jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 05.05.04, 07:34 Czesc dziewczyny! Wczoraj byłam na USG! Ależ widok. Serduszko z zastawkami, machające do mnie rączki i nóżki! Maluch jak na zawołanie obracał się w każdą stronę prezentująć się dokładnie. Nawet kręgi w kręgosłupie mogłam policzyć! Nosek, usteczka! No cudo! No i lekarz dokonał wszystkich pomiarów i stwierdził, że dawno nie widział tak książkowej ciąży. Zmierzył fałd karkowy i wszystko jest OK! Jest taki cieniutki, że na dobrą sprawę nie można było go zaznaczyć. Uspokoiłam się, jak zobaczyłam moje szczęście! Na wcześniejszych USG praktycznie było widać tylko fasolkę, bo były wykonywane w 4 tyg. (potwierdzenie ciąży) i w 6 tyg. (miałam lekkie plamienie). No i dopiero wczoraj miałam okazję zobaczyć moje cudo! Mąż niepocieszony, bo nie mógł być ze mną. No ale trudno, praca! A każdy wie jakie są obecnie prawa rynku! Zamiast ja jego to on mnie pocieszał, że i tak widzi naszego bobaska przez mój brzuszek i że jeszcze będzie mógł się nim nacieszyć. Pozdrawiam Was! Kasia + ktosiek! Odpowiedz Link Zgłoś
klarinia Re: Mamy listopadowe :-)) 05.05.04, 10:09 W takim razie prosze o uzupelnienie moich danych. Ola 24 lata szczecinianka mieszkajaca w Arhus w Danii.Synek Mikolajek urodzony 16.04.2001. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivo_atom Re: Mamy listopadowe :-)) 05.05.04, 11:26 Witam Was! Chciałbym się dopisac do listy listopadówek-cieżarówek Jest to pierwsza ciąża i od razu bliźniaki jednojajowe - niespodzianka niesamowita, ale ciągle mam obawy, czy uda się mi maleństwa utrzymać. Oby!!!! Wstępny termin to 16 listopad, ale może być szybciej ze względu na parkę. W zeszłym tygodniu (połowa 12 tc) byłam na USG i maleństwa miały po 5 cm - a jak tam u Was wymiary potomków? Moje chyba są malutkie... Pozdrawiam Was ciepło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mag7714 Re: Mamy listopadowe :-)) 05.05.04, 12:11 I ja widzialam swoje cudo na usg. Maleństwo rośnie jak na drozdzach ma juz 7,3cm,serduszko bije mocno i mam nadzieje ze tak juz bedzie do konca.Dzis zaczynam 13 tydzien,zadnych ciązowych dolegliwosci nie mam,zreszta od poczatku ciazy czuje sie nadspodziwanie dobrze.Moze tylko troche wiecej spie no i jem... pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 05.05.04, 13:07 Hej dziewczyna, jaka fajna lista. Widzę, że jest troszkę osób na początek listopada Ja jestem w W-wy, ze Starego Żoliborza i rodzić będę na Inflackiej (tak urodziłam Julcię i jestem b. zadowolona). Odpowiedz Link Zgłoś
cation Re: Mamy listopadowe :-)) 05.05.04, 14:13 Tak bardzo zazdroszczę wszsytkim mamusiom, które były juz na usg pod koniec pierwszego trymestru! Ja mam termin na 10.05 (DOPIERO!). Będę wtedy na początku 13 tc. Póki co nie pozostaje mi nic innego, jak tylko brać gnębiącę mnie jeszcze (ale o mniejszym juz nasileniu) nudności oraz przyciasne w pasie spodenki za dobry omen. Chociż piersi nadal nie bolą, ale ja już jestem pewenie z tych, które tak po prostu mają. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 05.05.04, 16:42 Wam tak ładnie rosną brzuszki a u mnie nic. Mieszczę się w swoje normalne spodnie. Usg miałam , przepiękny widok. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe - lista 05.05.04, 17:54 Czesc Dziewczyny! Chcialam przeprosic Atlantis za wpisanie zlego miejsca zamieszkania (dziekuje Ci Jakasik ) i Lidke, ze nie zauwazylam jej wpisu...jesli tylko chcecie cos same dopisywac to prosze dopisujcie, bedziemy po prostu zawsze kopiowaly ostatnia liste, zeby byla jak najbardziej aktualna. Co myslicie o tym? Rowniez witam NOWE MAMUSIE LISTOPADOWE! A teraz nasza lista Mam nadzieje, ze teraz juz bedzie OK! *********************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - termin aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: Mamy listopadowe - lista 05.05.04, 18:52 Witam wszystkie mamy bardzo serdecznie, Lista jest super. Ja tylko chciałam dodać, że to moja I ciąża. Bardzo się cieszę, że jest tyle mam listopadowych. Nie mogę się doczekać USG (7 maj). W sumie miałam juz robione na samym początku i w 8 tygodniu, ale jestem bardzo ciekawa jak rozwija się maleństwo i nie moge się doczekać cudownego widoku kruszynki. Tym razem idziemy razem z mężem, tym też się cieszę, że zobaczy nasze maleństwo (bo do tej pory widział tylko na zdjęciu). Mam do Was dziewczyny pytanie, jestem w 13 tygodniu, USG będzie przez pochwę czy normalnie przez brzuch? Pozdrawiam Gabrysia Odpowiedz Link Zgłoś
respect_kaja Re: Mamy listopadowe - lista 05.05.04, 20:06 Witam Wydaje mi się że na brzuch a nawet napewno. Ja 1 usg miałam dopochwowo ale po zmianie lekarza - tamten był nie zabardzo,- miałam już 3 usg i wszystkie na brzuchu!moja gin. mówiła że dopochwowe jest niebezpieczne dla dzidziusia i 1 usg ona w 6 tyg. ciąży robiła mi już na brzuchu.Ja również (wg. mnie) 13 tydzień a wg. OM 14 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: Mamy listopadowe - lista 06.05.04, 13:18 Cześć Dziękuję bardzo za odpowiedź. Juz nie mogę sie doczekać jutrzejszego dnia. Pozdrawiam Gabrysia Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 06.05.04, 07:15 Wiecie, nie chce za bardzo wybiegac w przyszlosc, no i traktuje to bardziej jako zabawe-ciekawostke w kazdym badz razie weszlam na te strone www.mojedziecko.prv.pl/ i tam jest tabela wg ktorej to niby dowiemy czy urodzi sie chlopiec czy dziewczynka. Wg tej tabeli jesli chodzi o mojego syna to sie zgadza! A teraz wychodzi na to, ze ma byc niby dziewczynka. Czy i tym razem sie bedzie zgadzalo? To dopiero dowiem sie za 6 miesiecy! No chyba ze cos sie dowiem z USG. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: Mamy listopadowe :-)) 06.05.04, 12:18 Według tej tabeli mój syn powinien być córką, a teraz wychodzi, że będzie syn, to pewnie będzie córka )))) Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: Mamy listopadowe :-)) 06.05.04, 14:53 U mnie wg tej tabeli bedzie synek. Ale czy tak będzie na prawde okaże sie później. Gorąco pozdrawiam Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 06.05.04, 07:22 Policzylam i jest nas rowno 50 oczekujacych )) ******************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - termin ? aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
ivo_atom Re: Mamy listopadowe :-)) 06.05.04, 09:04 Zapomniałam dodac, że jestem z Gdańska. A co do brzuszka to u mnie strasznie rośnie - wchodze tylko w letnie, za duże rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
volpe Re: Mamy listopadowe :-)) 06.05.04, 12:40 Bylam na tej stronie, ktora polecala biedronka i wyszlo ze bede miala synka - to byloby niesamowite szczegolnie, ze sama mam takie przeczucie, chociaz inni twierdza ze to bedzie coreczka Ciesze sie ze jest nas tyle przyszlych mamus! Acha w poniedzialek ide na USG i dzidzius bedzie mial krecony swoj pierwszy film (na kasecie VHS) - to bedzie super pamiatka tak sie ciesze Buziaki Volpe 13tc Odpowiedz Link Zgłoś
respect_kaja Re: Mamy listopadowe :-)) 07.05.04, 07:46 Witam Ja również weszłam na polecaną stronkę i wyszło że będzie chłopak! Mój mąż jest powien również że to będzie ON ma niby przeczucie No zobaczymy jak to wyjdzie? Pani gin. powiedziała mi że jak zobaczy na usg to ok 22 tc nam powie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-)) 07.05.04, 09:48 Dziewczyny, jestem zła, może nawet wściekła. Byłam na dziś umówiona z moim ginem. Dwa tygodnie temu zapisał mi zastrzyki ze względu na krwawienie, plamienie, brudzenie itp. Wyraźnie mówił - proszę przyjść za 2 tygodnie. Dzwonię dziś upewnić się czy jest, a tu okazuje się, że szanowny lekarz jest na urlopie. I wizyta możliwa będzie w przyszły piątek. Powtarza się to już 4 raz od poczatku ciąży. Ja rozumiem, że każdemu należy się urlop, ale ile razy można być na miniurlopikach w ciągu 3 - 4 miesięcy? Czy nie można postarać się o jakieś zastępstwo (chociaż co drugi urlopik)? Kiedy byłam pierwszy raz w ciąży nigdy mi się nie zdarzyło żeby nie było lekarza w umówionym dniu. Wszystkie badania miałam robione na czas, bez proszenia upominania się. No, ale wtedy mieszkałam w innym mieście. I co ja mam teraz zrobić? Muszę zmienić lekarza, ale skąd mam pewność, że nie trafię do jeszcze bardziej "wypoczynkowego" egzemplarza. Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: Mamy listopadowe :-)) 07.05.04, 10:23 Cześć Małgosiu, Ja na Twoim miejscu poszukałabym nowego lekarza. Skoro się z nim umawiasz to powinien być. Jeśli planuje urlop, a chyba nie robi tego z dnia na dzień, to nie powinien się w tym czasie umawiać na wizyty.Wychodzi na to, że nie możesz na niego liczyć. Pomyśl, a gdyby coś się (odpukać) stało albo miałabyś jakiś ważny problem i chciała z nim skonsultować, a jego znowu nie ma. Tym bardziej, że w zasadzie sezon urlopów dopiero się zaczyna.Mnie to by strasznie wkurzało. Spróbuj rozejrzeć się za innym lekarzem. Nie wszyscy są tak mało poważni. Na pewno znajdziesz innego, który Ci będzie odpowiadał. Pozdrawiam Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
mag7714 Re: Mamy listopadowe :-)) 07.05.04, 11:08 Doskonale Cie rozumiem.Pare tygodni temu wybralam sie do mojej gin,z wynikami i wypisem ze szpitala(lezalam tydzien z powodu plamien)i ona stwierdzila ze nie ma potrzeby mnie badac,nie mowiac o ugs.Wyszlam po 5 min strasznie zdenerwowana i postanowilam po prostu zmienic lekarza. Jezdze teraz do mojego rodzinnego miasta(tam tez bede rodzic) do swietnego lekarza,tydzien temu kiedy bylam na wizycie zbadal mnie, zrobil usg, i co najwazniejsze odpowiadal cierpliwie na moje pytania. Mam nadzieje ze reszte ciazy przejde bezproblemowo i ze te comieseczne wyjazdy do lekarza nie bede zbyt meczace.W razie czego mam telefon do lekarza (sprawdzony przez moja szwagierke)w moim obecnym miejscu zamieszkania.Ale oby nie byl potrzebny. Tak wiec nie ma sensu sie denerwowac Malgosiu. Poszukaj innego, odpowiedzialnego lekarza. Wtedy bedziesz spokojana i Twoje malenstwo tez. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 07.05.04, 11:32 Małgosiu zmieniaj i się nie zastanawiaj. Tym bardziej, że miałaś krwawienia i dobra opieka lekarska jest Ci szczególnie potrzebna. Ja w pierwszej ciąży chodziłam do lekarki, która nie pamiętała mnie, zapominała karty itp. Musiałam się upominać o badania. Zmianiłam po 2 wizytach na prywatnego (niestety koszty) ale w spokoju donosiłam Julcię, mogłam zadzwonić o każdej porze. Teraz moja wizyta na początku 2 ciąży sama wiesz jaki miała rezultat (NIGDY WIĘCEJ!!!), tak więc trzymam się mojego gino i koniec. Jak Ci się nie spodoba będziesz szukać dalej i już. Najlepiej jakby Ci ktoś polecił wypróbowanego, ale jak nie to musisz metodą prób i błędów. Nie czekaj a teraz masz dobry moment bo musisz dostać zastrzyk więc zastępczo odwiedź innego. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 07.05.04, 17:23 Cześć A ja jestem dziś szczęśliwa, bardzo szczęsliwa. Dzis po śniadanku odpoczywałam sobie gdy nagle poczułam moją fasolkę, podniosłam bluzkę i zobaczyłam jak mała górka przesuwa się po moim brzuchu. To było cudowne. Czułam go tak delikatnie, ąż bałam się ruszyć. A jeszcze jedno byłam na uzg i mogłam go zobaczyć. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
tasiorek Re: Mamy listopadowe :-)) 07.05.04, 22:10 hej, ja co prawda jeszcze nic nie czuje ale lekarz mowi ze w przeciagu 3 tygodni cos powinno sie ruszyc. wczoraj bylam na usg i widzialam sliczne male stopki i serduszko. wrazenia nie do opisania. pozdrawiam goraco Basia Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-)) 08.05.04, 09:37 Hej, Moja dzidzia już też daje mi wyraźne znaki: fika, kręci się. Zaczyna zawsze gdy tylko dłużej poleżę. Nie spodziewałam się, że tak szybko zacznę czuć tego malca. Małgosia PS. Złość na gina mi przeszła bo znalazłam wczoraj gabinet, który bardzo mi odpowiada. Zawsze jest jakiś lekarz i położna do dyspozycji. A co najbardziej mnie ucieszyło, a raczej mój portfel, że wszystko odbywa się w ramach NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 08.05.04, 17:15 Witajcie 15 tydzień, kilo mi przybyło i spodnie zaczynają robić się za ciasne. Byłam w sklepie dla mam z brzuszkami lecz nic nie znalazłam na początek, co wy robicie gdy ubrania są trochę za ciasne Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 08.05.04, 20:12 Małgosiu cieszę się, że znalazłaś lekarza Aga z ubraniami to ja kupiłam sobie w marcu bojówki - biodrówki i się w nie nadal mieszczę a na wierzch to mam nieśmiertelną kamizelkę pod którą nic nie widać albo żakiecik i bluzeczkę do pół- biodra. Tak latam do pracy. Mam też inne spodnie takie niższe i są jeszcze dobre. Ale po domu to brykam już w takiej spódnicy ogrodniczce z pierwszej ciąży bo mi strasznie wygodnie i fajno uwidacznia brzusio W pierwszej ciąży przerobiłam sobie spodnie od kostiumu wszywając takie wstawki z boku i z tylu i na to żakiecik. A pod sam koniec kupiłam sobie już profesjonalną sukienkę do połowy kolana (a co tam). A i nosiłam różne różności np. w wakacje takie bardzo krótkie sukienki na ramiączka jako tuniki do spodni, albo leginsów (to na działce). Ciuchów kupiłam niewiele bo bardziej kombinowałam z tego co mam lub z mamy szafy która jest mistrzynią ciucholandów. A teraz przewiduję, że będę ciut większa i wiecie co marzy mi się jakaś fajna długa sukienka na lato, taka ciążowa. Moja koleżanka natomiast kupiła kiedyś w dużym supermarkecie takie fajne cienkie, jasne ogrodniczki (wcale nie dla ciężarnych) i brykała w nich conajmniej do 7 miesiąca, bo potem poszła na zwolnienie więc nie wiem. Tylko zmieniała bluzki. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 08.05.04, 20:16 Aga jeszcze mi przyszlo do głowy, że jak masz ciut większą siostrę lub koleżankę to wspaniała kopalnia na początek. A i ja w pierwszej ciąży przejrzałam wszystkie spódnice, czy któraś ma możliwość poszerzenia na szwach. Niestety teraz często szyją tak bez zapasu ale pare znalazłam. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 08.05.04, 21:16 Witajcie Zosia.bobas mi też się marzy długa spódnica lub sukienka na lato. Przypomniało mi się, że moja kolezanka urodziła pod koniec marca może od niej dostanę jakieś ubranka. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) - lista 09.05.04, 08:10 Mysle, ze teraz wszystkie dane , ktore dotychczas podalyscie sa juz na miejscu ******************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - termin ? aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-8 Re: Mamy listopadowe :-)) 10.05.04, 09:39 Witam. Według tabeli wyszedł mi syn. Byłam na USG i też syn. Trochę się zmartwiłam ponieważ liczyliśmy na córkę i ja nadal mam przeczucie, że będzie dziewczynka, ale zobaczymy. Brzuszek już rośnie. Ja też mam bóle brzucha, takie jak przed okresem, ale lekarz mówi, że to dziecko rośnie. Ostatnio jak leżałam na boku to coś mnie uwierało w brzuchu, nie wiem maże to był On. Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 09.05.04, 08:12 Ivo_atom, ja rowniez mieszkalam w Gdansku przed wyjazdem tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 09.05.04, 19:40 Hej babeczki mam pytanie do mam podwójnych. Mam straszne ciągnięcia w dole brzucha, czasem mam wrażenie, że coś mi wypadnie, albo jakby coś od środka mnie napierało, tak, że cała drętwieję. Troszkę jestem tym przerażona, macie coś takiego? Jutro zadzwonię do mojego gino, ale pomyślałam, że może tak jest w drugiej ciąży, szczególnie jak się ma 14 kilo żywego srebra w domu. Staram się ją jak najmniej nosić ale przyznam, że nie zawsze to mi wychodziło. No ale w związku z tymi bólami kuniec. Poprzednie pamiętam miesiąc później byłam w Bieszczadach i bez trudu wspinałam się po Połoninach a teraz mam problem by wystać na mszy w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! :) 10.05.04, 12:12 Widziałam dziś mojego kochanego człowieczka na usg!!! Jestem taka podekscytowana i szczęśliwa ))) Nawet nie podejrzewałam siebie o takie reakcje, myślałam że przyjmę to spokojnie. A tymczasem... zatkało mnie na łóżku i mówiłam w kółko: ojejku, ojejku... Aż się lekarze śmiali Bardzo sympatyczni, wszystko wytłumaczyli. Widziałam rączki, nóżki i bijące serduszko! Pewnie macie to już za sobą, ale to moje 2 usg, pierwsze w 6 tc (widać było pęcherzyk) i teraz w 14 tc! Mój Skarbek jest malutki, bo ma dopiero 6,1 cm. Kurcze, aż mi się płakać teraz zachciało... Mam fotkę, na którą ciągle zerkam. Jest piękna... wiecie o czym piszę Fajne jest także to, że nabrałam do wszystkiego takiego dystansu. Dziś pierwszy dzień w pracy po urlopie, a ja luzik, zero nerwów. Taki spokój mnie wypełnił. Mam tyle myśli w głowie, cieszę się, za chwilę nie mogę w to wszystko uwierzyć... Pozdrawiam Was słonecznie, chociaż w Olsztynie za oknem pochmurno. Atlantis Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! : 10.05.04, 19:30 To wspaniale! TO jest wspaniale przezycie. Juz raz przez to przechodzilam z moim synkiem 4 lata temu, i mimo, ze to juz tyle czasu minelo to ciagle to bardzo dobrze pamietam!!! Jak ja juz chcialabym ujrzec i swoja fasolke. Ale niestety tutaj w Kanadzie nie robia USG tak szybko jesli nie ma zadnych niepokojacych objawow czy tez zlych wynikow testow. Moje USG przypada dopiero na 7.06. Tak wiec musze poczekac jeszcze 4 tygodnie. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! : 11.05.04, 07:54 Wiem o czym piszesz! Ja miałam USG tydzień temu! Opisałam to ciut wyżej. Super przeżycie. I wreszcie jestem spokojna o grubość fałdu karkowego. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! : 11.05.04, 11:26 jakasik napisała: > Wiem o czym piszesz! Ja miałam USG tydzień temu! Opisałam to ciut wyżej. Super > przeżycie. I wreszcie jestem spokojna o grubość fałdu karkowego. > Pozdrawiam! A do kiedy można robić usg, żeby upewnić się co do fałdu karkowego? Bo moi lekarze jakoś nic nie mówili, a ja byłam do tej pory przekonana, że robi się to podczas usg połówkowego, tak w 20 tc. Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! : 11.05.04, 13:47 Podobno optymalny okres na to badanie to między 12 a 13 tygodniem. Ja byłam akurat w 13 (od owu). Z tego co pamiętam Ty jesteś o parę dni "późniejsza" ode mnie, więc jeszcze zdążysz! Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! : 12.05.04, 10:28 Czesc dziewczyny! Mam pytanie: o co wam chodzi z ta grubością fałdu karkowego? Jestem trochę zielona... Ja byłam na USG juz prawie misiąc temu(15,04). Mój maluszek miał wtedy tylko 3cm3mm, ale i tak widziałam fikające rączki i nóżki Atlantis wiem co teraz przeżywaszJa nawet teraz bardzo często zerkam na zdjęcie, a co dopiero w pierwszych dniach po USGSerduszko też juz słyszałam. w piątek mam kolejna wizytę i pewnie znów posłucham jak mojemu skarbowi bije serducho Juz nie moge sie doczekać Bo poza tym to jeszcze dzidzia nie daje znaku o sobie- mam na myśli kopniaki Może juz niedługo je poczuję. A jak jest u Was? Pozdrawiamy Was serdecznie estka i maluch Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! : 12.05.04, 10:34 Czesc dziewczyny! Mam pytanie; o co Wam chodzi z tą grubością fałdu karkowego? Napiszcie mi, bo jestem troche zielona Ja byłam na USG juz prawie miesiąc temu. Mój maluch miał wtedy dopiero 3,3cm, ale widziałam fikające rączki i nózki Serduszko juz tez słyszałam W piatek mam kolejna wizyte, wiec pewnie znow uslysze. Nie moge sie juz doczekac Bo poza tym dzidzia nie daje znac o sobie- mam na mysli kopniaki Mam nasdzieje, że wkrótce je poczuję. A jak jest u Was? Pozdrawiamy Was serdecznie- estka i maluch ps.nasza lista jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Jestem taka przejęta... widziałam na USG!!! : 12.05.04, 10:38 sorki, myslalam, że mi sie skasowała pierwsza wiadomosć Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 herbata ziolowa (mieta) 10.05.04, 19:26 Dziewczyny, gdzies wyczytalam , ze nie wszystkie herbaty ziolowe mozna pic w czasie ciazy...no i oczywiscie od razu przerazenie bo pilam miete kilka tygodni temu, a ja nie wiem czy ona nalezy do "bezpiecznych". Ech...czasami to stwierdzam, ze nie mozna za duzo czytac...Jak to jest z ta mieta...? Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: herbata ziolowa (mieta) 11.05.04, 16:54 Cześć Nie wiem jak inne zioła ala mięte można pić, ja ją piję Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
zulkaw1 Re: Mamy listopadowe :-)) 11.05.04, 08:18 Witam, dołączam do Was MamuśkiTermin mam na 28 listopada, jest więc teraz 12 tydzień. Waga stoi w miejscu, choć może troszkę ubyło. Brzusia ani śladu, tylko biust robi się sexiJest to moja pierwsza ciąża, więc jestem baaardzo podniecona....aha, mam 28 lat i jestem z Warszawy. Pozdrawiam Was Zulka Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Mamy listopadowe :-)) 12.05.04, 10:45 Hej! Wracając do wątku o ciuchach ciążowych. Ja sobie ostatnio kupiłam w sklepie ciążowym w Sosnowcu świetne spodnie- takie , które kończą się pod piersiami, więc nic nie uciska brzusia. Spodnie są dopasowane, wyglądają jak normalne(zreszta bardzo ładne) gatki. Jest w nich oczywiście regulacja, więc na pewno posłużą mi bardzo długo. Jesli jest jakas dziewczyna na naszym forum z okolic Zagłebia lub Katowic, to moze poleci mi jakis fajny sklep ciązowy. Ten w Sosnowcu na Modrzejowskiej jest bardzo fajny, tylko mały w nim wybór(chociaz ze spodni jestem naprawde bardzo zadowolona) Pozdrawiam estka22 Odpowiedz Link Zgłoś
mag7714 Sklepy dla ciężarnych w Katowiacach 12.05.04, 10:55 Słyszlalam o dwoch sklepach w Katowiach.Jeden jest na 3 maja,na wprost dworaca PKP,w bramie,a drugi na Plebiscytowej,za kinem Rialto. Jeszcze tam nie bylam,wiec nie wiem jaki maja wybor. Ale pewnie niedlugo sie tez tam wybiore Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Sklepy dla ciężarnych w Katowiacach 12.05.04, 11:00 Czesc Magda! Dzieki za informacje Na pewno odwiedze oba sklepy Pozdrawiam Estera Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Sklepy dla ciężarnych w Katowiacach 12.05.04, 17:15 Cześć ja jeszcze nie kupiłam sobie czegoś ciążowego, jak na razie dopinam się w swoich (z ledwością)Jak długo? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Sklepy dla ciężarnych 12.05.04, 18:15 A ja juz nie wejde w moje spodnie...brzuszek urosl, w pasie przybylo mi 16 cm! Musialam kupic sobie spodnie-ciezarowki Musze przyznac, ze tutaj w Kanadzie nie ma problemu z ubraniami. Ceny rowniez sa rozne...mozna za spodnie zaplacic $150! a mozna i $20-30 tez nowka-sztuka...i mowiac szczerze ladniejsze niz te za $150! Ja lubie sportowy styl i dlatego nie place tyle co za butikowe stroje ciazowe. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Sklepy dla ciężarnych 13.05.04, 07:53 Hej, ja też musiałam sobie kupić spodnie dla ciężarówek. W te sprzed ciąży nie wejdę, chyba że zamek zostawię do połowy odpięty. Zostały mi tylko bidrówki, ale takie wybitnie niskie. Ja zapłaciłam 120 zł za super bojówki. Miękki materiał i o dziwo lepiej na mnie leżą niż jakiekolwiek inne spodnie: nie pogrubiają mimo szerokich nogawek i kieszeni bocznych. Dla dziewczyn z Warszawy informacja - sklepy znajduje się przy ulicy Grochowskiej (blisko ronda Wiatraczna), nazywa się "9 miesięcy" i ma naprawdę duży wybór ciuchów i bielizny po umiarkowanych cenach. Małgosia PS. Nadal mnie dziwi ten mój duży brzusio, bo w pierwszej ciązy na przełomie 4/5 misiąca chodziłam na basen w stroju 2-częściowym i nic nie było widać, aż się koleżanki dziwiły. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 12.05.04, 18:11 Zulka Witaj! I juz wpisuje Cie na nasza liste Jak sie czujesz? Pozdrawiam Cie serdecznie ********************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - termin ? aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa zulkaw1 - Zulka (28) - 28.11. - Warszawa - 1 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
andzia80 Re: Mamy listopadowe :-)) 13.05.04, 09:40 Biedroneczko, Widzę że jestem na liści listopadówek ale oprócz mojego nicka nic tam nie ma dlatego spieszę z uzupełnieniem danych: termin na 26 listopada, pierwsza ciąża, obecnie 13. tydzień. Tyle chyba wystarczy na początek ) Pozdrawiam wszystkie ciężaróweczki, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
gizmag Re: Mamy listopadowe :-)) 13.05.04, 09:59 Cześć dziewczynki.Mam na imie Magda i jestem obecnie w 13 tygodniu ciąży.Jest to moja druga ciaża.Pierwszą straciłam w 41 tygodniu,więc ta jest dla mnie bardzo duzym wyzwaniem ale myśle pozytywnie.Z objawów jakie mi towarzyszą to co jakis czas mdlenie ale juz bez wymiotów.Nieraz coś mnie zakuje ale to podobno normalne bo narzady sie przesuwaja aby zrobić miejsce powiekszajacej sie macicy.Tak reszta to w porządku.Ze wzgledu na poprzednie wydarzenia jestem obecnie na zwolnieniu,choć to nie tylko jest powodem.Wykonuje prace w środowisku z odczynnikami(pracuje w labolatorium histopatologicznym).Pozdrawiam was wszystkie i śledze wasze wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.bolakowska Re: Mamy listopadowe :-)) 14.05.04, 17:51 cześc,termin mam na 16 listopada-14tc,mamy prawie 3-letniego syna Mateusza(24 lipca),to moja trzecia ciąza-drugą poroniłam w listopadzie2003 pozdrawiam ASIA ze SZCZECINA Odpowiedz Link Zgłoś
bozena73 Re: Mamy listopadowe :-)) 17.05.04, 04:17 Biedronko, mozesz tez mnie wpisac na liste? termin 3.11.04 - Nowy Jork.. dziekuje bardzo ) Odpowiedz Link Zgłoś
ivo_atom Re: Mamy listopadowe :-)) 12.05.04, 19:06 Ja też ma problem z ciuchami Pewnie maleństwa potrzebują dużo miejsca i brzuszek rośnie jak oszalały. W sklepach ciązowych jeszcze nie byłam, wybieram się jutro po spodnie ogrodniczki z materiału letniego. Ale wczoraj przez przypadek byłam w lumpeksie i kupiłam super sukienkę letnię (ciążową) i spódniczkę polarową na gumkę. A wszystko to za 20 zł - chyba warto Odpowiedz Link Zgłoś
izqa dzien dobry 12.05.04, 22:41 hej dopiero Was znalazlam i czytalam wszystko od poczatku. jestem ze szczecina, mam 27 lat i termin mam na 22 listopada - tak twierdzi gin moja wersja to 29.11 - wtedy bedzie dokladnie 40 tydzien dzisiaj jest 11 i pol tygodnia oczywiscie nic jeszcze nie czuje tylko kluje mnie pepek - nie wiem czy to dobrze ale w piatek ide do gina. jak tylko zrobilam test i byly dwie kreseczki polecialam di gina - nie mojego tylko obcego zeby potwierdzic. i stwierdzil ciaze ale pozamaciczna - polozyki mnie na patologie - czekalam na operacje, spalam 23 na 24 godziny i chcialam umrzec. dobrze ze poczekali z operacja bo po trzech dniach sie okazalo ze oprocz czegos tam 2 cm na jajniku w kacie siedzi sobie calkiem fajny zarodeczek i sobie rosnie majac generalnie w nosie sytuacje na zewnatrz i cala panike. na pozegnanie rozpoznano mi jeszcze macice dwurozna i zaczelam jesc duphaston 2 i nospe razy dziennie. potem pojechalam w koncu do mojego gina ktory nigdy wczesniej mi tej dwuroznosci nie stwierdzil i okazalo sie ze macica w pierwszym miesiacu tak wlasnie wyglada bo rozpulchnia sie w miejscu w ktorym zarodek sie zagniezdzil.hormonow juz nie biore ale przez te kilka tyg przeskoczylam z rozmiaru 36 na 40. mam nadzieje ze dzidziusiowi te wszyskie stresy i hormony nie zaszkodza. i czekam z niecierpliwoscia. pozdrowienia dla wszystkich listopadowek i brzuszkow Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: dzien dobry - WITAJ :) - lista cd. 13.05.04, 04:48 Jak ja sie ciesze, ze nas tyle jest i ciagle przybywa ******************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - termin ? aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- gdanszczanka / Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk izqa - (27) - 22.11 albo 29.11. - Szczecin jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa zulkaw1 - Zulka (28) - 28.11. - Warszawa - 1 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-))- a co z Waszą cerą? 13.05.04, 07:59 No właśnie, bo ja mam strszy problem. Trądzik pokonałam ostatecznie przed osiemnastką, w pierwszej ciązy skórę miałam jak marzenie. A teraz... ból. Co chwilę pojawiają mi się jakieś krostki. Mam już toniki, kremy i żele na te tzw. niedoskonałości, ale pomagają tak średnio. Mam nadzieję, że to minie i to szybko. Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-))- a co z Waszą cerą? 13.05.04, 08:12 Też tak miałam ale właśnie zaczyna mi powoli przechodzić. Jeszcze wyskoczy mi parę syfków ale to już nie to co jeszcze 2 tygodnie temu! Mnie za to boli głowa, czasem i przez 3 dni! Ciśnienie mam dobre, więc nie wiem od czego to! Tabletek na razie żadnych nie biorę, bo da się wytrzymać, a poza tym podobno można tylko APAP a ten akurat nigdy mi nie pomagał. No więc jestem w kropce! Pozdrawiam: Kasia + ktosiek! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-)) 13.05.04, 09:10 A ja jeszcze jakaś nadwrażliwa się zrobiłam. Z byle powodu robi mi się słabo. Lekarz zapisał mi zastrzyki i na samo słowo"zastrzyk" zrobiłam się blada jak ściana i padłam. Potem jeszcze jak chodziłam na zastrzki też mdlałam i w końcu lekarz stwierdził, że mogę już sobie odpuścić to kłucie, bo więcej z tym mam problemów niż pożytku. Niedawno byłam w ksiegarni, otworzyłam książkę o ciąży tak na chybił-trafił i pierwsze co przeczytałam to "niewydolność szyjki" i co .. i znowu mąż mnie ratował bo o mało się nie przewróciłam. Siedziałam blada chyba z 15 minut. Aż boję się iść na badanie krwi. Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Mamy listopadowe :-)) 13.05.04, 11:40 Hej! Wlasnie przegldam nasza liste i zauwazylam, ze zapomnialam dodac, ze to moja pierwsza ciaza Pozdrawiam! estka22 Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Mi też robi się słabo 13.05.04, 13:30 mal_gosia2 napisała: > A ja jeszcze jakaś nadwrażliwa się zrobiłam. Z byle powodu robi mi się słabo. Najczęściej gdy długo stoję, np. w kolejce w banku lub na przystanku w oczekiwaniu na autobus. Wtedy muszę usięść, bo nie ma bata, chyba bym upadła. Pierwszy raz złapało mnie 4 maja i tak powtarza się co trzy dni. Tak się cieszyłam, że minęły objawy I trymestru, a tu masz babo placek... Czym to może być spowodowane? Wyniki miałam robione 2 tyg. temu i były dobre. Ciekawe jakie będą teraz. Pozdrówka dla wszytskich nowych i "starych" Atlantis w 14tc Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Hej krakowianki 13.05.04, 15:31 Jestem z Krakowa i chciałam się spytać, ile nas jest na tym forum? Czy oprócz mnie tylko azetka74? Odezwij się to chętnie obgadam z Toba krakowską służbę zdrowia. żabeczka73 Odpowiedz Link Zgłoś
izqa a kto jest ze szczecina? 13.05.04, 16:30 to tez moja pierwsza ciaza - podobno cud natury bo lekarze przepowiadali mi dluuuga terapie hormonalna) i pytanie - czy jest wiecej dziewczyn ze szczecina i gdzie zamierzacie rodzic? ja na piotra skargi, bo tam pracuje moj gin i slyszalam duzo donbrych opinii. a wy? Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: a kto jest ze szczecina? 13.05.04, 18:11 Izgo kochana dziś szczególnie serdecznie Cię pozdrawiam, bo mialam też straszny początek ciąży. Jakiś konowała stwierdził, że obumarła i mam czekać na poronienie. Czułam się strasznie. Calusy mocne i poklep dzidzię ode mnie. Dziewczyny ja też mam fale gorąca, nie mdleję bo nigdy nie mdlałam i gdzieś czytałam, że to normalne bo zwiększyła się objętość krwi, a i przy spadku ciśnienia tak może być. Podobno to też minie jak mdłości Ja muszę polegiwać w ciągu dnia bo mam bóle ale nic strasznego się nie dzieje. Za tydzień kończę 4 miesiąc (16 tydzień). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: a kto jest ze szczecina? 13.05.04, 18:12 zapomniałam dodać, ze też mi się robi słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.bolakowska Re: a kto jest ze szczecina? 14.05.04, 17:53 cześć-jestem ze Szczecina.Mieszkamy na pogodnie.Mamy 3 letniego Mateusza,a terza oczekujemy na drugą dzidzie16 listopad-14tc pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA - cd :) 13.05.04, 18:06 Helonko To ja z nasza lista Magda (gizmag) WITAJ! Ania (andzia80), Estka 22 i Izqa dziekuje za uzupelnienie Waszych danych *********************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - Ania - 26.11. - 1 ciaza aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin - 2 ciaza ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza gizmag - Magda - termin ? - 2 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk izqa - (27) - 22.11 albo 29.11. - Szczecin - 2 ciaza jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa zulkaw1 - Zulka (28) - 28.11. - Warszawa - 1 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA - cd :) 13.05.04, 18:15 Czesc biedronko! hihihi bardzo bym chciala, ale to jest dopiero moja pierwsza a nie druga ciaza Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA - cd :) 13.05.04, 18:20 Do atlantis i jakasik! Dziewczyny chyba nie zauwazylyscie, ale wyzej pytalam Was o ta grubosc faldu karkowego. Please napiszcie mi cos o tym!!! pozdrawiam estka22 Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 hej mamazosiabobas 13.05.04, 18:54 Znamy się juz z forum rówieśnicy. Mam Wigę ur. 24.09.02. Pozdrawiam zabeczka73 Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA - cd :) 14.05.04, 09:07 Wyklucza zespół Downa. "czesem nazywa się je wstepnym badaniem genetycznym i najlepiej przeprowadzic je do 13 tygodnia ciązy. Z tego co mam napisane na wyniku badania norma pomiedzy 11 a 13,6 tygodnia ciąży wynosi do 2,5 mm." Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA 13.05.04, 20:12 oj...oj...oj...estka ja Cie bardzo bardzo przepraszam! taka gafe strzelilam! Juz poprawiam Pozwolisz, ze "zwale" wine na hormony ? Naprawde bardzo przepraszam. Jezeli ktos zauwazy jakis blad odnosnie swoich danych, prosze dajcie znac. ********************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - Ania - 26.11. - 1 ciaza aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin - 1 ciaza ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza gizmag - Magda - termin ? - 2 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk izqa - (27) - 22.11 albo 29.11. - Szczecin - 2 ciaza jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa zulkaw1 - Zulka (28) - 28.11. - Warszawa - 1 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
izqa pierwsza pierwsza!!!!!! 13.05.04, 22:00 biedronko moja ciaza jest pierwsza a nie druga))to na pewno hormony. dzisiaj pierwszy raz w zyciu zgubilam kluczyki do samochodu. a ze wczesniej z kolezanka jej samochodem odwiedzilysmy z 15 sklepow szukanie zajelo nam z 2 godz. oczywiscie zapasowe byly wpiete razem. chyba mamy za duzo hormonu uszkadzajacego pamiec krotka. ktos moglby go wynalezc zeby nam poprawic humor;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: pierwsza pierwsza!!!!!!- 13.05.04, 22:46 Ojejku...alez mnie dzisiaj cos wzielo na podwojne ciaze! Izqa ja Ciebie bardzo baaaardzo przepraszam....juz to zaraz poprawie Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA :D 13.05.04, 22:49 Izqa, juz poprawiam *********************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - Ania - 26.11. - 1 ciaza aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin - 1 ciaza ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza gizmag - Magda - termin ? - 2 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk izqa - (27) - 22.11 albo 29.11. - Szczecin - 1 ciaza jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa zulkaw1 - Zulka (28) - 28.11. - Warszawa - 1 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
misia126 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA :D 14.05.04, 11:45 No to ja tez sie zglosze )) Termin mam na 7.11, pierwsza ciaza, mieszkam w okolicach Warszawy. Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA :D 14.05.04, 12:10 Witam, witam, witam Ale nas dużo!!! Biedronka, super że zrobiłaś listę! Dziewczyny! HEPLP! 14 tc i zero brzucha! Ja chcę dużego brzucha.... buuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA :D 14.05.04, 12:25 16 tydzień i 0 brzucha! Nie martwię się tym, bo przynajmniej wchodzę spokojnie we wszystkie swoje ubrania. I jak tam pomiar przezierności Będziesz robiła? Powiem szczerze, że wahałam się przed tym badaniem. Bo wyszło by ponad normę i co dalej? Usunąć? No nie! Przecież to mierzy maszyna i może się pomylić! A poza tym usuwać to maleństwo, na które tak czekam? Bzdura! Chodzić do 9 miesiąca z myślą, że dziecko będzie chore i co potem, czy dam radę itd!!!!!! Tysiące myśli przeleciało mi przez głowę, po czym mój prywatny mąż powiedział: "Misia, przecież dzidziuś i tak jest zdrowy! Czym ty się martwisz? Zrób sobie to badanie to się przekonasz, że mam rację". No i zrobiłam! I fałd okazał się tak cieńki, że ledwo dało się go zmierzyć! No i przynajmniej jestem już spokojna! Ale przynudziłam! Wiem, sorki! To pozdrawiam: Kasia + ktosiek! Ha! dziewczyny, chcecie znać płeć dziecka? Bo ja najpierw chciałam a teraz myślę, że fajnie tak do końca czekać i nagle usałyszeć od lekarza po porodzie: ma pani córkę/syna! Mąż też nie chce. A mi się pewnie zmieni jeszcze ze 4 razy! Już zmykam do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA :D 14.05.04, 15:18 Atlantis, ja w tej ciąży mam już brzuch, że hej. Widać, że jestem 2 w 1, oj widać. Ale jak sobie przypominam to takie rozmiary w pierwszej ciązy miałam dopiero na przełomie 6 i 7 miesiąca. I wiesz co wtedy właśnie moja ciotka-wariatka stwierdziła, że dziecko na pewno nie ma rąk ani nóg skoro mam taki mały brzuch. Wyobrażasz to sobie? Ja jej mówię, że przecież na USG widziałam dziecko i wszystko jest OK i na swoim miejscu, a ona na to, że USG kłamie. Koszmar. Do dziś unikam z nią kontaktów. A Ty się nie martw, jeszcze nacieszysz się swoim brzuchem tzn brzuszkiem - a co mi tam będę infantylna (chyba wiemy o co chodzi!) Pozdrawiam Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA :D 14.05.04, 15:43 Dziś po 2 tygodniach poszłam do pracy i panie powiedziały, ze troszeczkę widać u mnie brzuszek. Chciałam sobie kupić spodnie normalne ale chyba kupię sobie ciążowe. Najdziwniejsze jest to, że jakoś dziwnie czuję się oglądając ubrania ciążowe. Może jeszcze troszeczkę tej ciąży się wstydzę Pozdrawiam , Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Kto czuje ruchy? 14.05.04, 16:37 Jestem w drugiej ciąży więc juz wiem jakie to odczucie. Mimo, że to dopiero 11 tydzień juz od dawna czuję. fajne uczucie. W pn ide na usg - drugie moje. Czy w 12 tyg. robi się dopochwowo czy przez powłoki brzuszne? Czekam na opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Kto czuje ruchy? 14.05.04, 19:04 Ja w 10 tygodniu miałam usg dopochwowo, lepiej widać niż przez powłoki brzuszne. Przepiękny widok, pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
respect_kaja Re: 14.05.04, 19:30 Mam pytanie o co chodzi z tym badaniem-pomiar przezierności i ten fałd? Wiecie to moja 1 ciąża i nie zabardzo wiem.Proszę was o wyjaśnienie KAJA Odpowiedz Link Zgłoś
cool_gos Re: fałd 15.05.04, 08:54 Zobacz na forum ciąża - tam się dopiero rozpisują na ten temat.Jest to link bodajże 2-4 milimetry jakoś tak. Wiele tam piszą o 12 tygodniu ciąży. Polecam żabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
asia.bolakowska Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA :D 16.05.04, 10:51 asia-mama 3 -letniego Mateusza,termin na 16 listopada. Jesteśmy ze Szczecina pozdrawiamy wszystkie LISTOPADÓWECZKI Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 16.05.04, 19:43 Cześć to już albo dopiero 16 tydzień. Najpiękniejsze jest to jak czuję mojego maluszka, dotyk motylka. Zaczyna widać mi już brzuszek. A wy dziewczyny jak z waszym zdrówkiem pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 17.05.04, 11:49 Dziewczyny, Ciekawi mnie jak na waszą ciążę zareagowała Wasza rodzina tzn. rodzice, teściowie itd. Ja ma okropny kłopot z teściową. Od kiedy dowiedziała się, że jestem w ciąży zarzuca mojego 4-latka tekstami w stylu: 1. Teraz już mama nie będzie miała dla Ciebie czasu. 2. Będziesz musiał się do mnie przeprowadzić, bo mama nie będzie miał ochoty się Tobą zajmować. 3. Ale będzie Ci smutno. 4. No i kto Cię będzie teraz kochał jak mama będzie kochała dzidziusia? 5. Już nie będziesz miał miejsca żeby się bawić. 6. Teraz się cieszysz, a potem zobaczysz jak będziesz płakał. 7. Rodzice nie będą mięli pieniędzy, żeby Ci coś kupić, tylko na mnie możesz liczyć. Wiecie jak ja to słyszę to płakać mi się chce. Nie wiem jak można dziecko tak nastawiać przeciwko rodzicom, a przede wszystkim przeciw nienarodzonemu jeszcze rodzeństwu. Unikam kontaktów z mamą męża, ale wczoraj zrobili sobie u nas wizytację i znowu sie nasłuchaliśmy. Koniec końców prawie wyprosiłam ich z domu, bo nie wytrzymałam gdy dowiedzielliśmy się, że podli z nas rodzice skoro zamiast się cieszyć, że nasze dziecko nie ma rozszczepu kręgosłupa (?) to my mu każemy posprzątać zabawki przed dobranocką. I oczywiście Mati będzie miał jeszcze gorzej, gdy w końcu urodzę ( to na pewno wpadkowe dziecko). Nasze stosunki zawsze były napięta, ale ostatnio stały sie koszmarne. I co tu robić? Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
asiorekmi Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 17.05.04, 15:26 Małgosiu ja bym sobie wypożyczyła teściową na rozmowę w cztery oczy i powiedziała jej dobitnie, że takim gadaniem robi przykrość i krzywdę nie tylko wam sale najbardziej waszemu synkowi. powiedz jej ,że sobie tego nie życzysz a jak dalej nie będzie rezultatów to naprawdę nie widzę innego wyjścia jak nie widywać się z teściową... może spróbój też porozmawiać z teściem... może on jakoś na nią wpłynie! Współczuję ci z powodu tesciowej bo igranie z uczuciami dzieci to straszne!!! (( Ja ostatnio miałam spięcie moim tatą... siedzimy sobie, a on do mojego męza z tekstami: a ty to teraz będziesz miał już przechlapane jak sie urodzi... zejdziesz na drugi plan.. pojdziesz w odstawkę.... dla kobiety zawsze dzieco jest ważniejsze... już nie będzie takiej sielanki itd. itp..... Też tego nie wytrzymałam i wygarnęłam tacie, że jeśli tak było u niego to nie znaczy, że u nas musi być tak samo! Pewnie, że dziecko będzie ważne ale zarówno dla mnie jak i dla mojego męża i wcale nie uważam by miała stanowić przyczynę ochłodzenia uczuć miedzy nami - wręcz odwrotnie. Trochę mu jeszcze nagadałam ale nie jestem pewna czy w przyszłości znów nie zacznie "prorokować" !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 17.05.04, 16:24 Ja też bym otwarcie porozmawiała z teściową w cztery oczy, tylko na spokojnie ale dobitnie tak by nie krążyć wokół tematu. Potem możesz zawsze się odwoływać do tego o czym rozmawiałyście, krótko tak by dziecko nie musiało w tym uczestniczyć. Eh...nie jest lekko. Wróć do tej sprawy i mów o konkretach. Może coś w stylu: mamo ja rozumiem, że to wszystko tak trochę żartem mówiłaś i pewnie się troszczysz, jak to będzie przy dwójce maluchów. Ale nawet nie wiesz ile takie dzieci rozumieją i biorą sobie do serca. Mnie samą to czasem zaskakuję. Zależy mi na tym by w tym pierwszym okresie starsze jak najmniej odczuło się odrzucone i było dobrze nastawione do małego.Dlatego chciałabym byś więcej takich uwag ...i tu konrety, bo to może źle wpłynąć na oboje dzieci i moje relacje z nimi...(albo i dlatego już teraz uważam co mówię o maleństwie i mam parę pomysłów, które pomogą małemu przystosować się do sytuacji...) Trochę to może nieudolne ale chyba tak bym pogadała. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 17.05.04, 16:40 Owszem, masz rację, ale moja teściowa nie jest aż tak racjonlana. Spokojne rozmowy już przerobiłyśmy, prośby, żeby w ten sposób nie mówiła też. Ale to w ogóle nie przyniosło rezultatu, bo przecież ona jest starsza, bardziej doświadczona i swoje wie. Ręce opadają. Jak reagować na opwieści w stylu: całą noc nie spałam, boli mnie serce, dostanę wylewu, ja ciągle płaczę gdy pomyślę o tym biednym Mateuszku. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 17.05.04, 19:59 Gośku spotykacie się rzadko, tak? To odpuść sobie, szkoda Twoich nerwów. Nie zwracaj uwagi i zajmuj Mateuszka jak teściową coś napadnie Będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 18.05.04, 10:15 Cześć Moim zdaniem powinnaś od razu przy teściowej tłumaczyć synkowi, że będziesz go nadal tak samo mocno kochać przytulać rozmawiać itp. Tak samo powinien robić twój moż. Mój Bartyś był malutki jak zaszłam w drugą ciąże, przed samym porodem jak miał około rok 9-10 miesięcy teściowa też powiedziała : to mamusia już nie będzie miała czasu dla Ciebie, od razu stwierdziłam po co mama opowiada dziecku takie głupoty. Była bardzo ale to bardzo obrażona. Życzę cierpliwości i zdrowia, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
luciam Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 18.05.04, 22:35 Ja też kilka razy usłyszałam, że moje dziecko jest wpadkowe (nie od rodziców) bo przecież nikt? nie planuje dziecka gdy pierwsze ma 8 miesięcy. A co do "Mamusi" to najlepszą odpowiedzią będzie atak -tak, teraz babcia będzie kupowała Ci zabawki, co byś chciał dostać? - babcia przyjdzie zająć się dzidzią, posprząta i ugotuje nam obiad i mama będzie miała czas dla ciebie ja wiem, że takie teksty nie są właściwe dla czterolatka, ale nie pozostałabym dłużna mamusi, ponadto to mąż powinien zająć się tą sprawą i trzymać Twoją stronę a nie rodziców. Podczas pierwszej ciąży miałam taką sytuację z Teściową, że chciała zorganizować nasz ślub po swojemu, (my tylko płacimy)i wtedy mój mąż wyperswadował rodzinie jakiekolwiek wtrącanie się w nasze sprawy, co trwa do dzisiaj ku zgodzie i zadowoleniu wszystkich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-))-jak reagować? :(( 19.05.04, 09:12 Dzięki dziewczyny za miłe słowa. Mój synek autentycznie się cieszy, że będzie bratem. I mam nadzieję, że uwagi babci nie zakłócą tej radości. Szansy, że uwagi z jej strony się skończą nie ma. I nic tu nie pomoże, ani mój mąż, ani ja, ani prośby, ani awantury. Rodzice męża już tak mają, że muszą się wtrącać we wszystkie nasze sprawy i komentować, pouczać itp. Moi rodzice kiedyś robili podobnie, jednak im udało się wytłumaczyć, że nie życzymy sobie tego typu "życzliwości". Małgosia PS. Wczoraj znowu była wizyta,żeby Matika zabrać na spacer (bo na pewno jest za mało na świeżym powietrzu), przywieść mu obiadek (bo na pewno głodny) i torbę owoców (bo taki bledziutki) i słodycze (bo babcia go tak kocha). Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA 17.05.04, 21:46 Oj jak sie ciesze, ze moge dopisac kolejne Mamy-Listopadowki A teraz nasza lista Witam wszystkie MAMY PS. Ciesze sie, ze podoba Wam sie ta lista. Bardzo sie ciesze. Pa pa! *********************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - Ania - 26.11. - 1 ciaza aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asia.bolakowska - Asia - 16.11. - Szczecin - Mateusz 3 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka bozena73 - 3.11. - Nowy Jork cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin - 1 ciaza ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza gizmag - Magda - termin ? - 2 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk izqa - (27) - 22.11 albo 29.11. - Szczecin - 1 ciaza jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. misia126 - Monika - 7.11. okolice Warszawy - 1 ciaza monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa zulkaw1 - Zulka (28) - 28.11. - Warszawa - 1 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Byłam na usg 18.05.04, 08:01 Jestem w 12 tyg. i maluch ma długości 66 mm , w karku 2,3 - czyli w normie. Machał sobie rękami i ... widziałam, że ma nos swojego taty. hi, hi, hi zabeczka73 Odpowiedz Link Zgłoś
nitka074 Re: Mamy listopadowe :-)) 18.05.04, 21:52 Witam Chetnie poznam przyszłe,listopadowe mamy z Gliwic. Zawsze to raźniej razem "przechodzić" kolejne tygodnie. Ja jestem w 17, termin mam na 4 listopada Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 07:47 No to witam! Jestem z Gliwic a termin mam na 3 listopad! Kurcze, może się spotkamy na porodówce! Miło, że jest tu ktoś z mojego miasta! Napisz gdzie dokładnie mieszkasz i coś o sobie! Może na poczte jeśli chcesz, tylko nie tą gazetową ale na adres: goodwill@poczta.onet.pl Ale fajnie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
poziom_ka Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 11:06 Cześć! Biedronko, mnie również dopisz do listy listopadówek termin - 05.11, pierwsza ciąża, wiek 25 l. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 11:45 Cześć U mnie zaczyna być widać brzuszek. Już od 3 dni noszę spodnie na gumkę, brakoje mi 1 cm aby się dopiąć (na siłe zapnę ale brzusio boli). Czy u Was już też widać? Pozdrawiam , Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 12:06 Oj widać, widać Ja powoli wyrastam z bojówek i zaczynam już szperać w szaie w poszukiwaniu ciążowych ciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
izqa Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 15:03 hej, ja tez bylam na usg i male strasznie fika - pokazalo sie z kazdej strony , raczka do buzi,machanie nozkami, po czym odwrocilo sie dupka i zakonczylo pokaz ma troche mniejsza glowe - wiec chyba bedzie podobne do taty))) asiu ze szczecina - pozdrowienia. gdzie bedziesz rodzic ? bo ja w miejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.bolakowska Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 18:51 CZEŚĆ IZGA! jak miło,że ktoś napisał,a właściwie ktosia.na bank będę rodzić na pomorzanach (moja pani doktor Iwona Rawicka tam pracuje).mojego mateuszka urodziłam w Zdrojach tylko dlatego,ze pani doktor wyjechała-sama nie chciałm być,a o Zdrojach troche wiedziałam od kolezanek,mielismy samochód i pokonywanie tych odległosci nie było az tak uciązliwe.pomorzany znam z mniej miłego doświadczenia-w listopadzie2003 poroniłam moja drugą ciażę.ale opieka jaka mnie otoczono jest tylko do pozazdroszcaenia.Zatem juz wiesz gdzie,a jak się czyjecie? my bylismy w 10 maja całą rodziną Remi ,Mateusz i ja na usg i nasz dzidziuśma 6,7cm,serduszko bije jak dzwon i jest zdrowy.chyba nie muszę pisać,że marzy mi się córcia,ale musimu czekać. pozdrawiam was goraco p.s gdzie mieszkacie?my na pogodnie asia z ... Odpowiedz Link Zgłoś
izqa Re: Mamy listopadowe :-)) 20.05.04, 21:28 hej Asiu my mieszkamy kolo geanta. teraz zmienilam lekarza i chyba bede rodzic w miejskim. fajnie ze twoj dzidzius jest taki duzy moja ma "tylko" 4,8)ale za to bardzo fika i sie kreci.czy asia.bolakowska to twoj adres @? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.bolakowska Re: Mamy listopadowe :-)) 20.05.04, 22:49 tak-asia.bolakowska@gazeta.pl cieszę się bardzo,że nasze maleństwa czuja sie dobrze.chyba muszę Cie przeprosić,bo zle rozszyfrowałam twoją ksywkę-miało byc IZQA, a nie IZGA-prawda? z góry przepraszam.a jak sie czujesz?ja właśnie pogoniłam mojego remika do "żabki"po chipsy paprykowe(zawsze po nich jest mi niedobrze zwłaszcza wieczorem),ale chyba wiesz jak to jest z zachciankami he,he... teraz z wielką niecierpliwością oczekuję ruchów dziecka(wczoraj zaczął mi się 15 tydzien)a ponoć w drugiej ciąży czuje się szybciej,ale tezto szybciej jest u chudzinek aj niestety do nich grubo nie należę. trzymajcie się cieplutko,życzę pomyślnych łowów z lekarzem do ...następnego asia p.s mam 27 lat,nie przejmój się wymiarami nasz mateusz w tym samym czasie miał 5,7cm a urodził się 3870 i 58 cm głowo do góry i super,że bryka papapapapapapapaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 18:50 Cześć Mam do Was pytanie, czy już rozmawiałyście z partnerem o porodzie i znieczuleniu? Co on na znieczulenie? U mnie w domu była już o to wojna, mąż boi się zz i pokauje mi same minusy. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
nusku1 Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 20:50 Cześć, my już mamy ustalone, jako że jestem straszną panikarą i źle znoszę ból, jestem zdecydowana rodzić ze znieczuleniem zo., mąż nie ma nic przeciwko. pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-)) 20.05.04, 09:27 Ja zamierzam rodzić w znieczuleniu zz. Mój mąż jest tego samego zdania i on akurat widzi same zalety tego rozwiązania. Kiedy rodziłam Mateuszka chciałam być dzielna i wytrzymać bez znieczulenia, ale się nie udało. Mój mąż przed pierwszym porodem uważał, że zz jest fanaberią bo przecież tyle kobiet od wieków rodzi bez znieczulenia i jakoś wytrzymują ten ból. Jednak w trakcie porodu sam zaproponował, że pójdzie i lekarza poprosi o zz. Ja akurat nie miałam żadnych skutków ubocznych, mogłam wstawać z łóżka w trakcie porodu, dziecko urodziło się zdrowiusieńkie. No i szycia w ogóle nie czułam, a było co zszywać (blizny mam do dziś). Więc, kiedy teraz robimy wstępny "kosztorys" zz jest na pierwszym miejscu. Pozdrawiam Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 19.05.04, 22:41 Oj dziewczyny...jak mi ciezko...nie moge sie pozbierac...Powod? Jak wiecie mieszkam w Kanadzie no i dzisiaj wlasnie jakas godzine temu pozegnalam sie z rodzicami...wracaja do Polski....tak mi smutno...rycze non-stop...a razem ze mna zaczal moj synek, a ja nie moge sie powstrzymac....a wiem, ze powinnam...no nic...z kazdym dniem bedzie lepiej, prawda? Pozdrawiam Was... Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA - uzupelnienie 20.05.04, 07:54 Hej Dziewczyny. Juz mi lepiej. Jednak czas robi swoje. Z radoscia i przyjemnoscia dopisuje kolejne Listopadowe Mamy: Nitka074 i Poziom_ka Pozdrawiam PS. jak cos by bylo nie tak z Waszymi danymi to od razu piszcie ******************************************************************************** adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - Ania - 26.11. - 1 ciaza aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asia.bolakowska - Asia - 16.11. - Szczecin - Mateusz 3 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Olsztyn - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver, Kanada - syn Mateusz 4 latka bozena73 - 3.11. - Nowy Jork cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin - 1 ciaza ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz - 1 ciaza gizmag - Magda - termin ? - 2 ciaza hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka ivo_atom - 16.11. BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE - Gdansk izqa - (27) - 22.11 albo 29.11. - Szczecin - 1 ciaza jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia-Ola(24)-23.11.-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka /Arhus, Dania kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - 17.11. - synek Piotrek 3.5 roku - Poznan luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. misia126 - Monika - 7.11. okolice Warszawy - 1 ciaza monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nitka074 - 4.11. - Gliwice nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza poziom_ka - 25 lat - 5.11. - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- 28.11. - Warszawa - 1 ciaza zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 - Stary Zoliborz Warszawa zulkaw1 - Zulka (28) - 28.11. - Warszawa - 1 ciaza Odpowiedz Link Zgłoś
hagata.wala Re: Mamy listopadowe :-)) - LISTA - uzupelnienie 20.05.04, 13:50 Hej, to dopiszcie i mnie, agata, I ciąża, termin 20 - 30 listopad, Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
higa jestem nowa:) 21.05.04, 12:09 Hej Dziewczyny i ewentualni mężczyźni (bo zdaje się że gdzies mi w trakcie czytania mignął jakiś Tata), Po pierwsze melduję się: higa z Warszawy (jeszcze, bo walczę z moim mieszkaniem w stanie surowym w Otwocku i mam nadzieję niedługo się wprowadzić) jestem w 14-15 tygodniu - nie wiem dokładnie bo prawdę mówiąc nie wiem kiedy miałam ostatni okres a na usg tak właśnie wyszło jak napisałam to mój pierwszy bobasek - i choć planowany był na trochę później - to po chwilowym szoku (2-3 godziny) jestem bardzo szczęśliwa i rozemocjonowana. a zawodowo jestem PR-owcem i marketingowcem (teraz bardziej tym drugim, ale większość z 6 lat pracy przepracowałam w public relations rajdów samochodowych a potem firm z branży budowlanej) – to tak gwoli podania wszystkiego podstawowego o mnie – choć teraz to głównie się dla mnie liczy radość z bycia w ciążyJ podsumowanie: czego się boję: 1. porodu a zwłaszcza wszelkiej maści Edwardów Nożycorękich - czyli położnych, które zamiast chronić krocze (np. masażem itp) wolą je dla świętego spokoju naciąć brr.... 2. że Wy macie brzuszki a ja nie bardzo - w sumie nic nie przytyłam wagowo choć trochę brzuszek mi wydęło ale tam mniej więcej jak po zjedzeniu sporej pizzy przed ciążą hmmm pewnie urośnie jeszcze...? heheh 3. czy wybrałam dobrego lekarza? nie mierzył mi na usg tego fałdu karkowego a do kwasu foliowego ma sceptyczne podejście – tzn. przepisał mi go dla świętego spokoju, ale mówił, że kluczowe znaczenie to ma on przed samą ciążą i na samym jej początku, a w 3im miesiącu to mogę sobie darować, bo podobno po pierwszej fali zachwytu świata nad tym kwasem, zrobiono szczegółowe badania które już takich rewelacji nie potwierdzały. Powiedział, że nie chce być jednak spalony na stosie jak czarownica przez innych ginów, więc żebym brała. nie wiem co o nim myśleć. z jednej strony trochę mu wierzę, ale z drugiej tego fałdu mi nie mierzył na usg...a może mierzył tylko nic nie powiedział bo wszystko OK. – chyba gdyby tak nie było to coś by do diabła mi powiedział? bobasek był też fikający i brał łapkę do buziJ)) poryczałam się choć nigdy wcześniej bym siebie o taką reakcję nie podejrzewała... czego nie lubię: 1. ludzkiego chamstwa we wszelkiej postaci (dużo tu na forum o tym piszemy) 2. przesądów którymi karmi mnie mama i babcie (typu: nie patrz w ogień bo dziecko będzie miało plamy na skórze itp. pierdoły) 3. jak na razie nie lubię myśli o karmieniu piersią – wiem, wiem nie linczujcie mnie od razu – niektóre typy tak mają i już – ale: chcę karmić swoim mlekiem odciąganym bo wiem jakie to zdrowe dla bobaska, więc taka zła nie jestem, to raz. a dwa: na razie nie lubię tej myśli (a już najbardziej zwrotu dawanie cycusia, brrrr) ale kto wie? może po porodzie będzie to dla mnie cos fajnego, prawda? nigdy nie mów nigdy, czy jakoś tak..... 4. smażeniny w ciąży (jak na razie) odrzuca mnie od kotletów, sosów z mięsem i innych rzeczy smażonych i z dużą ilością mięsa. może dlatego brzusio nie rośnie? zawsze wchłaniałam ogromne ilości chińszczyzny, pizzy, spaghetti i innych „syfków” kalorycznych a co lubię: 1. WasJ że jesteście i mogę się czegoś dowiedzieć 2. wyobrażać sobie siebie i mojego faceta na spacerze w górach z bobaskiem w nosidełku 3. chodzić sama po górach w deszczu 4. czytać książki o historii, polityce i biografie 5. spać albo leżąc w łóżku z moim facetem (za 3 tyg slubJ)) w zimny deszczowy dzień oglądać na video na video filmy z Julią Roberts i nie musieć iść do pracy.... dobra bo wychodzi mi elaborat... chciałam się tylko zameldować na tej liście. higa Odpowiedz Link Zgłoś
kozka76 Do Higa 25.05.04, 14:44 Nie martw się większość położników nie mierzy fałdu karkowego. Gdyby był mierzony, lekarz ma obowiązek podać Ci wynik i to na piśmie. Tylko specjaliści od USG, którzy zajmują się wykrywaniem wad wrodzonych to robią. Do tego mierzy się jeszcze długość kości nosowej. Odpowiedz Link Zgłoś
dagest Re: jestem nowa:) 25.05.04, 20:14 hey, w takim razie ja też jestem nowa. właśnie dziś was znalazłam. nie mam zbyt wiele czasu, by śmigac to tym forum, jednak z tego co czytam to warto. ja i mój synuś zaczynamy 15 tydz. lekarz określił płeć, jednak zaznaczył, że jest na tyle wcześnie, że nie ma pewności. ale ja mam, przecież widziałam siusiaka trafiłam do dobrego specjalisty. kobietka jest bardzo dokładna, sprawdziła przezierczość karku, czy wykształciły się wszystkie narządy wewnętrzne, posłuchała serduszka i policzyła paluszki! super, wielkie dzięki jej za to, bo mnie uspokoiła. problemy mam takie jak większość z was: obawiam się porodu, nadal męczą mnie nudności, ciuchy stają się za ciasne i zasypiam gdzie popadnie! nie rozglądałam się jeszcze za szkołą rodzenia, a czy któraś z was już chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś