Dodaj do ulubionych

zatrucie ciązowe-pomozcie

20.01.07, 16:31
sluchajcie, slyszalam,ze jesli ma sie zatrucie pokarmowe, to ma sie
podniesione cisnienie tetnicze, bialko w moczu i obrzeki...jakie jest
prawidlowe cisnienie tetnicze?tj.kiedy mozna mowic o zartuciu ciazowym?
pytam, bo mam bardzo opuchniete kostki, mocz ok. ale jezeli bede miala
cisnienie powyzej normy, to jade do szpitala
Obserwuj wątek
    • bebaczek Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:05
      zatrucie pokarmowe i ciążowe to dwie zupełnie różne rzeczy.
      Opuchnięte kostki w ciązy to norma (zresztą nie tylko kostki wink
      Oczywiście jeżeli zauważysz podwyższone ciśnienie powinnaś pojechać do lekarza.
      Zatruciu ciążowemu towarzyszy białkomocz.

Jeżeli wyniki moczu masz ok, a ciśnienie w normie i tylko niewielki obrzęki, to
      zupełnie nie ma się czym martwić.
      • aniak790207 Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:18
        mi chodzi i zatrucie ciążowe-przejezyczyłam sie
    • ania.silenter Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:28
      norma jest do 130/90, jak mi się podniosło do 140/90 (+ białkomocz i obrzęki)
      to mnie gin zapakował do szpitala.
      pozdrawiam
      • aniak790207 Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:32
        dziekuje, ja zaraz sobie zmierze cisnienie i jakby co, to jade do szpitala-
        wyniki moczu wszak mam ok(robione w poniedzialek)ale ta opuchlizna...az boli!
        stopy mam bardzo opuchniete
        • ania.silenter w którym tygodniu ciąży jesteś? n/t 20.01.07, 17:34

• jola427 Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:33
        Ja tez miałam 140/90 i zostawili mnie w szpitalu, w moczu miałam białko, a
        obrzęki miałam tak duże że aż bolało, aha często przy zatruciu nagle skacze
        waga mi wzrosła o 1,5 kilo w jeden dzień.
        • aniak790207 Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:35
          a te obrzeki to tylko na stopach czy tez na dloniach i twarzy?bo ja mam tylko
          stopy
          • aniak790207 Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:38
            jestem w 38 tygodniu
            • jola427 Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:49
              Ja miałam właśnie nogi najdorzej. Słuchaj, połóż się a nogi weż do góry, jeżeli
              te obrzęki nie schodzą po leżeniu, lub po nocy, to wtedy jest zwiastun zatrucia.
              Obrzęki same nie są niczym dziwnym w ciąży, ale powinny zejść po spoczynku.
              No i oczywiście zmierz to ciśnienie.
              Im wcześniej wykryte zatrucie tym mniejsze problemy. Mi spadło ciśnienie po
              lekach obrzęki zeszły i wszystko wróciło do normy i mogłam normalnie urodzić sn.
            • aniulekxxx Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 17:52
              same obrzeki nie są objawem zatrucia ciążowego. Ja miałam zatrucie ciążowe,
              ciśnienie 180/130 i rosło, nie można go było niczym zbić w szpitalu, jak
              zaczęłam czuc ucisk w klatce piersiowej i dostałam drgawek, lekarze
              natychmiast przewieźli mnie na stół operacyjny i zrobili cesarke,poniewaz było
              zagrożenie rzucawką. Dzis moje maleństwo ma 3 tygodnie i własnie słodko śpi.
              Pilnuj swojego ciśnienia i wszystko bedzie ok. Pozdrawiam
            • ania.silenter Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 19:30
              aniak790207 napisała:

> jestem w 38 tygodniu

no to jest nieźle, a nawet bardzo dobrzesmile)). Bo u mnie to był 30 tc i po
              tygodniu cesarkasad((. Ola urodziła się z wagą 1120gsad. Miała trudny start ale
              teraz już jest wszystko oksmile)). A Ty masz już donoszone dzieckosmile. A poza tym
              tak naprawdę wcale nie wiadomo czy masz zatrucie ciążowe, a gdyby nawet to już
              możesz rodzić, dziecko jest donoszone.
              pozdrawiam
    • niskaaa Re: zatrucie ciązowe-pomozcie 20.01.07, 18:49
      tez miałam ztrucie ciążowe. Miałam tendencje do podwyzsonego cisnienia. gin
      kazał mierzyc. i jak bedzie powyzej 140/100 to migusiem do szpitala. Wiec
      mierzyłam i jak mi skoczyło to 150/110 odrazu do szpitala pojechałam w szpitalu
      miałam 180/130 sad przez kilka dni mi zbijali różnymi sposobami. Nic nie dało a
      i tak zbliżał sie termin wieć w dniu terminu Cesarka smile. Tomek ma teraz 2
      miesiace smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka