mariolka55 04.09.06, 10:27 czy od razu takiego malucha 3-7 dniowego mozna do takiego fotelika wkładac? teoretycznie niby tak,ale jakos mi sie wydaje ze to za malutkie stworzonko niby juz jestem dzieciata i powinnam byc doswiadczona,ale z tym fotelikiem nadal mam problem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:31 To w końcu o co chodzi - o gondolę czy o fotelik? Foteliki SĄ przystosowane dla noworodków, więc bez obaw. Tym bardziej gondola. Odpowiedz Link Zgłoś
oltka Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:32 Podobno w foteliku oczywiście przeznaczonym od 0 do xkg mozna przewozić dzieciątko do 2 godz. Jeśli podróż zapowiada sie na dluższą to w gondoli, którą przypina się specjalnymi pasami. Bynajmniej tak mnie jest wiadomo.Pzdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:38 To źle Ci wiadomo. W foteliku rzeczywiście nie należy wozić tak malutkiego dziecka dłużej niż 2 godziny, ale po prostu trzeba robić wtedy przerwy albo nie wybierać się z noworodkiem w tak długie podróże. W gondoli dzieci wozić NIE WOLNO. Dozwolone są WYŁĄCZNIE foteliki przystosowane do wieku i wagi dziecka. Godnola nadaje się do jeżdzenia tylko wózkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
majafi Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:06 Są gondole z homologacją, ale je się przypina bokiem do kierunku jazdy i w testach zderzeniowych wypadają b źle. W którymś z miliona wątków na ten temat był link do wyników testów. Dobry fotelik to jedyny słuszny wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
lachona Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:41 CO RACJA TO RACJA Odpowiedz Link Zgłoś
marweg25 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:06 Są gondole przystosowane do przewozu dzieci w samochodzie. Można z nich korzystac, ale nie jest to polecane. Gondole są zdecydowanie mniej bezpieczne i według światowych zaleceń powinno się w nich przewozić jedynie bardzo duże wcześniaki oraz dzieci z problemami ortopedycznimi, które nie mogą jeździć w foteliku. Jest to na zasadzie lepiej gondola niż wiezienie na ręku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:32 Tak, można, a nawet trzeba. Wątków o fotelikach było już multum. Już ze szpitala dziecko m.u.s.i być wiezione w foteliku. Odpowiedz Link Zgłoś
basiuniagp Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:31 do przewozenia dziecka tylko fotelik choć podobno są teraz gondole przystosowane też do przewozenia ja na pewno przewożę w foteliku! Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 12:37 wczesniaki i dzieci z podejrzeniami o wady serca na przyklad, od pierwszych dni jezdza kilkugodzinne dystanse w fotelikach miedzy osrodkami klinicznymi. fotelik musi byc Odpowiedz Link Zgłoś
ania_sz77 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 15:25 Ja woziłam w gondoli, bo był straszny mróz i dziecku było tam cieplej i wygodniej w kombinezonie i całej reszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 19:25 No i się ciesz, ze facet jadący boczną uliczką mający przeciąć wasz tor jazdy nie wpadł w poślizg. Odpowiedz Link Zgłoś