ma.ry.ja.ne 14.06.10, 20:12 Dzisiaj podczas badania ginekologicznego lekarz stwierdził,że mam dużą nadżerkę.Jeżeli wynik będzie zły to zadzwoni przed umówioną kolejną wizytą.Mam pytanie jak i czy można leczyć nadżerkę w ciąży? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moiren Re: nadżerka w ciąży 15.06.10, 10:56 W ciąży niestety nie można leczyć nadżerki, tak przynajmniej twierdzi mój lekarz. Powiedział, że po połogu możemy się nią zająć, a też mam już ją sporych rozmiarów. Na razie kazał się nią nie przejmować. Wiem, że można ją usunąć wypalając, wymrażając i laserowo (zależy, którą metodę stosuję Twój lekarz) po tym zabiegu trzeba leczyć ją farmakologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
agulag76 Re: nadżerka w ciąży 15.06.10, 10:57 Nie leczy się nadżerki w ciąży - czasami znika po porodzie, a jak nie to dopiero później rozpoczyna się leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bolsz Re: nadżerka w ciąży 15.06.10, 12:44 W ciąży się nie leczy. Pamiętaj o niej po ciąży.Ja zaniedbałam,zgłosiłam się na wymrożenie jak moje dziecko miało dwa latka - chciałam to zrobić przed drugą ciążą - okazało się,że mam już komórki przedrakowe.Zabieg tzw.elektrokonizacji nic nie dał,okazało się,że zmiana jest głębsza,niż się lekarz spodziewał.Po pierwszej konizacji chirurgicznej okazało się,że znów zmiany są na linii cięcia,przeszłam kolejny zabieg skrócenia szyjki.W rezultacie zostało mi 27mm.szyjki,co trochę skomplikowało drugą ciążę - muszę leżeć,mam pessar. Lekarze twierdzą,że moja zmiana rozwijała się ok.5 lat.Wściekłam się,bo przed pierwszą ciążą wiedziałam,że mam nadżerkę,ale każdy lekarz twierdził,że nic z tym nie zrobi,bo to mała zmiana,jak zajdę w ciążę to sama zniknie.A wtedy wystarczyłoby pewnie zupełnie bezbolesne wymrożenie,a nie kilka kilkudniowych pobytów w szpitalu na oddziale ginekologiczno-onkologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
sadzia87 Re: nadżerka w ciąży 16.06.10, 01:30 nadżerki się w ciazy nie leczy, ale spokojnie, zdążysz ją po połogu usunac i napewno nic Ci nie będzie, nie ma co się stresować. Tylko tak jak pisały dziewczyny wyżej- pamiętaj o niej. Ja też mam dosyć sporą, okazało sie podczas pierwszego badania czy jestem w ciązy. Czasem krwawi, ale mój lekarz zakazał mi panikować i powiedział że po połogu uporamy sie z nią, a zdarza się też że po ciązy zanika. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ry.ja.ne Re: nadżerka w ciąży 16.06.10, 07:10 Dzięki dziewczynki za odpowiedzi.Pytałam gina czy leczy się nadżerkę w czasie ciąży to powiedział"No przecież,że się leczy"Zdziwiła mnie jego odpowiedz.Więc zaczęłam się martwic.Jeżeli będzie chciał robic z tym co kolwiek to skonsultuję to z innym gin. Odpowiedz Link Zgłoś