Dodaj do ulubionych

zgroza glukoza...

24.03.07, 12:15
Dziewczyny,
Strasznie się martwię i nie wiem co robić. Odebrałam wczoraj wynik testu
glukozowego(paskudztwoooo!) i wynik jest powalający.
Po lekkim śniadaniu i 50 gramach glukozy po godzinie mam wynik 44...?????
Norma zaczyna sie od 70.
Co to do cholery jest?
Jakieś spadki cukru, niedobór czegoś w czymś?
Martwię się że to może zagrażać dziecku. Mój synek kręci się właściwie tylko
jak coś zjem. W nocy mam napady głodu i często dopada mne brak siły.
Czy któraś z was miała taki wynik?
Co to znaczy? Czy mam powód do strachu?
Wizytę mam w poniedziałęk, ale myślę cały czas o tym
Obserwuj wątek
    • gosiunia333 Re: zgroza glukoza... 24.03.07, 12:41
      Hej, ja juz jestem szczescliwa Mamusia od maja, a wyniki co do gluozy to mialam
      takie jak Ty, lekarka moja stwierdzila ze to niemozliwe, zebym takie miala bo
      bym zemdlala, ale ona to wszystko wiedzaca byla, bo mi ten cukier bardzo niski
      wychodzil, lekarz pierwszego kontaku zalecil zebym podjadala sobie slodkie, a
      wyniki byly bez zmian, ale na dziecko nie mialo to zadnego wplywu, wazne, ze
      cukier masz niski a nie wyoki, nic sie nie martw, ja mam zdrowego synka,
      pozdrawiam
      • anneczka78 Re: zgroza glukoza... 24.03.07, 13:45
        Ja też mam bardzo niski cukier od początku ciąży. I nie mdleję na szczęście smile
      • onka7 Re: zgroza glukoza... 24.03.07, 13:48
        Bardzo dziękuję, uspokoiłam się trochęsmile
        pozdrawiam serdecznie
    • aania31 Re: zgroza glukoza... 24.03.07, 13:54
      nie martw sie. mysle, ze badanie bylo nie takie, bo norma od 70 jest po wypiciu
      75g glukozy. mialam to pare dni temu i wiemwink
      a
    • sabciasal Re: zgroza glukoza... 24.03.07, 18:27
      wynik faktycznie nieprawidłowy, ale chyba nie zagraża dziecku, niewątpliwie
      telefon do lekarza by nie zaszkodził
      na pewno napady głodu w nocy są efektem
      mnie po godzinie wychodził dokładnie 70 (dolna granica normy)
      nie mogłam dojsc rano na pobranie krwi, bo miałam cimno przed oczami, szczerze
      mówiac nie wiem jak sobie radzisz)
      • dalloway Re: zgroza glukoza... 24.03.07, 19:46
        Pewnie masz hipoglikemię reaktywną - ja miałam to przed ciążą. Organizm w
        odpowiedzi na wzrost stężenia cukru powoduje zbyt duży wyrzut insuliny, w
        efekcie czego cukier nadmiernie spada. Nic groźnego, czynnościowe zaburzenie
        (czasem się sprawdza, czy nie ma łagodnego guza na trzustce, który tę insulinę
        produkuje, ale to się prawie nigdy nie zdarza, a w ciąży to wręcz jasne, że
        sprawa nierównowagi hormonalnej).
        Tego się nie leczy, ale nalezy dbać o regularność posiłków i ograniczyć w diecie
        proste węglowodany, które powodują najsilniejszą rekację. Warto mieć zawsze przy
        sobie słodką landrynkę albo mocno słodki sok, na wypadek gdyby robiło się słabo
        - działa natychmiast. W zasadzie jedyny kłopot to taki, że czasem można
        zasłabnąć. Choć ja przy 40 jeszcze nie mdlałam. Poza tym nie ma czym sobie
        zawracać głowy. Rady co diety też są tylko po to, żeby ograniczyć ewentualne
        omdlenia, bo dla zdrowia jako takiego to nie jest "potrzebne".
        • nutencja1 rady diabetologa 24.03.07, 19:57
          ja miałam bardzo podobny wynik i zostałam skierowana do pradni diabetologicznej
          w szpitalu na banacha, podobno jednej z najlepszych takich poradni. Diabaetolog
          wyraźnie ZAKAZAŁ mi spożywać soki owocowe,cukierki itpDo minimum mam ograniczyc
          cukry proste Mam jesc czesto(nawet do 7 posiłków) i małe porcje, w tym
          koniecznie maly posłek przed snem.
          • dalloway Re: rady diabetologa 30.03.07, 17:44
            Ja też napisałam, że nalezy ograniczyć cukry proste i nie jesć słodyczy.
            Natomiast gdy cukier już bardzo spadł, to lepiej jest zjeść landrynkę, niż
            zemdleć. Każdy diabetolog Ci to powie. Cukrzycy też noszą przy sobie coś
            słodkiego, choć generalnie im nie wolno. A czytać warto uważnie.
        • lenka_11 Re: zgroza glukoza... 10.05.07, 21:49
          Witam!
          Dalloway, mam pytanie... Czy robilas przed ciaza badania np. krzywa cukrowa?
          Jak sie dowiedzialas o hipoglikemii i co radzili Ci lekarze?
          Ja niestety mam hipoglikemie. Po 3 godzinach po 75 glukozy poziom cukru wynosil
          u mnie 37 - malo... Pani diabetolog sie zmartwila i natychmiast skierowala mnie
          na badania do szpitala na Banacha zeby sprawdzic co jest przyczyna tych
          niedocukrzen. Jem kilka razy dziennie, a jak nie ena czas to mam klasyczne
          objawy - pocenie sie, drzenie rak, napiete miesnie itd.
          Staralismy sie o dzidzie ale po tych wynikch diabetolog powiedziala STOP sad
          najpierw badania w szpitalu a pitem sie zobaczy.
          Troche sie martwie... Czy niedocukrzenia minely u Ciebie po zajsciu w ciaze?
          Czy nie bylo klopotu z zajsciem w ciaze?
          Pozdrawiam
    • amel22 Re: zgroza glukoza... 25.03.07, 09:37
      Test obciążeniowy z glukozą robi się nadczczo.Niepotrzebnie jadłaś "lekkie
      śniadanko".Może to jest przyczyną zafałszowania wyników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka