Dodaj do ulubionych

skurcz - jaki to ból ??

14.11.06, 10:20
Jestem w 37/38 tygodniu ciąży. Poród zbliża się coraz szybciejsmile Od 2 dni mam
takie dziwne bóle brzucha takie jak przy okresie, w ciągu dnia nie jest źle
ale najgorsze są wieczorem i w nocy. Co to jest? CZy któraś z Was tak miała ?
CZy to właśnie jest ból "skurczowy" ??
Obserwuj wątek
    • bibinka2 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 10:29
      i to jest dobre pytanie!nigdzie nie jest napisane,jakie to uczucie...może ktos
      wreszcie odpowiewink))
      • jutrynka22 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 10:41
        Witam serdecznie, ja jestem w 39 tygodniu i juz od ok.3-4 tyg mam takie
        pobolewania podbrzusza jak na miesiączkę. Wyczytałam ,że takie nieregularne bóle
        jak na okres to są właśnie skurcze przepowiadające. Gdy staną się regularne
        promieniujące od krzyża na podbrzusze to wtedy pozpoczyna sie akcja porodowa.
        Oczywiście napisali, że takie skurcze juz regularne będą miały siłę kilka razy
        mocniejszą od tych bóli miesiączkowych. Tak więc te pobolewania brzuszka to
        zwiastun zbliżającego sie porodu. Jak widać na moim przykładzie trwać to może
        kika tyg lub kilka dni. Właśnie w tym momencie brzuszek mnie boli. Ała!!!! aha,
        jeszcze jedno,przy tych niereularnych bólach ruchy dziecka nasilają się (i tak
        jest u mnie również) natomiast przy regularnych słabną ruchy. Napisałam to co
        wyczytałam, ale należy pamiętać, że każda kobieta ma własne subiektywne
        odczucia. Znam wiele przykładów kiedy koleżanki zaczynały rodzić przy
        nieregularnych, albo niebolesnych skurczach. Tak więc pozostaje nam wsłuchiwanie
        się we własne ciało. Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na mojego
        skarba.
    • malgosiek2 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 10:45
      Hmm.... tego bólu nie da się opisać realnie.
      Mogą to byc bóle jak na miesiączkę,mogą być z krzyża,mogą byc.....
      Jednym słowem nikt dokładnie Wam tego nie wytłumaczy i nie powie.
      Pzdr.Gosia
    • laur18 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 11:33
      Też jestem 38tc. Od 2 tyg mam bóle jak na okres na przemian brzuch i plecy. Do tego skurcze nóg. To trzecia ciążą i przy porodzie bóle identyczne tylko mocniejsze ale u ciebie nie musi być tak samo.ją szłam rodzic z takim nastawieniem że tak boli i wierzyłam w to urodziłam bez znieczulenia i nacięcia dzieci ponad 5kg przenoszone i duże
      • pantheraleo Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 11:42
        urodzilas 5-kilowe dzieci??? silami natury? naprawde silna ta Twoja naturawink
        jak to sie robi? ja trzese portkami, bo synek ma byc duzy - ok. 4kg, a sama
        jestem mala. podpowiedz coswink
        • laur18 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 12:06
          Od 5tego roku życia aktywnie uprawiam sport. Gimnastykę artystyczną tańce latynoamer. A teraz w ciąży 2 razy w tyg zakopane i cały dzień chodzę po górach. Syn 2 poród 5870gr.62cm. Poród trwał 20minut'bez cięcia ale potem ból przy sikaniu ogromny.a tobie polecam dużo chodzenia i głębokie przysiady podczas porodu
          • aintha ok :D 14.11.06, 18:04
            z Zakopanego powiadasz big_grin no dobra big_grin to bedziemy ustalać czy się znamy big_grin
            Ja rocznik 78, a TY? smile
            ------------------------------
            Nasza Fasolka
            Fasolkowo-Filmowo
            • laur18 Re: ok :D 14.11.06, 18:20
              Jestem z krakowa a do zakopca jeżdżę z rodzina na górskie wędrówki i na narty. Ale czuje się jak z zakopanego bo jesteśmy tam bardzo często
      • xentia Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 11:46
        kurcze jeśli te bóle mają być pare razy silniejsze to ja wysiadamsmile Dziekuje za
        odpowiedzi i w takim razie czekam niecierpliwie na właściwe bóle. Mam nadzieje
        że nie będzie tak źle.
        pozdrawiam
    • superktosia Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 11:53
      a ja ten bol opisuje jako taki jak boli brzuch przy rozwolnieniu smile
      • mirabellka26 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 12:15
        to jest bol jak przy okresie tyle że 100 razy mocniejszy do tego dochodzi ból
        krzyża czasami
    • viewiorka Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 15:26
      tak jak przy okresie. Mocniejsze skurcze (ale chyba nie 100 razy...) były może ze 3? I pote już parte - wcale nie bolesne.
      Pozdrawiam i życzę łatwych porodów smile
      • ciociajadzia1 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 18:20
        Ból jest taki ze ja chcialam zęby w sciane wbijac i gdybym miala dłuzsze
        paznokicie to podrapałabym sie nimi do krwi. W kazdym badz razie jest to
        nieprzyjemne uczucie. Mialyscie kiedys skurcze zoładka na tle nerwowym?? Ja
        wlasnie tak moge opisac ten ból tyle ze o wiele mocniejszy.A co do partych to
        ja wlasnie je wspominam najgorzej.Były za slabe i za nic nie mogłam wypchnąc
        małej. Trzeba miec tyle siły ze ho ho. Ale co kobieta to jest inaczej. Same
        zobaczycie. POwodzeniasmile
    • ania2613 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 18:18
      hej, mnie w 37 tc zaczal pobolewac brzuch tak jak na okres,kilka razy w ciagu
      dnia, a tydzien temu urodzilam Emilke, to byl poczatek 38tc,
    • karolcia9931 Re: skurcz - jaki to ból ?? 14.11.06, 21:17
      sciska cie brzuch boliii ale przepowiadajace skurcze były gorsze od porodowych
      przynajmniej dla mnie
    • mmalicka21 hmmm.....boli jak ja pierdzielę..... 15.11.06, 00:44
      tak że umierasz: )))))
      miłego porodu : )))))))
    • deka.dentka Re: skurcz - jaki to ból ?? 15.11.06, 10:27
      powiem Wam, że moje skurcze porodowe wcale nie przypominały tych
      miesiączkowych... przepowiadające - owszem tak - miały coś wspólnego z
      powyższymi i były znośne, za to porodowe - ło jezu!
      a jak mi zapodali jeszcze oksy i leżałam sobie pod nią 7h, to myślałam, że żywa
      nie wyjdę z porodówki <szok>
    • iza3108 Re: skurcz - jaki to ból ?? 15.11.06, 10:31
      ja miałam wywoływany poród więc na początku miałam takie bóle tępe jak przy
      miesiączce robiły się one coraz mocniejsze a potem miałam takie bóle jakbym
      chciała się załatwić i zrobić siusiu na raz i bym to wstrzymywała i tak doszłam
      do 3 cm a potem miałam CC bo synkowi zanikało tętno więc jak jest dalej to
      niewiem.
    • kosmitka06 Re: skurcz - jaki to ból ?? 15.11.06, 10:57
      Trudno jest go opisac, ale ja wspominam go tak jak większosc kobiet...
      Dół brzucha- tak jak na okres ale z 10 razy mocniejszy, u mnie jeszcze
      dochodził ból krzyża- takie dziwne łupanie, kłucie...
      Jeżeli chodzi o skurcze parte to pamiętam je tak jabym chciała a nie mogła
      oddac stolca, jakbym miała straszne zatwardzenie, no i gdzies z 10 razy
      mocniejsze.
      Zapewne każda z nas bedzie to opisywała inaczej, bo każda z nas miała inny
      poród i inny rodzaj bólu. To po prostu trzeba przezyc!
      Pozdrawiam i powodzenia życzę smile
    • magdalenka303 Re: skurcz - jaki to ból ?? 15.11.06, 11:52
      Witam!
      napięcia brzucha, to z pewnoścziłam skurcze przepowiadające. miałam je 1,5 tyg,
      przed termine. Nieprzyjemne. Za pierwszym razem myślałam, że to maluszek wypiął
      pupkę. Jednak po wizycie u doktora i podpięciu KTG dowiedziałam się, że to nie
      maluszek wypina pupkę tylko "Pan Skurcz" smile
      Rodziłam naturalnie 15 godzin, a skończyło się cięciem.Wytrzymałam bez
      znieczulenia do 7 cm rozwarcia, potem błagałam o jego podanie. Myslałam, że
      umieram, ale po podaniu znieczulenia zewnątrzoponowego nie było żle. Skurcze
      parte nie bolą.
      Kachana trzymam za Ciebie kciuki! Bądź mądrzejsza niż ja. Poproś wczesniej o
      znieczulenie.

pozdrawiam
      Madzia
    • nelly11 Re: skurcz - jaki to ból ?? 15.11.06, 14:39
      a ja musze tu powiedziec ze nie mam pojecia jaki to ból bo podczas gdy koło
      mnie dwie dziewczyny przezywały katusze ja czytałam przepis na sorbet
      truskawkowy , przygotowujac sie do cesarki, jednoczesnie dziekujac za to ze
      mnie potną i nie bede musiala wyc jak one!! nie zazdroszcze popodu narmalnego
      jakbym kiedys miała rodzic to tylko pod nóz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka