Dodaj do ulubionych

Termin porodu

06.04.10, 20:19
Dziewczyny
Chciałam się zapytać jak liczycie tygodnie ciąży- ja ostatnią miesiączkę
miałam 1.12.2009- termin porodu według tego mam na 8.09.2010. Byłam ostatnio
na USG i ginka powiedziała ze dzidzia wygląda jakby miesiączka była 12.12.2010
i wpisała mi datę porodu według USG na 18.09.2010. Powiedzcie w którym jestem
tygodniu? 16 czy 18? czy u Was też była taka różnica między terminami?
Obserwuj wątek
    • mis-mis_01 Re: Termin porodu 06.04.10, 20:29
      zawsze liczy się od daty ostatniej miesiączki, niezależnie od tego co wychodzi z
      pomiarów usg. chociaż podobno najbardziej "wiarygodny" jest termin z usg z mniej
      więcej 12 tyg. bo potem już każde dziecko rozwija się indywidualnie. u mnie jest
      rozbieżność 3 dni, ale nikt teraz nie patrzy na jakieś tam terminy z usg (bo z
      jeszcze innego usg mam jeszcze inny termin smile ), tylko na datę OM. tak więc ja
      pierwszy raz spotykam się z tym, żeby lekarz oceniał termin porodu wg usg. ale
      wydaje mi się, że może tak się zdarzyć jak np. był monitoring cyklu i
      potwierdzona owulacja późniejsza niż by wynikała z OM.
      • bezak25 Re: Termin porodu 06.04.10, 21:18
        zazwyczaj termin porodu wylicza się na podstawie daty ostatniej miesiączki,
        lekarze często potwierdzają taki termin na USG robionym do końca I trymestru, u
        mnie owu była dużo później, ciąża jest młodsza o ponad tydzień, więc mój gin
        liczy mi czas trwania ciąży i termin porodu wg USG z 9tc. Ale u mnie to sprawa
        pewna z owulacją, inaczej się nie da. Zresztą do dziś (23tc) wychodzi, że ciąża
        jest młodsza i wszystko się zgadza wg terminu z USG.
    • asienka13 Re: Termin porodu 06.04.10, 22:15
      Większość dziewczyn liczy termin według OM bo trudno określić moment zapłodnienia i tak się ogólnie przyjęło. Ale nie zawsze ten termin jest zgodny z wiekiem ciąży.
      Ja się opieram o termin z USG. Ale wiem mniej więcej kiedy doszło do zapłodnienia i to pokryło się z terminem z USG. Licząc od terminu OM wyszłoby, że ciąża jest tydzień starsza.
      Może prowadziłaś obserwację lub wiesz kiedy współżyliście, wtedy będzie łatwiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka