Dodaj do ulubionych

pytanie o gondole niemowleca????????????????

04.09.06, 10:27
czy od razu takiego malucha 3-7 dniowego mozna do takiego fotelika wkładac?
teoretycznie niby tak,ale jakos mi sie wydaje ze to za malutkie stworzonkosmile
niby juz jestem dzieciatasmile i powinnam byc doswiadczona,ale z tym fotelikiem
nadal mam problemsmile
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:31
      To w końcu o co chodzi - o gondolę czy o fotelik? Foteliki SĄ przystosowane dla
      noworodków, więc bez obaw. Tym bardziej gondola.
    • oltka Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:32
      Podobno w foteliku oczywiście przeznaczonym od 0 do xkg mozna przewozić
      dzieciątko do 2 godz. Jeśli podróż zapowiada sie na dluższą to w gondoli, którą
      przypina się specjalnymi pasami. Bynajmniej tak mnie jest wiadomo.Pzdr Ola
      • budzik11 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:38
        To źle Ci wiadomo. W foteliku rzeczywiście nie należy wozić tak malutkiego
        dziecka dłużej niż 2 godziny, ale po prostu trzeba robić wtedy przerwy albo nie
        wybierać się z noworodkiem w tak długie podróże. W gondoli dzieci wozić NIE
        WOLNO. Dozwolone są WYŁĄCZNIE foteliki przystosowane do wieku i wagi dziecka.
        Godnola nadaje się do jeżdzenia tylko wózkiem.
        • majafi Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:06
          Są gondole z homologacją, ale je się przypina bokiem do kierunku jazdy i w
          testach zderzeniowych wypadają b źle.
          W którymś z miliona wątków na ten temat był link do wyników testów.
          Dobry fotelik to jedyny słuszny wybór.
        • lachona Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:41
          CO RACJA TO RACJA
      • marweg25 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:06
        Są gondole przystosowane do przewozu dzieci w samochodzie. Można z nich
        korzystac, ale nie jest to polecane. Gondole są zdecydowanie mniej bezpieczne i
        według światowych zaleceń powinno się w nich przewozić jedynie bardzo duże
        wcześniaki oraz dzieci z problemami ortopedycznimi, które nie mogą jeździć w
        foteliku. Jest to na zasadzie lepiej gondola niż wiezienie na ręku.
    • mama_kotula Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 10:32
      Tak, można, a nawet trzeba.
      Wątków o fotelikach było już multum.
      Już ze szpitala dziecko m.u.s.i być wiezione w foteliku.
    • basiuniagp Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 11:31
      do przewozenia dziecka tylko fotelik
      choć podobno są teraz gondole przystosowane też do przewozenia
      ja na pewno przewożę w foteliku!
    • shamsa Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 12:37
      wczesniaki i dzieci z podejrzeniami o wady serca na przyklad, od pierwszych dni
      jezdza kilkugodzinne dystanse w fotelikach miedzy osrodkami klinicznymi.

fotelik musi byc
    • ania_sz77 Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 15:25
      Ja woziłam w gondoli, bo był straszny mróz i dziecku było tam cieplej i wygodniej w kombinezonie i całej reszcie.
      • mika_p Re: pytanie o gondole niemowleca???????????????? 04.09.06, 19:25
        No i się ciesz, ze facet jadący boczną uliczką mający przeciąć wasz tor jazdy
        nie wpadł w poślizg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka