Dodaj do ulubionych

Hipotrofia-Czy sa tu Dziewczyny z tym problemem???

20.04.09, 20:53
Witajcie!
Jestem w 33tyg.ciąży i lekarze podejrzewają u mojego synka hipotrofięsad(
Może są Dziewczyny,które urodziły dzieci z taką wadą lub aktualnie znajdują się w ciąży z hipotrofikiem????
Jestem ciekawa w jaki sposób, i w którym tyg. ciąży było rozwiązanie?
Jak wychowuje się takie dzieci?Właściwie to nie wiem jakie pytania mogę Wam zadać....póki co próbuję poukładać sobie wszystko w głowie...
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • lotos7 Re: Hipotrofia-Czy sa tu Dziewczyny z tym problem 20.04.09, 22:54
      czesc,

lekarz podejrzewa rowniez to u mojego malenstwa. ale ja jestem w 25tyg. I dowiedzialam sie o tym 3 tygodnie temu.
      po pierwsze niepanikujsmile
      Z tego co wiem sa dwa powodyu hypotrofii(czyli twoja dzidzia jest za mala na swoj wiek ciązowy - jesli miesiaczkowalas nieregularnie - to moze to byc zwykly bład w obliczeniach, choc pewnie lekarz wtedy sygnalizowałby ci ten problem wczesniej.tak jak u mnie). Pierwszy powód hypotrofii najczestszy to fakt ze byc moze niedojadasz i nie odpoczywasz wystarczająco długo. spisz na boku? to pomaga w przepływach dziecko jest lepiej dotlenione i dozywionesmile
      Ja naprzyklad musiałam zmienic diete i mam nadzieje ze nastepna kontrola u lekarza wykaze poprawe.
      Musze ci jeszcze nadmienic ze wyniki morfologii itd mam rewelacyjne. A mimo to musiałam conieco dorzucic do diety bo okazalo sie ze jestem za aktywna do jakosci spozywanego jedzenia. No i musialam zwolnic. Teraz leze przynajmniej 2-4godzin dziennie.
      acha druga przyczyna hypotrofii jest z winy dziecka. Ale to zwykle sie okazuje dopiero po porodzie. W klazdym razie nie martw sie wiecej wypoczywaj i moze odrobine wiecej jedz banany, jaja - to dobre dla dziecka. Dziecko zazwyczaj po porodzie szybciutko sie normuje i nie ma zadnej róznicy miedzy dzieckiem ktore urodzilo sie bez zadnych problemow a takim ktore mialo hypotrofie. Acha moja kolezanka urodzila przez cc miesiac przed terminem. Jej maluch normalnie sie rozwija i wszytsko jest oki. takze nie denerwuj sie na pewno bedzie dobrzesmile
      mam do ciebie pytanie moze tez mi cos podpowiesz co myslisz o krwi pepowinowej? bardzo sie na to nastawiłam a tymczasem z ktorym lekarzem nie rozmawiam to wszystcy mi powtarzaja ze to sciema i wyłudzanie pieniedzy i jestem w kropce nie wiem co zrobic..
      pozdrawiam
      • artdesign84 lotos7 20.04.09, 23:10
        ale to może słuchaj się lekarzy, a nie obcych dziewczyn na forum ??
    • artdesign84 wyszukiwarka !! 20.04.09, 23:08
      ja urodziłam w 35 tc, poród wywoływany, 2500gr, 10 apgar, ma się
      doskonale
      To nie jest WADA !!!!!!!
      • senait Re: wyszukiwarka !! 21.04.09, 07:46
        Mój brat urodził się z hipotrofią. Po porodzie leżał parę dni w inkubatorze, ale
        to wszystko. Potem rozwijał się świetnie i był bardzo ruchliwym dzieckiem.
    • sorrow74 Re: Hipotrofia-Czy sa tu Dziewczyny z tym problem 21.04.09, 08:09
      Moja córka - już teraz 4-letnia - też była hypotrofikiem. Hypotrofię
      stwierdzono podczas badania USG ok. 34 tg. Z tego powodu miałam
      indukowany poród - lekarze czekali do 36 tg, żeby nie podawać leków
      przyśpieszających dojrzewanie płuc. Nie polecam takiego
      doświadczenia - męczyli mnie prawie przez tydzień.
      Mała urodziła się z wagą 2300 g - chwilę leżała w inkubatorze.
      Generalnie problemy takie jak u wcześniaków - musieliśmy latać po
      specjalistach, ale na szczęście kontrolnie - do 1,5 roku życia.
      Oczywiście nerwy były ... Ale myślę, ze to zależy od dziecka. Każdy
      przpadek jest inny.

Teraz jestem w II-j ciązy - 33 tg. Dzisiaj mam USG i się b.
      denerwuję, czy historia się nie powtórzy...
    • inez-sis spokojnie 21.04.09, 08:09
      Po pierwsze hipotrofia to nie wada.
      Po drugie myślę, że Twojemu lekarzowi chodziło o IUGR (wewnątrzmaciczne
      zahamowanie wzrostu płodu). Przyczyny mogą być matczyne i płodowe. Zastosuj się
      do zaleceń co do diety i trybu życia.
      Rozumiem, że obraz USG dziecka jest prawidłowy. Czasem przy pojedynczej tętnicy
      pępowinowej, złych przepływach przez łożysko, lub oddzialającym się łożysku
      dziecko może być za małe w stosunku do wymiarów jakie powinno mieć biorąc pod
      uwagę datę OM.
      Mój pierwszy Synciu od 28 t.c. stale był za mały i za mały. Aż ostatecznie
      urodził się w 37 t.c. z m.c.2800, 50 cm. Pomijając komplikacje okołoporodowe,
      wynikające z mojej przyczyny, dziecko rozwijało się prawidłowo. Dziś ma 4 lata
      jest chudy jak szczypior, motorycznie-praktycznie ADHDsmile a intelektualnie
      absolutnie nie odbiega od rówieśników.
      Pozdrawiam i życzę spokoju
    • asix04 Re: Hipotrofia-Czy sa tu Dziewczyny z tym problem 22.04.09, 08:57
      Ja jestem mamą hipotrofika i córci podejrzewanej o hipotrofię od 23 tyg ciąży.
      Synek kiepsko rósł w brzuchu od 32 tyg życia, w 37 tyg okazało się że bardzo
      mały, łożysko niewydolne - trzeba dziecko wyciąć - cesarka - 10 pkt, 2200, 46
      cm.Ciuszki i pieluchy dla wcześniaków. Mały ale żarłoczny - wisiał prawie cały
      czas na piersi, przybierał bardzo dobrze na wadze, ale mały był. Teraz za 5 dni
      będzie miał 4 latka - żadnych problemów, zdrowy, szczęśliwy, energiczny, mądry i
      gaduła, liczy, zna litery, może trochę niższy od rówieśników w przedszkolu.
      Córcia - podejrzewana hipotrofia, kiepsko rosła od 23 tyg ciąży, miałam się
      oszczędzać w ciąży - trochę pracowałam, trochę na zwolnieniu, spacery ze
      starszym. W 39 tyg ciąży okazało się,że mała nie waży nawet 2 kg - szpital, usg,
      ktg, badanie przepływów, okazało się, ze wszystko jest ok, mała poza tym
      wierzgała jak szalona, przepływy ok, mała mała ale waga jakieś 2100, termin
      porodu przesunięty o 2tyg - ktoś źle obliczył?
      Ale ciągle wisiała nad nami groźba hipotrofii. Kolejne usg tydz po badaniach w
      szpitalu - usg waga 3150? Poród - niestety znów cesarka - bo brak akcji porodu -
      waga 3100, długa 53cm, 10pkt.Nie stwierdzono hipotrofii. Za 3 dni będzie miała
      10 miesięcy - rozwija się normalnie, zdrowa. Zastanawiam się czy ktoś się
      pomylił robiąc usg, czy to możliwe, zeby dziecko tyle przybrało w tak krótkim
      czasie skoro wcześniej nie przybierała nawet 200gram w ciągu 4 lub 5 tyg?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka