Dodaj do ulubionych

Lista rzeczy do kupienia przed porodem

12.05.07, 18:15
Jestem dopiero na półmetku,ale juz zrobilam liste rzeczy ,ktore napewno
zakupie przed porodem.Chce posprawdzac ceny i wybrac jak najlepsze rzeczy dla
mojej dzidzi i dla mnie.Spojrzcie, prosze na nia i jesli cos Wam przyjdzie na
mysl to dopiszcie.A jesli uwazacie ,ze cos jest bardzo zbedne to tez
napiszcie.
1.wozek gleboki +posciel do wózka
2.łóżeczko+materacyk+posciel+gruby ochraniacz do łózia na cala dlugosc
(podobaja mi sie łóżeczka z GLUCK,ale moze znajde jakies ladniejsze)
3.Fotelik samochodowy z atestem MAXI-COSI
4.Przewijak na łóżeczko
5.Wanienka z wkladem (podoba mi sie Fisher price)+stojak pod wanienke
6.Termometr do wanienki
7.laktator elektryczny Avent
8.Sterylizator Avent lub Philips
9.Podgrzewacz Avent lub Philips
10.nawilzacz powietrza Philips
11.Poduszke do siedzenia po porodzie
12.Poduszke do karmienia
13Ciuszki dla dzidzi-juz kupujemy z mezem jak zwariowaniwink))
14.smoczki avent(?)nie wiem ile?
15.Butelki avent(?)chyba na poczatek 6 wystarczy?
16.termometr dla dzidzi w smoczku chicco
17.kosmetyki dla dzidz(Mustela lub....?)
18.pampersy dla noworodkow
19.szczotka z naturalnym wlosiem
20.naturalna gabka
21.nozyczki do pazurkow dla noworodkow-juz kupilam z Chicco
22.Rozek z wkladem kokosowym
23.reczniki z kapturkiem
24.biustonosze do karmienia
25.wkladki laktacyjne
26.nianie elektryczna Philips
Obserwuj wątek
    • migotka_bober Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:18
      bylo juz kilka topikow podobnych...

sorki ze nie doradze ale widze twoj pkt 1 i chcialam zapytac o jaka posciel do
      wozka chodzi???? ja z tych kompletnie nieswiadomych smile

pozdr
      • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:22
        To tak jak ja ,ale musi byc chyba jakas posciel do wozka,mam na mysli materacyk
        poduszeczke i kolyderke?wink
        • migotka_bober Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:42
          poduszka to chyba niesmile wiesz ze ja wogole nie bralam pod uwage ze tam do wozka
          cos wsadzic jeszcze trzeba rocz dziecka?winkmyslalam ze jak kupie wozek to tylko
          dziecko ubrac i wsadzicsmile
          ale dziewczyny z forum beda miec ubaw ze mniesmile-jak juz sie posmiejecie to
          napiszcie co sie wklada do wozka?

pozdr
          • dyszka222 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 14.05.07, 15:08
            Odnośnie pościeli Feretti, to tez miałam mały problem z prasowniem, ale jak
            wcześniej się ją zmoczy i prosuje na mokro to jest ok. A przede wszystkim mają
            super kołderkę i podusię. Serdecznie poleceam!!
          • gosiek612 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 23.05.07, 19:26
            Witam!
            Ja jestem mamą prawie rocznego dziecka i jedynie oprócz dziecka mam do tej pory
            w wózku kocyk na niepogode.Pierwszy raz słysze aby ktos kupował kołderki.
            Pozdrawiam
    • justek20 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:41
      butelek może na razie nie kupuj. Ja kupiłam jedną kierując się głównie tym, że
      miałą cudne różowe obrazki smile))) I tak nie wiedziałam na co zwracać uwagę więc
      kryteriu ładności wydawało mi się całkie OK . Kupując laktator i sterylizator i
      podrzewacz aventu się nazbierało całkie sporo tych butelek, i małych i dużych.
      Jak będzie więcej potrzeba to wtedy kupię ( i pewnie będe wiedziała na co zwraca
      uwagę oprócz koloru ) smile))

a posciel zdecydowanie nie feretti, tego sie nie da uprasować. sad a taka ładna...
      • nat10 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:47
        a czy masz zamiar karmić piersią?jesli tak ,to ja bym nie kupowała od razu
        podgrzewacza ,sterylizatora i tylu butelek.Dopisz pieluchy tetrowe i np
        flanelowe,przydają się do wycierania,podkładania itd.Ja jeszcze doświadczona nie
        jestem(37tc),ale tak mi się wydaje.
        • nat10 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:50
          zapomniałam,z tymi kosmetykami dla dzidziusia to chyba tez nie ma co szaleć.Im
          mniej,tym ryzyko uczuleń mniejsze,wystarczy na poczatku mydełko lub np. oilatum
          do kąpieli i cos do pielęgnacji pupy.
          • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:55
            Jesli chodzi o kosmetyki to kupie przeciwalergiczne,ale zdecydowanie wiecej bo
            samo mydlo to chyba nie wystarczy-mysle ,ze jeszcze plyn do
            kapieli,szampon,oliwke lub mleczko pielegnacyjne,krem do twarzy i ciala i krem
            na odparzenia
            • aurelkax Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 18:52
              Szampon? Zlituj się. Srodki myjace dla dzieci są do całego ciała. Tak samo jak
              bezsensem jest kupowanie kremu do twarzy, mozna cale ciałko dziecku tym samym
              środkiem nawilżającym smarować.
              Nie ma to jak popadanie w paranoję wink))
            • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:22
              tez napisze zlituj sie kobieto, orientujesz sie troche, dla takiego maluszka
              najlepsza jest sama woda ew kup mydelko dl aniemowlat np dzidziu i krem na dwor
              to wszytsko
            • gasylwik Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 01.06.07, 12:38
              podzielam zdanie- szampon zupełnie zbędny. dziecko ma tak mało włosków że
              wystarczy samo mydełko. Płynu do kąpieli także nie polecam -lepiej wlewać do
              wody oliwkę lub Balneum ( ja wlewam co drugi dzień to , a co drugi to). z
              kosmetyków używamy jeszcze kremu do pupci, no i teraz latem emulsji i kremu
              przeciwsłonecznych. Mój Maluch ma już 6 miesięcy i jeszcze nie miał żadnej
              wysypki..a położna zawsze powtarzała, że im mniej kosmetyków tym lepiej..nie ma
              co dawać się naciągać i wywalać kupę forsy..warto kupić sól fizjologiczną -
              przyda się do przemywania oczek i noska..
        • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 18:51
          Oczywiscie,ze mam zamiar karmic piersia,ale nie wiem czy bede miala na tyle
          pokarmu i nie trzeba bedzie dokarmiac dzidzi.Tak wiec wole sie zabezpieczycwink
          Masz racje --koniecznie musze dopisac pieluszki tetrowe i flanelowe
          • matizka Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 19:21
            Hej,

ja bym też tak z tymi rzeczami do karmienia nie przesadzała - zwłaszcza
            butelki - jeśli np. uda ci się karmić przez pierwsze 3 mies. piersią to potem
            te butelki będą już nieprzydatne, bo dla dzieciaczków pow. 3 mies. są smoczki z
            większą dziurką czy tzw. trójprzepływowe. Sterylizator pewnie się w końcu
            przyda bo tak do roku trzeba sterylizować butelki. laktator natomiast też
            zależy do czego będzie ci miał służyć - jak będziesz miała dużo pokarmu to
            wystarczy jakiś prosty, ręczny, ale jak bedziesz miała problemy z laktacją lub
            będziesz chciała dużo ściągać to lepszy elektrczny. Więc ja bym kupiła opiero
            po pewnym czasie.

Co do pościeli w wózku - to latem stosowałam pieluszkę i kocyk; zimą, chyba
            jakiś śpiworek czy też kombinez plus kocyk.

Pozdr,

Aga
          • bobimax Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 19:24
            Dziewczyno nie szkoda Ci pieniędzy. sterylizator według mnie zbyteczny. przy
            pierwszym nie miałam i teraz nie kupuję. Po drugie laktator elektryczny to też
            wyrzucenie pieniędzy. Jeżeli masz zamiar karmić piersią to w zupełności
            wystarczy ręczny. Kosmetyków też nie kupuj za dużo. Kup podstawowe a potem
            zobaczysz co Ci faktycznie będzie potrzebne a może się okazać że Twoje
            dzieciątko nie będzie tolerowało jakiś kosmetyków. Podgrzewacz to faktycznie
            rewelacyjna sprawa bardzo długo korzystałam do podgrzewania mleko i zupek na
            wakacjach. To tylko moje spostrzeżenia po pierwszym dziecku.
            • bobimax Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 19:27
              Jeszcze jedno co do termometru to chyba lepszy będzie taki do ucha. Dłużej z
              niego skorzystasz a o smoczkowych rózne są opinie.
              • a.stalowa mam taki do ucha dla doroslych i nie sprawdza sie 12.05.07, 19:38
          • ma.pi Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 15.05.07, 21:43
            a.stalowa napisała:

> Oczywiscie,ze mam zamiar karmic piersia,ale nie wiem czy bede miala na tyle
            > pokarmu i nie trzeba bedzie dokarmiac dzidzi.Tak wiec wole sie zabezpieczycwink
            > Masz racje --koniecznie musze dopisac pieluszki tetrowe i flanelowe

Spokojnie wystarczy Ci jedna butelka. Podgrzewacz i sterylizator bym odradzala.
            Butelke wystarczy umic i zalac wrzatkiem. To samo ze smoczkiem na butelke.

A jak bedziesz miala przejsc na karmienie sztuczne to wtedy dokupisz co trzeba.

Pozdr.
          • monikaa13 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:23
            ale ty jestes nadgorliwa, nie kupuj butelek jak chcesz karmic piersia , ni
            ekupuj laktatora, ni ekupuj sterylizatora, kobieto, masz za duzo kasy czy jak
      • aurelkax pościel 30.05.07, 18:49
        A po kiego prasować pościel? Mało macie innych zajęć?
        Nie mam zamiaru prasować ani poscieli ani ubranek małemu dziecku, bo nie widzę
        sensu.
    • amelia2007 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 19:33
      Ja bym jeszcze do tej listy dopisała wkłady poporodowe, koszule specjalne do
      karmienia (sliczne są na allegro), prześcieradła z gumką - ja kupiłam frotte. I
      tak jak moje przedmówczynie, narazie kupuje zwykły laktator ręczny który wezmę
      do szpitala, a później jak będzie mi potrzebny to mam zamiar kupić Mini Medela
      Electric, podobno jest doskonały. Podgrzewacz i sterylizator również kupię
      dopiero jak już synek będzie z nami, oczywiscie w miarę potrzeb, o ile nie
      opracuję jakiegos domowego sposobu.
      pozdrawiam serdecznie
      • a.stalowa Mini Medela tez o nim slyszalamJest lepszy 12.05.07, 19:49
        od Aventu?
        • amelia2007 Re: Mini Medela tez o nim slyszalamJest lepszy 12.05.07, 20:05
          Wiesz ciężko mi powiedzieć czy lepszy - jeszcze nie używałam więc osobistych
          doswiadczeń nie mam. Decyzję o zakupie Mini Medeli podjęłam na podstawie
          informacji uzyskanych od koleżanek, oraz przeglądałam ranking laktatorów, ten
          zajął pierwsze miejsce - a oceniany był przez mamy które go używały, wiec cos w
          tym musi być smile
          pozdrawiam
          • silje78 Re: Mini Medela tez o nim slyszalamJest lepszy 12.05.07, 21:15
            ja też nie mam doświadczenia, ale z części rzeczy już zrezygnowałam. po
            pierwsze ochraniacz (już o tym pisałam), piszesz, że chcesz jak najgrubszy,
            zastanów sie nad tym. my mamy jeden komplet feretti i grubość ochraniacza to
            3cmm, czyli o 6cm zabiera z łóżeczka. poza tym ochraniacze te są niemal
            niemożliwe do zamocowania na łóżeczku, przy najwyższym położeniu materacyka.
            a co dosmetyków, to nie nastawiałbym się już teraz na "specjalne" kosmetyki dla
            dzieci z alergią. jeśli ani ty ani maż nie macie alergii to myślę, że lepiej
            kupić kosmetyki "normalne" dla niemowląt, a tych "specjalnych" używać w razie
            potrzeby.
            co do pozostałych rzeczy to na mojej pierwszej liście (do zakupu przed porodem)
            też był podgrzewacz, sterylizator, ale po przeczytaniu wielu postów
            doswiadczonych mam uznałam, że jak będzie potrzeba to kupię to po urodzeniu
            małej. jednak chcę kupić wcześniej laktator, może się nie przyda ale wiele mam
            pisało, że gdyby mogły cofnąć czas to min. laktator znalazł by się w ich torbie
            do szpitalawink
        • monikaa13 Re: Mini Medela tez o nim slyszalamJest lepszy 30.05.07, 19:25
          napewno lepszy tylko blagam nie kupuj jak masz zamiar karmic piersia kupisz
          pozniej jak bedziesz potrzebowala, nie zniknie nagle
          • vvrotka Re: Mini Medela tez o nim slyszalamJest lepszy 08.06.07, 10:05
            Co z tego ze ma zamiar karmic piersia, ja tez mialam taki zamiar a jednak los
            zdecydowal inaczej. Nigdy nie wiadomo jak bedzie do konca z niektorymi sprawami.
      • koteek1 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 21.05.07, 11:00
        witam, jestem już mamą (Grześ, 3,5 mies). Laktator Medela mini electric jest
        super, używam do pobudzenia laktacji, tzn., jeśli dzidziuś w nocy prześpi jedno
        karmienie, to ściągam i zamrażam, albo jak zje niedużo, albo ja mam dużo wink
        (niedługo wracam do pracycrying
        Na początek 6 butelek i sterylizator to przesada. Kup 2 butelki (Avent jest
        fajny), najmniejsze, ze smokiem "1" - dzidziuś i tak szybko z tego smoka
        wyrośnie. Pieluszki tetrowe - ok. 20 szt. - na początku zużywa się strasznie
        dużo, bo a to się uleje, a to się zapluje, no i zanim poprasujesz uprane...
        Flanelowych ja kupiłam 7, albo 10 - jako kocyk latem, na przewijaku, na
        prześcieradełku w łóżeczku (bo jest frotte i trochę sztywne) Przed porodem
        kupiłam mnóstwo niepotrzebnych rzeczy: rożek, którego ani razu nie użyłam,
        pościel (dziecko śpi ze mną i bez poduszki), także trochę rzeczy z listy możesz
        zostawić na "po". Ja bym dopisała jeszcze: 3-4 kocyki (polarowe i akrylowe: do
        wszystkiego - do wózka pod spód i na wierzch, jak Ci dzidziuś zaśnie w domu w
        łóżeczku to zamiast kołderki jak w dzień, owinąć jak wychodzisz na balkon -
        Grześ uwielbia wychodzić - jak gdzieś jedziesz z dzieckiem to przykryć w
        foteliku, rozłożyć u kogoś na kanapie, etc., jeszcze karuzela z pozytywką i mata
        edukacyjna - u nas rewelacyjnie się sprawdzają od samego początku, a Grześ to
        wymagające dziecko. Nie wiem, czy niania jest dobra - Grześ śpi na razie ze mną,
        i tak mało sypiam, żeby jeszcze wstawać w nocy, karmię go prawie przez sen, a i
        on jest spokojniejszy. Co jeszcze...ja nie miałam poduszki do siedzenia takiej
        poporodowej tylko worek sako (jeszcze w ciąży b. się przydał). Radzę Ci tak jak
        amelia2007 kupic do szpitala wkłady poporodowe, ze 3 paczki na początek, poszło
        mi tego naprawdę sporo + majtki poporodowe koniecznie, maść bepanthen na sutki
        oraz sudocrem do pupy, oilatum do kąpieli, waciki, gaziki, patyczki do buziuni,
        z kosmetyków tylko wspomniane oilatum, lum balneum i kremik ochronny na buźkę.
        Im mniej kosmetyków, tym lepiej. jakby co, piszcie na priva, dziewczynki
        mispuszysty@wp.pl
      • aurelkax Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 18:56
        Odnośnie koszul do karmienia:
        czy macie zamiar przez cały okres karmienia dziecka chodzić w takich koszulach?
        Dla mnie są one nieporozumieniem jakimś... A na noc to wystarczy pidżamka w
        wersji rozpinanej.
    • ikabg Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 21:21
      Dla siebie kup: Tantum rosa-podmywanie po porodzie, contractubex-smarujesz
      miejsce szycia po zdjęciu szwów, maść bephanten- super na brodawki od samego
      początku, nie trzeba zmywać przed karmieniem; ja używam go także jako maści na
      pośladki, zero odparzeń.
    • izzunia Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 21:25
      to ja napiszę co mysle z ptk widzenia osoby ktora juz ma dziecko 18 miesiecznesmile

do wozka wkladalam: rozek + kocyk - dziecko przeciez bylo ubrane dosc cieplo -
      wtedy zima byla z -15 stopniami w dzien i -33 w nocy.

po co ochraniacz?smile chyba, ze jako ochraniacz rozumiesz takie cos dookola
      szczebelkow przy glowce.

ok

4.Przewijak na łóżeczko
      ok

najprostszy z mozliwych modeli. Uzywalismy mniej wiecej 3 miesiace, potem
      wygodniej bylo kapac w wannie smile

6.Termometr do wanienki
      najtanszy model.

mam reczny. wystarczylsmile

eee??? po co? zeby nabawic dziecko niepotrzebnie alergii?
      moze i jestem wyrodna, ale wpierw dziecko cyckiem karmilam, a jak dokarmialam
      sztucznym, to butelki myalam w zmywarce ustawionej na 70 stopni.
      a podgrzewacz? - no chyba, ze masz zamiar karmic tylko sztucznie.

jesli masz mocno sucho w domu

podobno lepiej kupic kolko nadmuchiwane dla dzieci ( w markecie koszt nie
      wiekszy niz kilkanascie pln) - tansze i na w razie ubrudzenia krwia latwiej zmyc.

12.Poduszke do karmienia
      po co? chyba, ze spodziewasz sie blizniakowsmile. ja tam nie mialam problemow
      karmic mlodeg i jednoczesnie np siedziec w neciesmile

na poczatku nie wiecej niz 4-5 sztuk kazdego. dziecko tak szybko wyrasta, ze jak
      kupisz za duzo, to moze sie zdarzyć, ze czesci w ogole nie zalozy.

na poczatek jeden. nie wiadomo, czy dziecku podpasuje.

e?????? to masz zamiar karmic cycem czy butelka? jesli cycem to 1 butelka 125ml,
      jedna 240 ml, to na poczatek. i starczy.

lepiej kup brauna do uszu, 5 s. i masz zmierzona temperature.

im mniej chemii tym dla dziecka lepiej. mysmy kupili wpierw oilatum, ale mlody
      zle reagowal, wiec skonczylo sie na j&j.

1 paczka, jak braknie do dokupisz, a dziecko naprawde szybko wyrasta.tongue_out

ok.

20.naturalna gabka
      lepsza myjka frotowa - wrzucasz do pralki i wyprana.

ok. - dla mnie wygodniejsze sa zwykle cazki,

????????? zwykly z bawelna. Jak ty masz zamiar to prac?

23.reczniki z kapturkiem
      przydaje sie. polecam wiekszy recznik z grubszej frotki 2-3 szt. wystarcza.

1-2 szt. max. i tez dopiero po ok 1 miesiacu zycia, jak laktacja ci sie
      unormuje. cyckonosz musi byc dobrze dobranytongue_out

25.wkladki laktacyjne
      ok.

ok

podsumowujac - masz za duzo pieniedzysmile a na serio, to wiele rzeczy po prostu
      sie nie przydaje, wiec nie wiem czy jest sens kupowac. wiele rzeczy mozna kupic
      tanszych, bo i tak sie szybko zniszcza.

jedno czego brakuje w twojej liscie:
      1. pieluchy tetrowe - min 20 sztuk - przydatne, gdy dziecku sie ulewa, wytrzec
      pupe do sucha w czasie przewijania (jak dobrze wytrzesz, to nie musisz uzywac
      chemii, a dziecko nie ebdzie miec problemow ze skora)
      2. pieluchy flanelowe - do podkladania pod glowke - poduszka dla dziecka to
      dopiero gdzies ok 14 miesiaca zycia.
      • kropencjaa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 12.05.07, 22:08
        jak to z tą poduszką? tzn. ze nie powinno jej się kłaść na początku, ani do
        łóżęczka, ani co wózka? Sorry za głupie pytanie, ale ja też jestem na półmetku
        i kompletnie nie szaleję w tym temacie. Pewnie zaraz ktoś palnie, ze w ogóle
        nie biorę odpowiedzialności, nie przezywam albo coś w tym stylu tongue_out Serio, to
        Twoja lista mnie zszokowała, nie dość, że w ogóle nie myslałam o niczym jeszcze
        (no gdzies mi przemknęlo przez myśl o łóżeczku, butelce czy pieluchach, ale ot
        tak, zadne konkretne plany), ale nożyczki, pościel, podgrzewacz, laktator itp
        itd. Jesuuuu myslami jeszcze nie jestem tam big_grin Pozdrawiam

Ps. A tak na marginesie, to z połowy z Twojej listy i tak zapewne na początku
        bym zrezygnowała, raczej poruszałabym się w kierunku sprawdzonym przez emamy,
        czasem lepiej kupic później niż wydawac kasę na darmo!! No bo co Ci np po
        szesciu butelkach, jesli będziesz karmić piersią dłuższy okres, albo co Ci po
        laktatorze, jeśli w ogóle pokarmu nie bedziesz miała, a tez sie zdarza!! smile)
        • izzunia Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 13.05.07, 09:45
          poduszke dla dziecka to jak najpozniej. na poczatku tzn przez ok rok spokojnie
          wystarczy flanelka podlozona pd glowke. jak dziecku sie uleje, to zmieniasz na
          nowa i po problemie. ja flanelke skladalam na 4 czesci (na po i jeszcze raz na
          pol) i kladlam pod glowke. i bylo ok.
        • mucha.j Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 14.05.07, 11:50
          Poduszki nie dajesz dziecku, spi na płasko! wink
          Ja podobnie jak ty nie byłam w temacie wyprawek smile, od tygodnia się uczę i
          planuję, szczerze mówiąc od groma tego...
          Fakt, że lista nie od parady, koleżanka pomyslała prawie o wszystkim, czasem
          mam wrażenie przesadza. Te butelki i sterylizatory bym kupiła jak się okaże, że
          sa potrzebne, chyba, że z góry sie zakłada, że małe piersi do ust nie weźmie.
          Pościel do wózka zbędna, kosmetyki tez nie za dużo...bo krem do twarzy???
          Takich z filtrami z tego co wiem i tak nie można na początku używać. Krem do
          pupy, oliwka, płyn do kąpieli (zastępuje tez szampon) - to raczej powinno
          starczeć.
          Po porodzie też można naprawdę wszystko kupić w pierwszej lepszej aptece smile
      • koteek1 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 21.05.07, 11:06
        no to ja się narozpisywałam, a nie przeczytałam, że izzunia wszystko punkt po
        punkcie omówiła - zresztą bardzo fachowo wink)
      • aurelkax Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 30.05.07, 19:03
        Tez się przyłączam do odradzania gąbki: są one siedliskiem bakterii.

Nie zgadzam się z koniecznością zakupu pieluch tetrowych, wystarczą porzadne
        chusteczki, takie 3-warstwowe, grube, są b. miękkie, sama takich używam na
        codzień. Pieluchy tetrowe to niepotrzebny bałagan i wiecej rzeczy do prania. A
        dodatkowo mozna się wspomóc miękkimi scierkami/ cienkimi ręczniczkami (są
        mieciutkie).
    • a.stalowa Dziekuje dziewczyny za wasze uwagi i pomoc;) 12.05.07, 22:06
      • kocurek_bury Re: Dziekuje dziewczyny za wasze uwagi i pomoc;) 12.05.07, 23:00
        Piszesz: Oczywiscie,ze mam zamiar karmic piersia,ale nie wiem czy bede miala na
        tyle pokarmu i nie trzeba bedzie dokarmiac dzidzi.Tak wiec wole sie
        zabezpieczycwink

Widzisz, wygląda to tak, że jeżeli będziesz miała mało pokarmu, to własnie
        sztuczne dokarmianie jest najpewniejszym sposobem jeszcze większego obniżenia
        laktacji. Jedyne, co może ją zwiększyć, to karmienie WYŁĄCZNIE piersią, jak
        najczęstsze, własnie żeby pobudzić wytwarzanie mleka. Matka i dziecko
        funkcjonują w układzie z pewnego rodzaju sprzężeniem zwrotnym. Jeżeli zależy Ci
        na karmieniu piersią, dołącz do swojej listy zakupów książkę Magdaleny Nehring-
        Gugulskiej "Warto karmić piersią". To obecnie najlepsza chyba pozycja na rynku
        polskim na temat karmienia naturalnego. W ogóle uważam, że powinna ją
        przeczytać każda ciężarna kobieta, choćby w końcu nawet zdecydowała się na
        butelkę. Jak to mawiało się w moim rodzinnym domu: Lepiej wiedzieć, niż nie
        wiedziećsmile
    • agamama123 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 13.05.07, 11:37
      Niezła ta twoja listasmile

Pościel jest ci do niczego nie potrzebna. Poduszki dla malucha raczej uzywac
      nie bedziesz. Wystarczy kocyk, zima spiworek.

Ochraniacze na całej długości - wyjatkowo kiepski pomysł - zabierasz dziecku
      dopływ swiatła. Ochraniacze (i to dookoła główki) przydadzą się póxniej. Wierz
      mi - noworodek nie szaleje zbytnio w łóżeczkusmile Poza tym ochraniacze to takie
      kurzołapy.

ok.

4.Przewijak na łóżeczko
      ok.

Najprostsza wanienka ze stelażem. mnie osobiscie do szału doprowadzały
      wszelkie wkłady gąbki itp. Poza tym moi synkowie byli duzo spokojniejsi jak
      leżeli mi na ramieniu - mama jest blisko tzn ze nic złego sie nie dziejesmile

6.Termometr do wanienki
      Mnie sie nie przydał nawet przy pierwszym dzieckusmile

Jesli nie planujesz szybkiego powrotu do pracy to ręczny w zupełnosci wystarczy

Hmmm... moim zdaniem zbędny wydatek. A jesli juz - kup PO porodzie, gdy już
      bedziesz wiedziała czy karmisz piersia czy butelką.

j.w.

Najlepiej w sezonie zimowym pod jednym warunkiem - nawilżacz ma wypuszczac
      zimna mgiełke bez podgrzewania wody!

Możesz ale podobno lepiej sprawdza sie zwykłe pompowane koło. Nigdy nie
      potrzebowałam mimo 3 porodówsmile

12.Poduszke do karmienia
      Nawet nie wiem co to takiegosmile

Tu cie rozumiem - miałam taką samą manięsmile

Jeden. I nie koniecznie Avent. Dzieci nie zawsze akceptuja smoczki. Mozliwe,
      ze dziecku przypadnie do gustu np 6 kolejny zupełnie innego rodzaju. Jesli juz
      chcesz kupic to najlepiej silikonowy o anatomicznym kształcie.

Jesli masz zamiar karmic piersia (a tak wywnioskowałam) to wystarczy jedna
      mała. Jesli bedziesz musiała (chciała) przejsć na butlę to dokupisz wedle
      potrzeby. Mnie były potrzebne 2 duże (260ml i 1 123ml)

Do bani - jesli dziecko nie zaakceptuje smoka to termometr do niczego sie nie
      przyda. Ja mam Brauna 3 s. Rewelacjasmile

Im mniej tym lepiej: mydełko, coś do natłuszczania, krem na dwór. Nie
      kupowałabym od razu specjalnych kosmetyków dla alergików.

20.naturalna gabka
      Nienawidze rozkówsmile

23.reczniki z kapturkiem
      Ja bym ci poleciła tez zwykłe duże ręczniki kapielowe - zdecydowanie lepiej
      opatulisz nimi malucha.

25.wkladki laktacyjne

Koniecznie kup pieluchy tetrowe i flanelowe (przy czym bardziej przydadzą ci się
      flanelowe)
      Pozdrawiam.
      • ciocia_ala Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 15.05.07, 18:41
        > mi - noworodek nie szaleje zbytnio w łóżeczkusmile Poza tym ochraniacze to takie
        > kurzołapy.

A co, kury lapia??? Hihihihihi smile
    • bozena775 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 13.05.07, 13:46
      Ja przy pierwszej ciązy byłąm nastawiona na karmienie naturalne nie kupywałam
      żadnych butelek podgrzewaczy itd Miałam straszne problemy z karmieniem ale sie
      uparłam i karmiłam synka do roku i osmiu miesięcy. Na sam początek miałam tylko
      3 kompety ubranek które codziennie po kąpieli prałam. Zaoszczędziłam tym że nie
      musiałam stać i prasować gromady małych ciuszków . Dziecko bardzo szybko rosnie
      i duzo ubrań jest nie potrzebnych lepiej jak dziecko jest starsze to kupić mu
      fajne ciuchy.Przewijak na łóżeczko jest super!!
      Potem sama będziesz najlepiej wiedziała co ci jest jeszcze potrzebne i będziesz
      dokupywała
      • joasia01 A jaki rozmiar ubranek? 13.05.07, 22:00
        Wiem, że pytanie może wydać się śmieszne ale zastanawiam się jaki rozmiar
        ubranek kupować na początek skoro nie jestem w stanie przewidzieć czy dziecko
        urodzi się duże czy małe-słyszałam, że większe dzieci mają od razu rozmiar
        62.Spotkałam się również w sklepach z rozmiarem 50i już sama nie wiem które
        ubranka kupić i przygotować dla nowonarodzonego dzidziusia.
        • izzunia Re: A jaki rozmiar ubranek? 13.05.07, 22:20
          kilka 54 kilka 58, jesli nie bedziesz miec 5 kg dziecka, to powinno byc ok.
          Jesli bedzie brakowac, zawsze mozesz z dzieckiem wybrac sie na spacer i dokupic.
          i jeszcze jedno. lepiej kupic zbyt duze ubranka, niz za malesmile do zbyt duzego
          dziecko dorosnie, za male musi czekac na rodzenstwosmile
          • joasia01 Re: A jaki rozmiar ubranek? 13.05.07, 22:27
            A są takie rozmiary jak 54 czy 58?Ja wszędzie widzę tylko 56 lub 62 no czasem
            się trfi 50.
            • izzunia Re: A jaki rozmiar ubranek? 14.05.07, 06:29
              oj nie pamietam. wejdziesz do sklepu to zobaczyszsmile
            • gasylwik Re: A jaki rozmiar ubranek? 01.06.07, 12:47
              nie ma rozmiarów 54 i 58..są 50, 56, 62..szczerze- 50 to chyba nie warto
              kupować.kup jeden lub dwa zestawy 56 i kilka 62. Te drugie na pewno Ci się
              przydadzą. A te 56 niekoniecznie- moj synek np. urodził się dla niech za duży.
    • malgosiek2 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 13.05.07, 22:46
      Ani pościel do łózeczka nie jest potrezbna ani do wózka.
      U nas w łózeczku sprawdzają się świetnie kocyki,a teraz i do spania.
      Prześcieradło mam zwykłe nasze bawełniane.
      Sterylizator dla mnie zbędny,bo po 1.jak będziesz karmić piersią zbędny po
      2.jak skończysz karmić dziecko będzie już miało dobre kilka m-cy,a wtedy
      wystarczy tylko wyparzyć smoczki i butelki.
      Dla mnie wkład do wanienki również zbędny,a ten z gąbki ponoć trudny do
      utrzymania w czystości.
      Nawilżacz nie zawsze przydatny,ponieważ lekarze stwierdzają,ze to dobre źródło
      bakterii i roztoczy.
      Poduszka do karmienia dla mnie była zbędna-dostałam w spadku,ale tylko
      zagracała szafę po paru użyciach.
      6 butelek?Po co?
      Kup wtedy jak będziesz potrzebowała,bo sa różne wielkości jak i rozmiar
      smoczków (1,2,3 czy trójprzepływowe)
      Termometr elektroniczny lub do ucha,bo te w smoczku nie ciesza sie dobrą opinią.
      A po co Mustela?
      Drogie ja pies i nie wiedomo czy nie uczulą.
      Zwykłe Bambino czy Skarb Matki czy Nivea czy Ziaja są b.dobre,a o iebo tańsze.
      No chyba,że śpisz na pieniadzach i nie grają roli.
      Dla mnie do mycia najlepsza jest moja rękasmile
      Nożyczki zwykłe do paznokci bez jakiś zaokrąglonych czubków,bo "za ni wuja"nie
      potrafię nimi obcinać.
      A masz domek z piętrem czy zwykłe mieszkanie w bloku?
      Bo jak mieszkanie to niania zbędna jak dla mnie.
      Słyszałam jak dziecię płacze nawet pod prysznicem w zamkniętej łaziencesmile
      A nigdy nie używałam jakoś termometru do wody.
      U mnie sprawdziło się łóżeczko turystyczne z podnoszonym dnem.
      Laktotor ręczny jest równiez wydajny jak elektryczny.
      Miałam też Avent Issis jak i Medela mini elektric przy czym medela byłą głośna
      po prostu.
      Wkałdki laktacyjne-Penatena,Johnsona czy Nuka u mnie sie one sprawdziły.
      Spirytus 70 % do pępka,a nie Leko.
      Maść Bephanten do piersi jak i pupy i do pupy Linomag,Alantan plus.
      Smoczek uspokajający tez się przydasmile
      Kocyki szt.2-3
      Nie kupuj baldachimu,bo to ograniczacz cyrkulacji powietrza i siedlisko kurzu.
      Pzdr.Gosia.
      • malgosiek2 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 13.05.07, 22:49
        malgosiek2 napisała:

> Ani pościel do łózeczka nie jest potrezbna ani do wózka.
        > U nas w łózeczku sprawdzają się świetnie kocyki,a teraz

miało być śpiworek do spania-pajacyk i siup do śpiworkasmile
        Pzdr.Gosia
        • a.stalowa Bardzo Wam dziekuje za rady i spostrzezenia,na pe 13.05.07, 23:06
          wno z wielu z nich skorzystam.Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie,jakie
          zapiecie dla spioszkow czy pajacykow jest najwygodniejsze na rzepy,na zatrzaski
          czy na zamek blyskawiczny.Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiamwink
          • izzunia Re: Bardzo Wam dziekuje za rady i spostrzezenia,n 14.05.07, 06:32
            dla mnie najwygodniejsze byl zapiecie na napy (zatrzaski?). nic zapinanego na
            plecach. mlodego ubieralam (mrozna zima) w domu: body z dlugim rekawkiem i
            spiochy + czywiscie pielucha. jak mialam wyjsc do ekarza, to mialam cieplejszego
            pajaca zapinanego na zamek blyskawiczny i wtedy mlodego wpakowywalam w pieluche,
            pajaca i kombinezonik.
            • joanna.marta i jeszcze trochę 14.05.07, 07:26
              Dziewczyny, napiszę co u mmnie się sprawdziło a co nie. Mam dwie córeczki więc
              trochę sprzętów przerobiłam na własnej (a raczej moich dzieci) skórze
              - Ręcznik z kapturkiem dla mnie rewelacja. Ale są różne rodzaje; chodzi mi o
              rodzaj materiału. Wg mnie najlepszy taki "podwójny", z dwóch stron jest trochę
              inny materiał (mniej i bardziej miękki). Taki rodzaj ma m.in. Canpol
              - rożek - można się bez niego obejść, ale może też być pomocny (np. w szpitalu,
              potem zamiast kocyka), ale nie polecam z wkładem kokosowym. Taki kupiłam i
              wkład po pierwszym użyciu został wyjęty.
              - ubranka - jak najmniej tych najmniejszych, bo dzieci rosną naprawdę szybko.
              Poza tym... Moja pierwsza córeczka miała 54cm. Chwilkę ponosiła ciuszki w
              rozmiarze 56. Moja druga córcia też miała 54cm ale przez długie stopy wszystkie
              śpioszki w r.56 były za krótkie. Nie ponosiła prawie wcale.
              - wkładki laktacyjne - z przylepcem koniecznie. W dzień jest jeszcze ok ze
              wszystkimi, ale w nocy takie bez przylepca po prostu wędrują i może się
              zdarzyć, że wkładka sobie a mleczko sobie smile
              - poduszka poporodowa - u mnie sprawdziła się normalna duża poduszka. Układałam
              jak chciałam, bo raz siedziałam na jednym raz na drugim boku
              - kosmetyki - nie przesadzać z ilością; oliwka, krem do pupy i coś do mycia. Ja
              miałam Mustelę; może droższa ale bardzo wydajna.
              - jałowe gaziki + spirytus do pępuszka
              - proszek do peania dla niemowląt
              Na temat innych rzeczy, np. pośccieli, wózka itp. wypowiadać się nie będę, bo
              to trochę kwestia gustu i zasobności portfela.
              A teraz zmykam, bo moja młodsza (dzisiaj ma 3 tygodnie) chce jeść a mama tu
              jest niezbędna.
              • ala.kruk pytanie o spirytus do pepka 14.05.07, 12:13
                Dziewczyny jaki to ma byc spirytus czy zwykly czy salicynowy! Prosze o
                odpowiedz!
                • malgosiek2 Re: pytanie o spirytus do pepka 14.05.07, 12:18
                  Spirytus salicylowy sie NIE nadaje.
                  Albo poproś o receptę albo 90 % trzeba rozcieńczyć.
                  Pzdr.Gosia
                • nata1980 Re: pytanie o spirytus do pepka 24.05.07, 22:27
                  M0żna zwykłym 95% ze sklepu monopolowego. Mi wystarczyła 100 a młody miał naprawdę grubą pępowinę odpadła po ponad 2 tygodniach. A do spirytusu oczywiście patyczkido uszu żeby wszystko dobrze wyczyścić
              • aurelkax do prania 30.05.07, 19:13
                Do prania polecam zamiast proszku płyn do prania, np. perła. Genialnie się
                wypłukuje i nie podrażnia skóry. Wiem co mówię bo na wlasnej sórze sprawdziłam:
                mnie uczula nawet Jelp, a płyny są super.
          • monikaa13 Re: Bardzo Wam dziekuje za rady i spostrzezenia,n 30.05.07, 19:27
            na zastrzaski tylko z przodu koneicznie
    • a.stalowa A czy waga dla dzidzi jest potrzebna?Czy wystarczy 14.05.07, 12:47
      wazenie na wizytach u pediatry?(pediatry chyba tez poszukam wczesniejwink)
      Mam zamiar karmic piersia,ale nie wiem czy bede miala duzo pokarmu i
      zastanawiam sie jak inaczej poznam czy nie musze dokarmiac butelką?
      Myślę,że właśnie waga jest przydatna w takiej sytuacji.....Bo jesli dzidzia
      bedzie przybierac na wadze z kazdym tygodniem to ok,a jesli nie?
      Co myslicie?
      • silje78 Re: A czy waga dla dzidzi jest potrzebna?Czy wyst 14.05.07, 13:23
        my mamy elektroniczną wagę tefala, bardzo dokładną-do ważenia "dużych ludzi" wink
        i na niej będziemy ważyć małą. podłożymy tylko pieluszkę.
    • olas19751 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 14.05.07, 13:15
      Czytając Twój post pomyślałam o sile marketingu skierowanego do przyszłych mam
      wink. Właśnie spodziewam się 3 dziecka, więc mam troszkę doświadczenia. Wanienka
      - najlepsza najtańsza- bo używasz jej ok 3 m-ce. Potem dzieci chlapią i
      praktyczniejsza jest duża wanna, butelki ze dwie (mała i duża), 4-5 zestawów
      ciuszków na rozmiar 56 i tyle samo na 62, bo wyrośnie zanim założysz, zresztą
      wszyscy krewni i znajomi zawsze przynoszą tony ubranek. Pampersy - 1 opakowanie,
      bo maluch na prawdę rośnie prędziutko. Pościel do wózka - kocyk na dno i
      ewentualnie śpiworek na chłodniejsze dni. Z ochraniaczy do łóżeczka większość
      znajomych szybko rezygnuje, bo zasłaniają dziecko. A taki maluch i tak się nie
      wierci aż tak, żeby się poobijać. Zamiast sterylizatora - zmywarka na 70 stopni,
      albo mikrofalówka na 560 watt. Kosmetyki - po wielu próbach przerzuciliśmy sie
      na sudokrem, mydło dove, szampon nivea. 20szt tetrowych i kilka flanelowych
      pieluch. Zamiast poduszki do siedzenia kółko pływackie - potem dziecko je
      wykorzysta. Poduszki do karmienia nigdy nie miałam. Możesz też zakupić herbatkę
      koperkową, którą albo sama będziesz pić albo poić dziecko - to na kolki. Receptę
      na spirytus do mycia pępka dostaniesz w szpitalu. Waciki jałowe do pępka. Kup
      sobie tez majtki jednorazowe - to jedyne jakie można nosić w szpitalu po
      porodzie. No i nie szkoda jak się pobrudzą.
      Tak serio, to widzę, ze przy kolejnych dzieciach te wyprawki jakby skromniejsze wink
      • dorota326 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 14.05.07, 13:42
        hmmm, ja co prawda bede miala 2 dziecko i tez uwazam ze z ta lista to przesada,
        po co wydawac tyle kasy ? kupowanie butelek-ubranek-kosmetykow to bez sensu-
        tym bardziej ze w szpitalu jestecie z dzidziusiem kilka dni -ja dostalam zestaw
        probek kosemtykow w szpitalu wiec juz moglam sobie wyprobowac co dziecku
        najlepiej pasuje a obecnie w sklepach jest teraz wszystko. Ja karmilam piersia,
        nie mialam zadnego laktatora -bo recznie masowalam i odciagalam przy nawale
        mleko pod cieplymi prysznicami -bo to bylo dla mnie najmnoej bolesne -nie
        mialam sterylizatora-poniewaz malo uzywalam butelek -a jezeli juz- to je po
        prostu wygotowywalam -moje dziecko bylo zdrowe i nigdy nic mu sie nie
        dzialo .pozdrawiam
      • agamama123 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 14.05.07, 16:00
        Hihi, masz całkowitą racjęsmile
    • mim288 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 15.05.07, 10:17
      Nie uzywałam - stelaża do wanienki - najwygodniej stawiac na podłodze najlepiej
      w wannie lub brodziku, sterylizatora, podgrzewacza, przewijaka (przwijałam na
      łózku, łóżeczko słuzyło u nas głównie jako "skład rzeczy różnyuch" - dzieci
      spłay z nami, termometru do wanienki - starczy własny łokieć, poduszki do
      siedzenia po porodze - miałam cc, jeśli chodzi o butelki i smoczki awent to
      Młodsza nie umiała z nich pić, nie mielismy nalwilżacza powietrza, termometru w
      smoczku, naturalnej gąbki - małe dziecko i tak umyjesz ręka i tyle, pościeli do
      wózka (starczyło prześcieradełko i pieluszka ew. kocyk, elektrycznej niani,
      poduszke do karmienia miałam ale okazała się otalnym niewypałem. Jeśli urodzisz
      w lecie przyda Ci się parasolka do wózka (taka od słońca), nosidełko albo
      chusta (mozna nosic dzieci w chuście od urodzenia w nosidłe powyżej 2 mies i
      jest to b. wygodne. Fotelik samochodowy kupuj jak najlżejszy (maxi cosi ma
      takie modele) będziesz go nosić razem z dzieckiem własnymi rękami, a to potem
      moe byc całkiem ciężko. Fajne są jednorazowe maty do przewijania (chyba
      frixies) zwłaszcza dla calkiem małych dzieci, które ciągle trzeba przewijać,
      dobre sa też pieluchy Frixies dla nworodków. Chyba tyle, w sumie
      większość "niezbędnych" rzeczy pewnie nigdy Ci się nie przyda, choć producenci
      bardzo nas przekonują, że bez tego pielęgnacji dziecka ani rusz nie da sie
      dokonać.
    • mamaodniedawna Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 15.05.07, 11:41
      Witaj, moja córcia ma 9 miesięcy a ja przed porodem też robiłam sobie taką
      listę z zamiarek kupienia wielu rzeczy, ceny jednak 'postawiły mnie do
      pionu' smile i ostatecznie okazło się że nie wszystko jest potrzebne. Z pewnością
      sama musisz ocenić, popytać koleżanek- matek i wziąć pod uwagę swoje finanse.
      Naprwadę dużo z tych przedmiotów można kupić dopiero kilka miesięcy po porodzie
      np. laktator czy poduszkę do siedzenia dla Ciebie.
      Sądzę, że będziesz potrzebowała jeszcze:
      - majtek poporodowych-herbatki laktacyjnej-wkładów poporodowych a co do
      szczoteczki dla dzidzusia to jak najbardzoej ale zastanów się nad kupieniem od
      razu kompletu z grzebykiem, bo mi się bardzo przydał gdy niunia miała
      ciemieniuchę- w celu jej likwidacji.
      pozdrawiam
    • polonijnamama Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 15.05.07, 11:49
      Witajcie. Wlasnie sobie przeczytalam te liste zakupow i przyszlo mi do glowy, ze
      pozniej taka mama (ktora kupi wszystko co wyszczegolnila autorka watku) powie,
      ze posiadanie dziecka baaaaardzo duzo kosztuje. Naprawde, ja troszke tez
      wariowalam i kupilam wiele rzeczy dla malucha, ktore mi sie kompletnie nie
      przydaly( m.in. smoczki uspokajajace Avent i Chicco na poczatku 4 sztuki, potem
      jeszcze 4, bo moja mala miala odruch wymiotny przy dotknieciu smoczka
      jezyczkiem, butelke do mleka, ale tez mialam tylko jedna malenka Avent, bo bylam
      nastawiona na karmienie piersia. Moje dziecko nigdy nie pilo z butelki, gdyz
      przy smoczkach butelkowych od razu wymiotowala). Buteleczke jednak mam do teraz
      i sluzy mi do przygotowywania sosow do salaty smile.
      Z pozostalymi rzeczami zgadzam sie z przedmowczyniami. Nie nalezy na poczatek
      tak duzo kupowac, nawet jesli sie spi na pieniadzach wink.
      • agnieszkamonikaz posciel 15.05.07, 12:28
        Wlasnie stoje przed dylemtem kupna poscieli.Lozeczko bedzie 120/60 i zastanawiam
        sie czy posciel moze byc wieksza-100/135(kolderka).Slyszalam opinie, ze lepiej
        wieksza, bo potem malenstwo nie wykopuje sie z niej.Ale jakos nie mam
        przekonania.Jak uwazacie?
        • maja2004 Re: posciel 15.05.07, 13:43
          Pościel jest potrzebna dla dziecka jak skończy rok i wtedy może być ta większa,
          spokojnie mieści się w łóżeczku 120/60.
          Malutkie dzieci nie mogą spać na poduszeczce, a kołderkę mogą sobie naciągnąć
          na główkę i też jest niebezpiecznie.
          Ochraniacz utrudnia dostęp powietrze do dziecka. Zwolennikom proponuję by
          własne łóżka obłożyć takim proporcjonalnie większym ochraniaczem, szczególnie w
          lecie....
          Baldachim to zupełna pomyłka, no ewentualnie może być ale taki siateczkowy
          przepuszczający powietrze pełniący funkcje moskitiery jeśli ktoś ma problem z
          owadami w lecie.

Ja osobiście uważam, że dla dziecka najlepsze do spania są śpiworki oraz kocyki
          bawełniane- śliczne są na Allegro. Polarowe kocyki nie bardzo się sprawdziły,
          moje dziecko strasznie się pociło pod nimi, choć na spacer w chłodne dni do
          wózeczka mogą być. Na zimę grubszy kocyk.
          Spanie oczywiście bez poduszeczki na pieluszce flanelowej rozłożonej pod główką.
          • agnieszkamonikaz Re: posciel 15.05.07, 14:52
            Dziekuje za odpowiedz.W takim razie rozgladam sie za spiworkami-jakie sa lepsze
            ;takie zapinane na ramionkach czy raczej jakies inne?A romiar?Wystarczy 70?
            • maja2004 Re: posciel 16.05.07, 10:49
              Mój synek miał jeden taki cienki jak kocyk na lato zapinany na ramionkach i z
              boku był zameczek, więc był bardzo wygodny do ubierania.
              Na zimę mieliśmy taki gruby z odpinanymi na zameczki rękawkami i on miał zamek
              przez środek, też bardzo wygodny, choć te rękawki u nas akurat raczej były
              odpięte.
              Śpiworek długi na 70 cm (długość śpiworka a nie dziecka) powinien do około roku
              wystrczyć.
    • mariza11 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 15.05.07, 13:58
      Z mojego doświdczenia wynika tak (mam już jedną 3,5 letnią córcię urodzoną pod
      koniec wrzesnia, teraz w sierpniu czekam na drugie dzieciątko):

1. Wózek głęboki (gondla) zdecydowanie tak. Później osobna spacerówka, a na
      koniec ewentualnie coś w rodzaju "parasolki". Moim zdaniem wózki wielofunkcyjne
      nie spełniają tak dobrzes swojej roli- na zsadzie, ze "jesli coś jest do
      wszystkiego to jest do niczego". Natomiast pościel do wózka???? Cóż to
      takiego??? Ja w gondoli przewoziłam małą jesienią i w zimie przykrytą kocykiem,
      bez żadnej poduszki rzecz jasna. W przypadku wielkich mrozów (- 15stopni)
      nakładałam jeszcze pokrowiec od gondoli. Zdecydowanie polecam dobrej jakości
      kocyk- u nas córcia dostała taki od dziadków- po prawie czterech latach
      użyktowania wygląda jak nówka- żadnych zmechaceń, przetarć, itp.

2.łóżeczko, materacyk, pościel do łóżeczka jak najbardziej, choć u nas przez
      pierwsze pół roku łóżeczko stało i sie kurzyło. Wykorzystywane było raczej w
      ciągu dnia. Ze względów praktycznych i dla mojej wygody (karmiłam małą piersią)
      córcia spała z nami w łóżku- po kilku razach odechciało mi się odkładac ją do
      swojego łóżeczka po kazdym karmieniu. Baldachim- rzecz nie tylko zbędna, ale i
      niepraktyczna- siedlisko kurzu i ogranicza dostęp powietrza.

3.bezpieczny fotelik- koniecznie!!!
      4.przewijak na łóżeczko- jak najbardziej

5.Wanienka-tak, wkład- niepotrzebny. Podobno trudny do utrzymania w czystości,
      łatwo namnażają się bakterie i grzyby. Stojak pod wanienką? też chyba
      niekonieczny. My stawialiśmy wanienkę na dwóch taboretach, a jak mała zaczęła
      sama siedzieć i wychlapywać połowę wody wkładalimy wanienkę do dużej wanny.

6.termometr do wanienki- my mieliśmy przez krótki okres czasu, czy konieczny?
      nie wiem...

7.laktator- jeśli zamierzasz karmić piersią to się wstrzymaj z zakupem zawsze
      możesz go dokupić później a może się okazać zupełnie zbedny
      8.sterylizator- jak wyżej. Ja nie miałam i ani przez chwilę mi go nie brakowało
      9.podgrzewacz- jak wyżej. Nie przyszło mi nawet do głowy zeby kupować.

10.Nawilżacz- Myślę że dobry pomysł, zwłaszcza w okresie zimowym.
      11.Poduszka do siedzenia po porodzie. Nie miałam i ani przez chwilę nie
      potrzebowałam. Też myślę, że w razie potrzeby mąż może kupić później
      12.Poduszka do karmienia??? A cóż to takiego????
      13.Ciuszki dla maleństwa- konieczność i sama przyjemność smile

14.smoczki- jeden uspokajacz na wszelki wypadek (my kupiliśmy dopiero po jakiś
      trzech miesiacach, gdyby mała darła się na spacerach na mrozie, ale prawie go
      nie uzywaliśmy. Udało nam się nie przyzwyczaić dziecka do smoczka i nie
      mieliśmy problemu z póxniejszym odstawianiem go. Smoczki do butelek- ze dwa,
      trzy na wszelki wypadek (przy założeniu, ze będziesz karmic piersią)
      15. Butelki- podobnie jak smoczki
      16. termometr- nie wiem jak się sprawdzają te w smoczku. (o takich do ucha
      słyszałam kiepskie opinie- niedokładne). Moze lepiej od razu kupić taki
      przykładane do czoła, albo w ogóle bezdotykowe (drogie jak choroba, ale
      dokładne)- przydadzą się również później jak dziecko będzie starsze, a także
      dla was. My teraz się przymierzamy, póki co obyliśmy sie zwykłym termometrem.

17.Kosmetyki dla maleństwa. Oliwka- zbędna. Zakupioną przed porodem ja zużyłam.
      Do kąpieli najlepiej oilatum (niepotrzebne żadne mydełka, oliwki zasypki
      itp.), z kremów sudokrem po pupki, ewentualnie bepanten (w razie czego Tobie
      się przyda do popękanych brodawek) i ewentualnie balneum crem, gdyby dziecko
      miało wyjątkowo suchą skórę, ale to pewnie wyjdzie troche później.

18.Pampersy- oczywiście
      19.szczotka z naturalnym włosiem- też, choć przez nas była używana sporadycznie
      20.naturalna gąbka- zbędna- najlepiej dziecko myć własną ręką. Gąbki przeważnie
      sa siedliskiem bakterii
      21.nożyczki- czymś trzeba obcinac pazurki. Najwygodniej chyba jednak obcinaczem
      22.Rozek tak, ale zdecydowanie bez wkładu.
      23.ręcznik z kapturkiem, może być, ale nie widzę różnicy miedzy "z kapturkiem"
      a zwykłym dużym ręcznikiem.
      24.biustonosze do karmienia- koniecznie!!! i to dobre! Jeden kupiłam dla
      porównania taki tani, z bazarku, zupełnie miękki- nie nadawał sie nawet do
      spania.
      25.wkładki laktacyjne- koniecznie, u mnie sprawdziły się najlepiej z aventa
      (chyba)
      26.niania elektryczna. Jeśli masz mieszkanie, a nie dom to zupełnie zbedna.
      dzieciaka spokojnie słychać przez ściany.

Dodałabym jeszcze:
      - ok. 20 szt pieluch tetrowych przydają sie do wszystkiego: jak dziecko ulewa,
      do podkładania na ramię by dziecie nie opierało buźki bezpośrednio na swetrach,
      do podkładania pod główę kiedy kładziesz dziecko np. na kanapie, do wycierania,
      przecierania, itd., itp.
      - chusteczki do pupki (u nas najlepiej sprawdziłay się pampersa)
      - namiary na dobrego sprawdzonego pediatrę- nigdy nie wiadomo kiedy okaże sie
      niezwłocznie potrzebny.
      • a.stalowa Dziewczyny-Baaaa...rdzo Wam dziekuje za pomoc i 15.05.07, 15:20

porady,na pewno z wielu z nich skorzystam.Jesli jeszce cos Wam przyjdzie na
        mysl to napiszcie.Rzeczywiscie trzeba poszukac duzo wczesniej dobrego pediatry
        i poloznejwinkI kupic kilka rzeczy do szpitala takich jak wklady
        poporodowe,majtki poporodowe,koszule do karmienia ,masci na brodawki,herbatki
        laktacyjne-boze o tym wogole nie mialam pojecie.Teraz juz wiem!!!!winki to ,az
        tylewink
        Kolezanka powiedziala mi ,ze dobrze jest tez kupic wydluzacz do brodawek,bo
        przy duzym biuscie brodawki zazwyczaj chowaja sie i ciezko jest nakarmic
        dzidzie.
        • silje78 Re: wydłużacz-kompletna bzdura!!! 15.05.07, 18:52
          jeśli masz "normalne" sutki to nie potrzebujesz żadnego wydłużacza. poza tym
          nie bardzo wiem o co chodzi, czy o niplete aventu korygujące wklęsłe sutki czy
          silikonowe nakładki na sutki poranione...
          co do dużego biustu. teraz mam 75 E-F i chowajacych się sutków nie zauważyłam...
          • a.stalowa chodzi mi o wydluzacz niplette z aventu wlasnie, 15.05.07, 19:05
            ale zakupie go wtedy ,kiedy zajdzie taka potrzeba ;poki co mam sterczace duze
            sutki i mam nadzieje,ze nie schowaja siewink
            • silje78 Re: chodzi mi o wydluzacz niplette z aventu wlasn 15.05.07, 20:59
              niplette służy do korygowania sutków w trakcie ciąży, dla kobiet które mają
              wklęsłe sutki. jeśli z twoimi nie ma problemu to nie będziesz musiała ich
              kupować smile
              link do opisu:
              www.mybaby.pl/product-pol-12814-Avent-Niplette-do-korekcji-brodawek-sutkowych-2-szt.html
              • a.stalowa dzieki Silje;) 15.05.07, 21:14
              • marta_st1 Kupcie Tantum Rosa 16.05.07, 11:05
                Super preparat do przemywania krocza. Szybko się rana goi i nie ma żadnych
                powikłań. Trzeba tylko kupić sobie jakiś spryskiwacz np. taki plastikowy jak do
                kwiatków, albo jakiś po sprayu do ciała. I wtedy zgodnie z ulotką rozrobić na
                miejscu w szpitalu i psikać na krocze. Wystarczą 2 saszetki, niedrogie, a
                skuteczne.
                • maja2004 Re: Kupcie Tantum Rosa 17.05.07, 10:50
                  Ja kupiłam cały zapas Tantum Rosa, a poród skończył się niestety cesarką i nie
                  było mi potrzebne.

Po to zawsze można wysłać męża, tatusia, mame , czy koleżankę do apteki.
                  Podobnie zresztą z laktatorem, poduszką poporodowa, poduszką do karmienia i
                  innymi rzeczami, które niewiadomo czy się przydadzą.
                  Można wcześniej wybrać się np. z przyszłym tatusiem na zakupy i mu pokazać co
                  ma kupić.
        • monikaa13 Re: Dziewczyny-Baaaa...rdzo Wam dziekuje za pomoc 30.05.07, 19:29
          masc na brodawki tylko medeli purelan
    • ewkam1 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 16.05.07, 11:16
      Jesli masz kogos, kto na poczatku bedzie Ci pomagal (maz, mama, kolezanki...)
      to nie radze ci kupowac zbyt wielu rzeczy: np. wszystkie te akcesoria typu
      butelki, sterylizator, podgrzewacz, niania elektryczna. To bardzo drogie
      rzeczy, a nie wiadomo czy w ogole ci sie przydadza, chybaze zakladasz, ze nie
      bedziesz karmic piersia. Zawsze mozesz to kupic juz po porodzie. Tego w
      sklepach jest pelno. Moje drugie dziecko ma juz ponad rok, a nie mialo w buzi
      zadnego smoczka, butelki nie tolerowalo, zadne laktatory nie byly mi potrzebne,
      zadne podgrzewacze. Nawet smoczek w termometrze, ktory mialam po pierwszym
      dziecku nie chciala wziac do buzi. Przy dziecku na pewno polecam termometr do
      ucha. Niezawodny.
      Pozdrawiam
      • kama9955 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 16.05.07, 12:55
        Ewkam ma bardzo duzo racji, chocby zgadzam się,ze zwykły termometr bardzo
        niepokoi maluszka, przynajmniej mojego....a do tego cała ta masa rzeczy która
        wymieniłaś, to lekka przesada, pamietaj tez ze dostaniesz pełno prazentówsmile
        Mysmy tak zrobili, po prostu mówilismy znajomym zeby nie kupowali kolejnej
        butelki czy śpioszków tylko przedstawialiśmy konkretna propozycję np.
        potrzbujemy podgrzewacz do butelek czy maskotke z pozytywką, oni sa szczesliwi
        i my teżsmilepozdrawiam
    • malgosiek2 Co myślicie o pajacykach zapinanych na zamek,czy 16.05.07, 20:10

Co myslicie o pajacykach zapinanych na zamek,czy
      Autor: a.stalowa
      Data: 16.05.07, 19:47
      sa wygodniejsze od tych zapinanych na zatrzaski?Czy moze jest inaczej?
      • kama9955 Re: Co myślicie o pajacykach zapinanych na zamek, 17.05.07, 07:48
        nie przypominam sobie pajacyka na zamek, ale mój Piotrus ma kilka piżamek na
        zamek, sa na pewno szybsze w zapinaniu, ale jeśli chodzi o przewijanie to
        porazka, bo trzeba wszystko rozpinać i zdejmować, a w takim pajacyku na
        zatrzaski odpinasz tylko dół i po sprawiesmile
        • a.stalowa Tak,tez myslalam,mama i moje kolezanki mowia to 17.05.07, 11:41
          samo9,natomiast mama mojego meza mowi,ze zamek to najlepsze rozwiazanie.
          Dziekuje za odp.
    • gosiek612 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 23.05.07, 19:31
      Witam!
      Co do pościeli do wózka to strata pieniedzy,ja kupiłam do wózka jedynie kocyk na
      niepogode,zadnych poduszek sie nie zaleca.
      Co do kupienia podgrzewaczy i sterylizatorów to niepolecam,przy karmieniu cycem
      wogóle sie to nie przydaje,tak samo butelki.Jeśli chodzi o nianie to polecam
      kupic taka z takimi płytkami pod materacyk,kosztuje to tyle co zwykła niania
      tyle ze wtedy mozesz spac spokojnie.
      Pozdrawiam
      • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 23.05.07, 22:28
        Czy chodzi Ci o nianie wraz z opcja monitoringu oddechu?Chyba w dzisiejszych
        czasach nie zdarza sie zbyt czesto smierc kołyskowa?
    • ka2007 Kosmetyki, ubranka ... 23.05.07, 23:07
      Jeśli dziecko jest zdrowe to żadne kosmetyki poza mydłem i kremem przeciwko
      odparzeniom typu Alantan nie są w ogole potrzebne. No może jeszcze czasem
      przydaje się oliwka. Mnie rożek bardzo się przydał, ale wyjęłam od razu kokosowy
      wkład. A jeśli chodzi o ubranka, to wszyscy mówią żeby od razu kupować rozmiar
      62. Mnie to się sprawdziło, bo dzidziuś jak się urodził to miał 60cm. Z ubranek
      według mnie najlepsze są pajace i body. W podobnych, jasnych kolorach żeby można
      było razem prać. Bez kołnierzyków. Body z miękkiej, rozciągliwej bawełny. Na
      zimniejsze dni fajne są pajace z miękkiego weluru albo frotte. Ubranka które
      może były i ładne ale trudno się zakładały, były ze sztywniejszej bawełny, nie
      dały się ze względu na kolor prać z resztą rzeczy poszły szybko w zapomnienie.
    • nata1980 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 24.05.07, 22:07
      Jeśli chcesz karmić piersią to po co butelki smoczki itd. Moje dziecko nigdy z tego nie korzystało. Od razu przeszedł na kubeczek. A pościel do wózka to chyba jakiś dowcip.
    • acanto Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 25.05.07, 09:13
      jeżeli planujesz karmić piersią to myślę że nie potrzebnie chcesz kupić tyle
      butelek, jeżeli już to jedna wystarczy, poza tym kupując laktator z aventu w
      zestawie są dwie butelki, mnie tyle właśnie wystarczyło
      moim zdaniem ze smoczków uspokajaczy lepsze są te z NUKa niż z aventu, z kupnem
      też bym się wstrzymała, niektóre dzieci go po prostu nie potrzebują, teraz
      wszystko mozna w każdej chwili dokupić, pozdrawiam
    • anlia Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 25.05.07, 19:25
      ja bym bym tez nie kupowala tyle butelek.jedna w zupełności wystarczy na
      poczatek, chyba ze zamierzasz szucznie karmic.moj maly butelki nie chcial sie
      nawet chwycic.jak mnie nie bylo to bym karmiony lyżeczką ioczywiście moim
      pokarmem bo innego mleka tez nie chcial.i do dzisiaj pije tylko moje mleko +
      inne posiłki.teraz ma 11 miesięcy.
      ubranek tez nie za dużo bo dzidzia nie zdarzy wszystkich wlożyc bo wyrośnie.
      Aha i moj Smyk wychowal sie bez smoczkasmilepo prostu go wypychal albo sie nim
      dusilsmile
      Przydadza Ci sie jescze chusteczki nawilżane do wycierania pupy dzieckasmile
    • komona Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 26.05.07, 13:49
      Hejka,

ja mam termin za 3 tygodnie i prawie wszystko juz kupiłam, ale powiem szczerze,
      że moja pierwsza lista, którą przygotowałam zmieniła się diametralnie w miarę
      jak ciąża była coraz bardzoej zaawansowana. Powtórzę się z butelkami, po co Ci
      tyle. Ja kupiłam małą Aventu (do laktatora ręcznego, który pozyczam od mojej
      dobrej koleżanki) i dużą NUKa. Chcę karmić piersią. Nie wiedziałam na Twojej
      liście majteczek poporodowych. Ja kupiłam takie siateczkowe, są podobno
      bardzoej przewiewne i lepiej się je nosi niż te jednorazowe. Przygotuj do
      szpitala ze 3 koszule głęboko rozpinane - jedną do porodu, którą wyrzucisz - bo
      po prostu zabrudzenia po krwi, wodach itd nie spierają się, a dwie pozostałe
      do "leżenia". Ja zabieram normalne koszule, nie takie do karmienia, tylko
      głęboko rozpinane, bo słyszałam, że piersi wyskakują w najmniej pożadanych
      chwilach smile Spakuj tez kubek, sztućce, wodę mineralną do porodu i na salę,
      drobne do automatu i do TV. Może to sa takie oczywiste rzeczy, ale o tych
      najczęściej się po prostu zapomina... Aha i suszrkę, bo jak mi przyjaciółka
      powiedział - nie będziesz kapać wodą z włosów dziecku na głowe smilesmilesmile.
      wzięłabym też do szpitala ubranka dla dzidzi na 3-4 "zmiany". Resztę zostaw
      przygotowane mężowi, tak, żeby w razie czego przyniósł Ci do szpitala.

Ja juz spakowałam swoją torbę, bo za tydzień, dwa moge ruszyć do szpitala i
      chcę być gotowa. Termin terminem, a dzidzia wie swoje smile
      • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 26.05.07, 15:47
        Dziekuje KomonawinkWlasnie dopisalam do mojej listy majtki poporodowe i koszule
        do karmienia
        A dla dzidzi to co konkretnie wziasc do szpitala?
        • anlia Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 27.05.07, 22:30
          ja nic dla dziecka nie brałam do szpitala.wszystko dawl szpital, tzn.
          kaftaniki, pieluchy tetrowe.pozniej jak wychodzilismy to przyniesli mi ubranka
          i pampersa. ubranka jak swoje by sie chcialo miec to by trzeba je pilnowac bo
          zabieraja dzidzie do kapania to wrzucaja wszystkie "brudy" do jednego wora i
          pozniej nie ma szans na odzyskanie tych ubranek.
          aha mialam chusteczki nawilżane dla dzidzi bo tam wycierali szorstkimi
          pieluchami.
          • a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 27.05.07, 22:41
            Nie za bardzo wierzyc mi sie chce,w jakim Ty szpitalu rodzilas?
            • anlia Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 28.05.07, 12:32
              naprawde nic nie bralam dla małego z domu do szpitala.wszystko bylo na
              miejscu.na wyjscie tylko z domu mi przywiezli ubranka dla dzidzi. Zadna
              dziewczyna nie miala w szpitalu swoich rzeczy dla dzidzi dopiero jak wychodzila
              do domu to albo jej ktos przywiózł albo ona od razu zabierala z domu. ale tak
              jak mowie zakladala je dopiero na wyjscie do domusmilea rodzilam w olkuszu
              niestety.
              aha jedynie mialam te chusteczki
    • luna1000 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 00:09

Napisze co jest niezbedne do szpitala i w domu przez jaks czas, zanim wyslesz
      meza po zakupy.:
      dla dzidzi masz za duuzo,
      juz poprzedniczki napisały:
      mydeko i sudocrem wystaczy, oliwka,
      obcinacz mały canpol do pazurków, myjka,
      duzo pieluch tetrowych, pampersy, sterty husteczek do pupy,
      spirytus rozcienczony do pepka. Fajna jest wanienka s odplywem z rurka, zeby
      nie trzeba bylo jej dzwigac aby wylac z niej wode
      I podstawa: musisz ale to musisz zadbac o swoj komfort.Czeka cie pare tyg.
      wysilku i sporo fizjologii która moze zaskakiwac. MOje zlote rady i rady
      położnych:

szare mydlo dla ciebie do higieny intymnej po każdym siku miku i czyms
      wiekszym - najlepsze,
      ligniny do wytarcia sie
      duuzo wkładek laktacyjnych, biustonosz do karmienia co n. 2 nry większy,
      2 koszule do karmienia
      ze specjalnymi otworkami na górze.
      Nie ma nic gorszego zwł w szpitalu jak zaciaganie po szyję koszuli, zeby
      nakarmic maleństwo. Pieluchy bella bawełniane dla ciebie ( nie dla dziecka)
      Bez tych rzeczy bedziesz sie czuć b. niekomfortowo. Z nimi jest o niebo lepiej.
      duza gruba poduszka do karmienia lub specjalna ze sklepu czy apteki,- świetna
      sprawa, krązek do siedzenia - nie stekasz z bólu przy kazdym klapnieciu na pupe.

• a.stalowa Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 07:49
        dziekuje Luna ,gdyby cos jeszcze przyszlo Ci do glowy to napiszwink
        Zaciekawila mnie ta wanienka z odplywem-popytam w sklepach-przyznam sie
        szczerze nie widzialam jeszcze takiejwink
      • maja2004 Re: Lista rzeczy do kupienia przed porodem 29.05.07, 10:21
        Mnie wkładki laktacyjne nie były potrzebne, wiec niekoniecznie dużo - na
        początek jedno opakowanie.
        Biustonosz do karmienia miałam o 1 nr większy, więc to nie jest reguła.
        Koszule może być też rozpinana na górze, mnie się źle karmiło przez te otworki.
        Poduszkę do siedzenia proponuję kupić po porodzie, u mnie poród skończył się
        cesarką i miałam kilka "niezbędnych" nieprzydatnych dla mnie rzeczy.
        • agnieszkamonikaz do Anlia 29.05.07, 11:51
          Ja tez bede rodzic w Olkuszu-naprawde jest tak okropnie?
          • anlia Re: do Agnieszkamonikaz 01.06.07, 08:15
            napisz na anlia@interia.pl podam Ci wiecej informacjismile

ale naprawde jest okropnie
      • aurelkax do karmienia 30.05.07, 19:18
        Wszystkie forumowiczki podkreslają niezawodność koszul do karmienia. Ja sobie
        nie wyobrażam nic wygodniejszego niż piżamka w wersji rozpinanej. Pytałam juz
        połoznej, czy po porodzie są przeciwskazania do używania pidżamki i powiedziała,
        ze tylko taki, że czasami może ona (ale nie musi) sprawiac dyskomfort. Ale jesli
        sie ma piżamkę taka szerszą o rozmiar czy dwa to w zupelnosci wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka