Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

19.06.06, 20:35
Kiedy robie się badania na toksoplazmozę w ciąży? Byłam już u dwóch lekarzy i
żaden mnie jeszcze nie skierował na to badanie. Przypuszczam, że zaliczyłam
to w dziecinstwie - mieliśy zwierzaki od zawsze, a i o higiene srednio mi sie
chcialo dbać... wink NIemniej boje sie, że moj robaczek moze zlapac te
swinstwo. Kiedy mam sobie zrobic te badanie? Jestem w 8 tyg. ciązy.
Obserwuj wątek
    • magatrojmiasto Re: Toksoplazmoza 19.06.06, 21:44
      Ja robiłam przed planowaną ciążą IgM i IgG, i w ciąży co 3 miesiące powtarzam
      IgM.
    • tyma1 Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 14:58
      najlepiej na poczatku ciąży, ja przegapiłam to badanie,moja pani doktor była
      przekonana, że już mi zlecała, ale to była pomyłka... teraz trzęsę portami, bo
      wyszły dziwne wyniki, chociaż w sumie zawsze byłam 'kocią mamą'...5 miesiąc
    • nula7707 Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 17:50
      hej, tak naprawdę to badanie powinno robić się przed planowaną ciążą i w razie
      potrzeby przeleczyć się. Niestety wielu ginów nie daje skierowania na to
      badanie, które notabene nie jest tanie; przede wszystkim wyluzuj, nie martw się
      i zrób sobie to badanie bez łaski lekarza, niestety czasem samemu trzeba zadbać
      o siebie i fasolkęsad
      poza tym pomimo tego że jest to choroba odzwierzęca, zarażenie może nastąić nie
      tylko poprzez kontakt np. z kotem ale poprzez zjedzenie surowego mięsa
      mielonego, nieumytych jarzyn i owoców itd; zrób sobie zarówno badanie w klasie
      IgG i IgM i głowa do góry!
      pzdr, ania
      • baby2104 Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 18:20
        Najgorsze jest to, że ja chodzę prywatnie do lekarza i wcale nie żałuję
        pieniążków sad A znam rodzinę z dzieckiem po tej chorobie - katastrofa. Warzywo
        nie człowiek.
        • 100ania Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 18:27
          Toxo jest niebezpieczna, ale w ciąży można i trzeba ją leczyć. Skierowanie na to badanie powinnaś dostać już na pierwszej wizycie, a potem kontrola w każdym trymestrze.
          • virginia15 Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 18:46
            Ja jestem w 10 tyg. i dopiero dziś dostałam skierowanie na takie badanie ale
            sama musiałam skierować rozmowę na ten temat. To bez sensu ale wynika z tego, że
            nawet u prywatnego lekarza trzeba sobie pewne rzeczy pilnować. Ja bardzo
            dziękuję tym, którzy stworzyli to forum bo duzo mi pomaga.
            Tak w ogóle dziewczyny to ile kosztuje takie badanie i jak się go robi, z krwi,
            z moczu, czy jakoś inaczej? dziękuję
            • magatrojmiasto Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 19:45
              Badanie na toxoplazmoze to badanie krwi. W Gdansku w prywatnej przychodni
              placilam 85 PLN za IgM i IgG (40 + 45, tylko nie pamietam ktora ile), w
              państwowej ostatnio za IgM 29 PLN.
              • virginia15 Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 20:01
                dziękuje za odpowiedź
    • yooo1 Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 18:44
      Ja miałam robione badanie na toksoplazmoze na początku ciąży. Jeżeli nie ma się
      skierowania kosztuje ok. 60-70zł
      • jagoodka8 Re: Toksoplazmoza 20.06.06, 19:56
        u mnie w poradni rodzinnej oba kosztuja 35 zl.... dziwne...smile
    • geospiza ech :( 20.06.06, 19:57
      Ja robiłam na początku ciąży, lekarz mi dał skierowanie. Oba wyniki wyszły
      negatywne.
      No i teraz trzęsę się cały czas, żeby nigdzie się nie zarazić.. Skierowania
      kolejnego nie dostanę, bo, jak powiedział lekarz: "po co ?"... A ja się boję, że
      złapię to świństwo i w sumie to aż się boję dotknąć mięsa, owoców czy warzyw,
      najchętniej bym na suchym chlebie chciała wyżyć... sad
      I co tu zrobić... ?

Kurrde, że też tego g... nie mogłam odchorować w dzieciństwie albo ogólnie przed
      ciążą... sad
      • baby2104 Re: ech :( 21.06.06, 19:11
        Czesto jadlo sie owocki prosto z krzaka... Surowe miesko. Mam nadzieje, ze to
        za mną. Marzy mi sie tatarek. Pierwszy miesiąc wsuwalam jak opetana bedac
        pewna, ze to samo zdrowie - na forum mnie oświecili... Nie liczę na skierowanie
        na badanie - w laboratorium powinni mi chyba zrobić bez skierowania. Czy jesli
        test wyjdzie pozytywny i chorowałam na tokso już dawno temu, beztrosko będę
        mogła jesc dalej tatara? smile
        • andzia_0 Re: ech :( 21.06.06, 21:18
          Ja tak jak ty - owocki od zawsze prosto z krzaka, głaskałam tabuny kotów
          działkowych brudnych i chorych, kot w domu, tatara uwielbiam, a do obróbki mięsa
          nigdy nie używam rękawiczek.

Zrobiłam badania pod koniec I trymestru, bo wcześniej jakoś nie mogłam dojść do
          laboratorium, i się ciężko zdziwiłam, że nie przechodziłam. Także nie bądź taka
          pewna. wink

Badanie ci zrobią bez żadnego skierowania, jeśli tylko zapłacisz. Ja mam to
          szczęście, że u mnie kosztuje to tylko 30 zł łącznie za obydwa miana. smile

Najpierw zrób badanie, a potem będziesz się martwić o tego tatara. wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka