Dodaj do ulubionych

HSG Kto miał robione droznośc??

10.07.06, 22:01
Która z Was miała robiona droznośc jajowodów i dlaczego Wam ja zlecili?
Po jak długim staraniu?
czy to boli?
jak sie to odbywa?

Nie wiem co mam robic
Dr kazał mi isc na droznosc po 5 miesiacach starań?
Obserwuj wątek
    • heban11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:14
      ja miałam. zaleca się jeśli nic nie wychodzi przez ok. 1 rok. Boli, ale da się
      przeżyć. Czułam jakby mi ktoś złapał macicę i narządy w kleszcze. trudno to
      opisać - taki rozpierająco ciągnący ból. ogólnie mało przyjemne. jest taki
      przyrząd - nie pamiętam nazwy z cieniutkimi rureczkami jak wkłady do długopisu
      i je się wsuwa do każdego jajowodu. potem lekarz wpuszcza powoli płyn z
      kontrastem (moment aplikowania płynu jest właśnie najbardziej nieprzyjemny i
      rozpierający) a druga osoba patrzy na czymś w rodzaju rentgena czy płyn dostał
      się do jamy macicy. jeśli tak, tzn, że jajowód/ jajowody jest/są drożne.
      dasz radę, oby tylko lekarz był wprawiony. mój był.
      • heban11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:21
        dodam jeszcze, że samo badanie trwa ok. 7 minut. zaleca się je także jeśli
        wcześniej wystąpiła ciąża pozamaciczna w jajowodzie. wówczas należy sprawdzić
        ten drugi.
        • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:35
          własnie ja jestem po ciazy pozamacicznej w pazd05 jajnik zachowany- podobno
          działa.
          staramy sie 5 miesiecy 2 cykle z clo i testami owu i nic dlatego Dr kazał
          zrobic badanie nasienia9 ale jak juz byłam w ciazy to czy to ma sens?) a potem
          droznosc, ale czy nie za wczesnie? nie wiem powoli trace zaufanie do tego Dr bo
          mi nic nie tłumaczy. czy za to badanie sie płaci? jak by wyszło ze nie drozne
          to jak to sie leczy?
          pozdrawiam
          • heban11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:52
            piszesz, że jajnik zachowany, ale czy zachował się jajowód? bo to też b. ważne.
            ja na twoim miejscu najpierw zbadałabym drożność jajowodów (skorojuż miałaś
            jedną ciążę pozamaciczną), bo jeśli jajeczko trafi do niedrożnego jajowodu to
            ciąża pozamaciczna murowana. jeśli by się okazałó, że jakimś pechowym trafem
            oba jajowody są niedrożne to nie ma szans na normalne zapłodnienie. ale zawsze
            zostaje jeszcze in vitro.
            ja za badanie nie płaciłam. robiłam je w szpitalu państwowym w Warszawie, na
            koszt NFZ. słyszałam, że czasem może zdarzyć się,że podczas badania i
            przepychania tych rurek, jajowód może się nawet udrożnić.
            • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:06
              dzieki za odpoiedz! Twój post dał mi duzo do myslenia i bardziej sie
              przestaszyłam kolejnego niepowodzenia i dlatego raczej zdecyduje sie na HGS.
              Czy jak sie okaże ze sa nie drożne to odrazu je udrażnija czy to jest osobna
              sprawa i jak to wyglada moze wiesz?
          • anrenata Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 10.07.06, 22:56
            Wiesz co,czasem bywa,że po takim badaniu nawet jakiś zrost się udrożni.Ja
            miałam robione to badanie,ale zafundowałam sobie znieczulenie,jakas mała
            narkoza,taka krótkotrwała,dzięki temu nie bolało.Mój gin zlecił mi to zaraz na
            początku leczenia,myślę,że to dobrze,bo to podstawa,żeby jajowody były
            drożne.Po co szukać przyczyn bardziej skomplikowanych skoro te podstawowe
            powody mogą być źródłem problemów.pozdrawiam
            • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:09
              Dzieki za odp. a ile sie staraliscie bez efektu zanik poszłas na Hsg. Czy te
              znieczulenie robi załatwia sie juz w szpitalu przed badaniem czy gdzie i jak? i
              za ile?
              Czy przed HSg mąz miał dabane nasienie?
              Czy po badaniu jestes juz w ciązy?
              Pozdrawiam
      • kja1 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 11:43
        poza tym że cewnik wprowadza się tylko do kanału szyjki macicy podpisuję sie
        obiema rękami pod poprzednim listem. Miałam, przeżyłam i zaraz zaszłam w ciążę
        smile, więc bądź dobrej myśli
    • budzaj1 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 13:59
      po dwóch latach starań miałam zlecone badanie - dla mnie był to ogromny ból,
      zemdlałam w czasie badania, ale w szpitalu na Żelaznej powiedzieli, że byłam
      pierwszym takim przypadkiem, odkąd robią badanie, gorąco polecam znieczulenie
      • bentley31 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 14:19
        Ja miałam zlecone badanie jak mój lekarz po badaniu USG miał wrażenie, ze coś mu
        nie gra i rzeczywiście w badaniu okazało się, ze nie gra...sad Ale samo badanie
        nie było złe, tylko okazało się, ze jestem uczulona na kontrast, który podają i
        po badaniu wystąpiły pewne problemy, ale to się b. rzadko zdarza... Powodzenia G.
    • ankar11 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 21:47
      Ja też miałam robone to badanie. Jeśli lekarz da Ci skierowanie to nie bedziesz
      płacić.
      Badanie do przyjemnych napewno nie należy. Podobno jeśli jajowód jest niedrożny
      to boli bardziej. Ból jest podobny jak przy miesiączce tylko, że silniejszy.Ale
      zapomina sie o nim zaraz kiedy lekarz mówi, że wszystko jest OK, macica ładna
      jajowody drożne smile tego Tobie życzę.
      A badanie nasienia też bym zrobiła na Waszym miejscu. To akurat nic nie boli wink
      a może wiele wyjaśnić.

powodzenia.
      • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:12
        Dzieki
        No własnie przed Hsg mamy zrobic badanie nasienia a potem drożnosc
        vczy po badaniu zaszłas w ciąze ?
    • honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:12
      Ja też miałam HSG i bolało mimo,że jajowody były drożne.Miałam wrażenie,że ktoś
      zgniata mi janiki w imadle,fuj...Trochę pokrwawiłam po tym badaniu,bo to
      coś,przez co podawali kontrast było wielkie i kojarzyło mi się z wiertarką
      udarowąwinkGdyby wkładali tylko wkręt byłoby ok,ja miałam wrażenie,że całą
      wiertarkę mi wsunęlisad Po HSG kazali 2 godziny leżeć,zdziwiona poleżałam
      godzinę i zaczęłam chodzić,ale robiło mi się co chwilę słabo.Nie wiem
      dlaczego.Czy to kontrast,czy przez to krwawienie,ale generalnie da się
      przeżyć,poród boli zdecydowanie bardziej i da się przeżyć.Powodzeniasmile
      • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:15
        Dzieki za pokrzepienie-haha
        chyba sie juz przekonuje do tego badania bo boje sie kolejnej pozamacicznej.
        Czy dostałas jakies znieczujenie? bo mi Dr powiedział ze dostane rozkurczowe
        • honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 11.07.06, 22:25
          Nie chciałam nikogo straszyć,napisałam tylko jak było.na godzinę przed HSG
          dostałam pyralginę z papaweryną domięsniowo,ale i tak bolalosadZnieczulenia nie
          dostałam,bo chyba tego nie praktykują w klinice,gdzie miałam to badanie.A co do
          ciąży,to musieliśmy zrobić sobie miesięczną przerwę w staraniach ze względu na
          promieniowanie rentgenowskie,a potem zaszłam w ciążę przez IUI.Przyczyna-słabe
          parametry nasienia mimo leczenia M.
          • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 12.07.06, 09:34
            Dzieki
            Prosze napisz co to jest to IUI? czy zawsze po tym badaniu trzeba zrobic
            przerwe?
            • honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 12.07.06, 11:39
              Nie wiem czy po każdym HSG zalecają przerwę,bo na forum niepłodność czytałam
              różne opinie na ten temat.Nam nasz profesor zalecił,a ściślej mówiąc zakazał
              starań w cyklu po HSG.IUI to inseminacja(sztuczne zapłodnienie)
              • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 12.07.06, 21:59
                Czy w czasie badania jak sie okaże ze sa niedrozne jajowody to czzy odrazy je
                przetykaja czy to osobny zabieg?
                • roza271 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 11:24
                  JAjowody nie zawsze da się udrożnić tzn. można próbować robić wlewki domaciczne
                  (robi je lekarz z antybiotyku i sterydu i boli jak diabli), czasami udrożnią
                  się podczas histeroskopii i laparoskopii (jeden zabieg pod narkozą). Mnie
                  jednak nic z wymienionych zabiegów nie pomogło. HSG bolało mnie strasznie i
                  drugi raz zrobiłabym je tylko pod narkozą, ale może dlatego że miałam zatkany
                  jajowód. Badanie nasienia zrób koniecznie. A inseminacja to nie żadne sztuczne
                  zapłodnienie jak napisała Ci poprzednia dziewczyna (po prostu wstrzykują Ci
                  męża plemniki troszke podrasowane wgłąb macicy, żeby miały krótszą drogę do
                  zapłodnienia, najczęściej stosuje się tę technike przy słabych parametrach
                  nasieniach-mało plemników i mało ruchliwe). Sztuczne zapłodnienie to in vitro.
                  • honi_29 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 12:12
                    roza271 napisała:
                    "A inseminacja to nie żadne sztuczne
                    zapłodnienie jak napisała Ci poprzednia dziewczyna (po prostu wstrzykują Ci
                    męża plemniki troszke podrasowane wgłąb macicy, żeby miały krótszą drogę do
                    zapłodnienia, najczęściej stosuje się tę technike przy słabych parametrach
                    nasieniach-mało plemników i mało ruchliwe). Sztuczne zapłodnienie to in vitro"

A ja zapytam tak:
                    skoro to nie jest sztuczne zapłodnienie,to dlaczego każda kobieta nie wybiera
                    tej metody zachodzenia w ciążę w ów "naturalny sposób"zwany inseminacją czy IUI?
                    Fakycznie IUI polega na wstrzyknięciu przez cewnik podrasowanych plemników do
                    jamy macicy,ale jak dla mnie to nie jest fizjologia,tylko sztuczne
                    zapłodnienie.Do tego nie trzeba faceta,wystarczy próbka z nasieniem,więc sama
                    oceń czy to nie sztuczne zapłodnienie.
                  • doko4 Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 22:45
                    dziekuje za odp.
                    czy można poprosic o jakies znieczujenie i co i jak trzeba sie przygotowac do
                    tego zabiegu?
                    MAm nadzije ze o inseminacji nie bede musiała mysleć
                    PZozdrawiam
                    • elafela Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 14.07.06, 23:30
                      W szpitalu, w którym robiłam HSG rutynowo dają dolargan. Szczerze mówiąc nie
                      wiem co gorsze 7 min okropnego bólu, czy 3 dni wymiotów, zawrotów głowy i
                      duszności. Boleć mnie nie bolało bo bardziej niż bólem byłam zajęta walką z
                      potwornymi zawrotami głowy.
    • melka_x Re: HSG Kto miał robione droznośc?? 13.07.06, 13:32
      Ja miałam zlecone, bo przy poprzednim porodzie przeszłam sepsę, która daje
      wysokie ryzyko zrostów. Dzięki znieczuleniu nic nie bolało, nic nie widziałam.
      Nie we wszystkich szpitalach jest możliwość zamówienia znieczulenia, mimo że
      odpłatne, także się dowiedz. Trochę bolało po, ale przeszło po lekkich środkach
      przeciwbólowych.
      • roza271 do honi 14.07.06, 10:41
        Oczywiści że to nie jest sztuczne zapłodnienie ponieważ nikt Cię wtedy
        niezapładnia, pomoc plemnikom to nie zapłodnienie, w wyniku inseminacji mozesz
        a wcale nie musisz zajść w ciąże i nie masz podanych zarodków. Plemnik może a
        nie musi dotrzeć do komórki jajowej. Sztuczne zapłodnienie to in vitro, wówczas
        masz już podane zarodki i od razu jesteś w ciąży, którą utrzymasz lub
        poronisz.Inseminacja jest jedną z metod leczenia niepłodnośći.
        • honi_29 Re: do honi 14.07.06, 20:40
          Kobieto czy Ty masz pojęcie o tym co mówisz?Poczytaj sobie lepiej na temat
          inseminacji i wtedy zabieraj głos negując moje zdanie.Jak już pisałam
          inseminacja polega na podaniu do jamy macicy podrasowanych plemników,czyli
          właśnie na unasienianiu(zapładnianiu).Podaję Ci link,który zawiara informacje
          na temat leczenia niepłodności i opisuje na czym polega inseminacja i in
          vitro.Gorąco zachęcam do lektury.Dla mnie mało naturalna jest "kopulacja" z
          cewnikiem,chociaż w dziedzinie sexu jestem otwarta na różne eksperymentywinkI
          jeszcze jedno:inseminacja nie jest metodą leczenie niepłodności,a jej
          zwieńczeniem po nieudanej próbie leczenia.Wejdź sobie na forum "Niepłodność" i
          poczytaj,popytaj jak masz jeszcze jakiekolwiek wątpliwości.Nikomu nie
          życzę,żeby w ów "naturalny" sposób musiał zachodzić w ciążę.Przepraszam
          pozostałe panie za moje zdenerwowanie,ale same rozumiecie-jeżeli ktoś nie ma
          pojęcia o czym mówi,należy mu to wyjaśnić w sposób możliwie klarowny i
          bezbolesny.Buźka
          A oto link:
          www.invicta.pl/index1.php?h=h1&l=l1&p=p1&c=l_lniep
          • maliniaq Re: do honi 14.07.06, 23:08
            Honi też tak uważam. IUI jest zwykłym sztucznym zapłodnieniem i nie
            jest "metodą leczenia niepłodność". Na Boga... ona nic nie leczy, pomaga tylko
            w zapłodnieniu. Natura to dla mnie facet, baba, łóżko. I tyle. Żadnych cewnik
            ów, lekarzy, wirówek nasienia, wstrzyknięć. Bleee. No ale cóż? Czasem tylko
            taka metoda zostaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka