madziawac 29.06.08, 18:59 Dziewczyny, Zdazylo mi sie male plamienie ( kilka kropel jasno rozowej krwi) w 28 tc -czy ktoras z Was tak miala ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasol Re: plamienie 28tc 30.06.08, 14:35 czesc. ja tak miałam. zauwazyłam w nocy podczas wizyty w toalecie kilka kropelek krwi. Od razu pojechałam do szpitala. dostałam fenoterol, spasmophen, i inne tabletki i lezałam 3 dni...bo podczas przyjecia do szpiala lekarz stwierdził przy badaniu że mozliwe ze skurciła się szyjka. potem przy badaniu USG w 2 dniu pobytu w szpitalu okazała się ze wszytko jest w porzadku i mam bardzo długa szyjkę. wrociłam do domu. mój ginekolog kazła mi zmiejszyć dawkęi odstawić fenoterol... brałam kilka dni nospę... i już teraz nic nie biorę i nie lezę ... jestem w 35 tyg i dobrze się czuję. nikt nie wie skąd ta krew powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
joasol Re: plamienie 28tc 30.06.08, 14:39 zapomniałam dodać, że wtedy byłam tez jak Ty w 28 tc. moga być rózne powody krwawienia: po sexie, skracająca się szyjka, przedwczesne skurcze porodowe, odklejające się łożysko, chore nerki. Odpowiedz Link Zgłoś
madziawac Re: plamienie 28tc 30.06.08, 15:37 Dzieki wielkie za odp. Ja bralam fenoterol od 21 tc do teraz - skracajaca sie szyjka - miala kiedys 1cm, 2 tyg temu 1,5cm. Teraz zmniejszam powoli dawke fenoterolu. Moze dla wlasnego spokoju pojde do gina skonsultowac te plamienie. Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam ! Super, ze czujesz sie dobrze i gratuluje juz 35 tc Odpowiedz Link Zgłoś
sielke1981 Re: plamienie 28tc 01.07.08, 10:30 Na twoim miejscu - pojechałabym na konsultację, dla spokoju, jechałabym z każdym plameniem. moja szyjka też ma tylko 1 cm. Jestem w 27 tc, od 23 mam założony szew, biorę fenoterol i leże plackiem. Napisz proszę jaki tryb życia zalecił Tobie prowadzić Twój gin.? Ja wstaję jedynie do toalety i na szybki prysznic, nawet jem na leżąco...Chciałabym tak od 30-32 tc troche poruszać się po mieszkaniu, coś przygotować na przyjście malucha... Czy Twoja szyjka była otwarta czy miała ujście zamknięte?To możliwe żeby szyjka się wydłużyła?Tak bym chciała... Będę wdzięczna za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
madziawac Re: plamienie 28tc 01.07.08, 10:51 Szyjka byla caly czas zamknieta. Na poczatku ciazy miala 2cm, potem po 20 tc skrocila sie do 1cm i lekarz wtedy zalecil mi wtedy fenoterol i lezenie ( ale nie non- stop) i spanie z pupa wyzej na duzej poduszce albo podlozenie pod 2 nogi lozka klockow.Spie troche na tej poduszce ale rano czesto poduszka znajduje sie na podlodze Jak szyjka miala 1 cm wstawalam tylko do wc, prysznic, zrobic sobie cos jesc, herbate - maz pracuje a miszkamy sami. Gdy ( po fenoterolu chyba) szyjka sie ciut wydluzyla do 1,5cm troszke chodze po domu - cos przygotuje do obiadu ale bardzo malo- staram sie ciagle lezec. Lekarz moj tez myslal o szwie ale powiedzial, ze go zalozy jak bedzie rozwarcie i narazie nie zalozyl. Ja tez czekam jak na zabawienie na 32tc -wtedy plucka juz sa rozwiniete. pozdrawiam bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
joasol Re: plamienie 28tc 01.07.08, 11:42 Doczekacie dziewczyny tego 32 tc a nawet i dłużej... życze wam dużo dobrego samopoczucia mimo ciągłego leżenia. Powiem Wam,że ja mimo iż czuję się dobrze ( poza głupimi smutkami bez powodu) i robię wiele rzeczy ..jednak staram się oszczędzać ale i tak za każdym razem tak od poczatku ciąży mam lęki w toalecie że zobacże krew... jak już jestem w tym 35 tc to czekam aby tylko do 37 tc itd.... zawsze jest za mało... zycze jeszcze raz wszystkiego dobrego i zdrowych wyrośniętych bobasków trzymam kciuki... Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: plamienie 28tc 01.07.08, 22:03 To ja się dołącze, choc jeszcze daleko mi do was- w kupie raźniej . teraz jestem w 24 tc, plamienia mam regularnie, co kilka dni. w zeszłym tygodniu trzy razy byłam u gina-mam dośc, wierzcie, tych ciągłych wizyt. mam skurcze i szyjka się rozwiera-na razie było na pół palca, potem się zamknęła, ale dzisiaj znowu plamienie. Takie minimalne i nie zywa krwią więc biore leki i leże. Ja biorę nospę i cordafen. od 9 tc ciągle coś, jestem umęczona i sama juz nie wiem, czy dotrwam. Mnie się 28 tc wydaje niedoścignionym marzeniem. trzymam za was kciuki-każdy dzien do przodu cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: plamienie 28tc 02.07.08, 10:15 To ja też się dołączę do liczących kolejne tygodnie. U mnie na liczniku 29 tc. Matko najpierw modliłam sie o 12, potem o 26, potem 28, teraz chcę 32. To prawda wiecznie mało, dopiero w 38 będę marzyć o jak najszybszym porodzie. Przerabiałam to już z pierwszą córą, tak w tej jak i w tamtej ciąży ciągle coś, krwotoki, plamienia, niewydolność szyjki, skurcze przedwczesne, masakra jakaś, no ale wtedy dotrwałyśmy do terminu to i teraz dotrwamy.... Odpowiedz Link Zgłoś
madziawac Re: plamienie 28tc 02.07.08, 16:10 Dzieki dziewczyny za wszystkie wpisy i dobre slowa - w kupie rzeczywiscie razniej Slonko- a Ty jestes na jakis lekach ? moze mozesz nam cos poradzic ? pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: plamienie 28tc 02.07.08, 17:31 Madziawac teraz leki to lajcik, biorę tylko nos-pe forte 3 razy dziennie i magnez. Wcześniej oczywiście leki na podtrzymanie. W pierwszej ciąży nie obyło sie dodatkowo bez Fenoterolu, Isoptinu i Dipherganu, więc teraz ta Nos-pa z magnezem to pikuś. Dużo leżę choć to niełatwe przy dwulatce ale i tak mogę sobie pozwolić na nieco więcej niż poprzednio, bo wcześniej każda próba poruszania się kończyła się w szpitalu. Tym razem wylądowałam tylko raz na początku z krwotokiem ale teraz dla odmiany sytuacja na początku była poważniejsza bo kosmówka na dużej powierzchni sie odklejała i były małe szanse na utrzymanie tej ciąży, jednak Dzidzia chyba postanowiła na przekór wszystkiemu, że chce sie urodzić oby jeszcze sie nie śpieszyła za bardzo... Dokładnie tydzień temu pisałam podobnego posta do Twojego, byłam u lekarza, pobierał mi wymaz z pochwy a w nocy zaczęłam plamić, lekko spanikowałam ale okazało się, że to po badaniu ginekologicznym tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
madziawac Re: plamienie 28tc 02.07.08, 18:44 slonko- bardzo dziekuje za posta, zycze Ci donoszenia ciazy i jak najspokojniejszej koncowki ciazy . Zyczenia dla Wszystkich dziewczyn Odpowiedz Link Zgłoś