talizman 04.07.03, 19:46 Witam, Po ostatnich badaniach krwi okazalo sie, że żonka ma tą przypadlość. Jesli któraś z szanownych mam posiada diete to bylbym bardzo zobowiazany. Pozdrowienia dla Was oraz maluszek i maluszków Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betti3 Re: Cukrzyca ciążowa - dieta 04.07.03, 23:01 Witam, Ja również miałam cukrzycę ciążową i posiadam takową dietę, ale tego się nie da przesłać jednym mailem. Dieta ta polega na tym, że ma się ustaloną dietę tzw. jednostek chlebowych na każdy z 5 posiłków w ciągu dnia o konkretnych porach i do ich przygotowania należy posługiwać się specjalnymi tabelami z przelicznikami porcji dozwolonego jedzenia na jedn. chlebowe. Mało tego - należy kilka razy dziennie mierzyć( wyporzyczanym z przychodni glukometrem) poziom cukru i zapisywać wszystko w tabelach zarówno dietę jak i pomiary. Ja musiałam sie w to bawić ponad 2 miesiące - ale warto, bo mój maluszek nie osiągnął gigantycznych rozmiarów i przy porodzie warzył tyle co średnia dla noworodków. Radzę aby Twoja żona zgłosiła się do poradni diabetycznej.(Wiem gdzie jest dobry bezpłatny lekarz w W-wie) Czy jej lekarz prowadzący nie zalecił jej tego??? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś