Dodaj do ulubionych

toxoplazmoza ujemna

IP: *.* 09.10.01, 08:27
witam! jestem w 36 tyg od poczatku ciazy robilam chyba 4 razy toxoplazmoze bo badania wykazaly ze nie mam przeciwcial czyli ze nigdy na toxo nie chorowalam, slyszalam ze duzo osob przechodzilo ta chorobe, czy ktoras z was tez ma ujemne wyniki, jak sie chronic przed ta choroba?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: toxoplazmoza ujemna IP: *.* 09.10.01, 08:56
      Ja też będąc w ciąży robiłam kilka razy badania na toxo ponieważ wcześniej nie przechodziłam. Na szczęście do końca ciąży nie zachorowałam.Ale o ujemnym wyniku to nie słyszałam. Chyba chodzi ci o zerowy???O ile sięnie mylę to główne żródła zakarzenia to koty - a raczej ich odchody i surowe mięso.
      • Gość: guest Re: toxoplazmoza ujemna IP: *.* 09.10.01, 09:06
        a co gdy igm jest ujemne ale zrasta igg (ze 111 na 141)?czy to oznacza chorobe?
        • Gość: guest Re: toxoplazmoza ujemna IP: *.* 09.10.01, 12:28
          Moj lekarz uwaza ze do konca jeszcze nie "rozgryziono" tej toksoplazmowzy. na pewno szkodzi jezeli chorujesz (ale to tez nie 100%). Ty nie chorujesz bo na swieze zakazenie wskazuje igm. Natomiast igg oznacza ze masz przeciwciala. Te przeciwciala rosna w ciązy i jest to normalne. To znaczy najczeciej tak jest. Ale nie wiem czy nie bierze sie jakis lekow bo wprawdzie sa to przeciwciala ale moga byc nienbezpieczne (maly procencik). Nie chce cie denerwowac, po prostu napisalam co wiem. Ale moim zdaniem wszystko jest w porzadku. Poszukaj w wyszukiwarce (toxo i tokso - różnie pisane) ale zdania dziewczyn sa dosc różne jak również przytaczane opinie lekarzy. Poczytaj sobie ale nie masz sie co martwic na zapas.Pozdrawiam, kama
      • Gość: guest Re: toxoplazmoza ujemna IP: *.* 09.10.01, 09:21
        Ujemny wynik nie oznacza np. -10 ale brak przeciwciał (analogicznie, jak przy HIV - ujemny, lub negatywny znaczy, że nie masz wirusa).lamoo, ja też nie mam przeciwciał. Przede wszystkim należy być ostrożną w kontakcie ze zwierzętami (chyba głównie koty) oraz nie jeść w ciąży surowego lub krwistego mięsą (tatar, krwiste befsztyki). Więcej nie wiem, ale wrzuć sobie do przeglądarki internetowej hasło toxoplazmoza, a na pewno wiele się dowiesz.Ponieważ toxo jest absolutnie niegroźne dla dorosłych, sensowne chyba byłoby zarazić się nie będąc w ciąży, aby potem mieć juz przeciwciała. Ale to ponoć nie tak łatwo się zarazić. :)
    • Gość: guest Re: toxoplazmoza ujemna IP: *.* 09.10.01, 10:40
      kochane - moze któras wie o co chodzi z tą toksoplazmozą? prosze - bardzo sie denerwuję bo dzisiaj odebrałam ten drugi wynik a wizyta u lekarza dpiero za tydzień!!!!!
    • Gość: guest Re: toxoplazmoza ujemna IP: *.* 09.10.01, 10:45
      Ja też jestem "ujemna" a w domu kocur - dachowiec... Niestety, skończyły się pieszczoty! Do rzeczy, na które należy uwazać dorzuciłabym jeszcze kontakt z ziemią, piaskiem itp, w których mogą znajdować się kocie odchody. Tak więc lepiej zrezygnować z działki czy piaskownicy (jesli ktos już ma malucha).Pozdrawiam i życzę zdrówka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka