Dodaj do ulubionych

Jak długo czekacie na 2-gą ciążę?

19.10.10, 21:17
Dziewczyny, mam takie (może głupie) pytanie... jak długo staracie się / starałyście się o drugiego bobaska?
Mam już 15 miesięcznego synka, wtedy udało nam się w pierwszym cs! Byłam w szoku.
Karmiłam 10 miesięcy, w tym czasie nie miałam @. Pierwszą dostałam w czerwcu, od tego czasu @ nie są zbyt regularne, tak między 25 a 33 dni. Kompletnie nie potrafię ucelować w owu sad

Byłam naiwna i myślałam, że jak za pierwszym razem tak poszło to i teraz też...ale niestety sad
A u Was jak było? Czy jest możliwe, że wtedy tak szybko a teraz będziemy czekać dłuuuugo?
Obserwuj wątek
    • misia9944 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 07:04
      Witam ja mam dosc podobno sytuacje 1 ciaza w 1 cyklu staran. I tez chcialam zadac takie pyt forumowym kolezanka a tym czasem zaczelismy 2 cs o 2 dziecko oby ostatni choc dlugosc cyklu pomieszana i nie wiem kiedy dzialac;/
      A na liscie listopadowej widze ze mamy ta sama date testowania smile
      Pozdrawiam
      • rooms Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 07:48
        no to Was nie pocieszę. Córę utrafiliśmy w 1cs i teraz skończyła 2 latka. Od kwietnia staramy się o drugie - to mój 7cs... Po urodzeniu dziecka też cykle totalnie mi się rozjechały. Kiedyś byłam jak w zegarku - @ co 28 dni - a teraz 22, 27, 23, 28 - tak na zmianę. Muszę lekarza podpytać, czy to czasem nie znaczy, że coś nie halo z jednym jajnikiem? Niby objawy owulacji i testy wykazują, że jest ok, w zeszłym cyklu - ciąża BC sad Teraz zobaczymy...

Ale łatwo nie jest.
        Podejrzewam, że wiek (u mnie 31) i zmęczenie robi swoje (dwulatek mocno absorbujący jest)...
    • misia9944 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 08:26
      Co do wieku to pierwsza corke ur jak mialam 21.5 a teraz mam 25 to chyba nie najgorzej tongue_out
      • chiyo28 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 09:10
        ja co prawda czekam na 3 ciażę. Nigdy nie trafilismy w pierwszym cyklu. O pierwszą ciążę nie cały rok starań, o drugą 3 miesiąc (córka zmarła w 16 tc), o 3 kilka miesięcy starań i teraz juz ponad 2 lata starań o kolejnego maluszka. Wyniki mamy wszystkie w porządku. Chyba wiek i stres też.
        • miska83 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 09:32
          ja w pierwsza ciaze zaszlam w 2cs.ale wtedy zalozylam ze przynajmniej z pol roku nam zejdzie wiec bylam bardzo wyluzowana i poszlo raz dwa.o kolejnego malucha zaczelismy sie starac i myslalam ze pojdzie jak za pierwszym razem ale niestety.za bardzo sie spielam,za bardzo chcialam itypowych staran bylo 12cykli a w miedzy czasie kilka miesiecy bylo ze chora,jakis antybiotyk itd i w efekcie czekalam okolo 1,5roku n atego malego bakawink udalos ie w cyklu w ktorym skupilam sie na calkiem czyms innym i jak juz zobaczylam cien tej drugiej kreski to myslalam ze ja wymyslilamsmile
          mysle ze bardzo duzo robi stres zwiazany z oczekiwaniam.ja mialam mega regularny okres i tyle czasu czekalam na malucha.3 ostatnie cykle mialam monitorowane by sprawdzic czy mam owu i okazalo sie ze mam owu za kazdym razem zawsze z prawego jajnika.lewy jakby nie funkcjonowal.po okresie mialam ja isc na droznoasc ajajowodow a maz w miedzy czasie badania nasienia a tu taka niespodziankawink
          trzymam kciuki! uda sie tylko troche wiecej spokoju mysle ze trzeba.
          chiyo za ciebie trzymam szczegolne kciuki!
    • goshas3 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 10:37
      Chyba nie ma reguły... U nas 2 dziecko w pierwszym cyklu przymiareksmile, a pierwsze nieplanowane ustrzelone w dniu spodziewanej miesiączki. Teraz będzie 3 cykl prób, bo to co uskuteczniamy ciężko nazwać zakrojonymi na szeroką skalę staraniamismile nie mam pojęcia kiedy mam owulację, widujemy się tylko w weekendy, po prostu przestaliśmy się zabezpieczać. Mam nadzieję, że to wystarczy, może w którymś z kolejnych cykli spróbuję z testami owulacyjnymi, bo chciałabym zajść w ciążę w ciagu najbliższych 6 m-cy.

Moja znajoma o pierwsze dziceko starala się rok, natomiast drugie udało się w Ics, a miała 33 lata.
      Życzę Ci jak najszybszego zajścia w ciążę, ale chyba wszyscy to potwierdzą, że lepiej się nie nakręcać. Dla mnie los był bardzo łaskawy, mimo wszystko do starań, ciąży podchodzę z wielka pokorą. Mam już dwie wspaniałe córeczki, więc dlatego na pewno jest mi łatwiej.
      • claire_s Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 12:38
        w pierwsza zaszlam raz dwa, na druga czekam rowno 2 lata.
    • agnieszkallo Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 12:36
      Synka trafiliśmy w 1cs. A teraz o drugie staramy się od listopada-czyli prawie rok. Brałam tabletki anty i rozregulowały mi cykl. Jestem na luteinie-jeżeli nie pomoże będziemy diagnozować crying
    • betty842 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 13:45
      A więc w pierwszą ciążę zaszłam w 2.cyklu starań (jednakże bardzo wczesnie poroniłam-nawet nie zdążyłam sie zapisać do lekarza).Potem znowu zaszłam w ciążę w 2. cs (tym razem wszystko było ok). Chcieliśmy żeby drugie dziecko urodziło się w kwietniu lub maju.Uznaliśmy,że jak wcześniej zachodziłam w ciążę w 2cs to i tym razem tak będzie.Więc rozpoczęliśmy starania i buch!-wyszło za pierwszym razem. No a dzidziuś urodzi się w marcu! Nie przypuszczaliśmy,że to tak od razu wyjdzie więc wzięliśmy sobie miesiąc rezerwy,a tu niespodzianka! Na początku mąż trochę kręcił nosem (bo przecież dzidziuś miał być wiosenny lub letni) ale potem uznaliśmy,że nawet fajny ten marzec na urodzenie dziecka.Jedyny mankament to taki,że nie bedziemy mogli robić mu/jej urodzinek na świeżym powietrzu (starszak jest czerwcowy i urodzinki zawsze sa na podwórku).No ale cieszymy sie że wogóle jestsmile.
      • 1osiolek Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 14:12
        Jej, to mnie za bardzo nie pocieszyłyście...
        Kurcze, chyba miałam nadzieję, że napiszecie, że pójdzie raz dwa wink a tu...;/

Najgorsze jest, że jeszcze jakieś 2 tyg temu, gdzieś tam w duchu myślałam sobie, że to jeszcze za wcześnie na drugiego brzdąca.., że nie dam rady z małym Dzikusem i jeszcze z brzuuuchem, ale jak w kilka dni temu zobaczyłam tylko 1 kreskę na teście (oczywiście nie wytrzymałam do terminu @) to mi się zrobiło SMUTNO i jakaś taka samotna teraz jestem...pusta w środku sad Też tak macie?

Ale co tam, dziś do szczepienia z Dzikusem jedziemy (odra świnka różyczka) i jestem na maxa wystraszona tyle się o tej szczepionce naczytałam ;/

Trzymam kciuki za przytulanka... szczególnie za Ciebie misia9944 - oby do 16-tego smile
        • mahti Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 16:28

o 2 ciaze staralismy sie 3 lata.
        • misia9944 do 1osiolek 20.10.10, 17:18
          Ja tak samo sie czuje odkad @ przyszla, niby sie mowilo ze nic sie nie stanie jak sie nie uda za 1 razem, a jak sie naprawde nie udalo to tak smutno, czlowiek jakis bez usmiechu...
          Pozdrawiam
        • blu_lagoon Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 21.10.10, 09:55
          1osiolek napisała:
          > że nie dam rady z małym Dzikusem

ha, ha ja tak nazywam moja mala siostre wink
    • dziub_dziubasek Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 17:18
      Nam jeden raz wystarczył smile
      A co do cyklu- poczytaj trochę o obserwacji cyklu- nawet przy nieregularnych cyklach bedziesz w stanie sama stwierdzić kiedy masz dni plodne.
      • 1osiolek Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 18:12
        Misia9944 - łączę się z Tobą duchowo... dobrze, ze ktoś mnie zrozumie...

A co do obserwacji, to robię to ale na moje oko to mam owu tak koło 9-10 dnia a potem jeszcze raz (?!) około 20-tego dnia...wiem, wiem...coś nie halo...
        • jasiek-2007 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 19:51
          u nas to już dwa cykle na pusto mi też tak smutno jak nic nie ma ech myśllam ze szybciej bedzie bo pierwszy to totalna wpadka z gumki big_grin
    • kapyl Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 20:06
      Za drugim razem zaszłam w ciążę w trzecim cyklu.
      Mam już 6,5 letnią córkę, ale tu nie można nic mówić o długości starań, bo to była klasyczna wpadka tongue_out
    • darcia74 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 21:09
      Nie potwierdze tu teorie wieku i zmeczenia jak wyzej napisaly niektore dziewczyny.
      O pierwsza ciaze staralismy sie rok czasu i mialam wtedy 33 lata.
      W druga ciaze (na poczatku tego roku) zaszlam od razu w 1cs! Niestety poronilam w 9-tym tyg... Teraz jestem znow w ciazy i znowu zaszlam w 1-szym cs! Dodam, ze mam 36 lat, no i zbuntowanego 2,5 latka w domu wink.
      Przed pierwsza ciaza zawsze mialam cykle bardzo nieregularne (co 35-100 dni). Po ciazy uregulowaly mi sie na 30-35 dni i potrafie rozpoznac bezblednie po sluzie dzien owulacji. Nauczylam sie obserwacji cyklu podczas tych pierwszych rocznych staran.
    • iwonagos Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 20.10.10, 23:52
      1 ciąża w wieku 32 lat - 8 cykli
      2 ciąza w wieku 35 lat - 1 cyklsmile))
    • natasza2004 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 21.10.10, 08:45
      1. ciąża 1 cs lat 26
      2. ciąża 1 cs lat 29
      ale, za każdym razem nastawiałam się na co najmniej 6 miesięczne starania, bo wśród moich znajomych i rodziny w ciąże pary tak szybko nie zachodziły.
      • dzieciusie3 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 21.10.10, 10:16
        U mnie podobnie było ciężko zajść w drugą ciąże.Pierwsza ciąża w pierwszym cyklu starań,a przy drugiej rok starań.Robiłam różne badania zlecane przez lekarza i sama jak wypatrzyłam coś na internecie robiłam.Niestety albo stety były wszystkie super.Na samym końcu lekarz zlecił badanie nasienia męża bo powiedział,że nasienie z wiekiem też traci na wartości,a tym bardziej,że między mną a mężem jest 8 lat różnicy smile
        I co wyszło z badań,że plemniki nie mają długiej żywotności.Pierwsze co jak poszłam z wynikami do lekarza powiedział,że w naszym przypadku będzie dobre współżycie "co 5 min"smile.Tak że w naszym przypadku seks miałam na śniadanie na obiad i było to bardzo miłe i szalone,a co z tego wynikło syn smile
        • 1agatelka.0 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 21.10.10, 10:24
          ja podobnie 1 ciąza 1cs druga po 7 latach winna była tarczyca i choroba hashimoto a teraz chcemy spróbowac 3 raz
          • leesha Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 21.10.10, 10:35
            1 ciąża - nawet nie wiem ile, ale na tyle długo, że zagoniłam męża do Novum (ja wcześniej badanie hormonów, monitoring), a tam pan doktor po badaniu nasienia orzekł, że nie dla nas ciąża naturalna tylko ICSI (?) i zlecił mężowi kupę badań na kwotę ok. 600 zł (a było to ponad 7 lat temu). A wystarczyło powtórzyć badanie nasienia ... Naciągactwo. Nie minęło wiele czasu, a okazało się, że jestem w ciąży. Zaszłam naturalnie.
            2 ciąża - 2 cs
            3 ciąża - zaczęliśmy myśleć o niej na luzie w sierpniu, zaszłam w listopadzie; niestety poroniona
            4 ciąża - starania w trakcie, 6 cs
            No i niestety potwierdza się, że owulacja + seks nie zawsze = ciążasad
            • ladybarque Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 21.10.10, 22:04
              1 ciąża - 1 cykl starań
              2 ciaża - 1 cykl starań - poroniona sad
              3 ciąża - obecnie trwa 5 cykl starań, ale tak naprawdę staramy się już od prawie roku ( z przerwą na poprzednie poronienie)
              • mamakacperka-pl Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 23.10.10, 19:26
                witamsmile
                U nas wyglądało to tak:
                1 ciąża- 1cs (syn)
                2 ciąża-1cs(poroniona w 8 tygodniu)
                3 ciąża- 1cs(syn)
                Także jak widać,nie ma to reguły i wszystko zależne jest od danej kobiety i jej organizmu. Pozdrawiam!!!
    • kameleon_f1 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 23.10.10, 21:20
      pierwsza córka to wpadka-NAJPIĘKNIEJSZE CO MNIE W ŻYCIU SPOTKAŁO big_grin druga podobno córka 4cs, pierwszy z wiesiołkiem i testami owu bo mąż chciał zrobić chłopca ale ja chciałam dziewczynkę big_grin
      • hanula12 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 24.10.10, 15:34
        Pierwsza ciąża - 1cs, jeżeli chodzi o drugą to zaczynam 3cs.
        • ladyann77 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 25.10.10, 11:46
          Pierwsza ciąża - 2 cs, II ciąża (7 m-cy po pierwszej, po odstawieniu Cerazette) - 1 cs wink.
          • 1osiolek Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 25.10.10, 17:48
            ladyann77 - dodałaś mi otuchy! Kupiłam testy owu - dziś bledziusieńka kreska - zobaczymy jak jutro.
            Strasznie mi zależy, ale to chyba nie pomaga sad
            • musso4 Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 26.10.10, 12:12
              pierwsza ciąża po roku, druga to juz 7 cs, a myślałam że bedzie łatwiejsmile
    • eniigmaa Re: Jak długo czekacie na 2-gą ciążę? 27.10.10, 18:00
      pierwsza ciąża - 3cs, druga ciąża starania ponad rok (a cykle regularne + testy owulacyjne), jak się udało, to skończyło się poronieniem w 7tc, a później niemal od razu zaszłam w ciążę znowu
      na trzecią ciążę zdecydowałam się szybko bo po pół roku, pomyślałam, że krótko po ciąży może będzie łatwiej i udało się od razu (@wróciła zaraz po połogu mimo karmienia)
      czytałam ostatnio, że 20% par, które już mają dziecko boryka się z tzw. niepłodnością wtórną, a to tylko Ci którzy postanowili coś z tym zrobić...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka