09.03.09, 11:51
Mam angine ropnąsad jestem w 31tc ... sad
Poradźcie mi co pić, jeść ... byle mi przeszło ... sad
Piję herbatę z żurawiną, maliną, cytryną ... Na wieczór sobie zagrzeję mleka z
czosnkiem ... !
Poradźcie mi co pić, jeść ... byle mi przeszło ... sad
Temperatura wynosiła 35,8* C ... teraz sie podniosla do 37*C sad
Obserwuj wątek
    • mond33 Re: ANGINA 09.03.09, 12:26
      Witam
      Zastanawia mnie skąd przypuszczenia, że masz anginę ropną. U lekarza z tym nie
      byłaś, więc pewności nie masz. No widzisz, bo gdybyś była już byś wiedziała, że
      przy anginie ropnej po pierwsze przepisywany jest natychmiast antybiotyk. Po
      drugie przy anginie ropnej nigdy nie podaje się cytryn, pomarańczy i innych
      drażniących gardło owoców i soków, a po trzecie tej chorobie towarzyszy
      przeważnie gorączka minimum 38,8 nawet do 40, a nie 35 czy 37 stopni, jak
      podałaś. Uważam z całą pewnością, że anginy ropnej nie posiadasz. Masz zwykłe
      zapalenie gardła i tyle.
      • balsamina-niecierpek Re: ANGINA 09.03.09, 14:44
        Oj, z tą gorączką to baaardzo różnie bywa. Miałam w życiu nie liczę
        ile angin ropnych, a wszystkie bezgorączkowo, do 37,5 stopnia i nie
        więcej.
      • ann21ann Re: ANGINA 10.03.09, 23:19
        A stąd wiem, że mam angine, bo ja co roku to przechodze ... uncertain Jak tylko zajde
        do lekarza że mnie gardło boli, to od razu lekarz mówi ANGINA ROPNA ... uncertain
        Teraz mam bieluśkie migdały ... uncertain
      • ann21ann Re: ANGINA 10.03.09, 23:23
        Nie zgadzam sie też z tym, że nie podaje sie cytrusów ... gdyż one przyspieszają
        gojenie sie i odklejanie czopów ropnych z gardła ....
        Więc zastanów sie sama co piszesz ... !
        Angine ropną przecgodziłam nieraz ... nie jestem dzieckiem ... Pójde do lekarza
        i powie mi to samo ... A nie ma sensu, żeby przepisywał mi antybiotyk, bo
        antybiotyki są szkodliwe ...
        Wole wy[pić mleko z czosnkiem i miodem i przepłukać mleko wodą z solą ... !
        • mond33 Re: ANGINA 11.03.09, 09:24
          ann21ann napisała:

> Nie zgadzam sie też z tym, że nie podaje sie cytrusów ... gdyż one przyspieszaj
          > ą
          > gojenie sie i odklejanie czopów ropnych z gardła ....
          > Więc zastanów sie sama co piszesz ... !
          > Angine ropną przecgodziłam nieraz ... nie jestem dzieckiem ... Pójde do lekarza
          > i powie mi to samo ... A nie ma sensu, żeby przepisywał mi antybiotyk, bo
          > antybiotyki są szkodliwe ...
          > Wole wy[pić mleko z czosnkiem i miodem i przepłukać mleko wodą z solą ... !

Czyli jak myślałam żadnej anginy, a już na pewno ropnej nie masz, skoro
          przechodzi po wodzie z solą. Takie więc pierdu pierdu znów z Twojej strony.
          • ann21ann Re: ANGINA 11.03.09, 14:33
            Nie przeszło mi do końca ... gardło mniej boli ... W tamtym roku mialam zaje***ą
            angine ... lekarka mi przepisała antybiotyk i zamiast przechodzić to gorączka z
            dnia na dzień była coraz wyższa ... mama zadzwoniła z poradą o 22 do lekarza
            znajomego i ten kazał przepłukać gardło wodą z solą albo wódką ... A rano
            podjechać do niego po antybiotyk ... tamta lekarka przepisała mi antybiotyk za
            ok 50zł ... a lekarz znajomy za 10zł ... Zanim doczekałam następnego dnia i
            wziełam antybiotyk, płukałam gardło na przemian solą i wódka ... i ulżyło ...
            jak tyeraz ... !
            Byłam u lekarza, bo mi sie gorączka podniosła ... Lekarz potwierzdił , to ANGINA
            !!!!!
    • mond33 Re: ANGINA 09.03.09, 12:37
      Podsyłam linka na temat anginy ropnej i choć akurat tu jest opisany przebieg tej
      choroby u dzieci, to u dorosłych przebiega często dokładnie tak samo, bywa, że
      gorzej.

www.doz.pl/czytelnia/a153-Grozna_angina

Poczytaj sobie dokładnie, a potem sama zastanów się czy aby na pewno masz
      właśnie anginę ropną. Jeśli tak to czeka Cię natychmiastowa wizyta u lekarza, a
      nie płukanie gardełka czy picie herbatek owocowych. Moim zdaniem jednak diagnozę
      wystawiłaś sama.
    • mor_lena Re: ANGINA 09.03.09, 13:02
      Idź do lekarza, niech on zdiagnozuje. Jeśli to angina, to nie
      radzę "leczyć" jej na własną rękę.
      • magdad5 Re: ANGINA 09.03.09, 15:30
        Angina ropna to temp powyzej 38 i ciemnoczerwone gardlo i jezyk z
        nalotami (szczegolnie widoczne sa biale naloty na gardle). Bardzo
        silny bol gardla i ogolnie objawy przeziebienia.

Jesli to nie ropna tylko wirusowa polecam: plukanie Gargarinem i
        sola (na przemian), duzo witaminy C, w ciazy mozna tez brac Bioparox
        (wziewny) ale po 1. trymestrze jesli nie pomagaja inne srodki. Ja
        jeszcze smarowalam sie mascia Vick dla dzieci i owijalam gardlo -
        przeszlo po 3 dniach.

Zycze zdrowka
        m
    • dorisw1978 Re: ANGINA 09.03.09, 17:33
      właśnie przy anginie ropnej powinno się ssać cytrynę, wtedy odklejają się czopy ropne
      • elik_78 Re: ANGINA 09.03.09, 18:43
        Masz juz postawiona diagnoze. Nawet nie musisz isc do lekarza!!!co
        jedna to lepsza!!!
        • dorisw1978 Re: ANGINA 11.03.09, 09:51
          no tak, bo dla Was lekarz to nadczłowiek i tylko on jet w stanie rozpoznać chorobę. Jeśli dziewczyna co roku ma anginę ropną i wie, jakie są objawy, to czemu się czepiacie?
          Ja sobie sama zdiagnozowałam ropne zapalenie zatok i wtedy pobiegłam do lekarza po antybiotyk, który tylko potwierdził, co mi jest...
          • green_land Re: ANGINA 11.03.09, 10:05
            Bo kiedyś sama "zdiagnozowałam" sobie zapalenie nerek /a doskonale
            wiem, jak wygląda/ a na wizycie okazało się że dupa, nie nerki,
            tylko zapalenie mieśni. Więc z takim diagnozowaniem lepiej nie
            przesadzać.
            Jeżeli angina przechodzi jej po wit. c i płukankach, to albo jest to
            za każdym razem bardzo lekka forma anginy, albo zwykły ból gardła.
            Bo biały nalot nie świadczy o anginie - już zdarzyło mi się usłyszeć
            taką diagnozę a okazało się ze białe punkciki to złuszczający sie
            naskórek na migdałach i antybiotyku brać nie musiałam. M.in. dlatego
            zmianiłamkiedys lekarza.

A jak dziewczyna jest w ciąży i zamierza czekać na cudowne
            ozdrowienie, to gratuluję "dojrzałego" podejściauncertain To nie katar ani
            złamany paznokieć.

Zrobiłabym wymaz z gardła, koniecznie.
            • dorisw1978 Re: ANGINA 11.03.09, 10:14
              w nerki sobie nie zajrzysz, do gardła owszem... Ja jestem zdania, że jeśli jest się w ciąży, to należy sobie spróbować pomóc bez antybiotyków, bo to już jest ostateczność. Póki nie ma uciążliwej gorączki i domowe sposoby pomagają, to należy spróbować. A siedzenie w przychodni w kolejce pomiędzy wirusami grypy może jeszcze bardziej zaszkodzić ciężarnej. To, że jest się w ciąży nie znaczy, że trzeba co 5 minut biegać do lekarza albo na izbę przyjęć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka