bratka30 10.10.03, 17:40 ja brałam przez 2 tyg. HEMOFER R, ale niezbyt mi pomógł. Boję się że dostanę żelazo w zastrzykach(podobno b. bolesne). Może jest jakiś dobry lek? Wiem,że kiedyś, wiele lat temu była to HEPTUNA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubbik1 Re: co na anemię? 10.10.03, 19:16 no hej ja tez w jakims 5 miesiacu mialam anemie lekarz przepisal mi wtedy terdyferon fol niewiele pomoglo zaczal straszyc zastrzykami ale przepisal sobifer czy cos podobnego wyniki nadal lecialy w dol znowu straszy zastrzykami i przepisal hemofer f wtedy dopiero troche pomoglo ale to juz byl 8 miesiac no poza tym szpikwalam sie kaszanka sokiem z burakow (sama robilam) szpinakiem no w kazdym razie urodzila mi sie duuuzzzzaaa (4230) sliczna dzidzia i wszystko jest oki i zasrzykow na szczescie nie dostalam pozdrowka magda i majka Odpowiedz Link Zgłoś
bestiaa Re: co na anemię? 11.10.03, 13:20 mi pomógł tardyferon, wzięłam tylko jedno opakowanie a wyniki krwi bardzo się poprawiły. pozdrawiam Anetta i Sonia 25.07.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
moni025 Re: co na anemię? 11.10.03, 23:19 jedz amarantus, fajne zmaczne ziarno bardzo bogate w zelazo kupisz w sklepach ze zdr.zywnoscia no i oczywiscie wszystko co jest zielone pozdrawiam monika Odpowiedz Link Zgłoś
fizula Re: co na anemię? 12.10.03, 00:55 Dobra jest też herbatka z pokrzywy oraz napój z miodu. Zalewa się miód wieczorem ciepłą przegotowaną wodą, a rano przed posiłkiem się pije. Godne polecenia też na zaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mag42 Re: co na anemię? 13.10.03, 21:01 Ja jestem 39 tyg, i też mam anemię. Przez jakiś czas ciągle spadał mi poziom czerwonych krwinek,chemoglobiny, a wzrastał białych krwinek. Czułam się fatalnie, nie mogłam wystać nawet parunastu minut. Trochą pomógł mi Sorbifel (nie wiem czy dobrze napisałam - ale to pytaj w aptece, chyba bez recepty)a potem pani dr przepisała mi zastrzyki z wtaminą B12 i to w końcu mi pomogło. Porozmawiaj z lekarzem. Aha, no i dieta. Ale o tym przeczytasz w każdej gazecie,czy poradniku. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mag42 Re: co na anemię? 13.10.03, 21:02 sorki, to na pytanie główne - źle przypięłam odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
mag42 Re: co na anemię? 13.10.03, 21:04 Wit B12 (w zastrzykach, ale nie boli tak bardzo)i sorbifel - polecam trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
izabela72 Re: co na anemię? 14.10.03, 10:02 Wydaje mi sie, ze chodzi o Sorbifer Durules nie Sorbifel. Mi lekarka to przepisuje na recepcie, nie jestem pewna czy jest dostepne bez. Ja jem to 2 razy dziennie po tabletce i hemoglobina nie spada juz bardziej. Od 2 mies. mam 11,2. Pozdr, Iza i dzidzius (19.01.04) Odpowiedz Link Zgłoś
iza2_edziecko Re: co na anemię? 14.10.03, 13:22 W ciąży miałam zawsze dobre wyniki, ale w początkach 7 miesiąca HB opadła mi do 11,6 - zaczynałam od 13,6). Mniej więcej w tym czasie - dostałam napadu na obżeranie się pomarańczami, jadłam ok. 1 kg dziennie przez chyba 2 miesiące. I wyobraźcie sobie moje zdziwienie kiedy na początku 9 miesiąca zrobiłam wyniki - HB skoczyła do 13,6 tak jak na początku ciąży. Rozmawiałam z lekarką i wg niej to wpływ witaminy C i kwasu foliowego zawartego w pomarańczach, które pomagają przyswoić żelazo zawarte w jedzeniu. Oczywiście całą ciążę brałam kwas foliowy i (od 4 miesiąca) Materne. Tak że polecam pomarańcze . Iza mama 18 miesięcznego Damianka Odpowiedz Link Zgłoś
jolach73 Re: co na anemię? 15.10.03, 10:35 Ja oprócz chemii, którą dziewczyny Ci polecają radzę jeść duuuużo natki pietruszki. Jeśc ją zawsze czy to na kanapce, czy w zupie czy do białego serka jest zbawienna. Co do pokrzywy to dużo żelaza zawiera tylko świeża i to jeszcze ta wczesna czyli wiosenna późniejsza podobno więcej szkodzi niż pomaga. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś