fiona80 06.06.08, 12:45 Nie wiem co robić, w dziecinstwie bylam chora na celiakie, teraz jestem w 5 miesiacu ciazy, wszystko jem a wczoraj przeczytalam ze ta choroba ponoc nigdy nie mija. Co robić, czy mogę jakoś uchronić dziecko?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawa1207 Re: Ciąża a celiakia 06.06.08, 13:01 Podbijam wątek, jestem w tej samej sytuacji. Tylko u mnie to 7 t.c., a pierwsza ciąża była na podtrzymaniu, być może z tego powodu. Wypytałam mamę i wiem, że 3 lata byłam na diecie bezglutenowej, ale nie przypomina sobie, żeby lekarze robili mi w tym kierunku jakieś specjalne badania, po prostu z objawów stwierdzili, że to celiakia. A ty miałaś jakieś konkretne badania,sprawdzanie kosmków jelitowych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aniael Re: Ciąża a celiakia 06.06.08, 13:21 Polecam to forum: forum.celiakia.pl/topics34/celiakia-a-ciaza-2-vt2113.htm Znajoma choruje na celiakie, bez problemów zaszła w ciążę urodziła zdrowego synka, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
catalina81 Re: Ciąża a celiakia 06.06.08, 13:50 ja mam celiakię, jestem w 22 tyg. na razie ze mną i maleństwem wszystko ok. celiakie stwierdza się przez oznaczenie przeciwciał endomysialnych (jakoś tak to się pisze) oraz przez pobranie wycinka z jelita w celu sprawdzenia czy kosmki zanikły. gastroskopii raczej nie robi się w ciąży z/w na jej inwazyjność. mama z celiakią w ciąży musi przestrzegać diety bezglutenowej a poza tym jak każda mama dbać o różnorodność posiłków. dodatkowo ja brałam komplet witamin (musi być bezglutenowy, np. multi tabs), żeby zapobiec ewentualnym niedoborom. nieleczona celiakia upośledza wchłanianie (znikają kosmki jelitowe odpowiedzialne za wchłanianie) i o ile przed ciążą mogło to nie dawać objawów o tyle w ciąży z/w na zwiększone zapotrzebowanie może doprowadzić do poważnych niedoborów (najszybciej pewnie pojawi się anemia). jak macie pytania to piszcie, chętnie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
fiona80 Re: Ciąża a celiakia 06.06.08, 16:20 Ja jestem w piatym miesiacu ciazy czyli tak jak ty 22 tydz., dotychczas jadlam wszystko bo fakt iz kiedys bylam chora na celiakie uznalam za niewazny. Czy teraz powinnam przejsc na diete, czy robic jakies badania, czy poczekac az dziecko sie urodzi- i co potem. Mialam anemie przed ciaza, ale teraz jest niby ok bo faszeruje sie witaminami. Moze to mialo zwiazek z celiakia. Odpowiedz Link Zgłoś
catalina81 Re: Ciąża a celiakia 07.06.08, 07:15 wiesz ja bym się chyba jednak wybrała do gastrologa i powiedziała w czym rzecz, test na przeciwciała można myślę spokojnie zrobić, nie da 100% diagnozy, ale przynajmniej będziesz wiedzieć. a anemia to często jeden z objawów nieleczonej celiakii. a dieta wcale nie jest taka straszna, spokojnie da się funkcjonować Odpowiedz Link Zgłoś