Dodaj do ulubionych

przyszłe mamy z trójmiasta!!

11.02.04, 12:48
Witam wszystkie przyszłe mamy smile
Proponuję żebyśmy się trochę powspierały w trójmieście. Kto wie może będziemy
rodzić w tym samym czasie w tym samym szpitalu.
Zacznę ja:
jestem w 18 t.c.
Niestety nie czuję jeszcze ruchów ale jestem najszczęśliwsza w całym swoim
życiu...prowadzi mnie dr Sokołowska ze szpitala z Zaspy i tam też chciałabym
rodzićsmilePrzytyłam już 5 kilo ale za to zrobiłam sobie frajde i kupiłam
pierwsze spodnie ciążowe smile
A jak u Was jak samopoczucie, jak obawy, jakie szpitale Wy wybrałyście a może
już chodzicie do szkoły rodzenia i mogłybyście coś polecić
Całuje Was wiosennie (za oknem słoneczko)
Katarzyna i 18 tyg. cud świata
Obserwuj wątek
    • aniag76 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 11.02.04, 13:55
      Witaj!
      Jestem z Gdańska. Cieszę się, że napisał wreszcie ktoś z Trójmiasta. Też jestem
      w 18 t.c. To moja druga dzidzia, wiec już od dwóch tygodni czuję ruchy.
      Podobnie jak Ty przytyłam 5 kg, brzuszek już mam całkiem spory i chyba niedługo
      wskoczę w moje stare spodnie ciążowe. Gratuluję Ci wyboru lekarza. Dr
      Sokołowska jest nie tylko świetnym specjalistą, ale także wspaniałym
      człowiekiem. Wiem z własnego doświadczenia, bo w zeszłym roku leżałam u niej na
      oddziale. Dlatego właśnie zdecydowałam się rodzić na Zaspie. Ja chodzę do dr
      Zabula, tez z Zaspy. Pozdrawiam gorąco, chociaż słońce już nie świeci. Ania
      • kakatarzynal Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 11.02.04, 16:27
        wITAJ Aniu
        To znaczy że może spotkamy się na Zaspie smile
        Dr Sokołowską znam już od 12 lat i właściwie jest mi też bratnią dusząwink
        Ja już też mam spory brzuszek a wczoraj powoliłam sobie na szaleństwo i kupiłam
        spodenki dżinsowe
        Serdecznie Cię pozdrawiam
        Ps. Do kogo chodzisz na USG i czy chodzisz do szkoły rodzenia ??
        Katarzyna
      • barbarka13 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 11.02.04, 21:11
        Ja również was pozdrawiam.Ja jestem z Gdyni i jestem w 34tyg ciąży i przytyłam
        10kg.Zdecydowałam sie na poród w szpitalu w Redłowie.Będzie to poród rodzinny
        (mam nadzieję)Również chodzimy z mężem do szkoły rodzenia która jest przy
        szpitalu.Bardzo fajne zajęcia,pomocne dla mnie jak i dla mojego męża.Jesteśmy
        trochę mniej przerażeni.Dzisiaj właśnie zwiedzaliśmy sale porodowe.Mój maluszek
        już tak mocno kopie...Pozdrawiam jeszcze raz Barbarka i Łukaszek
        • kecaj40 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 11.02.04, 23:11
          Mnie prowadzi dr Kołodziej w przychodni przyszpitalnej na Zaspie. W czerwcu mam
          termin- ruchy są i to już drugie dziecko. Gdzie chodzicie na usg czy w szpitalu
          na Zaspie , któa była u dr Doeringa
          • myfmyf Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.02.04, 01:02
            Witam
            Ja jestem juz na finiszu - 37/38 tydzień , trzeci bobasek smile
            Jestem z Gdyni
            Na USG jezdzę własnie do dr Doeringa, mysle ze na prawde warto , choc
            faktycznie sporo to kosztuje
            Szkoły rodzenia tym razem już nie zaliczałam ( poprzedniego synka rodziłam
            półtora roku temu i chyba mi jeszcze "wiedza" nie zwietrzała )

Basiu , czy to prawda że z w Redłowie wypisują na drugi dzień po porodzie ?
            Doszły mnie takie słuchy , może wiesz ?
            Czy masz umówioną położną ?

pozdrawiam
            • barbarka13 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 13.02.04, 14:26
              W Redłowie jest tak że jak z Tobą i dzieckiem wszystko ok to wychodzice po 2
              dniach.Do grudnia porody rodzinne i ZZo było bezpłatne teraz poród rodzinny
              kosztuje 150zł, a kwalifikacja ( na poród rodzinny)50zł.A znieczulenie jeszcze
              nie wiem.Nie mam umówionej położnej.Im bliżej do finiszu tum mam większe oczy z
              przerażenia gdyż to moje pierwsze dziecko.Trzymam kciuki za was wszystkie
              dziewczyny.Barbarka i Łukaszek z Gdyni
          • kakatarzynal Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.02.04, 09:21
            Witam
            Ja właśnie robię USG u dr Doeringa. Jestem bardzo zadowolona i moja ginek też
            twierdzi że to jeden z lepszych lekarzy. A wiecie może czy przy szpitalu na
            Zaspie jest szkoła rodzenia i czy któraś tam chodziła.
            Trzymajcie się ciepło.
            Katarzyna
    • aleksawka Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.02.04, 07:33
      Haj!
      Ja jestem z Gdańsk z Osowy wink
      Urodziłam 14.01. cudownego synka własnie na żaspie. Moją ciążę prowadziła dr
      Jaworska - Karwowska - cudowna kobieta polecam. Co do szkoły rodzenia pleca ta,
      którą prowadzą położne ze szpitala. w którym chcecie rodzić. Dzieki temu
      poznacie nie tylko tajniki ciąży czy macierzyństwa, ale i zapoznacie się ze
      zwyczajami danego szpitala.
      Ja z rodzenia na Zaspie jestem zadowolona. Szkoda tylko, że nie wiedziałam od
      początku, że można rodzić tam w znieczuleniu za 400 zł, chyba bym sie
      zdecydowała , bo sam poród był oki wink ale potem tzn łyżeczkowanie i szycie
      krocza dostarczyły mi wielu niemiłych doznań, chociaż dr, który to robił był
      bardzo delikatn smile
      Jedyne co mi sie nie spodobało to oddział poporodowy. Są tam mega niewygodne
      łóżka i nie zawsze działaja telefony przy łóżkach, a wychodzi się dopiero na
      czwartą dobę więc rozmowy z rodziną siedząc na łóku innej położnicy są troszkę
      stresujace. Poza tym na oddziale miłe wrażenie zrobiły na mnie młodziutkie
      stazystki. Są bardzo miłe i gotowe do pomocy, nie bójcie się skorzystać z ich
      pomocy są może mniej doswiadczone, ale nie robią przynajmniej łaski, że w czyms
      pomogą. To narazie tyle. Pozdrawiam i życze cudownwj ciaży wink
      • bebicka Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.02.04, 10:53
        Czesc !
        Ja tez jestem z Gdanska, 30 tydzien, pierwszy dzidzius. Kopie jak szalony,
        chociaz dzisiaj jak na razie mniejsmile
        po pierwsze to nie wiem czy wiecie ze jest pomorskie forum
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=617
        (mam nadzieje ze dobrze wpisalam adressmile)
        Poza tym widze ze wszystkie skupilyscie sie wokol Zaspy... hhmmm a ze mnie
        jakis odmieniec bo sie zdecydowalam na Wojewodzki, zreszta chyba tylko dlatego
        ze chce rodzic w wodzie. Zobaczymy jak to bedziesmile
        Na USG tez chodzimuy do dr Doeringa a szkole rodzenia to dopiero zaczniemy w
        przyszlym tygodniu w Sopocie.
        A jeszcze poza tym to pozdrawiam liczac na to ze wiecje sniegu juz nie
        przybedzie i oby do wiosnysmile
        Maraska 30 tydzien
        • kakatarzynal Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.02.04, 10:57
          Hejka
          POCZUŁAM MALUTKIEGO KOP[NIACZKA. siedzię i sięuczę- marketingu a tu taka
          niespodzianka- w końcu co dwie głowy to nie jednasmile
          Bebicka moja przyjaciółka rodziła w wodzie w wojewódzkim i jest baaardzo
          zadowolona
          Aby do wiosny
          Katarzyna
          • bebicka Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.02.04, 21:01
            Hej
            Gratuluje! Te pierwsze kopniaczki sa super... a potem... hmmm jak sie
            niecierpliwilam zawsze mi powtarzali "oj jeszcze bedziesz chciala zeby chociaz
            na chwile przestalo kopac"smile No faktycznie cos w tym jest, teraz kopie na
            okraglo, i sie rusza az caly brzuch sie unosismile ale pewnie juz niedlugo, bo mu
            sie zrobi za ciasno. Takze wszystko przed Toba.
            Fajnie ze wanna sie podobala.
            A ja wlasnie dzisiaj bylam na USG, Maluszek ma 1466 gram! Co za kolossmile
            pozdrawiam
            i oby do wiosnysmile
            Maraska
        • monikadw Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 24.02.04, 10:31
          ja tez jestem z Gdanska smile
          termin mam na 30.05.04r.
          moja dzidzia jest chyba leniwa bo niewiele sie rusza sad ale to 26tydzien, wiec
          moze jeszcze zacznie wink
          ja tez bede rodzic w Wojewodzkim smile
          i w przyszlym tygodniu ide na usg nagrac malucha na kasete do dr Doeringa smile
          pozdrawiam,
          Monika+Brzuszek
    • elve Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.02.04, 16:03
      witam
      jestem w 11 tygodniu, więc jeszcze wiele przede mną, to moja pierwsza ciąża
      na razie wszystko w porządku
      spodnie ciążowe już mam (ale są za duże smile )
      a rodzić zamierzam w wojewódzkim, bo blisko od domu, jest sprzęt, mozna rodzić
      rodzinnie (a tak chcemy) no i może dadzą mi znieczulenie? inaczej raczej sobie
      nie wyobrażam. a Wy?
    • lemona1 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 13.02.04, 00:51
      Cześć,
      Ja mam termin na 14 marca, przytyłam 10 kg i właściwie mam tylko piłkę z
      przodu, reszta bez zmiansmile
      Wczoraj rozmawiałam z Anestezjologiem z wojewódzkiego w sprawie znieczulenia
      (500 zł) i chyba nas z mężem przekonał - strasznie cierpliwy i chętny do
      rozmowy lekarz. Moja siostra urodziła synka trzy tygodnie temu w wojewódzkim do
      wodysmile ja jednak wybiorę ZZO
      W Redłowie ZZO podobno jest bezpłatne, ale czy coś wiecie o tym szpitalu?
      Pozdrawiam, idę spaćsmile
      lemona1
      • szemesz3 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 13.02.04, 09:12
        Witam, Jestem z Gdyni, "termin" porodu mam na 22 lipca i będę rodziła w
        Redłowie. W prawdzie minęło już 8 lat jak tam rodziłam moją córeczkę, ale mój
        poród i opiekę wspominam bardzo dobrze. Koleżanka w Redłowie rodziła w tym
        miesiącu i była bardzo zadowolona. Pozdrawiam
        • lemona1 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 13.02.04, 12:12
          Cześć, a znasz moze jakieś szczegóły, tzn - jakie są sale porodowe i później te
          na położnictwie, ile kosztuje poród rodzinny Jak z odwiedzinamiitp.??? Chyba
          przejadę się tam.
          Pozdrawiam Ciebie i Twoje maleństwo.
          Lemona1 + smile ostatni dzień 36 t
      • mycha1974 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 13.02.04, 11:47
        Hej,

Ja mam termin miesiąc później i też chciałabym skorzystać ze znieczulenia w
        wojewódzkim - mogłabyś powiedzieć, jak to się załatwia - czy już wcześniej
        trzeba zapłacić i "zamówić" anestejzologa - bo słyszałam, że czasami może być
        problem z dostępnością lekarza. A z jakim lekarzem rozmawialiście?
        • lemona1 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 13.02.04, 12:18
          cześć, anestezjologów jest dwóch, my rozmawialiśmy z dr Krysiakiem, nie trzeba
          płacić wczesniej, dopiero dzień, dwa po ZZO. Strasznie cierpliwy gość,
          odpowiedział na najdrobniejsze "duperelowate"smile pytania. Na dojazd w nocy musi
          mieć godzinę - dlatego moze nie zdażyć. Położne podejmują decyzję o momencie
          podania ZZO i wtedy mozna po niego dzwonic (wczesniej mozna oczywiscie
          uprzedzić go , ze juz sie zaczęlo).
          Pozdrawiam,
          lemona1

• martyx Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 13.02.04, 14:26
            no czesc!
            ja tez jestem z Trójmiasta, moja chyba córeczka ma 24 tygodnie i planowo ma sie
            pojawić na swiecie 5.06
            zamierzam rodzic w wojewódzkim bo ten szpital poleca mi mama koleżanki (jest tam
            pielęgniarką)
            nawet jesli nie chce skorzystac z wanny to mozna sobie wziac kapiel w pierwszej
            fazie porodu
            a do lekarki chodze we Wrzeszczu - dr. Olszewska, jest swietna, zawsze o
            wszystko pyta nawet ja nie zdaze sama zapytac, dmucha na zimne, a teraz kupiła
            usg i wszystko jest na miejscusmile
            podrawiam was gorąco
    • magda11111 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 24.02.04, 15:08
      Witajcie!!!
      Jestem z Gdańska Ososwj prowadzi mnie dr.Kobierski i bede rodziła na klinicznej
      w lipcu (20tydz) i zdecydowałam sie zzo.
      Jeżeli wiecie cos na temat tego lekarza to napiszcie z góry dziekuję.
      I mam pytanie czy wiecie gdzie można zapisać sie na zajecia jogi dla kobiet w
      ciązy.
      Pozdrawiamy ja i dzidzia 20 tydzień
    • dora1976 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 24.02.04, 15:37
      Cześć Kasiu!!! moja dzidzia ma już 36 tygodni i wielkimi krokami zbliżamy się
      do finału, chociaż mieszkam w Gdańsku będę rodzić w szpitalu w Gdyni( za
      tydzień jadę na kwalifikacje do porodu rodzinnego) wybrałam ten szpital z
      jednego tylko powodu jak to się mówi"po znajomości". Oglądałam już porodówke
      jest świezo po remoncie, nie widziałam jak to wygląda w innych trójmiejskich
      szpitalach ale natemat Zaspy słyszałam same negatywne opinie. Masz jeszcze dużo
      czasu do namysłu. Osobiście nie chodzę do szkoły rodzenia i to jest mój błąd bo
      nie jestem w stanie zmobilizować się do ćwiczeń które bardzo pomagają nie tylko
      przy porodzie ale i na codzień. Mi dokuczają kolana i krzyż no i ogólnie forme
      mam do bani, tam napewno bym się trochę poruszała, ale teraz to już trochę za
      późno, myślę że jakoś wytrwam te parę tygodni.
      Pozdrawiamy Dora i jej kinder niespodzianka.
      • evita33 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 25.02.04, 09:27
        Ja jestem z Zaspy i planuje rodzić na Zaspie. Prowadzi mnie dr Kołodziej z
        przyszpitalnej przychodni.
        Wczoraj byłam u Doeringa na usg ( 24 tydzień - chłopak) 90 zł za usg.
        Prosze o podpowiedź z kim ewentualnie rozmawiać o wyborze położnej czy o
        znieczuleniu. Czy bezpośrednio z lekarzem prowadzącym czy tez z położna , która
        prowadzi przy badaniach całą dokumentację mojej ciąży.
        • martyx Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 25.02.04, 12:26
          wlasnie ja tez szukalam takich zajec jogi dla ciezarnych ale w 3m to chyba nie
          ma takich, teraz to juz jestem taka zaawansowana ze wypadaloby pochodzic do
          szkoly rodzenia, dzwonilam w rozne miejsca i najbardziej przypadla mi do gustu
          szkola p. Marii Sokolskiej we Wrzeszczu m. in. dlatego ze na zajeciach nie tylko
          ucza oddychania ale sa tez elementy jogi, wiec moze tam sie w koncu poruszam

co do wyboru poloznej to moim zdaniem najlepiej zapytac i lekarza i polozna
          oddzielnie i wtedy podzwonic do roznych osob, przeciez ktos ci moze nie przypasc
          do gustu wink

ps. na Zaspie jest chyba jedyna bezplatna szkola rodzenia w 3m i z tego co
          widzialam w internecie calkiem fajne warunki, gdybym nie miala znajomej poloznej
          w wojewodzkim to tez bym tam raczej chciala rodzic
          • monikadw Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 25.02.04, 16:08
            czesc!
            moze wiesz ile kosztuje ta szkola u p. Marii we Wrzeszczu ??

pozdrawiam,
            Monika+Brzuszek
            • martyx Re:szkoła p. Marii 25.02.04, 18:33
              normalna opłata to 5 zł za ćwiczenia i 5 zł za wykład czyli jednorazowo 10 zł, a
              w sobotę kiedy mozna przychodzic z osoba towarzyszącą dodatkowo 5 zł czyli razem 15,
              płaci za każde zajęcia osobno a nie ak w większości szkół z góry
              zajęcia są w poniedzialki i srody, plus w soboty dla par (numer tel. jest w
              panoramie firm i p. Maria udziela bardziej szczegółowych informacji, ja niestety
              ten numer zgubiłam)
              pozdrawiam i może do zobaczenia w szkolesmile Marta
              • magda11111 Re:szkoła p. Marii 09.03.04, 15:15
                cześć mnie interesuje ile czasu trzeba chodzić do szkoły rodzenia moze któraś
                z was wie.
                Brzucho rośnie jutro USG serca dr Grzybowskiego.
                Już sie stęskiniłam za tym widokiem - usg dzieciaczk oczywiście.
                pozdrawiam Magda.
    • martulinek Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 25.02.04, 14:16
      Witajcie! To dopiero 7 t.c. - prowadzi mnie dr Lenckowska (kiedyś - Invicta,
      obecnie szpital na Zaspie, przychodnia we Wrzeszczu + prywatny gabinet w Lotni).
      Zamierzam rodzić na Zaspie - wiele moich koleżanek tam rodziło, również moja
      siostra i nie miały żadnych zastrzeżeń. Wybieram się też tam do szkoły
      rodzienia smile
      Pozdrawiam.
    • joanna77r Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 09.03.04, 11:21
      Czesc mamy z 3miasta,
      z niecierpliwoscia czekalam na taki watek.
      Jestem z Gdanska i jestem w 23 tygodniu - termin na 6 lipca. Mam zamiar rodzic
      w Wojewodzkim i ciesze sie ze sporo z Was zna dobre opinie na temat tego
      szpitala. Tez chcialabym rodzic w wodzie i mam nadzieje ze nie bedzie tloku smile
      Mam pytanie - moze wiecie w jakiej szkole rodzenia pracuje jakas mila polozna z
      Wojewodzkiego? Z tego co pisalysie warto poznac specyfike oddzialu a najlepiej
      z ust pracujacej tam poloznej. Bede wdzieczna za pomoc.
      Pozdrawiam
      Asia i Kubuś
    • gagat100 dr. Doering ?? 09.03.04, 12:42
      Moze bez szczegołow czyli sam koniec po izbie przyjec z mezem postanowilismy
      pojechac na prywatne USG trafilismy wlasnie do doktora byl bardzo przyjemny
      pracuje w wojewodzkim prywatnie na grunwaldzkiej zrobil mi usg i potwierdzil
      diagnoze martwy plod (11tydz) wina przeziebienia- zostalo mi zdjecie i pustka
      pod sercem.
      Mam pytanko teraz bede dmuchac na zimne!!! chce wybrac naprawde dobrego lekarza
      dr doering jest troche drogi 100zl za wiz ale od razu z usg no ale wszystkie
      badania dodatkowe tez prywatnie wiec przez 9-mcy troche kasy pojdzie ale chyba
      warto?? teraz chodzilam do przychodni ale bez usg moze jakby bylo dalo by sie
      uratowac maluszka??
      jak myslicie co mam zrobic??
      chodzic do 2 lekarzy?? czy chodzic do przychodni ??
      Ps. Nie chce znowu tego przechodzic!!!
      Joanna
      • kakatarzynal Re: dr. Doering ?? 09.03.04, 12:54
        Witaj
        Bardzo mi przykrosad
        Czytałam gdzieś na forum że Dering prowadzi też ciąże...nie wiem bo sama chodzę
        do niego tylko na USG a leczę się u dr Sokołowskiej z Zaspy....
        A jak u Was dziewczyny...jak rozmiary, kilogramy, samopoczuciesmile
        Ja jestem w 22tyg 6 kilo do przodu, od niedawna samopoczucie ok, przestałam
        właśnie brać Duphaston i teraz został tylko Bromocornsad
        Za dwa tygodnie idę na USG do Deringa...
        Pozdrawiam Was serdecznie i
        Aby do wiosny
        Katarzyna i Kubuś
      • malgosiar Re: dr. Doering ?? 12.03.04, 12:57
        Witaj! Bradzo mo przykro...ja jeszcze ne urodzilam,ale cala ciaza (oprocz
        pierwszej wizyty- koszmar, wiec zmienialam lekarza) chodze do lekarza Jarosława
        Fiutowskiego (jest z wojewodzkiego) przyjmuje prywatnie w sopcie -umowienie sie
        na godziny i w gdansku - chyba sie czeka w kolejce; tel do rejestracji 555-04-
        49 Ja chodze do Soptu, mialam robione USG w czasie kazdej wizty i za badanie i
        USG place 60 zl. Lekarz bardzo mi odpowiada.Wiec polecam. Wiecej informacji po
        porodzie.
        Trzymam kciuki i zycze powodzenie.......
        Małgosia
    • rybalon Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 09.03.04, 13:10
      Witam Cię serdecznie ! Mam gorącą prośbę tak pozytywnie mówisz o dr
      Sokołowskiej czy możesz mi podać gdzie ona przyjmuje , może masz jakiś
      telefon , byłabym ogromnie wdzięczna , pozdrawiam Cie gorąco oraz Twojego
      maluszka , Rybalon
      • malgosik77 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 09.03.04, 15:40
        Witam, dr Sokołowska przyjmuje od 8.03. na ul. Jankiela 5 w Gdańsku, Wzgórze
        Mickiewicza, w poniedziałki i środy bodajże od 16 do 19. Telefon: 302-29-61.
        Polecam smile))
        Pozdrawiam wszystkie mamusie.
    • ewalewi Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 09.03.04, 13:51
      No to ja sie wyłamie bo ja jestem 1 dzień po terminie i jade zaraz do
      szpitala smile
      tak kontrolnie. Ja chodze do doktora Przybosia, ordynatora Szpitala w Pucku,
      cudowny, wesoły człowiek, miałam najfajniejsza ciążę na świecie ( dzięki
      niemu ) doskonale się czuję, moge potem opisac czy i poród u niego tez będziei
      taki fajny. Rodze w wodzie i w ramach rodzinnego z siostra smile ( boje sie że
      narzeczony zemdleje )nawet nie wiem ile to kosztuje ale chyba niewiele ok 150
      złotych i to koniec " dodatkowych " opłat.
      A z kosmetycznych informacji to przytyłam 22 kg (!) z czego 15 w ciagu dwóch
      ostatnich miesięcy także wszystko przed Wami smile)
      Pozdrawiam wszystkie poczatkujące, zazdroszcze pierwszych ruchów i zycze takiej
      spokojnej ciąży jak ja.
      Pozdrawiam Ewa i Zosia ( albo Jaś bo ciągle jakiś taki niewyraźny obraz USG smile
    • magda11111 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 09.03.04, 15:23
      a może wiecie o jakis zajęciach na basenie?
      • fifii Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 09.03.04, 18:46
        A ja jestem z Gdyni, od niedawna na tym super forum. Zaczełam 17 tc, przytyłam
        tylko 1 kg. Na "strategiczne" usg jeżdze do dr Doeringa. Nie mogę się
        zdecydować gdzie rodzić. Wiemy, że ma to być poród rodzinny. Szukam fajnej
        szkoły rodzenia w Gdyni i też nie mogę się zdecydować.
        Z chęcią wybrałabym się na jakies zajęcia dla ciązarówek na basenie..
        Od paru dni czuję jak się maleństwo rusza, pewnie dlatego, że jestem taka
        szczupła smile
    • joanna77r Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 10.03.04, 15:49
      Witam ponownie,
      podtrzymuję pytanie, czy nie wiecie gdzie w Trójmieście są prowadzone jakieś
      zajęcia na basenie dla ciężarówek? Uwielbiam wodę i z chęcią trochę bym
      się "popluskała" w miłym towarzystwie...

Pozdrawiam
      Asia
    • asbaj Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 10.03.04, 21:18
      Witam,
      mam prosbe, zebyscie podaly mi namiary na dr Sokolowska i dr Doeringa. Nie wiem
      gdzie ich szukac. Jestem w 8 tc i musze zrobis usg a w przychodni... no coz,
      same wiecie jak jest.
      z gory dziekuje
      pozdr asia
      • fifii Re: przyszłe mamy z trójmiasta!!- dla asi 10.03.04, 21:41
        Dr Dariusz Doering, Gdańsk, ul. Grunwaldzka 212, budynek Hossy I pietro.
        Godziny przyjęć wt, czw. pt. 14-20.
        Rejestracja tylko telefoniczna pon-pt 9-13 i wt, czw 15-18 tel. 341-29-79
        • asbaj dla fiffii 11.03.04, 19:47
          wielkie dzieki napewno skorzystam
      • kakatarzynal Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 12.03.04, 11:02
        asbaj napisała:

> Witam,
        > mam prosbe, zebyscie podaly mi namiary na dr Sokolowska i dr Doeringa. Nie
        wiem
        >
        > gdzie ich szukac. Jestem w 8 tc i musze zrobis usg a w przychodni... no coz,
        > same wiecie jak jest.
        > z gory dziekuje
        > pozdr asia

hEJ
        dr Sokołowska przyjmuje na Jankiela na Wzg. Mickiewicza w pon i środy od 16,30
        ale do której nie pamiętam- chyba oficjalnie do 19
        telefon do gabinetu i równocześnie domowy-302-29-61
        Pozdrawiam
        Katarzyna
        • malgosiar czy ktoras z Was 'zaraz' rodzi...? 12.03.04, 13:29
          Witam! Ja mieszkam w Gdyni, planuje urodzic w Wojewodzkim...jestem w 39
          tygodniu i nie moge sie juz doczekac. Lekarz uwaza,ze raczej nedzie pozniej niz
          szybciej..zostal mi rowno tydzien do terminu..jak sobie radzicie z czekaniem?
          Czy jakies sposoby na przyspieszenie? ja pije hernate z lisci malin i lykam
          arnice (lek homeopatyczny, polecony na szkole rodzenia)...moj synek wazy juz
          ponad 3 kg..i tak bardzo bym chciala juz go zobaczyc..
          pozdrawiam serdecznie
          Małgosia
          • dora1976 Re: czy ktoras z Was 'zaraz' rodzi...? 14.03.04, 09:53
            Czesc Małgosiu ja tez juz jestem na "wylocie" termin za dwa tygodnie i
            zastanawiam sie czy aby nie przenosze wolałabym urodzic wczesniej, po ostatniej
            wizycie u Doeringa powiedział zebym sie nie zdziwiła ze w kazdej chwili moge
            urodzić, dzidzia juz wtedy była bardzo duza ok 3600, ale jak na razie nie
            zapowiada się. Chyba tez zaczne pić tą herbatke moze cos pomoze, szczerze
            mówiąc juz mam dosyć cała wyprawka jest juz przygotowana a ja nie moge sie
            doczekać, denerwuje mnie juz moja sprawnosc bo brzuszek naprawde przeszkadza a
            juz nie mówię o przewracaniu się z boku na bok w nocy, straszny ból krzyża i
            kości miednicy, wszystko leci mi z rąk i strasznie się wtedy złoszcze ze jestem
            taka nieporadna, ale cóz jakoś musimy wytrzymać, a co do szpitala to zeby było
            śmiesznie ja jestem z Gdańska a będe rodzić w Gdyni w Miejskim. Dlaczego
            wybrałaś Wojewódzki?
            • malgosiar Re: czy ktoras z Was 'zaraz' rodzi...? 15.03.04, 23:01
              Witaj Dora!
              Czy to rok Twoich urodzin, jesli tak to jestesmy w tym samym wieku smile
              Wybralam Wojewodzki, bo tam pracuje lekarz do ktorego chodze prywatnie i tam
              rodzila moja kolezanka z pracy, polecila mi szkole rodzenia, tam wynajlam
              polozna..smile) i to co widzialm odwiedzjac podobalo mi sie.A ze mieszkam w
              Trojmiescie od konca czerwca, wiec msuialam sie zdac na przypadek smile)
              Mi od soboty odchodz czop i boli brzuch, wiec czekam, czekam, czekam...(mam
              nadzieje,ze moja chroniczna glupawa nie wplynie zle na synka smile)
              A dlaczego Ty wybralas Gdynie?
              Patrz na swoje cialo i nie chce mi sie wierzyc, ze kiedys bylam wysportowana i
              wstawalamz lozka szybko, nie myslac o tym...
              zastanawiam sie czy propbowac w wodzie rofdzic, czy brac znieczulenie...
              Jeszce do niedawna starsznie sie balam porodu,ale teraz juz bardzo chce!!!
              Trzymam kciuki za Ciebie i zycze powodzenia!!!
              Małgosia
              p.s. a ubranka dla dzieci sa sliczne, prawda?
    • gagat100 poszukuje specjalisty 12.03.04, 17:13
      Problem polega na tym ze ostatnio mialam lyzeczkowanie (11tydz, plod obumarl)
      szukam DOBREGO lekarza najlepiej z USg ktory pomogl mi sie przygotowac do
      nastepnej ciazy i ja poprowadzil!!
      Slyszalyscie moze cos dobrego o klinice INVICTE lekarz piatkowski i Łukaszuk
      oraz HOSSA lekarz Doering i Klimaszewska?????
      • martyx Re: poszukuje specjalisty 14.03.04, 10:29
        z tego co wiem to INVICTA to klinika leczenia nieplodnosci i tam sa lekarze
        specjalizujacy sie w tym problemie, chodzi tam moja kolezanka i bardzo sobie
        chwali profesjonalne podejscie, maja bardzo dobre "statystyki" smile
        ja bylam tam na usg (moja lekarka jeszcze nie miala w gabinecie) i szczerze
        mowiac to sprzet maja super
        najlepiej tam zadzwon i spytaj czy maja tez specjaliste od problemow jakie
        ciebie interesuja
        jesli chodzi o dr Doeringa to dziewczyny z forum twierdza ze to najlepszy
        specjalista od usg noworodkow
        pozdrawiam
        • magda11111 Re: mamy z trójmiasta 17.03.04, 11:59
          Witam ponownie!
          Jestem już w 23 tygodniu iczuję się świetnie nic mi nie dolega i pracuję
          zawodowo. Jeszcze tydzień temu byłam przerażona porodem i zdecydowana na ZZO
          ale po poniedziałkowej wizycie u koleżanki której mąż jest lekarzem odechciało
          mi się. Po krótce powiem że przy znieczuleniu zakłada sie cewinik co nie jest
          całkowicie bezbolesne i po porodzie leży sie plackiem na plecach 24 i przez ten
          czas nie można dostać dziecka od razu jak po normalnym porodzie. I chyba to
          ostatnie przekonało mnie aby "chyba" rodzić naturalnie - choć nie twierdze że
          ten ból mnie nie przeraża. Napiszcie jak wy chcecie rodzić?
          POzdrawiam Magda i kopiąca dzidzia.
          • elve Re: mamy z trójmiasta 17.03.04, 19:57
            to jakaś bzdura z tym leżeniem plackiem na plecach i niedostawaniem dziecka. co
            to za lekarz Ci nagadał takich bzdetów?
            • malgosiar Re: mamy z trójmiasta (polecam szkole rodzenia) 30.03.04, 12:14
              Ja juz urodziałam smile) 17 marzec, zdrowego i slicznego Bartusia. Chciałam Wam
              bardzo poleciać szkołe rodzenia prowadzona przez połozne ze szpitala
              Wojewodzkiego. Mnie i mego meza ta szkoła przygotowała baaaaaardzo (fizycznie i
              psychicznie).
              Trzymam kciuki za przyszle mamy Z Trojmasta!!!
              Małgosia
    • cody2 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 30.03.04, 19:01
      HallO!!!

W tym samym terminie niestety nie będziemy rodzić - mój termin jest juz tak
      blisko..... 27kwietnia smile
      Rodzic bedę na Zaspie i jeszcze tam nie byłam! W planach mam zamiar jutro tam
      sie wybrać, aby sie dowiedziec co i jak. Chociaz zebrałam juz kilka opini na
      temat tego szpitala i zdania oczywiście sa podzielone. Jestem przekonana, ze
      tak bedzie w przypadku jakiegokolwiek innego szpitala smile
      • martyx Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 01.04.04, 09:23
        owszem opinii jest mnóstwo, w sumie co kogoś spytasz to inne zdanie, jedyne co
        się powtarza to że na Klinicznej NIGDY! ale z drugiej strony ja mam tam lekarke
        i jakby sie cos działo złego to i tak tam pójde
        a o Zaspie słyszałam że jest w porządku i znalazłam takie cos w necie:

Gdańsk , woj. Pomorskie

Szpital Specjalistyczny im. św. Wojciecha Adalberta, ul. Jana Pawła II 50, tel.
        768 45 15, 768 45 41
        [szpital]

e-mail: gin.sekretariat@szpital.gda.pl, noworodek@poczta.onet.pl

II stopień referencyjności.

Ordynatorzy: położnictwa - Lech Bolt (od 1985 r.), neonatologii - Alina
        Bielawska-Sowa (od 1993 r.).

Jest szkoła rodzenia.

Od 2000 r. przeprowadzono remont i modernizację pododdziałów: położniczego,
        aseptycznego, patologii ciąży. Restrukturyzacja oddziału - zmniejszenie liczby
        łóżek.

Do porodu:
        6 sal pojedynczych, do dyspozycji rodzącej: prysznic, worek sako, wanna, gumowa
        piłka, materac, drabinka.
        Łóżko nowoczesne.

Poród rodzinny we wszystkich salach.

Możliwy poród w wodzie z osobą towarzyszącą.

Opłaty związane z porodem:
        Usługa akuszerska (obecność wybranej położnej przy porodzie) - 350 zł
        Cegiełka na rzecz szpitala - 200 zł

Statystyka 2002 r.
        5 porodów na dobę
        Cesarskie cięcia - 29,2%
        Porody rodzinne - ponad 40%
        Porody do wody - brak danych
        Porody wywoływane (indukowane) - 10-15%
        Nacięcie krocza: u pierwiastek - 85%, u wieloródek - 50%
        Znieczulenie w porodach drogami natury: dolargan - 80%, z. zewnątrzoponowe - od
        2003 r.

Po porodzie:
        3 sale z 3 łóżkami dla samych matek po cięciach cesarskich i 18 sal z 3 łóżkami
        dla mam z dziećmi.
        Łóżeczka na kółkach obok łóżek mam.
        1 w.c. przypada na 8 łóżek.
        1 prysznic przypada na 6 łóżek.
        Pobyt matki z dzieckiem po porodzie trwa przeciętnie 3 doby.
        Odwiedziny codziennie bez ograniczeń w pokoju odwiedzin.
        Po poradę laktacyjną można zgłosić się do personelu szpitala i do szkoły
        rodzenia (do dietetyka).
        Nie ma opłat.
        Remont oddziału neonatologicznego - co 2 lata.
        • majowamamuska Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 01.04.04, 10:54
          witajcie, tez jestem z Gdanska
          termin 18 maja (OM)w porywach do 29 maja (usg)
          zamierzam rodzic na zaspie, zastanawiam sie jakie opinie slyszalyscie o tym
          szpitalu.
          Z tego co mi wiadomo to w tym szpitalu sa porody w wodzie ale nie do wody!!!
          Oznacza to ze jakas tam faze porodu spedza sie w wannie dla zlagodzenia boli,
          ale na samo urodzenie dziecka wychodzi sie juz na lozko porodowe.
          Nie chce napewno rodzic na Klinicznej, lezalam tam kilka dni na patologii i nie
          chcialabym juz wracac!
          Jak tam wyprawka? Jesli macie pomysly to podpowiedzcie jakie lozeczko kupic
          140x70 bo nie mam calkowicie koncepcji a czas leci nieublaganie.
          Pozdrawiam serdecznie
          Asio +Kubus (34 tydz.) - widze ze jakis boom na Kubusie wink))))))))))))
          • josik11 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 01.04.04, 11:20
            Na gdanskiej Zaspie jest mozliwosc porodu w wodzie ale to tylko teoretycznie bo
            mozna byc w wannie tylko w pierwszej fazie porodu a rodzisz normalnie na lozku.
            Nie maja sprzetu do badania tetna plodu w wodzie. Porod w wodzie musi byc
            zawsze porodem rodzinnym ale to wiecie za pewne. Chodze do szkoly rodzenia na
            Zaspie i o tym mowiono. W Pucku mozna rodzic do konca w wodzie smile.
            Sa rozne zdania na temat porodu w wodzie ale moja polozna odradza. Na Zaspie ta
            wanna jest dosc wysoka i co z tego ze w wodzie mniej boli kiedy wyjscie z tej
            wanny powoduje podwojne bole. Tak wiec czy to ma sens? No ale to wszytsko
            zalezy od rodzacej. bo to w koncu jej decyzja.
            Pozdrawiam
          • cody2 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 03.04.04, 17:40
            Hallo!!
            Mój termin to 27kwietnia - juz niebawem. też będę rodzić na Zaspie, chociaż
            słyszałam różne opinie. Dziewczyny, których porody przebiegły bezproblemowo -
            polecają, u których coś się nie powiodło - odradzają. Ale to chyba normalne,
            wię nie szukam innego szpitala i niebawem tam zawitam smile
            Odnosnie łóżeczka - ja osobiście wybrałam 120x60 Drewex Kuba - tansze i mniej
            miejsca zajmuje (mieszkamy w kawalerce), poza tym podobno dzieci wcale długo
            nie chcą spać w takich łóżeczkach i trzeba bedzie wymienić na coś innego. Za to
            nie oszczędzałam na materacyku - wybrałam kokosowy.
            Udanych zakupów zyczę!!!
    • majowamamuska odziez 01.04.04, 11:54
      Hejka, jeszcze pytanko!
      Moze orientujecie sie gdzie w trojmiescie kupic dobre staniki i koszule dla
      mamy karmiacej ? (w rozsadnych cenach!!)
      z gory dzieki za info!
      • evita33 Re: odziez 03.04.04, 22:17
        Ja znam hurtownię rzeczy ciążowych przy Shellu ul. Rzeczpospolitej ( blisjko
        Reala) może znasz ?jeżeli nie to pierwszy budynek po lewej stronie , bodajże na
        parterze, no i jest jeszcze gdzieś w Młynie w Gdańsku i oczywiście h&m we
        wrzeszczu ale tam chyba troszkę ceny kosmos.
        • martyx Re: odziez 04.04.04, 13:46
          w h&m cena stanika to 39.90, wcale nie kosmos, inne ciuchy owszem drogie

jesli chodzi o koszule nocne z rocieciami do karmienia to ja sie zaopatrywalam w
          normalnych sklepach pizamowo-stanikowych i wtedy cena takiej koszulki to ok. 30zl
          (co prawda kupowalam we Wloclawku, w tym jedna nawet na zwyklym bazarku i nie
          wiem gdzie bylyby takie sklepy w gdansku ale warto popytac, w kazdym razie
          staniki do karmienia maja w kazdym sklepie z bielizna)

PS. sklep z bielizna nocna jest w Lotni, tak mi sie przypomnialo
          • kakatarzynal Re: odziez 05.04.04, 08:17
            Witajcie!!
            Jest cudownie, słonko przygrzewa....
            Dziś zaczynamy 26 t.c. moje maleństwo- Jakub kopie niemiłosiernie a w nocy spać
            nie mogę bo powierzchnia moich jelit zmniejszyła się chyba 4-ro krotnie smileWaga
            wskazuje 8 kilo do przodu...
            Ale oprócz tego czuję się świetnie, jestem kochana, mąż przy mnie-z reguły
            pływa- a Święta tuż tuż...
            Całuję wszystkie Mamy-te teraźniejsze i przyszłe.
            Cmok
    • ivo_atom Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 22.06.04, 19:37
      Dziewczyny - wrzucam do góry wątek smile

Jestem z Gdańska, właśnie zaczynam 20 tc z bliźniakami jenojajowymi -
      Piotrusiem i Pawełkiem.
      Poród będzie w Wojewódzkim, zaś na USG chodzę do Doeringa a na wizyty do
      Klimaszewskiej.

A jak Wy? Co u Was nowego? Jak samopoczucie?

Pozdrawiam - Ivo

• malusia83 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 22.06.04, 19:58
      hejsmile
      ja dzisiaj zaczelam 28 tydziensmile bylam wlasnie u ginekologa i jakos tak jest
      troszeczke lepiej...wczesniej nekaly mnie bole i skurcze , tak ze lezalam na
      Zaspie przez tydzien...no ale teraz wszystko sie stabilizuje...smile brzusio
      rosnie i rosniesmile wlasnie zamowilam sobie spodniczke ze sklepu internetowegosmile
      ze spodni juz wszystkich"wyroslam" niestetysmile
      pzdr.
      adriana
      • maaaluszek Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 23.06.04, 00:00
        hejjestem z Gdanska ..teraz wlasnie 15 tc...przytylam niewiele bo 2 kg...ale czuje sie juz lepiej i wracam do pracki...chodze do dr Muczynskiej...a na USG do
        Doeringa...jestem zadowolona z jednego i drugiego...ale kopletnie nie wiem jeszcze co ze szpitaem...moja ginka jest zdaje sie z klinicznej...no ale takie opnie kraza o
        tym szpitalu ze szok..wiec sie zastanawiam choc z drugiej strony mam jescze full czasu wiec na razie odpuszczam sobie stresowanie sie tym..smile))
        pozdrowienia dla wszystkich
        Magda
        • evita33 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 23.06.04, 08:56
          a ja juz jestem po terminie i nic - jutro zgłaszam sie sama na Izbe Przyjęć. Co
          do Klinicznej to 5 lat temu rodziłam tam córke i byłam bardzo zadowolona. A
          teraz ze względu na to że sie przeprowadziłam na Zaspę będe rodzić własnie na
          Zaspie. Chodziłam tu tez do szkoły rodzenia przy szpitalu.
          • sobeautyfull Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 23.06.04, 09:12
            Dopisuję się do wątku. Jestem z Gdańska 16 tc . Chodzę do dr Tylickiego , na
            Usg do dr Doeringa. Obydwaj pracują w szpitalu Wojewódzkim , a to dla mnie
            dobry argument ,żeby rodzić właśnie tam, mam nadzieję ,że trafię na dyżur ,
            któregoś z nich, bo obydwaj uchodzą za świetnych fachowców , czułabym się
            bezpieczniej. Pozdrawiam
            • dora3385 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 23.06.04, 18:28
              hej, ja jestem w 16tc , wlsnie okazalo sie, ze musze wracac do pracy w lipcu...
              straszne, chodze do dr.Irgi z Zaspy - fajny facet , tylko troche za malo mowi,
              bede rodzic tez na zaspie, pare razy byłam tam na izbie przyjęć i musze
              przyznac, że te polożne so okropne jakieś wyzute z ludzkich uczuć. Jedno jest
              pewne jak sie nie zapłaci to wszędzie sie lezy i "wyje"- niestety polska
              rzeczywistość. trzymam kciuki za wszystkie mamy, bo i tak jestesmy zdane na
              siebie....
              • malizna74 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 23.06.04, 23:17
                Też chodzę do dr Irgi. Mnie dziwi, że nie zawsze robi badanie wewnętrzne.
                Jestem w 24 tygodniu ciązy i przy ostatnich 2 wizytach, czyli od prawie 3
                miesięcy nie miałam takiego badania. Nie żeby to była jakaś przyjemność, ale
                czy to nie jest potrzebne?
                Dorota
        • malizna74 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 23.06.04, 23:11
          > ...moja ginka jest zdaje sie z klinicznej...no ale takie opnie kraza o
          > tym szpitalu ze szok.

Ja rodziłam tam 2 lata temu (IV 2002) i zamierzam jeszcze raz (X 2004). Mam
          wrażenie, że o Klinicznej krążą tzw. złe opinie, ale żadna z tych które
          czytałam nie była konkretna.
          Ja byłam bardzo zadowolona z opieki po porodzie. Sam poród - przez CC - też był
          ok. Ludzie! Co wy wiecie o tym szpitalu??? Czego ja nie wiem???
          Dorota
          • sandraw Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 03.07.04, 14:51
            jak leżałam na klinicznej (grudzień 2000) jedna z babek w moim pokoju dostała w
            nocy rozwolnienia- pielęgniara obrażona że się ją obudziła stwiersdziła że ona
            nie ma nic do sprzątania bo tym się zajmują sprzątaczki. I tak przesiedziałyśmy
            z maluchami na korytarzu bo laska biedna wypróżniła się do łóżka przez sen i po
            prostu bałam się zostawić dziecko w pokoju pełnym nie wiadomo jakiego wirusa.
            Sama po powrocie do domu po 2 dniach również miałam problemy żołądkowo-
            jelitowe więc podejrzewam że to był jakiś wirus, o czym położna powinna była
            pomyśleć.

Tylko jedna pielęgniarka, taka starsza babka, niska, była wspaniała- pomagała
            karmić, pocieszała jak coś było nie tak.
            Była taka straszna zołza- czarne włosy, nie za niska, w bucikach z obcasikiem-
            no okropieństwo...

Acha, nie dostałam koszuli na zmianę w 1 dniu po porodzie, musiałam czekać aż
            mi mąż dowiezie bo panowało prawo buszu- kto złapie czystą pierwszy ten ma, a
            tych czystych było mniej niż położnic...

• evita33 klinmiczna, zaspa, wojewódzki 24.06.04, 08:11
      bez przesady i paniki. Ja byłam z Klinicznej zadowolona jak juz tu gdzieś
      pisałam. I to było 5 lat temu przed remontem. Teraz juz po remoncie to tez
      fajniej. Ja rodze własnie dzisiaj idę na Zaspę a to ze względu ze mieszkam
      dosłowjnie naprzeciwk szpitala. NIe kierowałam sie niczym. Nie mam położnej ani
      lekarza.Idę na żywioł. A też sie nasłuchałam ze grojnkowiec i takie tam. A
      wszędzie to sie może wydarzyć.Wojewódzki niby taki the best a moja koleżanka
      rodziła w maju i jej maluch załapał gronkkowca. Takze to niepowiedzine. papa
    • esseana Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 24.06.04, 11:08
      Witam,

Dopisuje się, do przyszłych "mam"z trójmiastasmile
      Jestem w 16tyg.cią.
      Już na usg widziałam nóżki i rączki mojego motylka.
      Wybrałam Zaspę na poród.

Pozdrawiamy wszytkich.

Esseana&motyleksmile
    • kornelcia75 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 25.06.04, 14:35
      Hej dziewczyny,ja 27 tydz brzus ogromny.Wczoraj robiłam glukoze niestety duza,jestem na diecie do pon.a wtedy szczegółowe badania i zobaczymy.Jestem z Przymorza mój ginek to dr Zinkiewicz wspaniały człowiek i lekarz(kolejki do niego zawsze)Na usg chodze do dr Doeringa,który zresztą operował mnie w pazdzierniku z dr Tylickim.Dlatego i nie tylko decyduje sie na poród rodzinny w Wojewódzkim,a od 5 lipca ide do szkoły rodzenia na Hallera(chciałam na Zaspe do szkoły bo kiedys była darmowa a teraz 150 zł więz ide na Hallera bo połozne sa z Wojewódzkiego a koszt 50 zł drożej-czyli 200)Co do opini o szpitalach to wiecie jest róznie wystarczy ze połozna nie ma w danym dniu humorku i juz opinia leci.To tak jak w sklepie ,urzedzie itd.Pozdrawiam Wasze brzuszki.
      Ja i Maks(na diecie)
      • kornelcia75 Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 03.07.04, 12:02
        Witam wszystkie trójmiejskie brzusie!!!
        Byłam u diabetyka i nic mi nie jest mam powtórzyc za 3 tyg glukoze i ograniczac
        cukier.Od lipca juz nie pracuje co bardzo mnie cieszy bo juz sie meczyłam.Teraz
        odpoczywam i odwiedzam znajomych.Od poniedz.idziemy z mezem do szkoły rodzenia
        na Hallera,jestem ciekawa jak bedzie.Aod nastepnego tyg.zaczynamy remont małego
        pokoiku,komody i wykładzine juz mam.Łózeczko złozone tez,ubranek dostałam tyle
        od moich kolezanek ze mogłabym smiało ubrac trojaczki.Zostały mi do kupienia
        kosmetyki,reczniki,przewijak i wózek ale to dopiero po porodzie bo nie na
        wszystko starczy odrazu(narazie rozgladamy się po sklepach).
        A ja przytyłam 14 kg(hihi)brzus 110 cm,zgaga,bóle pachwin i plecków,coraz
        cięzej ale i tak jestem szczesliwa.I tego samego Wam dziewczyny Zycze.
        Ja i 28 tyg Maksio
        • malizna74 bóle pachwin 04.07.04, 22:17
          Czy bóle pachwin są normalne? Od paru dni ciągle coś mnie ciągnie z prawej
          strony gdzieś na linii bikini. Trudno powiedzieć, czzy to jeszcze brzuch czzy
          już pachwina... Niby to niezbyt uciążliwe, ale jednak niepokojące. Pewnie w
          tygodniu pójdę do lekarza, to się dowiem.
    • ivo_atom Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 03.07.04, 10:33
      hop! hop! Co u Was nowego? Jak nastoje wakacyjne?

Czy jesteś wsród Was mama oczekująca bliżniaków - tak jak ja..?
      • elve Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 03.07.04, 11:17
        ja dziś jadę oglądać wóżki - zupełnie nie mam pojęcia na co zwracać uwagę!
        • ivo_atom Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 03.07.04, 18:28
          Co do wózków to moja koleżanka przygotowała listę, na co zwrócić uwagę -
          naprawdę warto przeczytać smile

Dla mnie ważne jest, aby wózek miał nosiełko do gondoli, tak abym mogła
          maleństwa zmieśc do wózka z II piętra.

NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ PRZY WYBORZE WÓZKA:
          powinna być gondola, a nie spacerówka z nosidełkiem (na plecki lepiej)
          wymiary gondoli: min. 35 cm szerokości, 80 cm długości i 20 cm głębokości, buda
          składana bezszelestnie, albo cicho przynajmniej
          dopinane, nieprzemakalne pokrycie na wózek (jak nie ma w komplecie, to tanio
          można dokupić)
          sztywny, zupełnie płaski spód
          regulacja amortyzacji (nie wiem czy konieczna)
          uchwyty w gondoli na doczepienie szelek (
          szyberdach
          łatwa blokada kół
          jeżeli wózek ma przekładaną rączkę, to zwróć uwagę, czy po obu stronach
          prowadzi się tak samo dobrze i czy hamulec jest z obu stron
          zdejmowana wyściółka i materac do prania
          siedzisko spacerówki rozkładane na płasko
          regulacja podnóżka (żeby nie było takiego okresu, że nóżki będą zwisać)
          regulacja rączki
          średnica kół min. 23 cm
          siatka na zakupy
          gdyby w zestawie był też dobry fotelik samochodowy to już zupełnie super -
          można wtedy nakładać go na stelaż od wózka pewnie
          czy jest lekki i czy zmieści się do bagażnika
          buda powinna być w miarę wysoko, żeby jak najmniej spalin docierało do
          maluszka/maluszków

• evita33 Urodziłam na Zaspie - moja opinia - super 04.07.04, 00:47
            jak ktioś zainteresowaany szczegółami napisze cos więcej - zagladam codzienie
            na forum także służe rada
            • ka_wier Re: Urodziłam na Zaspie - Do Evity33!!! 04.07.04, 08:52
              to bardzo cie prosze o opinie. ja sie trochę przeterminowałam, ale ciagle moją
              opcją jest zaspa. jeśli jesteś zadowolona to mi wystarczy, ale moze coś czego
              mam sie wystrzegać? np co zabrac dla dziecka?
              czytalam na czerwcoweczkach twoj post z opisem dzieciaczka, rzeczywiscie mały
              gigantsmile))
              pozdrawiam cie serdecznie, Karolina
          • elve Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 04.07.04, 02:28
            dzięki smile już chyba zdecydowaliśmy smile
            • ka_wier Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 06.07.04, 08:33
              podnoszę wątek do góry bo znikniesmile)) ja nadal czekam. jutro mam sie zgłosić do
              szpitala. mam z tego powodu doła giganta.
              pozdrawiam, k
              • anlipa Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 06.07.04, 10:27
                ka_wier, głowa do góry. Pomyśl, że niedługo już zacznie sie nowy etap w twoim
                życiu.

Ja jutro zaczynam 17 tc i już drugi raz w tym czasie jestem chora na anginę. I
                nie wiem jak ten wirus wpłynie na mojego bąbelka.
                • evita33 Ka _wier - Zaspa 06.07.04, 11:19
                  Super położne, przy porodszie myślałam ze to moze jakaś moja znajoma bo tak
                  latała kołomnie że szok- pocieszała, żartowała, podcierała, przyniosła gazetki
                  dfo poczytania na czas oczekiwań nba skurcze bo ja miała wywoływany ze względu
                  na przeterminowanie i wysokie ciśnienie. Potem już leżenie z dzieciaczkiem, ja
                  po cesarce to i tak zdwojoa oieka bo wszystko na dzwonek. Ale położne biegają i
                  są iuprzejme, Wiesz wiadomo jak człowiek nieraz ma trudne dni i humor i też
                  nieraz poożne miały dość bo to i sezon urlopowuy i jest ich mniej ale mimo to
                  były pomocne. Dla dzieciaka trzeba wziąć tylko pampersy. Ja dla siebbie miała m
                  koszule dodatkową ale jak się upomnisz to zawsze ci dadzą przy porannym
                  obchodzie.Tak samo dają kaftaniki, rożki kocykwe dla dziecka, chusteczki nivea
                  dio pupy, sól fizjologiczną, maść do pupy ( radze wziąć sobie puste pudełeczko
                  po małym kremie i potem tę maść ze szpitala która ci zostanie zabierz sobie do
                  domu ( najlepsza na pośladki z łożysk).Co więcej. Wodę zabierz mineralną,
                  chociaż w korytarzu na stoliku stoi słoiczek z herbatą i puszka z herbatką hipp
                  i czajnik takze można sobie zrobic herbatkę.No i jakieś herbatniczki zabierz bo
                  chce się coś przegryzać. A i jeszcze przychodziła do nas pani z laktacji i
                  uczyła dziewczyny karmić, Bardzo sympatyczna pani Agnieszka. Mozesz ją nawet
                  pozdrowić ode mnie i dużego Maćka bo ona go sobie zapamiętała haha.jak coś to
                  pisz
                  • kornelcia75 Re:Gratulacje 06.07.04, 13:35
                    Hej Evitko!Gratulacje!Słyszałam ze urodziałas od Ka_wierki bo podobno gdzies
                    pisałas ale ja oferma niewiem gdzie.Podobno chłopak duzy i długi.Ciesze sie ze
                    masz to juz za soba i cieszysz sie swoim malenstwem.Ja zaczynam 29 tydz.wiec
                    wszystko jeszcze przedemna.Bylismy z mezem wczoraj na 1 spotkaniu w szkole
                    rodzenia na Hallera było bardzo miło w czwartek cwiczenia.
                    Gratuluje jeszcze raz.
                    A do Ka_wierki trzymam kciuki za ciebie zebys długo nie czekała na swoje
                    słoneczko i zebys napisała jak wrócisz.POWODZENIA
                    Ja i Maksio
                    • kornelcia75 Re:Gratulacje 07.07.04, 17:12
                      Witam no mam nadzieje ze zaraz ka_wierka bedzie pisac ze trzyma juz w objeciach
                      swoja Kruszynkę czego jej zyczę,ja i Maks czyli Maksymilian a nie Maciek choc
                      imie równie ładnesmile)).pa
                  • ka_wier do Evity 33 06.07.04, 13:45
                    bardzo, bardzo ci dziekuję. ja mam dziś paniczny dzień, mam nadzieję ze jeśli
                    do jutra nic sie nie pojawi, to nie położa mnie na patologii, tylko od razu
                    zapadną decyzje porodowe. pozdrawiam serdecznie Ciebie i oczywiscie "małego"
                    Maćka.
                    • evita33 Re: do ka wier 06.07.04, 13:53
                      wiem ze to oczekiwanie jest potworne ale póki co ciesz sie błogim spokojem, bo
                      ja juz go nie mam. cyc i kupa , pepek, oliwka no i płacz uff - i tak w kółko
                • ka_wier lody dla Anlipy 06.07.04, 13:49
                  babeczki, dzięki za słowa otuchysmile))
                  Anlipa- jeśli to angina ropna to przed pakowaniem antybiotyków (nie wiem czy ci
                  przepisali) spróbuj najpierw wyleczyć sie lodami, bo gronkowiec nie lubi zimna.
                  nie nagrzewaj, nie pij nic ciepłego i jedz dużo lodów. ja mam wprawę bo
                  pracuje "głosem" i mam Tysiąc sposobów na rózne dolegliwości głosowesmile)).
                  • anlipa Re: lody dla Anlipy 07.07.04, 10:42
                    Dzięki za radę. Zastosuję się.
                • ka_wier Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 06.07.04, 13:50
                  aha i truskawki w wersji syropowej (przegotowane z cukrem) działają osłaniająco
                  i nie wysuszają gardła!
                  papppa
    • kakatarzynal Re: przyszłe mamy z trójmiasta!! 07.07.04, 11:25
      Hejka

Jak ten czas leci- gdy na początku pisałam to był 18 t.c. i tak się nie mogłam
      doczekać końcówkismile
      Teraz jestem w 39/40 t.c. marzę żeby już urodzić od 10 dni mam dziecko w kanale
      rodnym- chodzę jak kaczka przy czym ból nie jest miły-Bóle nasilają się w
      nocy...nie mogę miednicy podnieść nawet na centymetr...ja już się cieszę, że to
      już- po czym rano wszystko przechodzi i zostaje tylko lekki ból pochwy
      promieniujący w kierunku ud...i tak od trzech dni sad(
      Ciekawe czy któraś z Was też tak miała...
      A i do tego schudłam przez 3trzy ostatnie dni kilogram tak że na wadze znów
      13,5 kilo do przodu smile
      Mam nadzieję, że w tym, tygodniu już finał bo nie mogę się doczekać małego po
      drugiej stronie brzucha...
      ale powiem wam jedno w życiu się tak psychicznie dobrze nie czułam- moja dusza
      śpiewa a do tego mąż dziś do mnie dzwonił- płynie do Stanów i może za miesiąc
      już będzie smile)

Całuję Was gorąco- bo to lato w ym roku jest do d...

Katarzyna i 39 tyg Kuba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka