magdulka52 20.02.04, 13:53 Dziewczyny, czy farbujecie sobie włosy w ciąży? bardzo proszę o info. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
werata Re: Farbowanie włosów 20.02.04, 14:08 Ja nie farbuję z dwóch powodów: *czytałam w wielu miejscach, że raczej nie jest to wskazane, a nie wierzę w bezpieczne farbowanie, mój fryzjer powiedział, ze nie zagwarantuje mi zrobienia pasemek bez "umoczenia" w farbie skóry głowy; **po drugie: ponieważ mam słabe włosy w ogóle, to poyślałam, że dam im odpocząć przez te 9 m-cy, a później zaszaleję. NATOMIAST: chodzę co miesiąc do fryzjera podcinać, tak, aby brak koloru nadrobić ładną fryzurą. I naprawdę jest ok, w każdym razie nie straszę WIEM, że ja dosyć restrykcyjnie podchodzę do tematu. A dziewczyny, z którymi chodzę na basen farbują, robią pasemka, w każdym okresie ciąży, nie mają obaw. Poszukaj w poprzednich wątkach, większość dziewczyn nie ma obaw co do farbowania, w tym w szczególnosci jeśli chodzi szampony koloryzujące. DOBREGO WYBORU! Odpowiedz Link Zgłoś
duda.aga Re: Farbowanie włosów 20.02.04, 15:21 JA PRÓBOWAŁAM PRZED SYLWESTREM ZROBIĆ SOBIE PASEMKA. Wcześniej znajome ( a też i mama) twierdziły że w ciązy to i tak wychodza tylko rozjaśnienia ( a ja akurat "przyciemniam")... i OCZYWIŚCIE MIAŁY RACJĘ.. Wydałam 80zł, a paSEMEK NIE WIDAĆ.. Teraz już nie farbuję i też staram się odrosty (już ponad 5-cio miesięczne) ukryć pod fajną fryzurką.. I tajk z dzidziusiem w brzuszku do pracy chodzę to daruję mu kolejne zagrożenia czyli farbowanie włosów. POzdrawiam mamy brzuszkowe Aga i brzuszek(25 tydz) Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_72 Re: Farbowanie włosów 20.02.04, 16:18 Ja przez cala ciaze nie farbowalam. Ale w 36T postanowilam sobie pofolgowac i zrobilam jasne pasemka. Wyszlo OK a i samopoczucie mi sie poprawilo. Nie wiem czy to ma wplyw na dzidziusia - mam nadzieje ze nie. Iwona i Malgosia (38T) Odpowiedz Link Zgłoś
garofano73 Re: Farbowanie włosów 20.02.04, 16:34 A moj lekarz prowadzacy powiedzial, abym nie farbowala wlosow, poniewaz nie jest to bez negatywnego wplywu na dzidziusia. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aania79 Re: Farbowanie włosów 20.02.04, 17:56 Ja farbowalam na poczatku ciazy (bram slub i teraz niedawno bo za nidlugo rodze a wygladam strasznie (potem nie bedzie czasu). Moja siostra farbowala, a juz ma dwoje dzieci (farbowala oczywscie w ciazy).Kolezanki ciezarowki tez farbuja.Przeciwskazaniem sa tylko silne utleniacze, ale teraz w dobrych salonach sie takich nie stosuje. Nie ma jak porawienie sobie humoru nowa fryzurka lub kolorem.Nie przesadzajmy w ciazy, bo idac tym tropem wogole nie powinnysmy oddychac powietrzem np mieszkajac w duzych zanieczyszczonych miastach... Odpowiedz Link Zgłoś
mada06 Re: Farbowanie włosów 20.02.04, 20:47 ja osobiście farbuje włosy ale teraz zamiast farby używa szamponów koloryzujących. bez koloru na włosach czułabym się jak szara myszka. pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
bourgeonek Re: Farbowanie włosów 20.02.04, 22:54 Farbowalam w pierwszej ciazy, farbuje i teraz. Farby dobrych marek sa jak najbardziej bezpieczne. Chodzenie po ulicach i wdychanie spali, czy jedzenie tego co jemy ma zdecydowanie gorszy wplyw na dzidziulinki. Pozdr. Bourgeonek Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: Farbowanie włosów 22.02.04, 18:41 Właśnie dzisiaj zafarbowałam... nie mogłam już na siebie patrzeć, z półrocznymi odrostami!! Używałam szamponu koloryzującego, nie farby i trzymałam na włosach krótko, tylko tyle mam na swoje usprawiedliwienie Odpowiedz Link Zgłoś
martaurb Re: Farbowanie włosów 23.02.04, 08:52 Czesc! Ja nie farbuje - spalin i innych zanieczyszczen nie moge praktycznie uniknac, ale tego co moge, to jednak sie staram - wychodze z zalozenia, ze nie ma bezpiecznych srodkow chemicznych, tak jak nie ma 100% bezpiecznych lekow. Poza tym moje wlosy sa bardzo podatne na zmiany hormonalne w organizmie i efekt moglby byc inny od zamierzonego zdarzylo mi sie juz pare razy - a to miesiaczka, a to pigulki itp No i w trakcie ciazy zaczely mi strasznie wypadac, wiec tez nie chce ich obciazac dodatkowo, a ze z natury sa ciemne i lubie ich kolor (choc inne tez to nie jest zle. Wiec dbam o to, zeby fryzurka byla fajna i juz! Ale mysle ze po konsultacji z DOBRYM i SZCZERYM fryzjerem, jesli to Ci stan "naturalny" przeszkadza, a farbowanie poprawi samopoczucie, mozna raz czy dwa zaszalec - w koncu wiele z nas czuje sie w ciazy tak sobie...a taki "zabieg" potrafi mocno poprawic humor U mnie taki efekt ma depilowanie nog - sama juz nie daje rady, wiec chodze regularnie do kosmetyczki, bo teraz nie znam dnia ani godziny, dzidzia moze przyjsc lada moment, a ja nie chce zeby powitaly Ja niewydepilowane nogi mamy Odpowiedz Link Zgłoś
anakama Re: Farbowanie włosów 25.02.04, 10:11 Dziewczyny farbowanie farbowaniu nierówne. Miałam obiekcje i po konsultacji z lekarzem zdecydowałam się na wizytę u fryzjera w II trymestrze. Jeżeli się robi pasemka to farby ( w dodatku te najlepszej jakości) nie maja jak przeninąć przez skórę, bo są nakładane na włosy. pozdrawiam, Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
b-bis Re: Farbowanie włosów 25.02.04, 14:14 Ja odpuściłam sobie wszelkie zabiegi fryzjerskie przez pierwsze 3 miesiące. Wcześniej stosowałam szampon koloryzujący co 5-6 tygodni, a że właśnie chciałam iść do fryzjera jak się dowiedziałam o ciąży - to razem było 4 miesiące... ... ze zmysiałym kolorkiem na włosach. Strasznie się czułam "zaniedbana". Z drugiej strony, miałam w tym czasie mdłości i pewnie bym nie wytrzymała tego zapachu farbki. Moja lekarka powiedziała, że nie ma naukowo potwierdzonych dowodów na to, że farba do włosów może szkodzić dziecku, no ale też nikt mi nie da gwarancji, że tak nie jest ! Co do jakości farb, to te drogie nie są wcale bezpieczniejsze (to zdanie mojej zaufanej fryzjerki z "markowego" salonu). Porównajcie sobie skład - wszystkie są na podobnych chemikaliach. Myślę, że dla własnego spokoju warto odczekać pierwszy trymestr... I jeszcze jedna sprawa - jak już wybrałam sę do fryzjera na koloryzację (tym samym szamponem co zawsze) wyszedł mi zupełnie inny odcień. Fryzjerka powiedziała, że tak się czsto dzieje u ciężarnych kobiet, bo to pod wpływem hormonów zmienia się struktura włosa i np. trwała nie chce się trzymać albo właśnie kolor wychodzi jakiś dziwny. Może też w tym czasie wystąpić uczulenie na środki kosmetyczne z którymi wcześniej nie miało się problemów - trzeba się i z tym liczyć ! Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Re: Farbowanie włosów 27.02.04, 21:56 Ja w czwartym miesiącu ciąży zrobiłam sobie balejaż. Wyszedł przepiękny. Wogóle w ciąży włosów zrobiło mi się więcęj. A odrosty zaczęły mi się robić dopiero po porodzie. Jeszcze na porodówce pani doktor zapytała się mnie gdzie robiłam taki piękny balejaż, co było bardzo miłe. I tak przez te kilka miesięcy miałam chociaż piękny kolor na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Re: Farbowanie włosów 27.02.04, 21:57 Zapomniałam dodać, że dzidzia urodziła się zdrowa. I jest dziś przepiękną dziewczynką. Odpowiedz Link Zgłoś
budziocha Re: Farbowanie włosów 01.03.04, 12:12 hej. z tego co słyszałm ponoc nie powinno sie rozjaśniać włosów, bo srodki chemiczne przechodza w krwioobiegu do lozyska, a tym samym do płodu, mogac wywołac wady rozwojowe.szampony koloryzujace ponoc mozna stosowac, ale najlepiej spytaj lekarza prowadzacego, ktory wie jak przebiega Twoja ciaza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś