Dodaj do ulubionych

badania prenatalne

04.01.07, 22:44
dziewczyny napiszcie jak to jest z tymi badaniami,mam 31 lat i mój gin
powiedział, że mam zrobić sobie badania nieinwazyjne(krew, usg)oczywiście na
swój koszt,dodam również ,że ten sam lekarz je wykona.Czy faktycznie te
badania są potrzebne?W rodzinie nie było żadnych chorób genetycznych,
odpiszcie pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kamra Re: badania prenatalne 04.01.07, 23:10
      pomóżcie napiszcie coś o swoich doświadczeniach
      • lavetti Re: badania prenatalne 05.01.07, 03:27
        Ja przeczytałam gdzieś, że są wskazania do badań prenatalnych nieinwazyjnych
        jeżeli występuje jeden lub kilka z czynników: kobieta pow. 30 roku życia,
        stwierdzone w rodzinie matki w przeszłości jakieś wady genetyczne, stwierdzone w
        rodzinie męża w przeszłości jakieś wady genetyczne, kilka wcześniejszych
        poronień, jeśli jedno z dzieci wcześniej zostało urodzone z wadą genetyczną
        przez matkę i inne. Musisz wiedzieć, że takie badania wykluczają lub
        potwierdzają m.in. zespół Downa, jeszcze jakiś tam zespół, ale nie pamiętam
        nazwy, coś na T., wady serduszka (niektóre można leczyć już w życiu płodowym
        maleństwa), wady nerek i inne (nie pamiętam dokładnie). Możesz wykonać sam test
        potrójny. Nie wiem, skąd jesteś, ale w Łodzi prywatnie taki test kosztuje 300
        zł. Ja, pomimo że mam 24 lata, nie miałam poronień, nikt u mnie w rodzinie, ani
        w rodzinie mojego M. nie miał żadnych wad genetycznych, zrobię te badania.
        Jeszcze nie teraz, bo dopiero zaczęłam szósty tydzień, ale uważam, że warto. Dla
        spokoju własnego i najbliższych. A przykro dowiedzieć się np. w 30 tc, że
        dziecko ma ciężką wadę serca, którą należało zacząć leczyć wcześniej, a po
        porodzie pożyje max. kilka dób.
        Pieniądze już leżą odłożone i czekają na właściwy moment.
        Pozdrawiam i trzymaj się cieplutko. A grunt, to pozytywnie myśleć big_grin
        Ania
    • andrzejkowo Re: badania prenatalne 05.01.07, 09:40
      Popieram poprzedni głos. Zrób badania. W niektórych krajach od dawna są one
      robione rutynowo u kobiet które przekroczyły 30 rok życia (inwazyjne od 35
      r.ż.).
      Widzę, że u nas też zaczyna zmieniać się podejście. To, że Twój lekarz o nich
      Ci powiedział świadczy dobrze o nim.
      Pozdrawiam.
    • malgosiek2 Re: badania prenatalne 05.01.07, 09:46
      Bez przesady,ze masz je robić.
      Ale jeśli chcesz wydać sporo kasy i denerwować sie czekaniem na wyniki,a potem
      z interpretacją ich to proszę bardzo.
      Było już wiele wątków na forum,że lekarze źle zinerpretowali wyniki a kobiety z
      płaczem pisały,że mają chore dziecko.
      A moze to dla gina jakiś biznes?
      Drugie dziecko urodziłam w wieku 34 lat i bez badań.Jest zdrowe jak"koń"bez
      żadnych wad genetycznech.
      Ja nie czułam potrzeby ich robienia i dla mnie były zbędne.
      pzdr.Gosia
      • andrzejkowo Re: badania prenatalne 05.01.07, 10:04
        malgosiek2 napisała:

> Bez przesady,ze masz je robić.
        > Ale jeśli chcesz wydać sporo kasy i denerwować sie czekaniem na wyniki,a
        potem
        > z interpretacją ich to proszę bardzo.
        > Było już wiele wątków na forum,że lekarze źle zinerpretowali wyniki a kobiety
        z
        >
        > płaczem pisały,że mają chore dziecko.
        > A moze to dla gina jakiś biznes?
        > Drugie dziecko urodziłam w wieku 34 lat i bez badań.Jest zdrowe jak"koń"bez
        > żadnych wad genetycznech.
        > Ja nie czułam potrzeby ich robienia i dla mnie były zbędne.
        > pzdr.Gosia
        >

Bardzo przepraszam, że ośmielam się mieć jakiekolwiek inne zdanie, ale to, że
        Ty nie odczuwasz potrzeby robienia badań i urodziłaś zdrowe dziecko nie zmienia
        faktu, że w cywilizowanych krajach świata badanie te są rutynowe. Twoje
        odczucia są Twoją sprawą.
        Przestańmy po ciemnogrodzku demonizować sens badań prenatalnych w naszym kraju.
        • malgosiek2 Re: badania prenatalne 05.01.07, 10:14
          Nie demonizuje i nie jestem przeciw ich wykonywaniu.
          Ale trzeba dobrze się zastanowić i pomyśleć zanim się je wykona.
          Czyli jak ja zrozumiałam Twoją wypowiedź,że niech wszystkie Polki jak leci bez
          względu na wiek mają robić badania prenatalne?
          Tylko niech te badania będą refundowane jak w cywilizowanych krajach jak
          piszesz skoro nie chcesz mieć ciemnogrodu i robić je wszystkim Polkom.
          A u nas za nie płaci się od 300-500 zł albo i wiecej.
          Przypuśćmy,że u autorki wątku po badaniach będzie coś wątpliwego to wtedy
          zaleca się amniopunkcję czyli badanie inwazyjne.
          Fakt,że odsetek poronień jest niski nie oznacza,że zagrożenia nie ma.
          Więc kolejny okres czasu nerwówki i stresu,bo wyniki będą prawidłowe.
          Pzdr.Gosia
          • andrzejkowo Re: badania prenatalne 05.01.07, 11:13
            Wytłumaczenie co mam na myśli pisząc rutynowo jest w mojej pierwszej wypowiedzi
            w tym wątku. Nie mam potrzeby się powtarzać. Trzeba czytać wszystkie wypowiedzi.
        • agazat Re: badania prenatalne 05.01.07, 10:34
          Co rozumiesz przez "rutynowo"?? Czyli ze bezplatnie, czy wszystkim jak leci??
          Mieszkam w takim wlasnie cywilizowanym kraju. Mam 36 lat, 13tc. Zaproponowano mi
          badania prenatalne, ale to ode mnie zalezy decyzja. Na pierwszym USG moglam
          tylko obejrzec malucha, a wykonujacy je - zmierzyc go. Albo poprosic o badanie w
          kierunku wykrycia wad genetycznych. Wiec to jednak nie rutynowo, ale na prosbe
          rodzicow. Nie musze jednak za nie placic (jeszcze nie wiem, czy tak tez jest w
          przypadku amniopunkcji, ale chyba sie nie przekonam).
          Rozumiem leki kobiet w ciazy, ale mam wrazenie, ze w Polsce kobieta ciezarna to
          po prostu niezly biznes. Pod haslem "zrobie wszystko dla mojego jeszcze
          nienarodzonego dziecka". Wiele z Was uzna zapewne moje podejscie jako totalna
          beztroske i brak odpowiedzialnosci, ale ja wole tak wlasnie, bez zadnych
          niepotrzebnych badan dodatkowych, spokojnie, bez stresu przygotowac sie do
          przyjscia na swiat nastepnego dziecka.
          • ruszka77 Re: badania prenatalne 05.01.07, 10:46
            agazat napisała:

> Co rozumiesz przez "rutynowo"?? Czyli ze bezplatnie, czy wszystkim jak leci??
            > Mieszkam w takim wlasnie cywilizowanym kraju. Mam 36 lat, 13tc. Zaproponowano
            m
            > i
            > badania prenatalne, ale to ode mnie zalezy decyzja. Na pierwszym USG moglam
            > tylko obejrzec malucha, a wykonujacy je - zmierzyc go. Albo poprosic o
            badanie
            > w
            > kierunku wykrycia wad genetycznych. Wiec to jednak nie rutynowo, ale na prosbe
            > rodzicow. Nie musze jednak za nie placic (jeszcze nie wiem, czy tak tez jest w
            > przypadku amniopunkcji, ale chyba sie nie przekonam).
            > Rozumiem leki kobiet w ciazy, ale mam wrazenie, ze w Polsce kobieta ciezarna
            to
            > po prostu niezly biznes. Pod haslem "zrobie wszystko dla mojego jeszcze
            > nienarodzonego dziecka". Wiele z Was uzna zapewne moje podejscie jako totalna
            > beztroske i brak odpowiedzialnosci, ale ja wole tak wlasnie, bez zadnych
            > niepotrzebnych badan dodatkowych, spokojnie, bez stresu przygotowac sie do
            > przyjscia na swiat nastepnego dziecka.

W wiekszosci sie z Toba zgadzam a zwlaszcza z tym, ze ciezarna w Polsce to zyla
            zlota. Ja z tego powodu zmienilam pierwszego lekarza a poszlo wlasnie o test
            Pappa do ktorego lekarz mnie strasznie namawial (cena 750 PLN), chodzilam na
            wizyty co tydzien! i dopiero jak jasno powiedzialam, ze nie bede robila tego
            testu bo wole nie wiedziec to lekarz obejrzal wyniki mojego USG z 12 tyg. to
            przewazylo...
    • malgosiek2 Re: badania prenatalne 05.01.07, 09:49
      Wklejam link abyś poczytała sobie o badanich.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=46940323&a=46941551
      • nina123456 Re: badania prenatalne 05.01.07, 10:26
        Ja mieszkam w Szwajcarii, mam 30 lat, jest to moja pierwsza ciaza. Badania
        prenatalne nieinwazyjne sa tutaj standardem. I nawet nikt mnie sie nie pyta czy
        chce czy nie chce ich robic. W 12 tygodniu mialam pobierana krew na
        prawdopodobienstwa mongolizmu. W 16 tygodniu bede miala padanie krwi na poziom
        AFP.

Wydaje mi sie, ze te badania maja jednak sens. Badania nieinwazyjne nie
        pozwalają postawić pewnej, jednoznacznej diagnozy, lecz jedynie określają
        prawdopodobieństwo wystąpienia wad płodu. Sa bezpieczne dla zdrowia dziecka i
        matki. I moze w jakis tam lekki sposob uspokajaja kobiete.
        Pozdrawiam.
        • andrzejkowo Re: badania prenatalne 05.01.07, 11:10
          nina123456 dzięki za wpis.
          Dokładnie o to mi chodziło. O standardowe BEZPŁATNE wykonywanie badań
          nieinwazyjnych kobietom po 30 roku życia i inwazyjnych po 35 roku życia.
          Wystarczającym wskazaniem jest wiek kobiety. MAMY PRAWO UZYSKAĆ SKIEROWANIE Z
          PLACÓWKI NFZ NA TE BADANIA.
          Nie popieram naciągaczy, ale nie rozumiem też podejścia, że "te badania są
          zbędne bo przecież wszystko OK. Moja koleżanka, ciotka, matka, stryjenka i.t.p.
          miała tyle lat co ja i urodziła zdrowe dziecko."
          Mój lekarz prowadzący jako prezykład na plus podał fakt, że w kraju gdzie te
          badania są rutynowe (bezpłatne) i kobieta nie wyrazi na nie zgody lub ich nie
          zrobi, po urodzeniu chorego dziecka nie ma prawa do bezpłatnej opieki nad
          dzieckiem. Ubezpieczyciel "umywa ręce".
          Lepiej jest zapobiegać.
        • andzia236 Re: badania prenatalne 15.02.14, 20:11
          Witam tez mieszkam w Szawjcarii,maz pracuje a ja siedze w domku,jestem obecnie w 11 tyg.ciazy mam tutejsze ubezpieczenie.chcialam spytac czy takie badanie prenatalne jest tutaj platne?i gdzie mozna zrobic?
          • s.uri Re: badania prenatalne 16.02.14, 13:29
            hej, ja mieszkam w Zurichu i jestem w 39 tygodniu ciazy. Badanie prenatalne nieinwazyjne mialam wykonywane standardowo w 12 tyg ciazy, gdy mialam 29 lat. Moja kasa chorych (Avanex) zwracala pelen koszt (cos ok. 350 chf jesli dobrze pamietam).
            • s.uri Re: badania prenatalne 16.02.14, 13:32
              Robione mialam przez lekarza prowadzacego w jego gabinecie. Probki krwi byly wysylane do laboratorium (wraz z odczytem USG) i wynik tych badan (wyliczone ryzyko trisomii) przyszly do mnie oraz do gabinetu lekarza poczta po 2 dniach.
    • ruszka77 Re: badania prenatalne 05.01.07, 10:23
      Wszystko zalezy jakie badanie, bo np. test Pappa ktory taki jest ostatnio modny
      wsrod lekarzy okresla tylko i wylacznie z jakim prawdopodobienstwem mozesz
      urodzic chore dziecko. Jestem teraz w 22 tc i ja sie na ten test nie
      zdecydowalam. Wyjasnie dlaczego po 1 wynik badania USG w 12 tyg byl jak
      najbardziej w normie i po 2 chyba najwazniejsze, doszlismy z mezem do wniosku,
      ze nawet jesli by sie okazalo, ze dziecko moze byc chore to co nam ta wiedza
      tak na prawde da? To, ze bedziemy sie denerwowac do konca ciazy?
      Lekarz, ktory wykonywal badanie USG zapytany o test Pappa powiedzial mi, ze
      tylko aminiopunkcja daje konkretna odpowiedz czy dziecko obciazone jest wadami
      genetycznymi, a sam test to badanie oparte na statystyce.
      Zaznacze tez zeby bylo jasne, ze jestem jak najbardziej za badaniami
      prenatalnymi, ale jesli sa do tego konkretne wskazania a gdyby zaszla taka
      potrzeba to sama raczej zdecydowalabym sie na badania inwazyjne.
      • andrzejkowo Re: do Ruszka77 05.01.07, 11:16
        Ja zdecydowałam się na inwazyjne. Mam wskazanie (odrobinkę naciągane) ze
        względu na wiek. Moje zdanie co do tego czym są inwazyjne a czym Pappa jest
        identyczne z Twoim.
    • buzka25 zrób je!!! 05.01.07, 11:53
      nie tylko ze wzgledu na wiek, i zeby lekarz zarobił, Ja mam 24 lata czyli mój
      wiek OK, w rodzinie zadnych wad genetycznych i wrodzonych, a jednak moje dzecko
      urodziło sie z wadą, gdyby mój lekarz potrafił zrobic dbrze USG to by wyszło,
      teraz chcac miec 2 dziecko musze takie badania przejsc, czywiscie na swój koszt.
    • kamra Re: badania prenatalne 05.01.07, 19:10
      dzieki dziewczyny za odzew, obawiam sie tych badań, a w zasadzie tego, ze ten
      test krwi tak na prawdę nie daje konkretnej odpowiedzi,eh i potem się człowiek
      szarpie...
    • kamra Re: badania prenatalne 05.01.07, 22:24
      nie,poniewaz jestem w 9 tyg, na 26 mam te badania prenatalne
      • lavetti Re: badania prenatalne 06.01.07, 14:52
        Pamiętaj, że test potrójny daje odpowiednie pomiary, jeżeli będzie
        interpretowany łącznie z USG. Z samego testu potrójnego niewiele da się
        odczytać. Pozdrawiam
    • lomre Re: badania prenatalne 06.01.07, 16:36
      Testy nieinwazyjne dają tylko prawdopodobieństwo, które jesli masz ponad 30 lat
      to i tak wyjdzie duże. Doświadczony lekarz po zrobieniu usg w odpowiednim
      czasie jest w stanie powiedzieć jakie wymiary ma fald karkowy. a i później
      dobre usg i dobry odczytujący jest w stanie wykryś np. wady serca. Ja
      ostatecznie nie robiłam, bo przekonało mnie to tłumaczenie. Jest to nasze 1 i
      może jedyne dziecko i nawet gdybym wiedziała, że może będzie miało zespół Downa
      to i tak bym nie przerwała ciąży. Z tych samych powodów nie chcę robić badań
      inwazyjnych. Nie naguję żadnych testów - ja po prostu tak wybrałam a ktoś inny
      pewnie inaczej.
    • twojginekolog Re: badania prenatalne 07.01.07, 09:57
      Jako podstawowe badanie prenatalne traktuje się USG pomiędzy 11 a 14 tygodniem
      ciąży. Jeżeli chcesz aby badania były jeszcze dokładniejsze można zrobi test I
      go trymestu. Ryzyko urodenia dziecka np z Z Downa ma każda kobieta niezależnie
      od tego czy ma 45 czy 19 lat, czy w rodzinie były takie przypadki czy nie itp,
      oczywiście ryzyko to będzie różne. Poblem wynika jednak z możliwości
      wykorzystywania informacji uzyskanych podczas badania USG. Niestety w Polsce
      jest jedynie około 30 lekarzy odpowiednio przeszkolonych i posiadających
      odpowiednie oprogramowanie, aby badanie to wykonac z odpowiednią
      dokładnoscią!!! Mało tego nigdy poza tym okresem ciąży nie da się już ocenic
      tak dokładnie tego ryzyka.
    • emily123 Re: badania prenatalne 15.02.14, 23:04
      bylam przekonana, ze usg prenatalne (okolo 12 tc) to standard i wykonuje sie je zawsze bez wzgledu na wiek i wystepowanie chorob genetycznych w rodzinie.
      • malgosiek2 emily123 to wątek z 2007 roku !! 15.02.14, 23:05

• mima14 Re: badania prenatalne 16.02.14, 20:59
      Ja mimo wieku 35+ robiłam tylko częściowe, tj. samo usg w 13 tygodniu.
      Mimo wieku i obciążonego wywiadu położniczego ( 3 straty, w tym jeden poród przedwczesny) ryzyko tych 3 podstawowych chorób, jakie wyliczyła mi lekarka na podstawie usg było bardzo niskie (przykładowo zespół downa biorąc pod uwagę tylko mój wiek wychodziło jak 1: 277, a po usg zmalało do 1:1280, reszta podobnie), więc darowałam sobie badania z krwi. Gdyby jednak okazało się że coś jest nie tak, lub ryzyko wyszło bardzo wysokie, prawdopodobnie też zrezygnowałabym z badania krwi i zrobiła amniopunkcję.
      • mima14 Re: badania prenatalne 16.02.14, 21:10
        Napiszę jeszcze jedno, bo widzę że żadna z dziewczyn o tym nie wspominała. Test z krwi często jest zafałszowany jeśli kobieta zażywa jakieś leki (np. progesteron), również mój lekarz nie jest zwolennikiem tego testu i uprzedzał mnie, bo akurat ja tych leków przyjmuje sporo (nie tylko "ciążowych").
        • lenk_a37 Re: badania prenatalne 17.02.14, 10:11
          dziewczyny skad macie informacje, że progesteron/luteina zaburza wyniki testu PAPPA?
          To sa bzdury. Żaden lekarz mi tego nie potwierdził - pytałam swojego czasu 4!
          Testy krwi moga być zaburzone przez nieprawiodłową pracę łożycka, przez krwiaki w macicy, są też pewne prawidlowowsci ze przy dziewczynkach jest zawyzona bthcg.
      • lenk_a37 Re: badania prenatalne 17.02.14, 10:14
        pozwole sobie tez dopisać moja historię z testami pappa.
        mam 37 lat - 3 ciąża, dwie poprzednie zdrowe, w rodzinie zadnych obciążen genetycznych.
        12 tc + 3 dni - USG idealne, Pappa: beta 2,3 MoM, Białko 0,5 Mom.
        Po biopsji - ZD.
        W moim przypadku tylko testy z krwi wskazywały na nieprawidłowości.
        Gdybym sugerowala sie tylko obrazem z USG pewnie do samego porodu nie wiedzialabym, że nosze dziecko z wadą genetyczną...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka