Dodaj do ulubionych

Drugie dziecko?

18.11.06, 23:06
Ale dawno nie zaglądałam na to forum. Już rok i 3 mies.Ale piszę bo chciała bym jeszcze raz przeżyć te magiczne chwile porodu. Poczuć znów tą malutką istotkę pod sercem. Zastanawiam się czy to już dobry czas na drugie dziecko. Tak bym chciała mieć jeszcze córeczkę. Synuś jeszcze mały-15mies. Gdyby urodziła mu się siostra mial by ponad 2 latka.Boję się o to że czuł by się zaniedbany-mniejszemu dziecku trzeba poświęcać więcej czasu, a on sam taki maluszek jest... Chyba poczekam jeszcze z rok.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • becik1 Re: Drugie dziecko? 18.11.06, 23:30
      ja mam 7 miesieczna coreczke i wiedzialm ze chce od razu drugie wiec polecam,
      ja jestem bardzo szczesliwa bo przed chwila zrobilam test i udalo sie
    • lucy141 Re: Drugie dziecko? 18.11.06, 23:35
      Moja córeczka skończyła 15 miesięcy i ma już 6-tyg.braciszkę. Sądzę,że mała
      różnica wieku pozwoli na lepszy kontakt z rodzeństwem.
    • echtom Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 00:19
      Ja jestem zwolenniczką opcji rok po roku (optymalnie: półtora roku różnicy
      między dziećmi, żeby kobieta odpoczęła po porodzie i odkarmiła pierwsze). Ale
      między moim 2 a 3 dzieckiem jest 2,5 roku różnicy i średnia córka okazywała
      umiarkowaną zazdrość o malucha. Czytałam kiedyś, że różnica 2 lat jest
      niekorzystna, bo wtedy dzieci są najbardziej zazdrosne i lepiej w takim
      przypadku zwiększyć różnicę do minimum 3 lat. Średnio mnie ta teoria
      przekomuje, bo uważam, że im większa różnica wieku, tym później dzieci
      wyrównują różnice rozwojowe i nawiązują bliski kontakt. A tak szczerze to
      uważam, że najlepiej iść za głosem serca - skoro Twój organizm wysyła Ci
      sygnały, że jest gotów na drugą ciążę, może warto go posłuchać. Widzę tu tylko
      jeden problem - kto Ci zagwarantuje, że będzie dziewczynka?
    • jola427 Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 10:36
      Ja mam córkę 17 mies. i na drugie dziecko się decydujemy ale gdzieś za rok.
      Chciałabym, żeby różnica była około 3-ech lat. Tak było między mną i moim
      bratem. Wiem, że dwulatki to są już mądre dzieciaczki i wiele rzeczy rozumieją
      jak im się wytłumaczy. Jak moja córka się urodziła, mój bratanek miał 2,5 roku
      i jak bratowa zajmowała się troszkę małą, to chłopczyk pomagał, wiedział, że
      trzeba delikatnie i po cichu. Mówił, że on "jeśt duzi i musi się opekować
      niunią". Głaskał ją i śpiewał "aaa, kotki dwa".
      Decyzja należy do Ciebie. Jeżeli czujesz, że jesteś gotowa, to do dzieła.
      Powodzenia
      Jola
      • pola313 Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 10:39
        ja mam 15 mies córeczke i właśnie odkryłam, ze jestem znów w ciąży...jestem
        bardzo szczęśliwa...marzę aby była druga dziewuszkasmile
      • jola427 Do dziewczyn z opcją jedno po drugim. 19.11.06, 10:42
        Dziewczyny, z czystej ciekawości, bo zawsze się nad tym zastanawiałam. Jak
        rozwiązywałyście problem łóżeczek i wózków. Przecież w jednym wózku się dwójka
        nie zmieści, a z dwoma nie da się wyjść. Wiem że jak się chce, to się wszystko
        da zrobić, ale zastanawiam się jak. To samo z łóżeczkiem też mnie to interesuje.
        Aha, moje pytania nie są ani atakiem , ani złośliwością. Wręcz przeciwnie.
        Zawsze z podziwem podchodziłam do takich mam, bo wydaje mi się, że ja bym nie
        dała rady.
        • pola313 Re: Do dziewczyn z opcją jedno po drugim. 19.11.06, 10:47
          są takie wózki dla dwójki- jedno leżące w gondolce a z przodu siedząca
          spacerówka...takie dwa w jednymsmile
    • miranddd Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 10:59
      witaj!! moj synek w marcu będzie miał 2 latka,a my długo nie czekaliśmy z
      drugim, już jestem w 32 tygodniu ciaży, tym razem będzie to córeczka. Myślę że
      im dłuższa różnica wieku między dziećmi tym gorzej
      Napewno nie będzie nam łatwo, ale szybciej po wszystkim po tym najgorszym
      okresie staniemy na nogi.
      • pola313 Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 11:16
        popieram miranddd, ja też chciałam miec dwójeczke "raz za razem"smile...wychowają
        sie razem a i problem np ciuszków odpada..przejdą z jednego na drugie bezpośredniosmile
        • jola427 Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 14:04
          Pola dzięki za odpowiedź i gratuluję ciąży smile
    • creolka Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 16:30
      adas ma 22 miesiace a w kwietniu rzpyszlego roku bedzie mial siostrzyczkesmilejak
      najbardzeij planowana.uwazam ze dzieci z mniejsza roznica wieku sa bardziej ze
      soba zżyte i maja lepszy kontakt.podobno roznica 2-4 alt jest najlepsza bo
      wtedy swiaty dzieci sie zazebiaja.pozdrawiam
    • koza_w_rajtuzach Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 17:18
      Moja córeczka ma 10 miesięcy, ale postanowiłam, że wstrzymam się jeszcze z
      drugim dzieckiem. Chciałabym poświęcić Klarci jak najwięcej swojego czasu, dać
      dużo miłości. Wiem, że gdyby urodziło się drugie dziecko, to miałabym znacznie
      mniej czasu dla niej, a przy okazji też mniej czasu dla nowonarodzonej
      kruszynki. Pewnie dałoby radę pogodzić zajmowanie się starszą córką i młodszym
      dzieckiem, ale żeby to porządnie zrobić musiałabym się bardzo natyrać. Poczekam
      aż młodsza córka pójdzie do zerówki, wtedy zacznę zastanawiać się nad tym czy
      chcę kolejne dziecko.
      • echtom Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 21:42
        To oczywiście Twoja decyzja, ale myślę, że Twoje obawy są trochę na wyrost.
        Dwoje małych dzieci nie oznacza 2x więcej opieki. Przy drugim dziecku łatwiej
        się zorganizować, bo ma się świeże doświadczenie i dużą wprawę w pielęgnacji. I
        nabiera się dystansu do obowiązków, bo nagle okazuje się, że masa czynności,
        które się celebrowało przy pierwszym dziecku, jest dla zdrowia i szczęścia
        dziecka zupełnie zbędna. Ciągle też wpada się na niekonwencjonalne rozwiązania
        oszczędzające czas - np. gdy moja młodsza córeczka już pewnie stała, obie
        dziewczynki kąpały się razem w wannie. Moją mamę to przerażało, ale co ona
        mogła wiedzieć, mając tylko jedno dziecko. Gdy poczekasz z drugim dzieckiem
        jeszcze 5-6 lat, może się okazać, że nie chce Ci się pakować jeszcze raz w
        pieluchy. No i będziesz o te parę lat starsza, a wtedy jest trudniej. A zresztą
        dziecko, które zaczyna szkołę, też potrzebuje dużo uwagi i pomocy przy
        odrabianiu lekcji. A może Ty po prostu wcale nie jesteś przekonana, czy chcesz
        mieć dwoje dzieci, a wtedy rzeczywiście nic na siłę.
      • aga25252 Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 15:43
        Popieram cię.Ja jestem w ósmym miesiącu ciąży z drugim (bardzo
        planowanym)dzieckiem.Różnica u mnie będzie 10 lat,pomyślałam sobie że pierwszemu
        dziecku dałam cała siebie i dla drugiego też będę miała dużo czasu.Starszy syn
        wymarzył sobie brata i jest na tyle duży żeby rozumieć skąd się biorą dzieci
        oraz żeby nie być zazdrosnym.Ma już swoje małe życie,kolegów i zainteresowania a
        ja w wieku 32 lat więcej cierpliwości żeby znów opiekować się małym
        człowieczkiem,to tzw.dojrzałe macierzyństwo.Pozdrawiam
      • joannapalach Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 16:46
        ja też myślałam, żeby dłużej poczekać, żeby się nacieszyć małą i jak najwięcej
        jej dać miłości. jak miała np. rok to sobie nie wyobrażałam żeby zaraz było
        drugie. ale od jakiegoś czasu strasznie chciałam znów mieć takie maleńkie
        dzidzio.teraz mała ma ponad półtora roku i bedzie miała rodzeństwo jak będzie
        miała dwa i kilka miesięcy
    • t.nina1 Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 21:03
      Zawsze chciałam minimum dwójkę z dość małą różnicą wieku. Między dziewczykami
      jest 21 m-cy, jak się okazało 2 lata różnicy jest, zarówno dla nas jak i
      naszych dzieci, rozwiązaniem optymalnym więc postanowiliśmy kontynuować
      powiększanie rodziny w tym tempie smile))
      Nie demonizowałabym zaniedbania maluszka w przypadku pojawienia się rodzeństwa.
      Moje córcie to już doskonałe koleżanki i kompanki zabaw, a ja mam więcej czasu
      dla siebie (zwłaszcza teraz, gdy w ciąży potrzebuję nieco więcej odpoczynku).
    • maretina Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 21:09
      hejsmile
      ja poczekam. kajtek w podobnym wieku do Twojego syna.
      po pierwsze musze zmienic mieszkanie na wieksze a po drugie boje sie mojej
      eksploatacji przez dwoje malutkich dzieci.
    • bialka Re: Drugie dziecko? 19.11.06, 22:19
      U mnie trzy lata i trzy miesiace różnicy. Dopiero jak synek miał dwa lata
      poczułam, że to dobry czas na myślenie o drugim dziecku. Wcześniej długo
      karmiłam: do 17 miesiaca, chciałam się nim nacieszyć, poświecić dużo uwagi.
      Potem odpocząc po ciązy i karmieniu ( do pracy wróciłam jak miał 5,5 miesiaca,
      nie mamy babci pod bokiem, wszystka własny sumptem i z opiekunka, choć nie stać
      nas na opłacanie kilku godzin codziennie), wyjechać samej, z kumpelkami,
      spojrzeć na dziecko z boku. Córeczka urodziła się w lipcu, on od września do
      przedszkola. Myślę, ze wygodniej byłoby mi nawet opóźnić drugą ciążę jeszcze o
      rok. Na początku były problemy, a wdomu energiczny dwulatek. Tak, byłby w
      przedszkolu. Przechorowałby pierwszy rok i jak byłoby maleństwo, nie przynosiłby
      już tylu katarów. Ale nie chciałam czekać dłuzej, to była dla mnie najdłuższa
      akceptowalna róznica wieku. Chociaż, znam rodzeństwa z duża różnicą, sama takie
      mam (7 i 10 lat), i tak naprawdę, przez większość zycia, kiedy jest się dorosłym
      nie ma to znaczenia. A rodzicom jest łatwiej. Nie ma co ukrywać.
      • stypkaa Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 09:31
        Chociaż, znam rodzeństwa z duża różnicą, sama takie
        > mam (7 i 10 lat), i tak naprawdę, przez większość zycia, kiedy jest się
        dorosły
        > m
        > nie ma to znaczenia. A rodzicom jest łatwiej. Nie ma co ukrywać.

Ja mam różnicę 6 i 17 lat - o tyle są młodsze ode mnie moje siostry. I uważam,
        że obie różnice są złe. Bo z tą siostrą młodszą o 6 lat nie mam totalnie
        żadnego kontaktu, urodziła się jak ja zaczynałam szkołę, niezbyt dobry moment.
        Jak szłam do liceum, ona dopiero zaczynała podstawówkę, więc dla mnie była
        smarkata. Jak ona kończyła podstawówkę, ja byłam na studiach - dalej totalnie
        inne życie. Teraz ja mam 29 lat, męża, prawie wink dwójkę dzieci, skończone
        studia, dobrą pracę - ona ma 23 lata, nie skończyła żadnej szkoły, pracuje w
        sklepie, o rodzinie jeszcze nie myśli - dalej nie mamy wspólnego języka. Może
        zmieni się to jak kiedyś urodzi dziecko. Póki co nasz kontakt jest bardzo
        ograniczony.
        Z kolei młodszą siostre zawsze traktowałam jak swoje dziecko, jak się urodziła
        ja byłam prawie dorosła. Zawsze kłócilam sie z mamą o metody wychowawcze smile To
        ja wywalczyłam, zeby jej nie biła tak jak np. biła mnie. Teraz z perspektywy
        czasu nie wiem czy to dobrze wink, bo mamy w domu rozwydrzoną i rozpieszczoną 12-
        latkę.
        Także prawdziwych siostrzanych relacji nigdy nie miałam sad
        Między moimi dziećmi będzie 2 lata różnicy, uważam, że to dobra różnica na
        zbudowanie mocnych więzi.
        Owszem dla rodziców jest ciężko na początku, ale pierwsze 2-3 lata mijają
        szybko, a potem dzieci mają kompana do zabawy - siebie nawzajem.
        • echtom Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 10:51
          Właśnie, też uważam, że dzieci powinno się mieć dla dzieci, a nie dla swojej
          wygody. Pomijam oczywiście sytuacje, kiedy duża różnica wieku jest wynikiem
          problemów zdrowotnych, długotrwałych starań albo późnej wpadki, bo to siła
          wyższa. Między moimi starszymi córkami jest 1,5 roku różnicy - różnie to
          bywało, wiadomo, że bez kłótni i rywalizacji się nie obędzie, ale odkąd średnia
          poszła do gimnazjum, mają ogromny obszar wspólnych zainteresowań, znajomych
          itp. Trzecia córka - nie ukrywam, wpadkowa, ale w sumie dobrze, że po 2 latach,
          a nie np. 10 - jest jeszcze w podstawówce, ale za rok idzie do gimnazjum i
          myślę, że wtedy na dobre wejdzie w świat starszych sióstr i stworzą zgrane trio.
          "Dla siebie" wystarczy jedno dziecko, ale mi zawsze brakowało rodzeństwa i nie
          chciałam, by najstarsza córka została sama, kiedy nas już nie będzie. A zresztą
          wydaje mi się, że ta "wygoda" po mit - lepiej odwalić jedne pieluchy i mieć z
          głowy, niż gimnastykować się, próbując pogodzić potrzeby dziecka w wieku
          wczesnoszkolnym z opieką nad niemowlakiem.
    • kasia.isia Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 10:09
      córcia ma 2 lata i 3 miesiące, jej brat urodzi sie w lutym, będzie 2,5 roku różnicy, a ja nigdy nie zastanawiałam się jaka jest najkorzystniejsza róznica między rodzeństwem.Na to chyba nie ma reguły, mam siostrę o 3 lata młodszą i nigdy nie miałam z nią wspólnego językasadJa sie cieszę, że córcia będzie miała rodzeństwo, ona też nie może sie już doczekać braciszka, a mąż szaleje z radośći bo będzie miał syna(a w córci jest zakochanysmileOgromnym plusem jest chyba to że robiąc porządki w szafach okazało się że mamy właściwie wszystko dla maluszka, od ubranek poczynając po wózek i łóżeczko kończąc, i czekają nas niewielkie zakupysmile
    • fifinka2 Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 10:15
      smile
    • 30mama Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 11:14
      Między moimi dziewczynami jest 3 lata różnicy. Ja uważam, że taka różnica jest
      super. Jak urodziłam młodszą to starsza była już "odchowana" z pieluch i z cyca.
      Nie była wcale zazdrosna-ale to chyba indywidualna sprawa dziecka. I była bardzo
      pomocna: pogadała do młodszej, podała grzechotkę a ja w tym czasie mogłam coś
      zrobić w domu. Teraz moje dzieci mają 9i 6 lat a w styczniu przybędzie nam
      dzieciątko. Myślę, że to będzie taki "jedynak" posiadający rodzństwo smile
      Za duża różnica wieku-zero wspólnych tematów. Ale za to we trzy rozpuścimy go
      niemiłosierniesmile
      Myślę, że każdy chwali taką różnicę wieku jaką sam posiada między dziećmi. Mi
      nigdy nie podobała się różnica rok po roku i co do tego zdania nie
      zmieniłam-dostałabym chyba kota-nie obrażając tych co mają tak dzieci, bo każdy
      woli co innego.
    • emilape Re: Drugie dziecko? 20.11.06, 17:14
      Mój synek ma półtora roku, a my czekamy na córeczkę, która ma się urodzić w
      lutym, będzie między nimi niecałe 2 lata różnicy.
      Muszę powiedzieć, że gdybym poczekała, to miałabym wątpliwości kiedy drugie,
      zwłaszcza, że mieliśmy wypadek w sierpniu z gorącą herbatą który zakończył się
      2tyg pobytem w szpitalu i przeszczepem poparzonej skóry.
      A tak z pieluch jednych wyjdę, w drugie wejdę, łóżeczko z jednego na drugie, z
      ubrankami to samo. Chłopak chodzić potrafi więc problem spacerów rozwiązany, a
      im mniejsza różnica wieku, tym łatwiejszy kontakt później.
      Trzeba tylko miłość na 3 podzielić - na dwa się dało, więc nie będzie problemu.
      Wszystkie podwójne i potrójne Mamy pozdrawiam. Emilia i Michałek
      • anita.anita80 Re: Drugie dziecko? 21.11.06, 14:47
        • miki1972 Re: Drugie dziecko? 21.11.06, 15:45
          U mnie rok po roku.Synek ma 16mies.a ja 38tydz.ciazy.Bedzie ciezko,ale takie
          jest zycie.
          • aleksa51 Re: Drugie dziecko? 21.11.06, 17:12
            Mam 7miesięczną córeczkę. W ciąży były komplikacje, urodziłam przedwcześnie. Mała nie umiała ssać, a ja bardzo chciałam karmić piersią więc przez 4 miesiące laktator był w użyciu. Pierwsze miesiące po porodzie była we mnie duża chęć zajścia w drugą ciążę żeby tym razem zrobić wszystko "jak należy".Na szczęście umiał wziąć nad tym górę rozum. Byłam bardzo osłabiona dietą (przy karmieniu alergika). Mała ma jeszcze trochę problemów ze zdrowiem. Ja nie mam pomocy przy niej. Poza tym niezbyt wiele na koncie, a po poprzednich kłopotach w ciąży wiem, że będę musiała kożystać z prywatnej przychodni. No i studja.. Jestem na 2 roku trzyletnich. Chcę zajść w drugą ciążę jak skończę studja.
          • echtom Re: Drugie dziecko? 21.11.06, 23:04
            Nie będzie tak źle. Przy dwójce maluchów było mi łatwiej niż przy jednym - może
            trochę więcej pracy, ale znacznie większy luz psychiczny, doświadczenie,
            pewność siebie. Po urodzeniu pierwszego dziecka czułam się zupełnie bezradna,
            wszystkiego się uczyłam od zera i zajmowało mi to mnóstwo czasu, a przy drugim
            te same czynności wykonywałam błyskawicznie - na porodówce zajmowałam się swoją
            dzidzią i pomagałam kobiecie, która urodziła drugie po 8 latach i wszystko
            zdążyła zapomnieć.
    • wiki1406 Re: Drugie dziecko? 24.11.06, 17:14
      ja jestem w drugiej ciąży 22tydz.moja starsza córka jak urodze bedzie miała
      skończone 6 lat jestem z tego bardzo zadowolona bo do tej pory mogłam poświęcić
      ten cały czas dla niej.Pochodze z rodziny wielodzietnej i zawsze miałam młodsze
      rodzeństwo wiadomo co z tym sie wiąże byłam kochana ale nie miała mama dla mnie
      tyle czasu którego ja potrzebowałam.Teraz razem z moją córką nie możemy doczekać
      się narodzin jest dumna że będzie starszą siostrą i myśle że taka różnica wieku
      ma swoje zalety.
    • ariana1 Re: Drugie dziecko? 24.11.06, 23:55
      Ja mam dzieci z 4 letnią różnicą wieku. Już jest kontakt między nimi i mam
      nadzieję, że zaprzyjaźnią się w przyszłości ze sobą. Mimo wszystko z dwójka
      dzieci nie jest łatwo a im mniejsza różnica wieku, tym ciężej, wcale nie lżej.
      Podziwiam dziewczyny, które mają takie silne parcie na szybkie posiadanie
      drugiego dziecka. Im młodsze dziecko tym bardziej potrzebuje matki na własność.
    • papuga_5 Re: Drugie dziecko? 25.11.06, 06:23
      My zaczelismy sie starac o druga ciaze jak synek mial rok i 8 miesiecy i uwazam ze za pozno bo nie
      moglam zajsc w ciaze przez 1.5 roku, jak sie udalo zajsc to poronilam w 12tc, teraz musialam odczekac i
      teraz synek ma juz 3.5 roku, wiec jesli wogole mi sie uda zajsc w ciaze bedzie duza roznica wieku. Jak
      bym wiedziala ze nie zajde tak szybko to bym sie szybciej zaczela starac.
    • mettea Re: Drugie dziecko? 29.11.06, 13:01
      Wszystkie forumowiczki zachwalają "swoje" róznice wieku, jakby inne były
      odstępstwem od normy...Dla mnie to obojętne, czy różnica wieku wynosi 1 rok, 2,
      czy 3 lata, czy więcej. Ważne jest, że zdecydowałyście się na drugie dziecko!
      Ja mam 8 letniego Synka i czekamy na kolejne Maleństwo - jedni mówią, że za duż
      a różnica, inni że idealna sytuacja, bo dziecko rozumie, da sobie
      wytłumaczyć...ale powtórzę, najważniejsze, że pierwsze dziecko będzie miało
      rodzeństwo. A różnica wieku nie jest najważniejszym kryterium przy
      wychowywaniu, nie sądzicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka