doko4 10.07.06, 22:01 Która z Was miała robiona droznośc jajowodów i dlaczego Wam ja zlecili? Po jak długim staraniu? czy to boli? jak sie to odbywa? Nie wiem co mam robic Dr kazał mi isc na droznosc po 5 miesiacach starań? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heban11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:14 ja miałam. zaleca się jeśli nic nie wychodzi przez ok. 1 rok. Boli, ale da się przeżyć. Czułam jakby mi ktoś złapał macicę i narządy w kleszcze. trudno to opisać - taki rozpierająco ciągnący ból. ogólnie mało przyjemne. jest taki przyrząd - nie pamiętam nazwy z cieniutkimi rureczkami jak wkłady do długopisu i je się wsuwa do każdego jajowodu. potem lekarz wpuszcza powoli płyn z kontrastem (moment aplikowania płynu jest właśnie najbardziej nieprzyjemny i rozpierający) a druga osoba patrzy na czymś w rodzaju rentgena czy płyn dostał się do jamy macicy. jeśli tak, tzn, że jajowód/ jajowody jest/są drożne. dasz radę, oby tylko lekarz był wprawiony. mój był. Odpowiedz Link Zgłoś
heban11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:21 dodam jeszcze, że samo badanie trwa ok. 7 minut. zaleca się je także jeśli wcześniej wystąpiła ciąża pozamaciczna w jajowodzie. wówczas należy sprawdzić ten drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:35 własnie ja jestem po ciazy pozamacicznej w pazd05 jajnik zachowany- podobno działa. staramy sie 5 miesiecy 2 cykle z clo i testami owu i nic dlatego Dr kazał zrobic badanie nasienia9 ale jak juz byłam w ciazy to czy to ma sens?) a potem droznosc, ale czy nie za wczesnie? nie wiem powoli trace zaufanie do tego Dr bo mi nic nie tłumaczy. czy za to badanie sie płaci? jak by wyszło ze nie drozne to jak to sie leczy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
heban11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:52 piszesz, że jajnik zachowany, ale czy zachował się jajowód? bo to też b. ważne. ja na twoim miejscu najpierw zbadałabym drożność jajowodów (skorojuż miałaś jedną ciążę pozamaciczną), bo jeśli jajeczko trafi do niedrożnego jajowodu to ciąża pozamaciczna murowana. jeśli by się okazałó, że jakimś pechowym trafem oba jajowody są niedrożne to nie ma szans na normalne zapłodnienie. ale zawsze zostaje jeszcze in vitro. ja za badanie nie płaciłam. robiłam je w szpitalu państwowym w Warszawie, na koszt NFZ. słyszałam, że czasem może zdarzyć się,że podczas badania i przepychania tych rurek, jajowód może się nawet udrożnić. Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:06 dzieki za odpoiedz! Twój post dał mi duzo do myslenia i bardziej sie przestaszyłam kolejnego niepowodzenia i dlatego raczej zdecyduje sie na HGS. Czy jak sie okaże ze sa nie drożne to odrazu je udrażnija czy to jest osobna sprawa i jak to wyglada moze wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
anrenata Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:56 Wiesz co,czasem bywa,że po takim badaniu nawet jakiś zrost się udrożni.Ja miałam robione to badanie,ale zafundowałam sobie znieczulenie,jakas mała narkoza,taka krótkotrwała,dzięki temu nie bolało.Mój gin zlecił mi to zaraz na początku leczenia,myślę,że to dobrze,bo to podstawa,żeby jajowody były drożne.Po co szukać przyczyn bardziej skomplikowanych skoro te podstawowe powody mogą być źródłem problemów.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:09 Dzieki za odp. a ile sie staraliscie bez efektu zanik poszłas na Hsg. Czy te znieczulenie robi załatwia sie juz w szpitalu przed badaniem czy gdzie i jak? i za ile? Czy przed HSg mąz miał dabane nasienie? Czy po badaniu jestes juz w ciązy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kja1 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 11:43 poza tym że cewnik wprowadza się tylko do kanału szyjki macicy podpisuję sie obiema rękami pod poprzednim listem. Miałam, przeżyłam i zaraz zaszłam w ciążę , więc bądź dobrej myśli Odpowiedz Link Zgłoś
budzaj1 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 13:59 po dwóch latach starań miałam zlecone badanie - dla mnie był to ogromny ból, zemdlałam w czasie badania, ale w szpitalu na Żelaznej powiedzieli, że byłam pierwszym takim przypadkiem, odkąd robią badanie, gorąco polecam znieczulenie Odpowiedz Link Zgłoś
bentley31 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 14:19 Ja miałam zlecone badanie jak mój lekarz po badaniu USG miał wrażenie, ze coś mu nie gra i rzeczywiście w badaniu okazało się, ze nie gra... Ale samo badanie nie było złe, tylko okazało się, ze jestem uczulona na kontrast, który podają i po badaniu wystąpiły pewne problemy, ale to się b. rzadko zdarza... Powodzenia G. Odpowiedz Link Zgłoś
ankar11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 21:47 Ja też miałam robone to badanie. Jeśli lekarz da Ci skierowanie to nie bedziesz płacić. Badanie do przyjemnych napewno nie należy. Podobno jeśli jajowód jest niedrożny to boli bardziej. Ból jest podobny jak przy miesiączce tylko, że silniejszy.Ale zapomina sie o nim zaraz kiedy lekarz mówi, że wszystko jest OK, macica ładna jajowody drożne tego Tobie życzę. A badanie nasienia też bym zrobiła na Waszym miejscu. To akurat nic nie boli a może wiele wyjaśnić. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:12 Dzieki No własnie przed Hsg mamy zrobic badanie nasienia a potem drożnosc vczy po badaniu zaszłas w ciąze ? Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:12 Ja też miałam HSG i bolało mimo,że jajowody były drożne.Miałam wrażenie,że ktoś zgniata mi janiki w imadle,fuj...Trochę pokrwawiłam po tym badaniu,bo to coś,przez co podawali kontrast było wielkie i kojarzyło mi się z wiertarką udarowąGdyby wkładali tylko wkręt byłoby ok,ja miałam wrażenie,że całą wiertarkę mi wsunęli Po HSG kazali 2 godziny leżeć,zdziwiona poleżałam godzinę i zaczęłam chodzić,ale robiło mi się co chwilę słabo.Nie wiem dlaczego.Czy to kontrast,czy przez to krwawienie,ale generalnie da się przeżyć,poród boli zdecydowanie bardziej i da się przeżyć.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:15 Dzieki za pokrzepienie-haha chyba sie juz przekonuje do tego badania bo boje sie kolejnej pozamacicznej. Czy dostałas jakies znieczujenie? bo mi Dr powiedział ze dostane rozkurczowe Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:25 Nie chciałam nikogo straszyć,napisałam tylko jak było.na godzinę przed HSG dostałam pyralginę z papaweryną domięsniowo,ale i tak bolaloZnieczulenia nie dostałam,bo chyba tego nie praktykują w klinice,gdzie miałam to badanie.A co do ciąży,to musieliśmy zrobić sobie miesięczną przerwę w staraniach ze względu na promieniowanie rentgenowskie,a potem zaszłam w ciążę przez IUI.Przyczyna-słabe parametry nasienia mimo leczenia M. Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 12.07.06, 09:34 Dzieki Prosze napisz co to jest to IUI? czy zawsze po tym badaniu trzeba zrobic przerwe? Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 12.07.06, 11:39 Nie wiem czy po każdym HSG zalecają przerwę,bo na forum niepłodność czytałam różne opinie na ten temat.Nam nasz profesor zalecił,a ściślej mówiąc zakazał starań w cyklu po HSG.IUI to inseminacja(sztuczne zapłodnienie) Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 12.07.06, 21:59 Czy w czasie badania jak sie okaże ze sa niedrozne jajowody to czzy odrazy je przetykaja czy to osobny zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś
roza271 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 11:24 JAjowody nie zawsze da się udrożnić tzn. można próbować robić wlewki domaciczne (robi je lekarz z antybiotyku i sterydu i boli jak diabli), czasami udrożnią się podczas histeroskopii i laparoskopii (jeden zabieg pod narkozą). Mnie jednak nic z wymienionych zabiegów nie pomogło. HSG bolało mnie strasznie i drugi raz zrobiłabym je tylko pod narkozą, ale może dlatego że miałam zatkany jajowód. Badanie nasienia zrób koniecznie. A inseminacja to nie żadne sztuczne zapłodnienie jak napisała Ci poprzednia dziewczyna (po prostu wstrzykują Ci męża plemniki troszke podrasowane wgłąb macicy, żeby miały krótszą drogę do zapłodnienia, najczęściej stosuje się tę technike przy słabych parametrach nasieniach-mało plemników i mało ruchliwe). Sztuczne zapłodnienie to in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 12:12 roza271 napisała: "A inseminacja to nie żadne sztuczne zapłodnienie jak napisała Ci poprzednia dziewczyna (po prostu wstrzykują Ci męża plemniki troszke podrasowane wgłąb macicy, żeby miały krótszą drogę do zapłodnienia, najczęściej stosuje się tę technike przy słabych parametrach nasieniach-mało plemników i mało ruchliwe). Sztuczne zapłodnienie to in vitro" A ja zapytam tak: skoro to nie jest sztuczne zapłodnienie,to dlaczego każda kobieta nie wybiera tej metody zachodzenia w ciążę w ów "naturalny sposób"zwany inseminacją czy IUI? Fakycznie IUI polega na wstrzyknięciu przez cewnik podrasowanych plemników do jamy macicy,ale jak dla mnie to nie jest fizjologia,tylko sztuczne zapłodnienie.Do tego nie trzeba faceta,wystarczy próbka z nasieniem,więc sama oceń czy to nie sztuczne zapłodnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 22:45 dziekuje za odp. czy można poprosic o jakies znieczujenie i co i jak trzeba sie przygotowac do tego zabiegu? MAm nadzije ze o inseminacji nie bede musiała mysleć PZozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elafela Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 14.07.06, 23:30 W szpitalu, w którym robiłam HSG rutynowo dają dolargan. Szczerze mówiąc nie wiem co gorsze 7 min okropnego bólu, czy 3 dni wymiotów, zawrotów głowy i duszności. Boleć mnie nie bolało bo bardziej niż bólem byłam zajęta walką z potwornymi zawrotami głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 13:32 Ja miałam zlecone, bo przy poprzednim porodzie przeszłam sepsę, która daje wysokie ryzyko zrostów. Dzięki znieczuleniu nic nie bolało, nic nie widziałam. Nie we wszystkich szpitalach jest możliwość zamówienia znieczulenia, mimo że odpłatne, także się dowiedz. Trochę bolało po, ale przeszło po lekkich środkach przeciwbólowych. Odpowiedz Link Zgłoś
roza271 do honi 14.07.06, 10:41 Oczywiści że to nie jest sztuczne zapłodnienie ponieważ nikt Cię wtedy niezapładnia, pomoc plemnikom to nie zapłodnienie, w wyniku inseminacji mozesz a wcale nie musisz zajść w ciąże i nie masz podanych zarodków. Plemnik może a nie musi dotrzeć do komórki jajowej. Sztuczne zapłodnienie to in vitro, wówczas masz już podane zarodki i od razu jesteś w ciąży, którą utrzymasz lub poronisz.Inseminacja jest jedną z metod leczenia niepłodnośći. Odpowiedz Link Zgłoś
honi_29 Re: do honi 14.07.06, 20:40 Kobieto czy Ty masz pojęcie o tym co mówisz?Poczytaj sobie lepiej na temat inseminacji i wtedy zabieraj głos negując moje zdanie.Jak już pisałam inseminacja polega na podaniu do jamy macicy podrasowanych plemników,czyli właśnie na unasienianiu(zapładnianiu).Podaję Ci link,który zawiara informacje na temat leczenia niepłodności i opisuje na czym polega inseminacja i in vitro.Gorąco zachęcam do lektury.Dla mnie mało naturalna jest "kopulacja" z cewnikiem,chociaż w dziedzinie sexu jestem otwarta na różne eksperymentyI jeszcze jedno:inseminacja nie jest metodą leczenie niepłodności,a jej zwieńczeniem po nieudanej próbie leczenia.Wejdź sobie na forum "Niepłodność" i poczytaj,popytaj jak masz jeszcze jakiekolwiek wątpliwości.Nikomu nie życzę,żeby w ów "naturalny" sposób musiał zachodzić w ciążę.Przepraszam pozostałe panie za moje zdenerwowanie,ale same rozumiecie-jeżeli ktoś nie ma pojęcia o czym mówi,należy mu to wyjaśnić w sposób możliwie klarowny i bezbolesny.Buźka A oto link: www.invicta.pl/index1.php?h=h1&l=l1&p=p1&c=l_lniep Odpowiedz Link Zgłoś
maliniaq Re: do honi 14.07.06, 23:08 Honi też tak uważam. IUI jest zwykłym sztucznym zapłodnieniem i nie jest "metodą leczenia niepłodność". Na Boga... ona nic nie leczy, pomaga tylko w zapłodnieniu. Natura to dla mnie facet, baba, łóżko. I tyle. Żadnych cewnik ów, lekarzy, wirówek nasienia, wstrzyknięć. Bleee. No ale cóż? Czasem tylko taka metoda zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś