Dodaj do ulubionych

Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt

10.06.06, 22:25
Obserwuj wątek
    • jasminar Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 10.06.06, 23:25
      a dlaczegoby nie????????????????????????
    • mgksiezyc Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 10.06.06, 23:33
      Raczej nie, bo jest to chemia i przedostaje się do skóry...
      Ja pisałam e-maila do ZAJI spytać się o balsam brązujący- nie jest tak silny
      jak samoopalacze, bo zawsze go używałam i napisali mi, że w I i II trymestrze
      nie jest wskazane (nie robili jednak badań pod tym kątem), a w III niby można,
      należy jednak omijać brzuszek wink
      • dorianne.gray Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 10.06.06, 23:56
        Mam nadzieję, że nie używasz żadnego kremu do twarzy, a myjesz się tylko w
        czystej wodzie, bez mydła? Oczywiście odpadają także szampony i kremy na
        rozstępy... Ech, cóż począć, wszędzie ta cholerna chemia...
      • zemfira_ Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 10.06.06, 23:58
        Dzieki za odp. smile
        • sipilitka Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 11.06.06, 01:28
          ja tam uzywam. Samoopalacz chyba lepiej jak isc do solarium. A co do chemi to
          nawet jesc nie powinnysmy w obecnych czasach bo wszedzie jest chemia.
          • dorianne.gray Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 11.06.06, 01:30
            Przecież powszechnie wiadomo, że kobietom w ciąży wolno jeść li tylko sucharki
            i pić wodę destylowaną, bo wszystko inne szkodzi! wink
            • agamp Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 11.06.06, 05:14
              tak, a po wypiciu piwa bezalkoholowgo rodzą się dzieci z ADHD
              • mariolka55 Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 11.06.06, 08:01
                to jak to jest z tym brzuchem? bo ja smaruje samoopalaczem,zeby nie był
                obrzydły białek jak wylezie z pod bluzki,a moja ginka tez mi własnie
                powiedziała zeby brzucha nie smarowac,no i zgłupiałam troche?????
                • jasminar Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 11.06.06, 08:38
                  kobitki nie przesadzajmy gorsza chemia sie zajadamy
                  konserwanty,barwniki,polepszacze a jeszcze gorsza wdychamy,idac tym tropem to
                  kremy odstawiamy,włosów nie farbujemy i ogolnie namiot tlenowy.Taka ilosc chemii
                  zawarta w kosmetykach nie jest wstanie przeniknac przez skore i przez osłone w
                  jakiej znajduje sie maluch
                • pollys do mariolka55 :) 11.06.06, 15:45
                  z tym smarowaniem brzucha to może twojej gince chodziło o to, że masując go
                  namiętnie możesz podrażniać macicę i tym sposobem zafundować sobie przedwczesne
                  skurcze?...jak leżałam na patologii ciąży to przede wszystkim był zakaz
                  dotykania brzucha, do czego nie mogłam się przyzwyczaić bo ja tak uwielbiałam
                  go masować, głaskać sad
                  ale kto wie, może właśnie dlatego wylądowałam na 3 tyg. na patologii z
                  rozwarciem, skróconą szyjką i skurczami w 28tyg.ciąży?
                  pozdrawiam
                  • mariolka55 Re: do mariolka55 :) 12.06.06, 11:44
                    pollys napisała:

> z tym smarowaniem brzucha to może twojej gince chodziło o to, że masując go
                    > namiętnie możesz podrażniać macicę i tym sposobem zafundować sobie
                    przedwczesne
                    >
                    > skurcze?...jak leżałam na patologii ciąży to przede wszystkim był zakaz
                    > dotykania brzucha, do czego nie mogłam się przyzwyczaić bo ja tak uwielbiałam
                    > go masować, głaskać sad
                    > ale kto wie, może właśnie dlatego wylądowałam na 3 tyg. na patologii z
                    > rozwarciem, skróconą szyjką i skurczami w 28tyg.ciąży?
                    > pozdrawiam

nie jej chodziło o to ze nie wiadomo co te samoopalacze maja w składzie itp.
                    ale po przeczytaniu informacji które podesłałas widze ze mozna całkiem
                    bezpiecznie i moja ginka niepotrzebnie mi wprowadziła zamet w głowie (no ale
                    cóz nie kazdy wszystko wiesmile)
                    tak na "chłopski rozum" to tez mi sie wydawało ze czemu brzucha nie? przeciez
                    dziecko jest w macicy ,w worku owod. i w wodzie ,wiec bez sensu zeby jakies tam
                    substancje miały sie przedostac...no ale jak ci gin. cos powie to potem sie
                    zastanawiasz......

co do zakazu masowania brzucha to teraz mnie zaskoczyłassmile bo ja masuje,wcieram
                    kremy,robie naprzemienne natryski,masuje silnym natryskiem wody,ogólnie robie
                    wszystko zeby skóre cwiczyc i zebym mogła po drugiej ciazy tak samo jak po
                    pierwszej wystawic go jeszcze na swiatło dzienne.
                    moze nie wolno za bardzo masowac pod koniec ciazy????
                    • pollys Re: do mariolka55 :) 12.06.06, 13:07
                      ja też masowałam, wcierałam i różne takie cuda robiłam (tzn, teraz też to robię
                      ale baaaardzo delikatnie bo mi od razu brzuch się "stawia") Tak w ogóle to
                      chyba wszystko zależy od danej kobiety i od jej organizmu smile u mnie każde
                      wstanie z łóżka czy dotykanie brzucha to pewność, że będzie skurcz a u
                      innych... niektóre kobiety do porodu nie mają pojęcia co to są skurcze smile
                      tak sobie poprostu gdybałam o co mogło chodzić Twojej gince z tym zakazem
                      smarowania brzucha...pozdrawiam
            • daria_nowak Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 11.06.06, 14:18
              głównie powietrze...na trzeźwe myśleniewink
              • marcia19 Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 11.06.06, 14:36
                Pewnie, że można!
                We wszystkim jest chemia!
                Ja używam samoopalacza z Oriflame! Jest super, sama ginka powiedziała, że bez
                obaw moge go stosować.
                Pozatym zadbana i ładnie wyglądająca mama ma lepszy humorek co dobrze wpływa na
                dzidziusia!
                Pozdrawiam!
    • pollys można ;) 11.06.06, 15:37
      sporo tego ale warto przecztać- i tak musiałam skrócić bo "zbyt dużo znaków
      binarnych" i nie chciało się wysłać... kobita mądrze i obszernie się
      wypowiedziała...
      nie ma żadnego zagrożenia dla ciężaroofek smile pozdrawiam

(...)Samoopalacze gwarantują nam w 100 % bezpieczną opaleniznę. Można dzięki
      nim przciemnić lekko ozłoconą słońcem skórę, jeśli jest to dla nas zbyt słaby
      efekt, są one też pomocne dla osób, które z różnych względów nie chcą lub nie
      mogą się opalać. Kremy samoopalające mają jednak swoje plusy i minusy.

Zalety:
      • Jest związkiem łagodnym, nie wywołującym podrażnień, alergii
      (oczywiście indywidulane reakcje alergiczne są zawsze możliwe nie zależnie od
      rodzaju składnika kosmetycznego), nie powoduje uszkodzeń naskórka, nie działa
      kancerogennie czyli rakotwórczo, nie powoduje reakcji toksycznych.
      • Jest całkowicie bezpieczny, gdyż działa tylko na poziomie zewnętrznej,
      rogowej warstwy naskórka, nie wnika głębiej w skórę.
      • Sam DHA nie ma niekorzystnego działania np. zatykającego pory w
      przypadku osób o przetłuszczającej się cerze, mogą one bez przeszkód stosować
      lekkie, nie zawierające zbyt dużo natłuszczających składników samoopalacze.
      • Preparaty z DHA można stosować także w ciąży.
      • Światło słoneczne nie wpływa na kolor opalenizny uzyskanej dzięki
      samoopalaczowi, poza tym taka sztuczna opalenizna zupełnie nie przeszkadza i
      nie hamuje naturalnego przyciemnienia skóry pod wpływem promieni słonecznych.
      Można spokojnie opalać się chroniąc się preparatem z filtrami będąc
      jednocześnie "opalonym" za pomocą samoopalacza.
      • Barwa nie zmywa się natychmiast podczas kąpieli słonecznych czy podczas
      mycia.

Wady:
      Może spowodować lekkie przesuszenie skóry, dlatego obecnie już wszystkie
      samoopalacze mają skład wzbogadzony różnego rodzaju nawilżaczami czy
      substancjami natłuszczającymi oraz antyutleniaczami, a niektóre zawierają także
      filtry anty-UV. DHA bywa także czasem dodawany w mniejszych ilościach do
      typowych preparatów do opalania, aby przyśpieszyć wystąpienie zabarwienia
      skóry.
      • Zdarza się, że DHA może powodować zbyt żółty odcień opalenizny. Dlatego
      aby uniknąć tego efektu bardzo często oprócz DHA samoopalacze zawierają także
      inne związki wpływające na odcień koloru skóry, są to różne ekstrakty roślinne.
      Najczęściej stosuje się juglon-naturalny barwnik roślinny z zielonych łupin
      orzecha włoskiego lub lawson- z henny (ekstrakt z rośliny Lawsonia internis).
      Ekstrakty te przyciemniają lekko skórę, stosowane samodzielnie nie dają bardzo
      spektakularnych efektów, ale razem z DHA mogą dać efekt bardzo naturalnego
      koloru opalenizny. Barwniki te mają także niewielkie właściwości
      promienioochronne, absorbują bowiem w pewnym stopniu promieniowanie słoneczne w
      zakresie UVB.
      • I wreszcie cecha, która najbardziej zniechęca, a mianowicie dość
      nieprzyjemny zapach, który pojawia się po około godzinie od użycia
      samoopalacza. Zapach ten towarzyszy reakcji jaka zachodzi między DHA a
      naskórkiem. Nie zależy on tak bardzo od składu kremu samoopalającego, tak samo
      będzie "śmierdział" drogi i jak tani samoopalacz. Intensywność tego zapachu
      zależy także od właściwości naszej skóry, czyli u jednych jest mocniejszy u
      innych słabszy. DHA sam w sobie ma także niezbyt przyjemny zapach, ale z tym
      problemem większość firm kosmetycznych już sobie poradziła. Większość
      samoopalaczy dzięki dodatkowi substancji zapachowych czy naturalnych olejków
      roślinnych ma bardzo przyjemny zapach odczuwalny podczas nakładania, niestety
      po czasie typowy dla samoopalacza zapach zwykle się pojawia, gdyż właśnie po
      około godzinie DHA wnika w naskórek i rozpoczynają się reakcje biochemiczne
      prowadzące do powstania "opalenizny". Pocieszające jest to, że firmy
      kosmetyczne już nad tym pracują starając się choć w pewnym stopniu zmniejszyć
      odczuwalność tego zapachu (...)
      mgr Barbara Kwiatkowska
      biotechnolog
    • pasjanna Re: Czy mozna uzywac samoopalacza w ciazy? n/txt 13.06.06, 23:31
      Oczywiście, że możnasmile Krem nie przenika ani do krwi ani tym bardziej do
      łożyska, więc dlaczegoby nie?
    • dziubekl dlatego ze jest wszedzie to trzeba jeszcze dodac 14.06.06, 09:55
      nie rozumiem waszego myslenia. dlatego ze chemia jest prawie we wszystkim to
      nalezy sobie jeszcze dolozyc, co by za malo nie bylo. co za bezsens.
      • reniatoja Re: dlatego ze jest wszedzie to trzeba jeszcze do 14.06.06, 10:22
        Też mi się tak wydaje, ze niby-żart "pijmy tylko wodę destylowaną, bo chemia
        jest wszedzie" jest bez sensu. Chemia jest wszedzie, ale to nie znaczy, ze
        jesli jakiejś jej dawki da się uniknąć to nie należy tego robic. Do tych mamus,
        które tak mowia: czy jesli bedziesz miala dziecko, to kupisz mu jabłko
        pryskane, z niebieskimi kropeczkami nawozu, czy jednak jabłko z ekologicznego
        sadu w Bieszczadach (mając wybór, rzecz jasna), bo ja bym na pewno kupiła to
        drugie, mimo, ze chemia jest wszędzie. Dlaczego sklepy z ekologiczną żywnością
        cieszą sie takim powodzeniem, skoro w supermarketach wszystko jest tansze, a w
        dodatku nie psuje się nawet po miesiacu? Nie korzystacie z ekologicznych
        sklepów ze zdrową zywnoscią, bo chemia i tak jest wszedzie? To super, pakujcie
        w swoje dzieci chipsy rozmoczone z coca cola od urodzenia, bo przecież chemia i
        tak jest wszedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka