sheila2 04.09.06, 14:56 Dziewczyny jakie mogą być komlikacje dla mnie ,a zwłaszcza dziecka jeśli w trakcie ciąży zarażę się salmonellą?? Z góry dziękuję za poważne odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atra1 Re: Salmonella w ciąży 04.09.06, 15:16 nie wiem, ale jeżeli podejrzewasz i masz biegunkę to kochana pędem do szpitala, bo najczęściej jest to zagrożenie poronieniem. Ja miałam zatrucie pokarmowe w te wakacje - srajda, rzugando, omdlenia, odwodnienie, że hej, zaliczyłam szpital, było podejrzenie salmonelli, ale nie było całe szczęście. Na wypisie mam: dyspepsja i zagrożenien poronieniem. Wpisz może w googla ciąza i salmonella? Odpowiedz Link Zgłoś
sheila2 Re: Salmonella w ciąży 04.09.06, 15:20 Niestety na google nic nie znalazłam Nie pisze jakie salmonella może nieśc zagrożenia dla bobasa buuu Odpowiedz Link Zgłoś
atra1 Re: Salmonella w ciąży 04.09.06, 15:27 Jeszcze nie urodziłam, z usg wygląda, że wszystko prawidłowo. Nie martwię się - najgorsze zagrożenie to było odwodnienie i biegunka bo może spowodować poronienie, nie znam się, ale nie sądzę, żeby salmonella wpływałą na wady rozojowe płodu. Jeżeli nie piszą o tym, to może nie ma takiego ryzyka po prostu - bo zobacz - wpisujesz listerię i zaraz trąbią o zagrożeniach dla płodu, a przy salmonelli nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alcora Re: Salmonella w ciąży 04.09.06, 16:15 A czy dostałyście antybiotyki? Mój synek miał salmonellę i ciężko ją przechodził, ja miałam poodobne choć dużo słabsze objawy. Ginekolog, nie czekając na potwierdzenie i antybiogram dał mi backtrim (jestem w 11 tyg), bo stwierdził, że konsekwencje mogą być poważne, ale jakie dokładnie to nie powiedział. Ostatecznie mój wynik był ujemny, ale podobno trzeba pobierać próbki z 3 kolejnych dni, a ja miałam tylko z 1. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś