angelika783 15.03.07, 13:09 czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Mam 2 mięśniaczki i planuje zajsc w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angelika783 Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 14:34 naprawdę żadna nie była w takiej sytuacji?????? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonanna Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 14:49 ja mam 2 malutkie, jestem w 9 tc, mój lekarz twierdzi, że nie będą przeszkadzać, pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 15:41 ja mam mięśniaka podśluzówkowego w macicy, jestem w 18tc, został wykryty na miesiac przed zajściem w ciążę, wcześniej nie mogłam zajść w ciążę przez 3 lata, ale nie wiem czy to z powodu mięśniaka Odpowiedz Link Zgłoś
babka33 Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 15:54 tez niestety posiadam, jestem w 20tc,lekarze pocieszają, ze lepiej, że z przodu, a nie z tylu, bo tam sie ksztaltuje lozysko. Nie ma to ponoc wplywu na rozwoj plodu, tyle, ze trzeba czesciej kontrolowac - mialam juz 4 USG Odpowiedz Link Zgłoś
forget-me-not4 Re: Ciąża i mięśniaki 16.03.07, 17:39 yola, mozliwe, ze to przez podsluzowkowego miesniaka nie moglas zajsc w ciaze, w przeciwienstwie do innych, te dzialaja jak spirala wewnatrzmaciczna Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewtouwierzyc Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 15:58 Sa rozne teorie na temat miesniakow w ciazy...niektorzy lekarze radza zachodzic w ciaze z miesniakami, bo uwazaja, ze sie wchlona... inni radza usuwac. Moja gin opowiadala mi historie kobiety, ktora miala miesniaki, gdy zaszla w ciaze,w jej trakcie urosly do kilkunastu centymetrow... wiec lepiej moze usunac przed, odczekac kilka miesiecy i zajsc w bezpieczna ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
angelika783 Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 16:16 moja pani dr powiedziala, ze mozna je usunąć tylko operacyjnie przez brzuch, i że lepiej ich nie ruszac przed ciążą... więc w maju robimy podejscie Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewtouwierzyc Re: Ciąża i mięśniaki 17.03.07, 06:53 Owszem, miesniaki zazwyczaj usuwa sie "przez brzuch", ja przeszlam taki zabieg w pazdzierniku. Teraz jestem w ciazy i jestem spokojna, ze nic we mnie nie rosnie, oprocz dzidziusia Lepiej skonsultuj sie z innym lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
lillika Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 17:53 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=19236949&v=2&s=0 ja nie zdążyłam się dopisać do tego wątku przez zarchiwizowaniem, więc teraz dopisuję, że mieśniaki nie miały wpływu ani na ciążę ani na poród. Powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lillika Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 17:56 "przez zarchiwizowaniem" miało być 'przed zarchiwizowaniem' Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 18:20 To teraz ja.Ten sam dylemat miałam.Dostałam skierowanie do szpitala na usunięcie mięsniaka.Wylądowałam w szpitalu cała w nerwach,porobili mi już wszystkie badania potem zostałam poproszona do Profesora na badanie .Po badaniu powiedział że ten kto mnie tu skierował nie powinien być lekarzem tej specjalizacji.Zgłupiałam.Tamta lekarka powiedziała że nie zajde w ciąże z mięsniakiem śródsciennym i to już 4 centymetrowym.Profesor zas że nie ma gwarancji co do tego co może sie wydarzyć podczas operacj,np.durze krwawienie i trzeba wtedy usunąć całą macice.I co potem nie ma szan na dziecko.Kazał zapomniec o nim i działac.C.D.N Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: Ciąża i mięśniaki 15.03.07, 18:27 To było w zeszłym roku pod koniec marca.Dziś mamy 15 marca 2007 jestem w ciąży i za tydzien mam termin porodu.Mięsniak urusł teraz ma 8 cm.Ale nie które około 20 tygodnia maleją.Udało si.Pomyśl pozytywnie i znajdz dobrego ginekologa.Z jakiej miejscowości jesteś może moge pomóc?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angelika783 Re: Ciąża i mięśniaki 16.03.07, 08:51 dzięki koleżanko, mieszkam w Sopocie, lekarza mam w Gdańsku. Nie będę poddawać się żadnym operacjom, zachodzę w ciążę i nie myślę, jak tam moje mięśniaki, z pewnością urosną ale dopiero po urodzeniu dzidzi, poddam się ewentualnie operacji. Moja mama też je miała ale po urodzeniu mnie i mojej siostry, i przez to miała wyciętą część macicy. Mnie również może to spotkać.. Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: Do angeliki 783 16.03.07, 10:17 Zapomniałam napisac że to mojadruga ciąża .Po pierwszej kilka lat,niemyslałam o następnejciąży.Potem przestaliśmy uważać,potem zastanawiać,potem robić badania.Miałam podwyszszoną prolaktyne taki hormon i przez nią nie mogłam zajśc w ciąże.Brałam leki hormonek opadł.Tylko ciągle był stres jak będzie wyglądało 9 miesięcy w ciąży z mięsniakiem.Trzeba próbowac.Tak jak karzda normalna ciąża karzda jest inna czy z mięsniakiem czy nie.Nie czekaj tylko do roboty żeby nie rosły teraz,w ciąży niech sobie rosną .Mój do 20 tygodnia rósł.Jak masz jakies pytania to odpowiem...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
angelika783 Re: Do angeliki 783 16.03.07, 11:04 chyba żadnych nie mam, martwię się trochę na zapas ale jak sie dowiedzialam o tym, troszke sie zalamalam, ze w takim wieku-28 lat moge juz miec cos takiego teraz najwazniejsze jest aby splodzic wreszcie dzidzie Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: Do angeliki 783 16.03.07, 13:36 Też bardzo sie martwiłam.Uda sie Wam napewno.Trzymam kciuki.Ja już niedługo zobacze swojego chłopczyka.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
forget-me-not4 Jestem posiadaczka... 16.03.07, 17:43 dwoch, jeden na przedniej scianie wielkosci oko 2.5cm, a drugi na tylnej wielkosci ok. 15cm. w ciazy z moim synkiem ten wiekszy powiekszyl sie do 5cm. Po ciazy skurczyl sie. Zaden lekarz nie kazal mi nic z nimi robic. Miesniaki w ciazy rosna, bo sa dobrze ukrwione i odzywione i maja pod dostatkiem hormonow, ktore ten wzrost stymuluja. moja kolezanka w trakcie ciazy dorobila sie miesniaka wielkosci glowki dziecka, urodzila normalnie, dziecko zdrowe. Teraz jest w 2 ciazy i miesniak znowu zaczal rosnac, ale juz nie tak szybko. Lekarze, kilka opinii, nie kazali ruszac. Dobra alternatywa operacyjna jest embolizacja, namniej inwazyjna metoda, polegajaca na odcieciu doplywu krwi do miesniaka, i tym samym ich obumarciu. Stosuje sie ja do niektorych typow miesniakow. Odpowiedz Link Zgłoś
ulinka123 Do forget-me-not4: 17.03.07, 00:34 No i co - czy ta kolezanka urodzila wczesniej przez takiego duzego miesniaka? Ciekawi mnie temat, bo moja mi lekarka powiedziala, ze tak moze sie zdazyc majac miesniaki w ciazy, po prostu macica dostaje falszywy "cynk", ze dziecko jest wieksze. Ja tez mam szutk 3. Na poczatku mialy po 3,5-4 cm. Dwa pozostaly bez zmian, jeden urosl i ma juz 5 cm (25tc). Na szczescie nie przeszkadzaja dziecku w rozwoju. I tez mi powiedziala ze usuwac nie ma co - nawet podczas cesarki nie usuwaja choc mozna i ze zobaczymy co sie bedzie z nimi dzialo po ciazy, bo moga calkiem zaginac bedac na glodzie hormonalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
forget-me-not4 Re: Do forget-me-not4: 17.03.07, 03:43 A cos Ty, wcale nie urodzila wczesniej. 10 dni po terminie mieli ja indukowac, ale na szczescie porod zaczal sie sam z sibei i urodzila normalnie Zawsze mierzyla w ciazy wiecej niz wskazywalby wiek, czyli np. w 25tc nie mierzyla 25cm tylko ponad 30. ona tego miesniaka miala u gory, i byl nad dzieckiem. Z usuwaniem jest sliska sprawa, bo jak dojdzie do krwotoku, to mozna nawet stracic macice, dlatego lekarze nie ruszaja jak nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: Do forget-me-not4: 17.03.07, 09:36 Ja już pisałam.Mój powiększył sie z 4cm do prawie 9cm.Jak narazie nie urodziłam wczesniej jestem w 39 tygodniu.Ale różnie to bywa ,mięsniaki mogą powodowac skurcze macicy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulinka123 Re: Do mucha2007 18.03.07, 00:32 To faktycznie ten Twoj to podwoil z nawiazka swoj rozmiar! No i tez dotrzymalas do konca, to informuj - jesli mozesz - jak tam sprawy nadal sie maja. Ciekawa jestem jak z tymi skurczami. Odpowiedz Link Zgłoś
ulinka123 Re: Do forget-me-not4: 18.03.07, 00:27 To fajnie, dzieki, czyli wcale to nie regula i wczesniej sie nie musi urodzic. Moje dziecko tez do tych wiekszych nalezy, a ten moj spory miesniak tak samo jest ponad dzieckiem, wiec moze to i dobrze rokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewtouwierzyc Re: Ciąża i mięśniaki 17.03.07, 10:44 Super, ze w Twoim przypadku wszystko jest ok, mimo, ze jesli miesniak urosl. Ja jednak balabym sie do takiej sytuacji doprowadzic... przeciez miesniak ma strukture lita, moze sie pozniej troszke zmniejszyc, ale na pewno sie nie wchlonie! A usuniecie miesniaka powiekszonego po ciazy i tak zazwyczaj jest nieuniknione... przez to, ze jest wiekszy zabieg jest bardziej ryzykowny, moga pojawic sie wieksze blizny na macicy itp. to znowu staje sie wiekszym ryzykiem w przypadku kolejnej ciazy... dlatego nie potrafie zrozumiec, dlaczego dziewczyny wiedzac o tym, ze maja miesniaki zachodza w ciaze, to przeciez tez jest ryzyko... Odpowiedz Link Zgłoś
justek20 Re: Ciąża i mięśniaki 18.03.07, 18:53 dlatego,ze istnieje NIEZEROWE niebezpieczenstwo,ze po operacji usuniecia zajsc w ciaze nie beda mogly . To mowilam ja, wlascicielka 12 cm miesniaka w 24 tyg ciazy. I ktora mnie przebije? ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: justek20 19.03.07, 07:45 To tak ja,zdecydowałam śie mimo ryzyka.Pisałam wczesniej już o sobie i swoim mięsniaku.Jestem w 40 tygodniu i czekam kiedy sie zacznie cos dziac.Pozdrawiam i trzymaj sie cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
niemogewtouwierzyc Re: Ciąża i mięśniaki 19.03.07, 08:09 Gratuluje Wam dziewczyny. Ja jednak wolalam zdecydowac sie na zabieg, poniewaz moj miesniak rosl 1 cm na tydzien juz przed ciaza. A taka "operacja" jest dla macicy znacznie mniejszym obciazeniem niz CC... zazwyczaj jest robiona laparoskopowo, ja mam na macicy jeden maly szew. Szczesliwie zaszlam w ciaze, podobnie jak wiele innych kobiet, ktore mialy usuwane miesniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
mucha2007 Re: Ciąża i mięśniaki 20.03.07, 10:56 A ja mam mięsniaka 9 cm.Rodze naturalnie.A Ty miałaś szczęscie że nie usuneli Ci macicy podczas zabiegu.Mojej siostrze w wieku 33 lat usunali cała. Odpowiedz Link Zgłoś
gwozdzka Re: Ciąża i mięśniaki 26.03.07, 14:45 ja też mam mięśniaka i to dość okazałego - ma już ponad 10 cm, a jestem dopiero w 15. tygodniu ciąży... zgłosiłam się do ginekologa w styczniu z zamiarem usunięcia mięśniaka, a tu okazało się, że jestem w ciąży na razie na szczęście mięśniak nie daje mi się we znaki, a dzidzia rośnie i rozwija się prawidłowo i oby tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
dc22 Re: Ciąża i mięśniaki 04.06.07, 21:56 wyciagam temat bo wreszcie sie okazalo co powoduje takie bole brzucha po prawej stronie... miesniak wlasnie, a mi sie zaczal 34 tydzien... Bede wdzieczna za Wasze doswiadczenia: czy byly komplikacje w trakcie porodu? czy rodzilyscie SN czy CC? jesli CC to czy w tym samym czasie mialyscie usuwane miesniaki? czy jesli nie mialy usuwanych miesniakow w trakcie porodu to potem "cos" sie z nimi dzialo? z gory Wam dziekuje za odpowiedzi, czytam troche w necie ale jak wiadomo - tam sa przypadki drastyczne a ja wolalabym uslyszec ze u ktorejs z Was wszystko jest / bylo dobrze.... prosze, podzielcie sie doswiadczeniami... dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
dc22 Re: Ciąża i mięśniaki 06.06.07, 03:18 jeszcze raz podnosze, moze jednak podzielicie sie doswiadczeniem - cholera, czy to mozliwe zeby miesniak plus zrosty powodowaly taki bol brzucha ze o 3 w nocy zamiast spania mam sesje z internetem? kazdorazowa zmiana pozycji spania budzi mnie klujacym bolem. zaczynam miec dosc.. Odpowiedz Link Zgłoś