewność ok. 70%, cena nie wiem. Robiłam test
      PAPPa właśnie u Roszkowskiego.
      • kasik80 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 10:13
        Dzięki za odp. Ja teraz trochę podzwoniłam i dowiedziałam się, że test PAPP-A i
        potrójny to jest to samo, tylko różnica polega na tym, że potrójny wykonuje się
        w poźniejszych tygodniach tj. między 17 a 20 tc.
        Jestem z Zielonej Góry i u nas obojętnie jaki test się wykonuje to kosztuje 130
        zł. Czyli o wiele taniej niż w Wawie. Potrzebny jest tylko taki specjalny
        druczek od lekarza, który szczegółowo określi tc i dane pacjentki, mimo że
        badanie jest wykonywane prywatnie. Pozdr.
        • kachutka Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 10:49
          Ja zrobiłam test podwójny mimo, że lekarz powiedzial, że nie ma takiej potrzeby
          w moim przypadku. Zrobiłam i przynajmniej jestem spokojna. Jestem z Katowic i
          prywatnie za wykonanie tego testu płaciłam 100 złotych, dziwię się skąd
          przyszłej mamie z Wa-wy wzięła się kwota 800 zł, może chodziło o 80??? Jeżeli
          masz tylko taką możliwość to zrób sobie ten test, skutecznie odgania różne
          głupie myślismile
        • kartoflanka Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 11:11
          na pewno test Pappa i potrojny to nie jest to samo!
          Pappa jest o wiele dokladniejszy.
          potrojny ma wykrywalność rzedu 60%, a pappa jesli zrobisz do tego kosc nosowa i
          przeziernosc karkowa az 95%.
          mozesz poczytac tutaj:
          www.genetyka.hg.pl/test_PAPPA.htm
          • merunka Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 14:09
            Nie polecam testu potrojnego. Mnie wyszedl wynik falszywy, kosztowalo nas to z
            Mezem wiele niepotrzebnych nerwow, dopiero amniopunkcja nas uspokoila. Nie
            warto robic testu, ktorego skutecznosc wynosi 60 %.
            • kto7 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 24.05.06, 18:17
              Witaj
              czy możesz mi napisać jak bylo na amniopunkcji?gdzie ja wykonywałaś?jak długo
              czekałaś na wyniki?
              Mam 25 lat, i podobnie test podwojny wyszedł mi źle, z podwyższonym ryzykiem.
              Usg pod katem ewentualnych wad zrobili mi najlepsi specjaliści w Polsce, na
              jeszcze lepszym sprzęcie i wszystko wyszło wg usg zdrowo, zadnych wad.Jednak
              ani ich wieloletnia praktykai autorytet, ani cena sprzętu-kosmiczna nie dały mi
              pewności, w poniedzialek jade do Warszawy na amniopunkcję.
              Jesli byłabyś zainteresowana odp. Mój adres : katarzynastopa@interia.pl
              • merunka Re: do kto7-odpisalam na podany mail 27.05.06, 12:59
        • sunburn1 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 11:29
          dla uściślenia informacji dodam:
          - test Papp-a polega na pobraniu krwi między 10 a 13 tygodniem ciąży - ocenia
          się ryzyko obarczenia płodu takimi wadami genetycznymi jak Zespół Downa czy
          Zespół Edwardsa. Nie dokonuje się w tym przypadku oceny ryzyka otwartej wady
          ośrodkowego układu nerwowego - OUN. Dodatkowo można przy tym badaniu
          przeprowadzić badanie usg, w którym ocenia się tzw. przezierność karku - NT.
          - test potrójny - badanie między 14 a 20 tc. W teście tym przeprowadza się
          ocenę ryzyka wystąpienia u płodu zespołu DOwna, Edwardsa oraz otwartej wady OUN.
          - jest jeszcze coś takiego jak test zintegrowany - składa si e z 2 etapów: 1.
          test Papp-a (+ ewentualnie pomioar NT) i 2. po 14 tygodniu przeprowadza się
          test potrójny. Ostateczna cena ryzyka jest wynikiem obu testó z pierwszego i
          drugiego trymestru. Test ten daje najwyższą wykrywalność nieprawidłowości u
          płodu wynoszącą ponad 90%
          Należy wziąć pod uwagę, że wyniki testów nie informują bezpośrednio czy pód
          jest obarczony jedną z wymienionych wadd, lecz ocenia prawdopodobieństwo jej
          wystąpienia.

Ja akurat robiłam test zintegrowany (oczekuję na wyniki), cena wcale nie jest
          niska. Ja zapłaciłam (w Warszawie) 560 zł, do tego doszło badanie usg 120.
          Pewnie Warszawa ma to do siebie, że ceny takich badań - w porównaniu z innymi
          miastami w Polsce - są wysokie, niekiedy nawet bardzo.
          Proponuję, abyś poszukała w necie szerszych informacji na temat tych testów lub
          zapytaj w gabinetach, w których wykonują takie testy o ulotki informacyjne. Te
          w skrócie na pewno dadzą Ci wiecej informacji, niż dowiesz się przez telefon.
          pozdrawiam smile
    • paproszek57 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 11:12
      ja robołam test PAPPA w Łodzi u dr Dudarewicza, testz krwi robo sie zawsze
      razem z usg genetycznym, test kosztował 200 zł a usg 150,badanie zrobiłam w
      piatek a w poniedzialek juz mialam wyniki, gorąco polecam to badanie bo w końcu
      przestały mi glupie mysli chodzic po głowie, test PAPPA u dr Roszkowskiego w
      Warszawierzeczywiscie kosztuje 800(nie 80) zł, pozdrawiam smile
    • kasik80 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 12:14
      Wielkie dzięki za informacje. Ale przyznam, że teraz to zdurniałam, bo babka w
      laboratorium powiedziała mi, że test PAPP-A i potrójny to jest ten sam test.
      A tu okazuje się, że niekoniecznie. Jutro spróbuje wcisnąć się na wizyte do
      mojego lekarza, choć planowaną mam dopiero za dwa tyg. Może dowiem się czegoś
      więcej. Najbardziej zależy mi na wykonaniu testu PAPP-A skoro jest procentowo
      skuteczniejszy od potrójnego, a to już 12tc. Musze się spokojnie pospieszyć.
      Słoneczne pozdrowionka z ZG.
      • ewa_mewa Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 22.05.06, 13:50
        Ło matko, to się porobiły niedomówienia! Już wszystko wyjaśniam:

Nic mi sie nie pomyliło za test PAPP-a płaciłam 800 zł. Składało się na niego
        badanie krwi - 500zł + USG które akurat u Roszkowskiego kosztuje 300 zł, gdzie
        indziej może być np. za 100 zł i wtedy całość wynosi 600 zł. Samo badanie krwi
        to nie jest test PAPP-a, muszą być te dwa elementy! A test potrójny to jest
        zupełnie co innego, robi się go w innym etapie ciąży i nie daje aż takiej
        pewności. Parametry które się sprawdza przy teście PAPP-a są najbardziej
        miarodajne w tym właśnie okresie ciąży (11-13 tydzień) chodzi o przezierność
        fałdu karkowego i obecność kości nosowej. Test PAPPa jest zresztą najbardziej
        pewnym nieinwazyjnym badaniem prenatalnym określającym m.in. prawdopodobieństwo
        zespołu Downa.
        Mam nadzieję że teraz wszystko jasne. Szczerze mówiąc nie słyszałam o badaniach
        prenatalnych za 100 zł, przynajmniej w W-wie.

pozdrawiam
    • kerun Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 23.05.06, 09:54
      witam,
      ja robilam wczoraj usg i test pappa w klinice NOVUM. Koszty to 150 ugs i 500
      test. Jest to drogie, bo wyniki usg oraz pobrana krew jest wysylana do niemiec
      i tam jest to oceniane.
      Dlatego nie podejrzewam ze poza wawa ten test moze kosztowac duuuzo mniej.
      Pozdrawiam
      • kasik80 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 23.05.06, 11:19
        W ZG usg 100zl i test 130zl, więc o wiele mniej wychodzi niż w Wawie. Taka
        prawda. Pozdr.
        • kartoflanka Re: test PAPP-A, do kasik80 23.05.06, 11:22
          Niestety test testowi nierowny i lepiej zaplacc wiecej ale miec pewnosc, ze
          prawdopodobienstwo zostalo wyliczone prawidlowo...wiem, ze np. w Krakowie nie
          bylo do niedawna miejsca gdzie test Pappa bylby miarodajny. Ja jezdzilam do
          Łodzi do dr Dudarewicza. Płaciłam za wszystko 330 zł i to chyba jest najtaniej
          w Polscesmile

Dlaczego

Był sobie Piotruś...
          • jonaska Re: test PAPP-A, do kasik80 24.05.06, 14:04
            witam. no coż, chyba i mnie czeka niemiłe badanie is tres. dziś ide do dr.
            roszkowskiego na usg i test pappa. NT wyszło mi 2,8mm. dość wysokie. zdania na
            temat terminu wykonania usg i pomiaru karczku (nie znam fachowej nazwy) są
            podzialone. jedni mówią,że do 13 tyg jedni,że do 14go. ja jestem w 13tyg i 5
            dni.mam nadzieję,że dr Roszkowski będzie w stanie postwić diagnozę, czy moja
            dzidzia jest zdrowa. ale mam stracha. łzy same napływają mi do oczu.sad
            • jonaska Re: test PAPP-A, do kasik80 24.05.06, 14:13
              mam jeszcze jedno pytanie. czy któraś z Was robiła może amniopunkcję? ile
              kosztuje takie badanie? czy najpierw dr zrobi mi usg 3D i dopiero stwierdzi czy
              zaleca czy nie zrobienie testu pappa?czy bez względu na usg mam zrobić.
              napiszcie jeśli możecie ile wynosiło u Waszych dzieciątek NT? żródła sa bardzo
              różne. znalazłam w necie,że nawet do 3 mm to roma. ale jakoś mnie to nie
              przekonuje. moje dwie koleżanki, które są również w ciąży mają NT jedna 1,2 a
              druga 1,3 spora różnica i to mnie martwi.
              bede wdzięczna za odpowiedzi. jeszcze 2 godziny do wyjścia, a ja nie mogę sobie
              miejsca znaleźć.chciałabym już wiedziec...
              • kasik80 Re: test PAPP-A 24.05.06, 15:04
                Wiatm. Wczoraj umówiłam się z moim lekarzem prowadzącym na test PAPP-A na
                piątek i to juz będzie połowa 13 tc. Powiedział, że czas na test w sam raz. Ale
                dokładnie mnie nie oświecił, jak to będzie przebiegać, wg mnie powinien zrobić
                najpierw usg żeby określić wiek płodu i różne tam inne (mam taki specjalny
                druczek do tego testu określający jakie dane są potrzebne, by przeprowadzić ten
                test), a potem pobrać krew i tyle.
                Co do amniopunkcji to wiem tyle, że jest to metoda inwazyjna polegająca na
                wkłuciu się w macice i pobraniu płynu owodniowego. Za pomocą usg ustala się
                położenie dziecka i nakłuwa się pęcherz płodowy i strzykawką pobiera płyn.
                Brzmi to strasznie, ale jeżeli lekarz mam doświadczenie to nie powinien zrobić
                dziecku krzywdy. Koszt to powyżej 1 tys zł.
                Tyle wiem z tego co poczytałam, ale jak to się ma w rzeczywistości, to nie
                umiem sobie tego wyobrazić i myśle, że nie chciałabym robić tego badania, żeby
                nie zaszkodzić dzidzi. Pozdr.
              • kto7 Re: test PAPP-A, do kasik80 24.05.06, 18:30
                najpierw robi sie test podwójny (11-13 tyg.)ewentualnie test potrojny(14-
                16tyg.) potem Usg pod katem wszelkich markerów, a dopiero na końcu
                amniopunkcję. U mnie test podwójny wyszedł z podwyższonym ryzykiem, za to usg
                super zdrowo, i z powodu tej absurdalnej sytuacji jade w poniedziałek do
                Warszawy na amniopunkcję-niestety za darmo lekarz mi zalatwił w IMiD.
                • ewa_mewa Re: test PAPP-A, do kasik80 24.05.06, 20:14
                  Rozumiem że test podwójny nie obejmuje USG? To jaki jest sens go robić skoro i
                  tak trzeba zrobić potem USG a test PAPP-a od razu zawiera dwa elementy
                  (krew+USG) mierzone w tym samym momecie czyli jest to bardziej chyba miarodajne...
                  • jonaska Re: test PAPP-A, do kasik80 24.05.06, 22:05
                    tak, ja też miałam dziś robiobe usg i pobrana krew. niestety potwierdziło
                    się,że NT wynosi u mnie2,8mm. jestem przerażona.
                    • anatewka Re: test PAPP-A, do kasik80 24.05.06, 23:01
                      Witam. Tez bylam testowana...
                      Miesiac temu robilam test podwojny. Ryzyko zwiazane z wiekiem
                      (29 lat) mialam 1:750. Po tescie podwojnym wzroslo do 1:52. W wyniku mam tez
                      napisane: "zastanawiajacy wysoki poziom fBhcg oraz niski poziom PAPPa." Ktos
                      tez tak mial?Przeziernosc karkowa wyszla mi 1,9 mm.PObrali mi jeszcze krew na
                      test potrojny. Wynik mial byc w poniedzialek ale na razie nie ma.
                      Na amniopunkcje sie nie zdecydujemy.
                      Dodam jeszcze ze 5 lat temu urodzilam synka z Zespolem Downa. Nasze kariotypy
                      byly potem badane i sa prawidlowe.
                      Czytalam na forum "trudna ciaza", ze jak sie bierze luteine to wynik testu moze byc
                      zaklamany. Bralam luteine dopochwowo 2 razy dziennie.
                      Zaluje ze sie zdecydowalam na te testy. To tylko statystyki a ile przy tym nerwow.
                      Aha, ja mialam wszystko robiona za darmo w Poznaniu na Polnej bo jestem
                      pacjentka Poradni prenatalnej. Mam miec jeszcze w 22 tyg ciazy usg genetyczne i
                      echokardiografie serca dziecka.
                      • szanta_marta Re: test PAPP-A, do kasik80 24.05.06, 23:09
                        Hej Anatewka, bardzo wspolczuje wynikow i stresu. Moge Cie tylko pocieszyc ze
                        przy poprzedniej ciazy mialam robiony test potrojny, wyszlo 1:50, poziom bHCG
                        podwyzszony 5 razy. Na amniopunkcje sie nie zdecydowalam. Malutek urodzil sie
                        zdrowiusienki jak ryba, i jest najcudowniejszym dzieckiem pod sloncem! Uszy do
                        gory, musi byc dobrze.
                        • zuzieczka33 Re: 24.05.06, 23:43
                          ja tez niestety robiłam test
                          Piszę niestety, bo przeklinam dzień w którym zapragnęłam go zrobić by się
                          własnie "uspokoić". Guzik się uspokoiłam,robiłam test potrójny, wyniki wyszły
                          bardzo złe: prawdopodob. Zesp D. 1:250! Gdy to ujrzałam chciałam się zabić.
                          Swą ciążę zamieniłam w piekło, robiłam go w 20 tc, czyli bardzo późno. Mój mąż
                          był na stażu wNiemczech, więc pojechałam do Niego na umówioną wizytę do
                          specjalisty genetyka, który orzekł ze testu potrójnego w Niemczech się nie
                          wykonuje ze względu na niską skuteczność. Potem jak się okazało do wyliczeń
                          przy teście potrójnym wzięto pod uwagę standardowo cykl 28 dni, a ja tymczasem
                          miałam bardzo długie cykle średnio co 36 dni, być może tu wystąpił
                          błąd...Lekarz uspokoił mnie,że ten test, który jest niedokładny można podrzeć a
                          wyniki wymazać z pamięci. \Owszem poczułam się dużo dużo lepiej, ale cóż z tego
                          skoro w sercu zasiano mi ziarno strachu.
                          Stanowczo odradzam taki test.
                          Po pierwsze przed wykonaniem jakiegokolwiek testu należałoby się głęboko
                          zastanowić co zrobię, gdy wynik będzie niepomyslny???
                          Ja się nad tym w ogóle nie zastanawiałam, bo przecież miałam się tylko uspokoić!
                          Na amniopunkcję zgodzić się nie chciałam, zresztą było juz tak późno, że
                          musiałabym się na nią decydować dosłownie w ciągu kilku dni, więc delikatnie
                          mowiąc rsztę ciązy byłam lekko przerazona.
                          Dzięki Bogu dzidzia urodziła się zdrowa.
                          Nie życzę nikomu takiego stresu.

• jonaska Re: 25.05.06, 08:04
                            a jaod wczoraj się rozkleiłam. przeczytałam druga stronę wyników. była po
                            angielsku,a le mąż mi przetłumaczył. przy nt 2,8, prawdopodobieństwo urodzenia
                            dziecka z zespołem Downa wzrosło u mnie ponad 4-krotnie. czekam na wynik testów
                            PAPPA, ale i tak zrobię amniopunkcję. teraz juz muszę się upewnić. i
                            właśniedlatego, że jesli wyjdzie coś źle, nie zdecyduję się urodzić.
                            • jonaska oczekiwanie na wynik PAPPA 26.05.06, 18:13
                              powiem Wam,że trochę mi smutno. byłam w środę u dr roszkowskiego z nadzieją, że
                              najlepszy to zrobi mi super usg trójwymiarowe itp. a tymczasem zrobił mi
                              normalne, bo stwierdził,że nie ma potrzeby robić 3d. zmierzył ponownie NT,
                              gdzie potwierdziło się 2,8. nie zmierzył noska ani kości udowej ( a
                              przynajmniej nic mi o tym nie mówił i nie zrobił zdjęcia). także zapłąciłam za
                              wizytę 300zł a tu i tak nie mam wszytskich parametrów, które powinny byc
                              zmierzone przy nieprawidłowym NT. a poza tym, pobrano mi krew na pappa, Pani
                              mówiła,że wynik mbędzie prawdopodobie w czwartek(wczoraj) lub dziś. a tu
                              zadzwoniła i okazuje się,że baba jest na urlopie i wynik w środe dopiero. jest
                              mi przykro. gdybym wiedziła,że będę musiała czekac tydzień, poszłabym gdzies
                              indziej. a tu i najdrożej i wcale nie tak dokładnie. tak się czuję i przykro mi
                              bardzo. ale do środy muszę jakoś przetwać, nie mam wyjścia przecież.
    • anatewka Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 27.05.06, 09:56
      Odebralam wynik potrojnego. Jest lepszy niz podwojny, bo ryzyko ZD wyliczyli mi
      1:277 (w podwojnym mialam 1:52).W kazdym razie opis jest "wyliczone ryzyko
      Trisomii 21 ponizej granicy dla podniesionego ryzyka". W wyniku mam jeszcze
      "zwraca uwage wysoki poziom HCG".
      Teraz czekam na usg szczegolowe i echokardiografie serduszka plodu w 22 tc czyli
      za ok 5 tygodni.
    • joannam14 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 27.05.06, 15:47
      Witam,Po przeczytaniu wątku na temat PAPP-a kompletnie nie wiem co robić. Przy
      ostatniej wizycie (to był 9 tydzień) zapytałam lekarkę o ten test i USG (na
      przezierność karkową. Powiedziała, że USG zrobi ale jeżeli chodzi o test to nie
      ma wskazań bo jestem za młoda (mam 30 lat). Teraz nie wiem czy jednak uprzeć
      się na ten test czy USG też wskazuje wady płodu? Co wy wiecie na ten temat.
      Pozdrawiam
      • jonaska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 27.05.06, 17:09
        nie robiłabym testu gdyby NT wyszło prawidłowo. przy pierwszym dziecku nawet o
        tym nie wiedziałam. więc poczekaj czy nt wyjdzie ci dobrze. musisz zrobić usg
        między 11 a 13tyg.
        • joannam14 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 27.05.06, 21:32
          dziękuję, idę do usg pod koniec 12 tyg. pozdrawiam
        • olciablue Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 28.05.06, 21:12
          Jonaska...po prostu trzymam za Ciebie kciuki. Wiem, ile emocji (negatywnych) to
          niestety niesie, bo ja sama wertowalam inetrnet - i nadal wertuje (choc staram
          sie mniej) od czasu, w moim przypadku, testu
          Ale jest masa postow na temat przezernosci karku - nie pamietam adresow, ale
          wpisz w yszukiwarke, a mysle, ze troszke sie uspokoisz. Ja znalazlam ich
          mnostwo, mimo ze nie z przeziernoscia mam problem. Poszukaj ich, no i zycze
          cierpliwosci, o ktora tak, trudno. I daj znac jak wyniki.
          Pozdrawiam cieplutko
          Ola (17 tydzien)
          • olciablue Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 28.05.06, 21:41
            Jonasko...poszperalam znow troche - a powiedz mi, ile cm (wzrostu) miala Twoja
            dzidzia? To sie podaje jako CRL. Wraz ze wzrostem CRL rosnie przeziernosc
            karku, a TY mialas ja robiona, z tego co widze, dosc pozno, 13t i 5 dzien to
            naprawde dosc pozno, choc teoretycznie w normie, ale...zawsze sa wahania,,
            moglas miec owulacje wczesniej itp. Czy masz CRL na swych badaniach? jesli
            dzidzia ma powyzej 80 mm (8cm), to badanie jest niemarodajne raczej.
            ja mialam przezirnosc 1.8 przy CRL 63mm. Tez nie za bardzo mi sie oczywscie
            podobala, ale mysle ze jest OK, ale jakbym robila 2 tyg pozniej, to z cala
            pewnoscia bylaby wieksza.
            Trzymaj sie, staraj sie - dla dzidzi.
            Ola
    • kasik80 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 29.05.06, 08:43
      No i jestem już po teście. Na wynik musze czekać aż dwa tygodnie, ale jakoś
      wytrzymam. Usg miałam robione chwilkę przed pobraniem krwi, NT wyszło 1,6 przy
      6,98 mm dzidzi w 13tc1dc. Lekarz mówi, że jest w porzadku. Troche go wypytałam
      o NT i mówił, że jeśli jest wyższe niż 2 (choć wyczytałam że do 2,5) to wcale
      nie musi to ozn. zespołu Downa, równie inaczej może to być wada serduszka,
      cytomegalia, toksoplazmoza i jeszcze coś tam, ale niestety nie zapamiętałam
      wszystkiego.
      Jonasko trzymam mocno kciuki za Ciebie i Twojego Dzidziusia.
      Pozdr. Kasia.
      • jonaska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 29.05.06, 14:01
        moja dzidzia miała 76 mm i nt 2,8.
    • jonaska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 31.05.06, 07:01
      mam już wynik PAPPA. jest prawidłowy. idę dziś na konsuktacje do dr
      Roszkowskiego. powiedzcie mi, czy robiłyście amniopunkcję, kiedy wynik PAPPA
      wyszedł Wam prawidłowo??? mam możliwość zrobć ja nieodpłatnie w IMiD.
      pozdrawiam.
      • melka_x Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 31.05.06, 10:05
        Ja po prawidłowym wyniku testu PAPPA już nie zdecydowałam się na amnopunkcję.
        Amniopunkcja to jednak ryzyko, niewielkie (koło 1.5%) ale zawsze. W dodatku
        amnio wyklucza lub potwierdza zaledwie kilka trisomii, czyli nadal nie ma
        gwarancji, że dziecko nie jest obarczone wadami genetycznymi. No ale oczywiście
        to musi być Twoja decyzjasmile
        • jonaska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 31.05.06, 10:31
          melka a jaki miałaś współczynnik NT? bo ja 2,8.
          • melka_x Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 31.05.06, 10:58
            Niestety nie pamiętam poza tym, że był prawidłowy. Ja nie zdecydowałam się na
            amnio na podstawie prostego wyliczenia. Prawdopodobiństwo ZD i ZE określone
            przez test PAPP-A wyniosło u mnie 1 do sporo ponad tysiąca, ryzyko związane z
            samym wkłuciem przy amnio określa się na 1.5%. Czyli to drugie było jakieś 10-
            krotnie wyższe. Ale jeszcze raz zaznaczam, że do niczego nie namawiam ani nie
            odradzam, to musi być Twoja decyzja.

p.s. nieściśle się wyraziłam mówiąc, że amnio wykrywa tylko kilka schorzeń.
            Wykrywa ich grubo ponad 100 (czy nawet pod 200), ale tych najpowszechniejszych
            kilka. A sklasyfikowanych wad genetycznych jest co najmniej kilka tysięcy i
            chociaż ryzyko wystąpienie jednej z tych wad rozpatrywane z osobna jest
            b.niskie, to łączne prawdopobieństwo wystąpienia którejś z nich nie jest
            mniejsze niż ryzyko wystąpienia ZD czy ZE. Tak więc fakt, że amnio nie daje
            gwarancji, że nie będzie żadnych wad też był dla mnie argumentem na nie.
            • jonaska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 01.06.06, 10:30
              test pappa wyszedł ok i powiem wam,że zdecydowaliśmy z mężem,że nie będziemy
              robić żadnych podwójnych i potrójnych testów. skoro dają 605, to nie ma co się
              denerwować. w pierwszej ciąży nawet nie słyszałam o takich badaniach i
              przynajmniej cieszyłam ise z ciąży. byłam spokojna i czekałam spokojnie na moje
              maleńswto. teraz już do samego końca będę się obawiać o maleństwo w brzuchu.
              nie będe już spokojna...ech....nie robię już tych głupich badań, co ma być,
              niech będzie. nawet gdyby amino wyszło źle, ne odważyłabym się przerwać ciąży,
              kiedy już dzidzia będzie szalała w brzuchu.
    • nsosnowska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 02.07.06, 01:16
      Czy ktos mi moze powiedziec jaka jest norma stezenia Papp-a e beta-hcg zrobilam
      badania w 11 tygodniu, niestety nie zostaly zinterpretowane (laboratorium nie
      posidada programu do obliczania ryzyka), czyli mam po prostu mam tylko wyniki
      stezen. Chcialabym miec pewnosc ze wszystko jest w porzadku.
      • kartoflanka Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 02.07.06, 12:43
        hm...to w zasadzie do d...bo caly wic polega na dobrym zinterpretowaniu testu
        Pappa. Trzeba wziac pod uwage rozne parametry np. wiek matki, wage, wynik z
        USG, tryb zycia np. palenie przed ciaza...norm jako takich w zasadzie chyba nie
        uzywa sie...
        sprobuj tu poczytac: www.genetyka.hg.pl/
        mozesz tez do tego pana zadzwonic jest bardzo mily.
        • nsosnowska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 02.07.06, 13:35
          kartoflanka, dziekuje za podpowiedz, napisalam mail do doktora mam nadzieje ze
          odpowie
          • kartoflanka Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 02.07.06, 13:42
            ja jeszcze przed ciaza kilka razy do niego pisalam, zawsze odpowiadal, wogole
            facet jest cudowny i generalnie bardzo polecam.
            • nsosnowska Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 02.07.06, 13:58
              Jak to dobrze juz mnie pocieszylas, mnie w sumie martwi jedynie stezenie pappa
              bo reszte juz wiem ze mam w normie, tn, kosc nosowa e beta-hcg, ale byloby
              dobrze znac poziom ryzyka, to moze bym juz nie poszla na test potrojny, a jak
              cos nie tak to bym na pewno zrobila amniopunkcje.
    • to-ja-007 Re: test PAPP-A, podwójny i potrójny 02.07.06, 21:23
      Porownywanie przeziernosci karkowej (NT) bez porownywania wielkosci dziecka -
      nie ma sensu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka