aguli-nka85 10.01.08, 18:47 witam chcialabym sie zapytac czy moge uzywas lekow w ciaze ciazy. jestem przeziębiona gardło mi boli i mam takie tabletki do ssania to chlorchinaldin a 2 to rutinoscorbin czekam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: przeziebienie 10.01.08, 18:58 Jeśli jesteś chora to idź do lekarza. Zażywanie leków na własną rękę w czasie ciąży nie jest zbyt dobrym pomysłem. Biorąc leki wskazane przez lekarza będziesz spokojna, że nie zaszkodzą Twojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
pati291 Re: przeziebienie 10.01.08, 19:23 Ja właśnie jestem chora. Kaszlę i mam katar. Zwonienie 1,5 tygodnia, bo nie można leczyć się farmakologicznie. Co prawda lekarz przepisał mi witaminę C i rutinoscorbin i coś na katar. Ale ja wolę nie łykać tabletek. Piję za to sok z cebuli (cebula w grubą kostkę posypujesz cukrem i na 12 godz. odstawiasz; pijesz od 2-4 łyżek) i nie dość, że nie jest tak straszny jak myślałam to bardzo skuteczny. Lepszy niż jakikolwiek syrop na kaszel. A gardło płuczę szałwią. A jak bardzo cię boli to przegotuj wodę, wsyp sól i letnim roztworem płucz gardło. Niezbyt miłe ale też skuteczne. Nuiestety nie znam żadnego sposobu na katar. Ale chętnie byś się dowiedziała, jeżeli taki jest. Na szczęście nie mam gorączki. Mój lekarz ginekolog powiedział, że jak przekroczę 38 to paracetamol. Odpowiedz Link Zgłoś
toffix Re: przeziebienie 11.01.08, 10:33 idź do lekarza. NIe chcesz chyba swojemu dziecku zaszkodzić? Ja też byłam mocno przeziębiona i poszłam, również po to, żeby zobaczyli czy nie rozwija się z tego jakieś zapalenie gardła. Forum to nie przychodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
waryszka Re: przeziebienie 11.01.08, 14:49 ja dzisiaj obudzialm sie z potwornym kaszlem, katarem, stan podgoraczkowy i okrutne samopoczucie - poszlam do lekarza i okazalo sie ze musze brac antybiotyk. Sama tez wolalam nieryzykowac, zwlaszcza ze od paru miesiecy jestem nieustannie narazona na zapalenia oskrzeli i anginy(tesciowa opiekuje sie chorymi wnusiami ktore w zasadzie nie zdrowieja i caly czas przychodza do mnie i siedza po 5-6 godzin dziennie). Takze moze lepiej wybrac sie do lekarza a nie leczyc na wlasna reke bo moze to przejsc w cos gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś