asianiw 25.05.06, 15:45 mam silną wadę wzroku: -5,0...czy w takim wypadku lepsze jest dla mie cesarskie cięcie czy poród naturalny???odpiszcie...dzieki...asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
komyszka Re: Wada wzroku a cesarka!! 25.05.06, 15:56 proponuje wrzucić hasło w wyszukiwarke- jest duzo na ten temat. a w skrócie- nie liczy sie ilość dioptrii lecz stan siatkówki. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vera_lynn Re: Wada wzroku a cesarka!! 26.05.06, 10:11 Witaj, Z rozmów z lekarzem: sama wada wzroku nie jest powodem do rozwiązania przez cc, poza tym wada -5 nie jest duża (w opinii medyków, a nie nas, posiadaczek). Wskazaniem do cc są różne schorzenia, które czasami towarzyszą wadzie wzroku (np.problemy z siatkówką), ale wówczas musi to być pisemnie stwierdzone przez lekarza specjalistę. Głowa do góry i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
polococta76 Re: Wada wzroku a cesarka!! 26.05.06, 13:40 Ja mam -6,5 i -4,75 . Po wizycie u okulisty okazało się ku mojemu zdumieniu, ze nie ma żadnych przeciwskazań do porodu naturalnego! Nie wiem czy się cieszyć, czy martwić, bo obie wersje: i cesarka i normalny poród mnie przerażają.... jeszcze mam 5 m-cy do rozwiązania.... Odpowiedz Link Zgłoś
jashka80dm Re: Wada wzroku a cesarka!! 26.05.06, 14:16 tutaj jest wiecej na ten temat. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=42070882&a=42070882 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp Re: Wada wzroku a cesarka!! 26.05.06, 15:02 wskazaniem do cc nie jest duża wada wzroku, a stan siatkówki, ktory moze ocenić okulista w czasie abdania, udaj sie wiec do lekazra, niech Ci powie jaki poród byłby odpowiedni Odpowiedz Link Zgłoś
kamilcia23 Re: Wada wzroku a cesarka!! 26.05.06, 20:59 Ja mam tez duza wade wzroku i okulista wydal zgode na porod sn ale przy porodzie pamietaj o jednym,zeby przez caly porod miec zamkniete oczy i brode oparta o klatke piersiowa.Dowiedzialam sie o tym od kolezanki calkiem niedawno ktora rodzila juz sporo czasu temu(doradzila jej tak polozna gdy zobaczyla ze nosi okulary)bo te osoby sa bardzo narazone na pogorszenie wzroku lub utrate na jedne slabsze oko powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
shemreolin Re: Wada wzroku a cesarka!! 12.06.06, 12:45 Ja mam -7D w każdym oku, na razie nie planuję ciaży, pewnie dopiero za 2-3 lata. Podobno siatkówkę mam w dobrym stanie, ale u mnie w rodzinie (u babci od strony mamy) występuje jaskra i zaćma. Moja mama tez ma kłopoty z oczami. Czy takie historie w rodzinie są wskazaniem do cc? Mi ise wzrok pogarsza cały czas, wolno ale jednak. Prawdę powiedziawszy wolałabym mieć cesarskie cięcie, bo boję się, ze jednak w czasie porodu naturalnego coś zacznie dziać sie złego z moimi oczami. Czy jeśli lekarz okulista nie stwierdzi przeciwwskazań ze wzgledu na dobry stan siatkówki, to czy jest szansa by jednak dostać skierowanie ze względu na moje obawy i wskazania genetyczne do chorób oczu? Odpowiedz Link Zgłoś
anagram2 Re: Wada wzroku a cesarka!! 12.06.06, 13:15 to nie jest silna wada wzroku. Ja mam -4,5. A moja siostra-dwa razy rodziła naturalnie-ma -10 i -8. Krótkowzroczność nie jest wskazaniem do cesarki. Zbadaj dno oka, ciśnienie w oku. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialu Re: Wada wzroku a cesarka!! 12.06.06, 13:23 Musisz zbadać sobie stan siatkówki i dno oka. To nie wada wzroku jest wskazaniem do cesarki. Ja mam -6 i mogę rodzić naturalnie, moja koleżanka ma -3 i nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: Wada wzroku a cesarka!! 12.06.06, 13:26 Dziewczyny, wrzuccie sobie w wyszukiwarke- taki temat pojawia się raz na tydzien. Rzeczywiscie jest tak, ze nie sama wada predystynuje do cesarki, ale jakosc siatkowki. Jednak przy wysokiej krotkowzrocznosci siatkowka niemal zawsze jest rozrzedzona. Wysilek przy porodzie (zreszta jak każdy ogromny wysilek) może skutkowac odklejeniem się siatkowki czyli utrata wzroku. Stad zaleca się cesarke. Decyduje o tym okulista, a nie ginekolog. I jeszcze jedno- moja siostra miala wade około -5 w obu oczach i rodzila naturalnie, bo stan siatkowki był ok. Po porodzie wzrok pogorszyl jej się srednio o -2 dioptrie w kazym oku. Miał się poprawic po jakims czasie, ale się nie poprawil. Wasz wybor, ale ryzyko chyba dosc duze. Odpowiedz Link Zgłoś
shemreolin Re: Wada wzroku a cesarka!! 12.06.06, 14:20 Przeczytałam prawie wszystkie wpisy o wadach wzroku, ale nie znalazłam nic na temat wskazania ze względu na przypadki jaskry i zaćmy w prostej linii po matce. Moja babcia ma bardzo chore oczy, podobnie moja mama ma problemy ze wzrokiem. Będę na pewno robic bardzo szczegołowe badania i na pewno w kilku lecznicach, by mieć pewność, ale chciałam wiedzieć czy przypadek takich poważnych chorób oczu w najbliższej rodzinie jest również wsakazniem do cc. Tego niestety nie znalazłam w żadnym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
jashka80dm kobioetao, nie lepiej isc do okulisty? 12.06.06, 14:33 kazda wada jest indywiduwalna, i zadna z nas nie ma takiego prawa doradzac tobie czy masz miec cesarke czy porod sn. chyba chodzisz do jakiegos gina, to moze z nim to przedyskutuj i zglos sie do okulisty. to czy cesarka czy porod sn to zalezy od twojej siatkowki, ktorej zadna z nas tutaj nie zbada!!!! mozna miec wade -2 i miec slaba odklejajaca sie siatkowke a mozna miec -5 i siatkowke zdrowa i nie ma przeciwskazac do ciecia. nie szukaj rady tutaj tylko gnaj do dobrego okulisty )))) Odpowiedz Link Zgłoś
shemreolin Re: kobioetao, nie lepiej isc do okulisty? 12.06.06, 14:41 To było do mnie czy do autorki wątku, bo już się pogubiłam... Jeśli o mnie chodzi to będę na pewno konsultować sie z kilkoma lekarzami, ale chciałabym wiedzieć, czy przy mojej wadzie wzroku (-7D) wskazaniem do cesarki mogą być choroby oczu w najbliższej rodzinie. Nigdzie nie wyczytałam nic takiego, a np, jaskra jest chorobą, która jest genetyczna i jesli wzrok miałby mi sie pogorszyc jeszcze przez poród, a potem dopadła by mnie jeszcze jaskra to by było bardzo kiepsko. i jedyne co chciałam wiedzieć to to czy takie rzeczy się również uwzględnia przy nadaniu pod katem porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: kobioetao, nie lepiej isc do okulisty? 12.06.06, 15:23 no coz ja sie nie znam na jaskrze... jestem obcykana w wysokiej krotkowzrocznosci bo mam bardzo wysoka wade i za soba setki konsultacji okulistycznych. Wiem natomiast na pewno, ze wada moze sie pogorszyc podczas porodu, choc spotkalam okulistow, ktorzy mowili, ze owszem ale na jakis czas, co okazalo sie niestety nieprawdą. Ja bym sie upierala przy cesarce na Twoim miejscu. -7 to juz nie malo, a jakby jeszcze sie mialo pogorszyc, to w ogole niefajnie. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
shemreolin Re: kobioetao, nie lepiej isc do okulisty? 12.06.06, 15:36 Bardzo dziekuję za odpowiedź. Ja będę sie starała wszytsko załatwić z głową, nie chcę jechać na porodówkę, gdzie przy mnie będzie ktoś decydować jak mam rodzic. Chciałabym wcześniej ustalić wszystko. Co jak co, ale wzrok to bardzo ważna sprawa i nawet mój partner powiedział, że będzie walczył o cesarkę dla mnie, bo nie chce żebym straciła wzrok. Czytam wiele opinii dotyczących cc przy krótkowzroczności i widzę, że co lekarz to inne zdanie. Trzeba po prostu trafic na takiego, który będzie przychylny i będzie dbał o zdrowie pacjentki a nie tylko wypisywał papierki zgodnie z własnym widzimisię. Poczytałam jak wiele dziewczyn było przerażonych, iż mimo że miały skierowanie do cc, to lekarze kazali im rodzić sn. Dlatego też postaram sie nie dopuścić do takiej sytuacji, w której w ostatniej chwili ktos będzie mi zmieniał sposób porodu. Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: kobioetao, nie lepiej isc do okulisty? 12.06.06, 15:34 Shemreolin, idź do okulisty zajmującego się profilaktyką i leczeniem jaskry. W wawie jest centrum leczenia jaskry i chorób oka, idź do nich albo niech Ci dadzą namiary na znającego się na rzeczy okulistę z Twojej okolicy. Rozumiem Twoje obawy, moja Babcia umarła ślepa, moja Mama stara się odwlec operację z roku na rok. Ja będę miała cc, nie z powodu jaskry, ale złego stanu siatkówki. Odpowiedz Link Zgłoś
shemreolin Re: kobioetao, nie lepiej isc do okulisty? 12.06.06, 15:43 Mieszkam w Warszawie, więc kiedys po prostu pójdę z babcia do tego okulisty u którego ona sie leczy i poproszę o wszystkie badania. Chcę mieć pewność, że wszytsko będzie ok. dziękuję za poradę. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Wada wzroku a cesarka!! 12.06.06, 14:56 a ciekawe, jak moja znajoma byla w ciazy to lekarz jej powiedzial ze kazda z wada wieksza niz -3(albo -4 niepamietam dokladnie) idzie na cesarke. Odpowiedz Link Zgłoś
1magnolia Re: Wada wzroku a cesarka!! 12.06.06, 15:42 jak zwykle - co lekarz to inna opinia. Ja jednak nie chce ryzykowac ze urodze a potem strace wzrok. Powiedza mi przepraszam? Po co dziecku slepa matka? Nikt mi gwarancji nie da .... Odpowiedz Link Zgłoś