Dodaj do ulubionych

Ochrona przed zrostami przy cc...

18.11.08, 09:18
Co myślicie na ten temat? Warto w to zainwestować? Miała któraś z
was umieszczaną taką błonę by uniknąć zrostów po operacji?
Obserwuj wątek
    • aprylis1 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 18.11.08, 09:19
      Zapomniałam o linku smile
      www.cesarskie-ciecie.pl/cc11.htm
      • asiaiwona_1 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 18.11.08, 16:19
        Moim zdaniem kolejny wymysł i próba wyciągnięcia kasy. Ja słyszałam
        opinię, że im wcześniej po cc wstaniesz i będziesz się dużo ruszać
        to lepiej i szybciej się wszystko zagoi i zrostów nie będzie. Ja
        miałam cesarkę w czerwcu, a we wrześbniu na usg lekarz stwierdził,
        że wszysrko bardzo ładnie się zagoio i żadko się zdarza, żeby w tak
        krótkim czasie po cc nie było praktycznie sladu na macicy po cięciu.
        Prawdopodobnie było tak dlatego, że po cc w piątek w niedzielę
        wyszłam ze szpitala i od poniedziałku cały czas chodziłam. Niestety
        nie było to "chodzenie przy dziecku", no w każdym razie musiałam i
        pewnie "na zdrowie" mi to wyszło, to znaczy na zdrowie mojej
        macicy...
        • asiaiwona_1 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 18.11.08, 16:20
          oczywiście miało być rzadko, a nie żadko i przepraszam za literówki,
          ale cały czas ćwiczę bezwzrokowe pisanie smile
        • niunia_26 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 21.11.08, 11:56
          Nie wiem gdzie słyszałaś ta opinie...chciałabym sie z nią zgadzać. Niestety ja
          wstałam zaraz po tym jak zeszło znieczulenie, chodziłam non stop (dziecko leżało
          na OIOM'ie kilka oddziałów dalej) wiec na brak ruchu nie narzekałam. Pomocy
          specjalnie nie miałam (nie było u mnie w szpitalu odwiedzin - 2003r) wiec od
          początku sama wszystko przy niuni robiłam. Mimo tego i upływu bagatela 5 lat nie
          widzę żeby dało to efekty. Mam straszne zrosty, jajniki przyrośnięte do jelit i
          skrócone jajowody. Utrudniło mi to zajście w kolejna ciąże, nie mówiąc o bólach
          jakie mam od początku jej trwania, spowodowanych naciąganiem sie zrostów. Poza
          tym samo nawet przesuwanie sie jedzenia w jelitach boli od czasu CC naprawdę
          strasznie.
          Wiec przy kolejnym cc (jeśli będzie takowe, ale niestety raczej tak), koniecznie
          kupie błonę. Na wszelki wypadek. Może będzie lepiej.. smile
          • asiaiwona_1 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 21.11.08, 12:03
            Oj to w takim razie współczuję... Być może znaczenie ma też czy
            dobrze cię zaszyją. Ja po cesarce w piątek o 13 (i wcześniejszym 5-
            cio tygodniowym leżeniu plackiem w szpitalu) musiałam wstac już w
            nocy, bo stan Synka się pogorszył...Rano było już tragicznie, więc
            też juz chodziłam. W szpitalu byłam do niedzieli (wypisałam się na
            własne żądanie). A od poniedziałku niestety bieganie po cmentarzach
            i załatwianie formalności z tym związanych, więc generalnie też całe
            dnie na nogach.
            3 miesiące po cc miałam robione usg i lekarz stwierdził, że bardzo
            ładnie wsystko sie goi i na macicy praktycznie wogóle nie widac już
            blizny. Tydzień temu na kontroli gin lekarka też stwierdziła, że
            zrostów żadnych nie ma. Może po prostu w tej całej tragicznej
            sytuacji miałam choc tyle szczęścia, że dobrze mnie zszyli.
          • miacasa Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 21.11.08, 12:10
            Co lekarz mówi o kolejnej operacji, czy będą próbowali odciąć jajniki w miejscu
            przyrośnięcia do jelit? Mnie chirurg nastraszył (obejrzał zrosty podczas
            laparoskopii), że nie uda mi się zajść w ciążę a jeśli nawet to na donoszenie
            marne szanse. Ostatnio jednak ginekolog uznał, że powinno się udać. Jeśli możesz
            napisz jak jest u ciebie, w którym jesteś tygodniu, jak lekarz planuje zakończyć
            ciążę, jakie zagrożenia ci przedstawił. U mnie stwierdził"jakoś to by było" ale
            mnie to "jakoś" nie przekonuje.
            • niunia_26 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 21.11.08, 18:55
              Na razie jest ok, tylko boli strasznie. Ciągle łykam No- Spe, ale średnio pomaga
              mówiąc szczerze. W środę zaczął mi sie 18 tydzień. Głównie każą leżeć, ale już
              się przyzwyczaiłam (poprzednia ciążę prawie cala leżałam, najpierw w domu, potem
              w szpitalu). Na razie mam łożysko przodujące nisko ułożone, idę we wtorek na
              kolejne usg to sie dowiem co dalej. Na razie moja ginekolog mówi ze może sie uda
              nawet naturalnie urodzić ale trochę sie boje. Po pierwsze moje przesłanki z
              pierwszego cc (okulistyczne) nie zniknęły, poza tym miałam nadzieje ze mi wytną
              zrosty i pomogą ile sie da. Miałam mieć nawet w zeszłym roku wycinana torbiel -
              właśnie z uwagi na stan rzeczy zaproponowali mi klasyczny zabieg zamiast
              laparoskopu żeby pozbyć sie problemów po cc. Ale jakoś sie udało dzięki mojej
              ginekolog wyleczyć po paru miesiącach lekami. Teraz przy porodzie byłaby dobra
              okazja na wycięcie tego wszystkiego tylko nie wiem czy zrobią mi cc. Ponoć
              ostatnio na siłe chcą zwiększyć liczbę 'naturalnych' porodów za wszelką cenę i
              każą nawet tym babkom ze skierowaniem na planowane cc rodzić naturalnie.Także
              nie wiem zupełnie jak się to wszystko potoczy.
              Np. jak miałam tydzień temu zapalenie (notabene od masażu krocza oliwką -
              widziałam na forum że nie tylko mi się to przytrafiło) i byłam u innej lekarki
              (mojej akurat nie było), to mi powiedziała ze raczej na 100% mi zrobią cc i że
              nie wie czemu inny lekarz mówił mi inaczej. Więc co lekarz to nowa opinia.
              Pewnie i tak sie dowiem dopiero na sali porodowej znając życie....
              Co do tekstu 'jakoś tę będzie' to ciągle go słyszałam/słyszę smile Od wszystkich. I
              mnie to niestety też średnio przekonuje, szczególnie że czuje się raczej
              nieciekawie.
              • miacasa Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 21.11.08, 22:18
                No to mnie nie pocieszyłaś, 18 tydzień to jeszcze wczesna ciąża i największe
                "rozciąganie" przed tobą. Może zdecydują się na nieco wcześniejsze ukończenie
                ciąży i podreperują cię chirurgicznie. Nie wydaje mi się by znając twoje
                problemy nalegali na sn tym bardziej, że rodzić będziesz w przyszłym roku więc i
                fundusze będą w szpitalu. Chyba warto by było zaplanować jednak to cięcie tak,
                by jakiś dobry chirurg był przy nim i uwolnił twoje jelita.
                • niunia_26 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 22.11.08, 01:42
                  Tym razem wolałabym donosić jeśli sie uda smile) Co do porodu to nawet nie wiem w
                  sumie gdzie rodzic, mieszkam w Wawie jakieś 2 lata (jestem z Sopotu), nie mam tu
                  zadnych koleżanek, które by tu rodziły, wiec w sumie to jeszcze nawet szpitala
                  nie wybrałam. Myślałam o Zofii albo Inflanckiej. Mam nadzieje ze tam robią
                  planowe CC. Jeśli dostane skierowanie na CC wcześniej to powiedzieli mi w Enel
                  medzie że mogą mi pokryć poród w Iatrosie. Tylko tam chyba nie specjalnie sprzęt
                  dla dzieci maja i neonatologów....wiec jakby nie daj boże znów sie coś działo to
                  mi dzieciaka do szpitala zabiorą a ja sama w klinice zostanę sad
                  • miacasa Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 22.11.08, 18:40
                    podowiaduj się też o Karową, Zofia chyba nieco zbyt oblegana i niechętna cięciom
              • dailies Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 22.11.08, 14:26
                Niunia mam dla ciebie info ale na priva ale mi odbija z powrotem na gazetowym
                • niunia_26 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 22.11.08, 14:29
                  Nie mam na gazeta.pl konta. moj mail: niunia@konto.pl
    • aprylis1 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 18.11.08, 15:44
      Podnoszę
      • miacasa Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 18.11.08, 16:53
        a co mówi Twój lekarz, ja miałam cc na cito i o takim specyfiku nie wiedziałam,
        zrosty mam potworne, trochę odało się je poprzecinać przy okazji innej operacji
        ale mam przyrośnięty jajnik do otrzewnej i macicę szerokim pasmem, przykra sprawa
        • ana-74 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 18.11.08, 17:03
          ja tez mam zrosty grube jak baty, teraz jestem w ciazy i chetnie bym
          taka blone kupila do porodu
        • aprylis1 Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 19.11.08, 08:49
          Mówiąc szczerze to dopiero będę z ginką na ten temat rozmawiać-ale
          np. mój chirurg to poleca.
    • magluu Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 18.11.08, 21:02
      Nie wiem nic temat tej błony, ale sama przed rokiem przy
      laparoskopii miałam zastosowany płyn przeciw zrostom. Mój ginekolog
      zaproponował mi ten płyn, ponieważ istniało ryzyko, że na operowanym
      jajniku powstaną zrosty, które zakłócą jego prawidłową pracę i w
      przyszłości zajście w ciążę. Dodam tylko, że propozycja lekarza nie
      wynikała z chęci zarobienia dodatkowej kasy przez lekarza
      (ściągnięcie tego płynu odbywało poza nim). Płyn kosztował 600 zł,
      nazywa się ADEPT. Nie żałuję, bo operowany jajnik pracuje idealnie i
      owocną smile owulację miałam właśnie dzięki jego prawidłowej
      pracy.
    • nextmama Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 19.11.08, 12:02
      zrostów po cc nie nalezy bagatelizowac, wszystkie to pieją z zachwytu jak
      cudowne są cesarki, a o zrostach rzadko się mówi, a to częste po cc i bardzo
      bolesne; co do tych plastrow to nie wiem, ale jesli by działały to napewno
      warto!! sama o nich mysle, gdybym miała miec cc
      • margo_kozak Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 22.11.08, 12:54
        ja mialam cc i raczej ciezkie przezycia zwiazane z blina i gojeniem, a teraz
        prawdopodobnie tez bede miec cc.

drogie to, nie ma mozliwosci jakiejs refundacji?
        i mam ja dac lekarzowi przed operacja??
    • nextmama Re: Ochrona przed zrostami przy cc... 22.11.08, 17:46
      Seprafilm kosztuje ok 600 zł , jesli miałoby to działac to napewno warto........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka