mruczinda 28.06.08, 16:56 po jakim czasie po porodzie mozna wstac i pojsc pod prysznic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruche_ciacho Re: po jakim czasie po porodzie... 28.06.08, 17:00 jak się dobrze czujesz - od razu Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: po jakim czasie po porodzie... 28.06.08, 17:17 poszłam od razu jak tylko przywieziono mnie do pokoju ale po pewnym czasie (dość szybko) pojawiła się salowa, żeby pomóc mi wyjść sposd prysznica - tak na wszelki wypadek chyba... ciężko zdziwiona była, że ja nawet włosy sobie umyłam, odpowiedziałam, że musiałam, bo mi się szybko przetłuszczają... ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mruczinda Re: po jakim czasie po porodzie... 28.06.08, 17:30 o też bym chciala sie od razu dobrze czuc, a na która dobe wyszlas do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: po jakim czasie po porodzie... 28.06.08, 21:25 no normalnie wyjęłaś mi z rąk tego posta. Chciałam zadać to pytanie ale się wstydziłam. też mnie zastanawiał fakt czy po porodzie można iść jeśli jest się w stanie pod prysznic. Człowiek z pewnością jest zmęczony, obabrany krwią itp. NIe wiem dlaczego myślę o takich bzdetach ale nie lubię być spocona czy brudna. Zasnę a jak się obudzę pewnie będzie całe stadko rodzinki a ja taka spocona, z tłustymi wlosami -fe tego się obawiam hahah. To dobrze, że można polecieć się umyć-ulga! Odpowiedz Link Zgłoś
chimba Re: po jakim czasie po porodzie... 28.06.08, 21:45 Od razu - no prawie od razu - jak tylko przewiozą na salę po porodzie - mogłam od razu - jednakowoż maleństwo mi na to nie pozwalało i dopiero po kilku godzinach udało mi się wykąpać - maleństwo było strasznie marudne... Odpowiedz Link Zgłoś
madziara95 Re: po jakim czasie po porodzie... 28.06.08, 22:19 ja po pierwszym porodzie poszłam pod prysznic po 2 godzinach,czyli zaraz po przeniesieniu z porodówki,było mi trochę słabo ale dało się wytrzymać. Po drugim porodzie kazali mi leżeć 6 godzin,bo takie zwyczaje panowały w tym szpitalu,ale i tak nie wytrzymałam i poszłam po 3,bo byłam spocona a to był sierpień... wszystko zależy od tego,czy czujesz się na siłach. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiamc Re: po jakim czasie po porodzie... 28.06.08, 23:11 ja poszłam dopiero drugiego dnia o 6 rano (urodziłam o 16.55) - zwyczajnie nie byłam w stanie chodzić, do sali położne przywiozły mnie na wózku... Odpowiedz Link Zgłoś
yazmine a po cesarce?? 28.06.08, 23:12 Po normalnym porodzie poszłam szybko, bo chwile po przeniesieniu na sale ogolna.... A teraz ze cc sie szykuje, to tez mnie to zastanawia...Czy wogole rane mozna moczyc, czy trzeba ja osłaniac?? Moze i głupie to pytanie, ale nie wiem. Maz jak miał operacje to nie wolno mu było moczyc rany... Ech kobiety w ciazy maja tendencje do zadawania dziwacznych pytan, hehehe. Wybaczcie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: a po cesarce?? 28.06.08, 23:17 ranę trzba myć, dbać o staranną higienę i dokładnie po myciu osuszać osobnym przeznaczonym tylko do tego celu ręcznikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: a po cesarce?? 29.06.08, 10:35 Porod przez cc mialam o 17, na druga dobe polozne wyganialy pod prysznic Oczywiscie te co sie mogly doczlapac, ja poczekalam do meza. Do momentu prysznica polozna mnie cala myla Odpowiedz Link Zgłoś
calmee Re: a po cesarce?? 29.06.08, 10:38 Urodziłam o 23, na salę zjechaliśmy koło 2, ale pod prysznic, co kosztowało mnie sporo wysiłku, poszłam dopiero koło 9 gdzieś. Wcześniej miałam kilka nieudanych prób - i takie zawroty głowy, że nie mogłam ustać. Odpowiedz Link Zgłoś
miarka71 Re: a po cesarce?? 29.06.08, 21:53 Jak tylko na salę mnie przywiezli to poszłam mimo ze położna nie chciała mi pozwolic , weszłam zaczełam sie myć i ocknełam sie na rękach położnej bo zemdlałam, kobieta była przerazona, bo jak weszła to akurat leciałam po ścianie ,ale i tak sie umyłam i czystą koszule ubrałam)))) Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: a po cesarce?? 30.06.08, 12:39 Mialam dwa razy cc. Pierwszy raz - znieczulenie ogolne. Urodzilam o 14.45 , wstalam o 6 rano. Drugi raz - znieczulenie w kregoslup, urodzilam o 14:45 (tak, tak, identycznie jak pierwsze dzieciatko) wstalam o 22, a pielegniarki chcialy mnie juz postawic na nogi o 21, uprosilam te godzine lezenia Nie bylo zle, duzo lepiej smigalam po drugiej niz po pierwszej cesarce. Ponoc wszystko lepiej idzie, jesli wstanie sie wczesniej, a nie zalega zbyt dlugo. Co do mycia rany - mycie szarym mydlem, mycie dokladne! Ja balam sie szwu mocniej dotykac, w zwiazku z tym jak to pani doktor przy badaniu stwierdzila 'zaczelo sie slimaczyc...', wiec juz potem przelamalam sie i mylam porzadnie Odpowiedz Link Zgłoś
usia-1984 Re: a po cesarce?? 02.07.08, 17:39 Urodziłam przez cc o 13:45 i niestety ale kazano mi leżec przez 24 godziny przez 12 nawet głowy nie pozwalano podnosic także prysznic niestety dopiero po 24 godzinach dobrze że chociaż przed cc wziełam sobie prysznic)ale itak ten dyskomfort jest jak nie można się samemu umyc dobrze że położna była cudowna a co do rany to nie pozwalano moczyc bardzo przez 2-3dni a potem normalnie i broń boże zabronili czym kolwiek przemywac a jak zmokła pod prysznicem to wytrzec w osobny ręcznik i tyle a potem w domu po 4 dniach już normalnie myc mudełkiem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: po jakim czasie po porodzie... 29.06.08, 23:47 urodzilam,lozysko,wzielam dziecko na rece i poszlam do pokoju obok,po 30 min bylam pod prysznicem, w domu bylam 9 godzin pozniej,siedzialam na krzesle gadajac z kolezankami,2 dni pozniej pojechalismy na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka1001 Re: po jakim czasie po porodzie... 30.06.08, 00:08 kurde,jakie twarde dziewczyny, aż człowiek nabiera nadziei, że nie będzie tak źle (to moj pierwszy poród)! mnie tez zastanawia,czy przy kąpieli trzeba uważac na ranę krocza tzn. mozna ją normlanie myc,jak wczesniej?bo tam tez chyba będą szwy... Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: po jakim czasie po porodzie... 30.06.08, 00:12 mnie nie szyto ani nie cieto co do bycia delikatnym-bedzie to wzystko takie napuchniete i tetniace hehe ze sama bedziesz uwazac aby nie dotknac za bardzo i nie jest tak zle(przynajmniej ja nie mialam) nameczysz ale jaka nagroda!mysl o tym!powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek-21 Re: po jakim czasie po porodzie... 30.06.08, 12:55 ja urodzilam przez cc o 11:08 a wstalam o 10:00 następnego dna i zaraz poszlam pod przysznc Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Olimpia :) 30.06.08, 14:14 właśnie po przeczytaniu Twojego pierwszego posta w tym wątku miałam ochotę się zapytać czy byłaś nacięta... widać jaka jest kolosalna różnica pomiędzy byciem nacięta (w sensie krocze) a niebyciem nacinaną i dlatego jestem zagorzałą zwolenniczką akcji fundacji Rodzić po Ludzku, walczącą z RUTYNOWYM nacinaniem krocza - ale to tak na marginesie. a co do pytania przedmówczyni, oczywiście, że ranę krocza również myjemy, tak jak całe krocze i nie sposób jej pominąć. poza tym w połogu zwłaszcza z naciętym kroczem trzeba bardzo dbać o higienę intymną, a plamienie połogowe niestety nie stwarza dogodnych warunków dla gojenia się rany... Odpowiedz Link Zgłoś
orgellaa oj ;) 30.06.08, 14:27 jeśli będziesz nacięta, to będziesz bardzo uważać. sama z siebie Odpowiedz Link Zgłoś
skarbek_87 Re: po jakim czasie po porodzie... 30.06.08, 13:28 ja po kilku godzinach poszłam ale czułam się na tyle dobrze by pojść odrazu pod prysznic a nawet na piwo ;P tylko wolałam troszke poleżec najpierw odpocząć Odpowiedz Link Zgłoś
nom.ika Re: po jakim czasie po porodzie... 02.07.08, 14:43 położna powie!Często wystarczy poleżeć tyle co na porodówce a na położniczym - to już jak sama czujesz się na siłach. Odpowiedz Link Zgłoś
caro_lina78 Re: po jakim czasie po porodzie... 02.07.08, 18:48 ja po cięciu cesarskim umyłam sie po 12 godzinach jak stanęłam na nogach. Ponoć na oddziale pobiłam rekord Rane można spokojnie moczyć tylko po myciu trzeba dobrze osuszyć i potem nawet opatrunku nie naklejają. Odpowiedz Link Zgłoś
yoko.ono Re: po jakim czasie po porodzie... 03.07.08, 11:57 zaraz po porodzie od razu przyjemniej fakt ze ledwo sie tam dowloklam ale dalam rade Odpowiedz Link Zgłoś