Dodaj do ulubionych

ciąża i mięśniak

IP: *.* 15.11.02, 18:17
Hej!Jestem w 12 tygodniu, niestety opróxz maluszka mam rowniez wstretnego miesniaka okolo 6-7 cm. Czy sa mamy ktore maja podobny problem? Bardzo sie martwie
Obserwuj wątek
    • Gość: klio Re: ciąża i mięśniak IP: *.* 15.11.02, 22:44
      Miałam ten sam problem i również na poczatku byłam tym przerażona. Przez pierwsze tygodnie ciąży brałam zastrzyki na podtrzymanie, tak zadecydował lekarz kiedy pojawiło się drobne krwawienie, na szczęście tylko raz. Całą ciąże spędziłam na zwolnieniu, chociaż czułam się naprawdę świetnie , ale w sumie to skorzystałam na tym bo miałam czas na mnóstwo wypoczynku i zajęcie się sobą i maluszkiem. Nie sprawdziły się też początkowe prognozy, że prawdopodobnie będę mieć cesarkę, bo mimo dużego mięśniaka dziecko obróciło się prawidłowo główką w dół. Urodziłam zdrowego silnego chłopca, który dzisiaj już kończy 8 miesiecy :)Nie martw się więc, bo i u ciebie wszystko powinno byc ok, w czasie jak rosła razem z małym macica to mięśniak gdzieś zginął, co prawda teraz znowu jest ale nie dolega wiec na razie żyjemy sobie razem ;). Dbaj o siebie, dużo odpoczywaj i najważniejsze to bądź pod stałą opieką lekarską , chodź regularnie na wizyty kontrolne . Na pewno wszytsko będzie dobrze i u ciebie . Pozdrawiam :)
    • Gość: Joanna-Patryk Re: ciąża i mięśniak IP: *.* 17.11.02, 14:52
      CześćJa miałam dwa po 2 cm. Po porodzie zostały, a w związku z tym, że miałam cesarkę (nie przez mięśniaki, ale przez cukrzycę ciężarnych), to bardzo dokładnie oglądali moją macicę od środka i okazało się, że mam ich o wiele więcej. Mój synek ma 6 mcy. Jest zdrowy i silny - dostał 10 pkt. Wszystko zależy od tego gdzie Twój mięśniak jest umiejscowiony. Zapytaj lekarza na USG czy nie przeszkadza dzidziusiowi.Życzę zdrówka i głowa do góryKreska
    • Gość: dodi Re: ciąża i mięśniak IP: *.* 02.01.03, 19:00
      Cześć! Mam ten sam problem, tyle że mój ma ok. 5cm. Dowiedziałam się o tym w trakcie badania USG w 11 tyg. ciąży. To był dla mnie szok, przeryczałam cały weekend. Mój gin pocieszał mnie jak mógł i cierpliwie tłumaczył, że wszystko będzie dobrze muszę tylko dużo odpoczywać. Do 20 tyg. brałam Duphaston na podtrzymanie, ponieważ istniało podwyższone ryzyko poronienia (mięśniaki mają to do siebie ,że mogą powodować nadmierną kurczliwość macicy - to stwierdzenie mojego gina). Teraz to już 30 tydz. i wszystko jest OK. Głowa do góry będzie dobrze, zobaczysz urodzimy piękne, zdrowe dzieciaczki. Dbaj o siebie i maleństwo.
      • Gość: Eki Re: ciąża i mięśniak IP: *.* 03.01.03, 10:20
        Ja byłam pacjentką, która się trafia raz na rok, jak to powiedział mój lekarz. Miałam b. duże rozmiary mięsniaka juz dokładnie nie pamiętam ale ok. 8-9 cm . Nie brałam zadnych leków, dobrze się czułam, choć zawsze straszył mnie lekarz ze macicia przy tak dużym mięsniaku może pęknąc . Dlatego lekarz z chwila osiągnięcia dojrzałosci płuc dzidzi - 35 tydz. zdecydował się na cesarkę. Przy okazji pozbyłam się tego gościa. Nie martw się, ja cały czas miałam nadzieję i wiarę ze wszystko bedzie ok, pomimo że lekarz nie był tak optymistyczny. Mała ma już dwa latka, zdrowa jak rybka i jestem znów w ciązy. Będzie dobrze.
        • Gość: DorotaO. Re: ciąża i mięśniak- do Eki IP: *.* 03.01.03, 23:21
          Gratulacje! To kiedy Dominisia będzie miała rodzeństwo? Bo my już za 10 tygodni spodziewamy się narodzin dziewczynki. Chyba w tym roku nici z wakacji! :) Pozdrowienia, Dorota.
          • Gość: Raczek74 Re: ciąża i mięśniak-pytanie do mam IP: *.* 18.01.03, 17:55
            Ja również mam problem mięśniaka-jestem w 10-ym tygodniu, mięśniak ma 6 cm.W zw. z tym mam pytanie do mam , które też to przeszły- czy przez całą ciążę byłyście na zwolnieniu lekarskim?Moja lekarka zasugerowała,że będę musiała iśc na zwolnienie, ale dla mnie to niemożliwe-7 miesięcy zwolnienia plus macierzyński-mogę się pożegnać z pracą, wiem to na 100 procent,że nie będę miała gdzie wrócić. Może da się jakoś inaczej oszukać tego mięśniaka, zebym mogła pracować, powiedzcie, jak to z wami było, bardzo proszę, bo na razie nie mogę przez to spać.
            • Gość: Eki Re: ciąża i mięśniak-pytanie do mam IP: *.* 20.01.03, 09:17
              Śpij spokojnie. Mój lekarz również przewidywał szpital na kilka miesięcy , niestety nie sprawdziły się jego wizje. Czułam się b. dobrze , pracowałam, uczyłam się z dojazdami, remontowałam mieszkanie. Bądź dobrej myśli.
    • Gość: Elvis Re: ciąża i mięśniak IP: *.* 17.02.03, 00:10
      Ha! Teraz jak to czytam , to mi raźniej, że nie tylko ja...(wybaczcie-ZDROWIA wam i brzuszkom życzęsmileJa mam jeszcze dodatkowy problem - już miałam rok temu wycinanego mieśniaka, no i mam bliznę na macicy i lekarz radzi cc... Mąż (też lekarz ale nie gin.) chciałby naturalnie, a ja mam w głowie mętlik...co robić???A! JoluOlu ja pracowałam do 6 miesiąca włącznie ale gin. chciała mnie wysłać wcześniej na zwolnienie, więc myślę, że wszystko zależy od Ciebie, od tego jak się będziesz czuła. Ja teraz jestem na początku 9 miesiąca i mimo tego, że w sumie czuję się ok. to chodzenia do pracy jakoś sobie nie wyobrażam, oczywiście zależy też, co się robi.Pozdrawiam przyszłe mamusie, nie tylko z mięśniakiami :)Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka