asik_w 29.09.03, 05:16 Witam drogie Mamy!!! mam pytanko co sadzicie o badaniach penetralnych??? robic je czy nie??? prosze o Wasze opinie, pozdrawiam asik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nastka_7 Re: badania penetralne 29.09.03, 08:50 A co to za badania penetralne?? Ja słyszałam o badaniach prenatalnych, ale może jestem niedoinformowana. Pozdrawiam i napisz czy na pewno chodzi o to, co napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
ksel Re: badania penetralne 29.09.03, 09:55 na forum prywatnym "ciąża" założyłam watek "amniopunkcja za i przeciw". proszę przeczytaj Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: badania penetralne 29.09.03, 19:20 Badania prenatalne dzielą się na inwazyjne (np. amniopunkcja) i nieinwazyjne (np. test PAPP-A) Ja dla spokoju ducha zrobiłam sobie badanie surowicy krwi (test PAAP-A). Jest to badanie pozwalające na wczesne wykrycie wad rozwojowych płodu, np. zespołu Downa i zespołu Edwardsa - najczęstsze aberracje. Test PAPP-AA wykonuje się pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży i zastępuje on test potrójny (i jest dokładniejszy od niego o 40% i wcześniej wykonywany). Test nie jest tani - w Łodzi płaciłam za niego 250 zł, ale ja stwierdziłam że warto. Test PAPP-A jest bezpieczny dla dziecka (polega na pobraniu krwi matki) i jest najlepszą metodą diagnostyki dla kobiet poniżej 35 roku życia, gdyż badania prenatalne inwazyjne mogą być niebezpieczne (niosą ryzyko poronienia, zakażenia). Z kolei u większości kobiet po 35 roku życia po wykonaniu testu PAPP-A okazuje sie że ryzyko choroby dziecka jest tak niskie że nie uzasadnia wykonania amniopunkcji. 80% DZIECI CHORYCH RODZONYCH JEST PRZEZ MATKI PONIŻEJ 35 ROKU ŻYCIA, więc uważam że warto zrobić sobie test nieinwazyjny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś