Dodaj do ulubionych

krawiak w ciąży

20.12.07, 18:45
Witam, jestem w 13tg. Tydzień temu zaczęłam plamić, potem krwawić. Początkowo usg nic nie wykazało, a po trzech dniach na następnym usg pokazał się spory krwiak 30x15mmm. Od tygodnia leżę i przyjmuję 3X2 Luteinę, a od wczoraj No-Spę. Wczoraj byłam na wizycie u lekarza prowadzącego i nie wiem za bardzo co mam myśleć, ale ona kazała mi się pojawić dopiero za miesiąc... Na pytanie czy nie powinnam skontrolować go wcześniej na usg, powiedziała, że mogę sobie zrobić jeśli mam taką potrzebę uncertain No więc pytam dalej, czy przez ten miesiąc mam leżeć, a ona mi mówi, że mam po trochu wstawać, a jak zacznie się plamienie to znowu się kłaść. Nie wiem czy jestem przewrażliwiona, czy rzeczywiście to nie tak powinno wyglądać...
Póki co umówiłam się na za tydzień na usg, ale nie wiem czy to trochę nie za wcześnie, może lepiej już po nowym roku. A z drugiej strony boję się żeby się nie powiększył.
Doradźcie coś, bo nie czuję się zbyt pewnie po tej wizycie.
Jeśli któraś z Was miała krwiaka, to napiszcie proszę jakiej wielkości i ile czasu zajęło wchłonięcie się go.
Aha, ja od 4 dni już nie plamię, więc nie wydala się tylko musi się sam wchłonąć.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
pozdrwiam
Obserwuj wątek
    • mamma320 Re: krawiak w ciąży 20.12.07, 18:59
      Ja miałam stwierdzony w 7tc, teraz zaczyna się 12 krwiaka już nie ma ( miałam
      krwawienie jak się potem okazało to krwiak pękł )plamienia jeszcze jakiś czas
      się pojawiały. Cały czas leżę , choć od kiedy wiem że krwiaka nie ma to czasami
      wyjdę na krótki spacerek(za zgodą gin). Biorę duphaston i nospę .
      Będzie dobrze
      Pozdrawiam Karolina
      • cynamonova82 Re: krawiak w ciąży 20.12.07, 19:16
        Dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam imienniczkę. smile
        • malgosia0023 Re: krawiak w ciąży 20.12.07, 19:26

• madzia788 Re: krawiak w ciąży 20.12.07, 20:13
            Witaj,ja mam krwiaka od 5 tc-dziś mam 9 tc i właśnie idę dziś do
            lekarza(mam nadzieję że już go nie będzie)Niestety dziewczyny mają
            rację-leżymy plackiem,3x dziennie duphaston.2x luteina.A -ja nie
            plamiłam wcale.
            • cynamonova82 Re: krawiak w ciąży 20.12.07, 20:55
              dzięki, daj znać jak TwOj krwiaczek!
              • lamciad Re: krawiak w ciąży 20.12.07, 21:56
                U mnie był od 5tc do 9tc,zdiagnozowany po plamieniach i
                krwawieniu.Kontrola usg raz w tygodniu.Sam się ładnie wchłonął.Ale
                potem trzeba było jeszcze na siebie uważać.Na zwolnieniu byłam do
                20tc.Ogólne zalecenia to bezwzględne leżenie dopóki się krwiak nie
                wchłonie.Ja brałam 3 razy duphaston i no-spe do 12tc.A teraz już 34
                tydzień lecismile))
                • metis1 Re: krawiak w ciąży 21.12.07, 10:30
                  Ja tez mialam krwiaka, ale nie pamietam juz wymiarow. Lekarz nie
                  panikowal, wiec ja tym bardziej. Zadnych plamien/krwawien nie
                  mialam. Wchlonal sie calkowicie, ciaza byla bezproblemowa.
                  Nie mialam wskazan do lezenia, normalnie chodzilam do pracy.
                  Zrezygnowalam tylko z jogi i w ogole jakichkolwiek sportow i wysilku
                  (w tym dzwiganie!).
                  Nie martw sie na zapas, ale bardzo uwazaj na siebie. W b.wielu
                  przypadkach pojawia sie krwiak, a mimo wszystko ciaza dobrze sie
                  konczy smile
                  • cynamonova82 Re: krawiak w ciąży 21.12.07, 11:04
                    dzięki dziewczyny za słowa otuchy. Mam nadzieję, że u mnie będzie podobnie jak u
                    Was...
                    • madzia788 Re: krawiak w ciąży 21.12.07, 20:47
                      Więc mój krwiak już prawie się wchłonął,i co najważniejsze mogę
                      powoli wstawać-uff.Nie martw się spokój i leżenie i będzie dobrze-
                      trzymam kciuki.
                      • yasemin1 ja też 21.12.07, 20:54
                        mam niestety krwiaka wymiar 14 x10 mm jestem w 11 tygodniu i
                        dowiedziałam sie o tym parę dni temu.
                        Idą święta a ja muszę leżeć.

Dziewczyny może wiecie skąd to sie bierze?
    • smolkowicz_a Re: krawiak w ciąży 21.12.07, 22:01
      Jak byłam w szpitalu moja współspaczka miałą krwiaka i krwawiła.
      DLeżała 24h na dobę pod kroplówką przez jakiś tydzień, a oprócz tego
      dostawała magnez, i jeszcze jakieś hormony. Po tym czasie krwawienie
      ustąpiło, odpięli kroplówkę, a po 2 dniach znowu podpięli bo
      krwawienie wróciło. Wyszła po 2 tyg.
      • malgosia0023 Re: krawiak w ciąży 22.12.07, 11:16
        z kąd to sie bierze? Nie wiem.Mi lekarz powiedział że mój organizm
        był przemęczony,bo rok po cc zaszłąm w ciążę a moja rana zagoiła
        sie po 8 m-cach.
        • cynamonova82 Re: krawiak w ciąży 22.12.07, 12:36
          Ja usłyszałam wersję, że może być tak, że rosnący trofoblast zbyt agresywnie
          wżera się w tkankę macicy i ona reaguje krwawieniem.

Yasmine, trzymaj się ja jestem w tej samej sytuacji, ale już przywykłam do
          myśli, że w tym roku przygotowania do świąt przebiegną bez mojego udziału. Na
          początku było mi z tym bardzo źle, ale teraz mi wszystko jedno byle tylko to
          paskudztwo się wchłonęło. pozdrawiam.
    • madabell Re: krawiak w ciąży 22.12.07, 13:24
      u mnie w 9 tyg pojawiło się plamienie i delikatne krwawienie, po badaniu okazało
      się że mam odklejona kosmówkę na 50*16mm, dostałam duphaston i zalecenie leżenia
      (samego krwiaka ktory powoduje rozwarstwianie błon nie stwierdzono), w 13 tyg
      powierzchnia odklejenia się zwiększyła minimalnie a już w 15 tyg lekarz
      stwierdził brak błon, maksymalne rozwarstwienie ale wystarczające do utrzymania
      dziecka...mogłam tylko leżeć, brać duphaston i czekać aż wszytsko złączy się ze
      ściankami macicy.
      Teraz jestem w 31 tyg, wszytko jest oksmile
      pozdrawiam
      • ullenkaa76 Re: krawiak w ciąży 22.12.07, 22:35
        Ja miałam wykrytego krwiaka w 12 tc na 5 cm i brałam duphaston 3x1.
        Oszczędzałam się. Jestem teraz w 23 tc i juz go nie mam. Pozdrawiam.
    • fasolka12tc Re: krawiak w ciąży 03.01.08, 11:42
      Ja też miałam krwiaka, jeszcze większego niż ty w 2 miesiącu ciąży, ale prawie
      wcale nie plamiłam. Mój gin położył mnie do szpitala na miesiąc. Otrzymywałam 2
      razy dziennie luteinę , nospę i coś jeszcze. Kazał bezwzględnie leżeć. Krwiak
      się wchłonął po miesiącu. Ale niestety w 20 tc okazało się że mój synek ma dużą
      przepuklinę mózgową i niestety musiałam zakończyć ciążę.
      Lepiej z krwaiakiem leż i wychodź tylko do toalety.
      POWODZENIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka