senat-orka 07.03.11, 10:34 Dziewczyny staramy sie z mezem o dzidziusia. Za mna dni płodne i starania ale na test jeszcze za wczesnie. Moje pytanie czy po tych dniach temperatura jesli sie utrzymuje swiadczy o ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wuika Re: temperatura. 07.03.11, 10:37 Nie, temperatura powinna się utrzymywać aż do okresu. Jak się utrzymuje przez 18 dni można mówić o ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: temperatura. 07.03.11, 15:22 Moim pierwszym objawem (jeszcze przed terminem potencjalnej miesiączki) była właśnie podwyższona temperatura - 37,3 (mierzona pod pachą), podczas gdy zazwyczaj miałam klasyczne 36,6. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: temperatura. 07.03.11, 15:26 Przed miesiączką to normalne że temperatura jest wyższa i wtedy nie jest jeszcze ona objawem ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
pepparkakor Re: temperatura. 08.03.11, 20:49 ale jeśli ktoś zazwyczaj ma temp. 36,6 to podwyższona najwyraźniej i przed okresem może być objawem... Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 09.03.11, 08:54 zaczełam mierzyc od 14 dc i wtedy była 36,9 i juz niespada. Utrzymuje sie tak miedzy 37.2 a 37,4. Temperature mierze codziennie o 5.40 rano w pochwie. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: temperatura. 09.03.11, 09:27 To poczekaj, aż wyższych uzbiera się tak trochę więcej (z kilkanaście, 12-14 minimum) i rób test. Trzymam kciuki - u mnie po owulacji też poziom 36.8 - 36.9, potem wzrosło do 36.9 - 37.1 Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 09.03.11, 09:34 Dziekuje ja takze trzymam kciuki Moze marzec okaze sie szczesliwym miesiacem. Mam juz Córeczke ktora konczy dzisiaj 4 latka Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 10.03.11, 08:40 Moja tempka spadła, dzisiaj 36,9. 5 dni do okresu, piersi zaczeły mnie bolec takze spodziewam sie @. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciusie3 Re: temperatura. 10.03.11, 10:26 Jeszcze nic straconego-okres może nie nadejść TRZYMAM KCIUKI Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 10.03.11, 10:55 Tak myslisz?! oj tak bym chciała by jednak sie niepojawiła.. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: temperatura. 10.03.11, 12:08 O spadku temperatury mówimy, gdy jej poziom obniży sie do poziomu temperatur z I fazy. A Ty nie wiesz jakie miałaś temperatury w I fazie, bo równie dobrze najwyższą z nich mogło być 36,6 albo 36,9 Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 10.03.11, 12:13 Mówie o spadku bo do wczoraj moja temperatura utrzymywała sie na 37,4 kresce. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: temperatura. 10.03.11, 14:59 Tak, ale jeśli ta temperatura nadal jest na poziomie wyższych temperatur to taki spadek nic nie oznacza Odpowiedz Link Zgłoś
kiecha3 Re: temperatura. 10.03.11, 19:16 dziewczyny.. to weźcie mi wytłumaczcie... bo mądrzejsze ode mnie jesteście.. wczoraj miałam temperaturę jeszcze w fazie wyższych a okres już gruchnął... dopiero dzisiaj temp spadła do zwykłego poziomu a okres jakby zwolnił... jak to jest, że temperatura jeszcze jest wysoka a okres już jest..?? znaczy, ze co?? progesteron jeszcze działa a estrogeny już nie..?? bo nie rozumiem... ;/ jeszcze mam doła... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 10.03.11, 19:34 mewa000 Dziekuje moja droga zobaczymy co dalej ale cycki tak mnie bola ze to napewno na @.. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: temperatura. 10.03.11, 22:13 Kiecha to normalne, temperatura może spaść w dzień przed okresem ale również nawet 2-3 dnia okresu-mi tak właśnie często spada, dopiero 2 dnia okresu. Po prostu progesteron powoli się obniża Senat-orka nie ma za co Piersiami się nie sugeruj ze to okres, bo....nie chcę Cię nakręcać, ale pewnie wiesz że to też jeden z pierwszych objawów ciąży, u mnie akurat tak było Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 11.03.11, 08:56 Mewa000 wiem wiem, ale czy to by było nie za wcześnie? ale nadzieje jest Korci mnie by zrobic test ale do @ 4 dni wiec mogłby wyjsc negatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: temperatura. 11.03.11, 10:58 Z testem najlepiej poczekaj do dnia @. A z piersiami różnie bywa, jedne dziewczyny zaczynają je czuć ponad tydzień przed okresem, inne dopiero parę dni po terminie okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: temperatura. 11.03.11, 16:31 temperatura i bez ciazy bedzie utrzymywala sie na podwyzszonym poziomie do czasu kolejnej miesiaczki. Zazwyczaj mozna sie spotkac ze stwierdzeniem, ze dopiero powyzej 18 dni podwyzszonej temepratury moze swiadczyc o ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 14.03.11, 19:29 Okres mam dostac 16stego ale dzisiaj zrobiłam test, juz niewytrzyłam i zrobiłam i .. negatywny.. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciusie3 Re: temperatura. 14.03.11, 20:54 Nadzieja umiera ostatnia-chociaż wiem,że nie powinnyśmy się nie raz tak nakręcać.Powiem Ci,że ja zrobiłam test ok 1,5 tyg.jak okres mi się spóźnił i wyszedł negatywny na drugi dzień było widać już cień cienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: temperatura. 15.03.11, 14:48 Przykro mi. Ale moze przesunela Ci sie owulacja i moze jeszcze za wczesnie bylo na testowanie? Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 15.03.11, 19:45 Tempka wysoko sie trzyma jak narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciusie3 Re: temperatura. 15.03.11, 20:30 Mocno Ci kibicuję Kiedy robisz test? Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 15.03.11, 20:58 Dziekuje Robiłam jeden 2 dni przed okresem ale negatywny Odczekam jeszcze pare dni jesli niepojawi sie @ to powtorze Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciusie3 Re: temperatura. 15.03.11, 21:14 Ej dziewczyno ale nas trzymasz w niepewności w napięciu Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 15.03.11, 21:31 Jeszcze pare dni i wszystko sie wyjasni Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 15.03.11, 21:35 Ehh sama juz bym chciała wiedziec. Moj M przezywa to jeszcze bardziej niz ja Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 16.03.11, 08:30 Dzisiaj jest dzien kiedy mam dostac @ i jak narazie cichosza Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciusie3 Re: temperatura. 16.03.11, 09:55 No to trzymam kciuki żeby nie nadszedł ,a kiedy planujesz zrobić test ? Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: temperatura. 16.03.11, 11:37 Poczekam do wekeendu jesli nadal niedostane @ to zrobie test Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka !!! 18.03.11, 09:06 Dziewczyny temperatura dzisiaj 37,5 , okres spoznia mi sie 2 dni , piersi baaardzo mnie bola, ten bol budzi mnie w nocy ale nie nastawiam sie pozytywnie bo testowałam 2 dni przed @ i jedna kreseczka. Chyba zaraz zwariuje, juz bym chciała wiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 18.03.11, 09:08 Dodam ze bola mnie jajniki raz bardziej odczuwam bol raz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 18.03.11, 10:12 Mogłaś zatestować skoro już 2 dni spóźnia Ci się okres A ile dni masz już wyższą temperaturę? Jest chociaż 16? Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 18.03.11, 10:14 Tak dzisiaj jest 16 dzien wysokiej temp. Wiem mogłam ale boje sie rozczarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 18.03.11, 10:16 O, to dobrze wróży Trzymam za Ciebie kciuki, zrobisz ja uważasz ale ja na Twoim miejscu-jakby jutro tempka była nadal na wyższym poziomie to zrobiłabym test Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 18.03.11, 10:20 Dziekuje Mewa i chyba tak zriobie a boje sie jak cholera.. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 18.03.11, 10:25 Rozumiem Cię, też zawsze miałam stracha przed robieniem testu U mnie dzis dopiero 13 dzień wyższych temperatur, ale chyba zatestwać nie zdążę bo coś pomału tempka w dół leci. Tobie życzę powodzenia i daj koniecznie znać Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 18.03.11, 10:34 Mewa u mnie długo temp. utrzymywała sie na 37,1 37,5 i były 2 dni kiedy było 36,9 myslałam ze to juz koniec ale znowu wzrosła na 37,4 37,5 i tak juz sie utrzymuje Napewno dam Znac Odpowiedz Link Zgłoś
zabkaa24 Re: !!! 18.03.11, 12:18 I ja trzymam kciuki Wiem, że takie testowanie, gdy mamy uzasadnione podejrzenia jest jeszcze trudniejsze. Ja w tym cyklu podejrzewałam co się święci i testu bałam się zrobić bardziej niż kiedykolwiek, ale zebrałam się w końcu i ... są dwie krechy Czego i Tobie życzę Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 18.03.11, 18:39 Żabkaa Gratuluje Jeju jak ja bym chciała zobaczyc 2 kreski na tescie Byc moze... Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 18.03.11, 20:05 Mewa przykro mi Trzymam Kciuki za nastepny cykl... Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 18.03.11, 20:40 Byłam na to przygotowana, z moimi problemami to byłby cud jakby się udało w pierwszym cyklu W pierwszą ciążę zaszłam po 18 miesiącach starań więc trochę zeszło Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 08:23 Mewa podziwiam Cie Kobieto za twoja wytrwałosc, naprawde Moja Córa ze tak napisze zrobiła sie sama nawet niewiem ktory był to dzien cyklu.. Teraz jest to troszke trudniejsze ale niewiem czy wytrzymałabym 18 miesiecy tym bardziej Cie podziwiam. To jest moj pierwszy cykl starań, a towarzyszy temu stres , czy sie udało czy nie, mierzenie temperatury, nerwy przy kazdym spadku chocby nawet lekkim.. i nie jestem w stanie myslec o niczym innym, tak bardzo chcemy drugiego dzidziusia... Mewa Ty jestes bardziej doswiadczona napisz czy taki spadek temperatury wczoraj 37,5 dzisiaj 37 moze o czymś świadczyć? Czy powiinam sie martwic ze spadła az o 0,5 st. Wiesz mam jednak odczucia takie ze nadejdzie @. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 09:39 senat-orka napisała: >Moja Córa ze tak napisze zrobiła sie sama nawet niewiem ktory był to dzien cyklu.. A to z młodym było to samo, bo akurat dałam sobie spokój, odstawiłam leki, przestałam myśleć, chciałam sobie po prostu zrobić pół roku-rok przerwy w staraniach żeby od tego odpocząć, no i od razu w pierwszym cyklu się udało >niewiem czy wytrzymałabym 18 miesiecy Wytrzymałabyś Ja mam PCO więc teoretycznie spodziewałam się, że może być ciężko, ale jednak była ta nadzieja i po pierwszym cyklu jak dostałam okres to oczywiscie byłam rozczarowana, zła. Po kolejnym też...itd. Ale za każdym razem po jakimś dniu przechodzilo i już myślałam, że może "w tym cyklu się uda". Ja w tym czasie przeszłam leczenie, stymulację, laparoskopię więc każdy ten etap dawał mi wielką nadzieję > Mewa Ty jestes bardziej doswiadczona napisz czy taki spadek temperatury wczoraj > 37,5 dzisiaj 37 moze o czymś świadczyć? Czy powiinam sie martwic ze spadła az > o 0,5 st. Wiesz mam jednak odczucia takie ze nadejdzie @. Teoretycznie-jeśli tempka w fazie lutealnej nie spadnie poniżej linii podstawowej (czyli do poziomu tych niższych temperatur) to to nic nie oznacza, tak może być. Bo np możesz mieć linię podstawową na 36,6 czyli 37jest wysoko nad linią, cały czas w fazie wyższych temperatur. Nie kusi Cie zatestować? Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 09:49 Kochana kusi i to bardzo ale jeszcze bardziej boje sie rozczarowanie, moj M tez. Poczekam do poniedziałku jak niedostane @ to testuje i niema odwrotu chociasz chwile pobede sobie z myslami ze jestem w ciazy . Dziwne jest to ze nastawiam sie na @ ale jednak mysli sa ze jest ciaza. Meczy mnie to i stresuje. Jakie Ty miałas objawy na poczatku z Młodym ? Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 10:02 Wiesz, póki nie uświadomiłam sobie, że jestem w ciąży, to nie miałam żadnych tzn nie widziałam ich, nie łączyłam tego z ciążą. Powiem Ci tak, że o ciąży dowiedziałam się jak mi się okres spóźniał jakieś 6-10 dni-bo w tamtym cyklu mierzyłam tempkę ale tak tylko dla orientacji, bez patrzenia na dni plodne itp, żeby wiedzieć jak to tam bez leków sie układa. I jak 22 dc mialam skok to przestałam mierzyć. Nie wiem kiedy miałam wtedy dostać okres, ale jak mnie M zaczął wypytywać kiedy powinnam mieć to sobie policzyłam od skoku te maksymalne 16 dni fazy lutealnej i wyszło mi, ze wg tego okres spóźnia mi sie 6 dni (równie dobrze faza mogła trwać 12 dni i wtedy było już 10 dni spóźnienia). No i jak na drugi dzień beta wyszła wysoka to dotarło do mnie, że to częste gonienie do wc, mdłości od jakiś 3 dni i bolące piersi to były objawy ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 10:11 No własnie z tymi piersiami mnie bola baardzo, bardzo w nocy ten bol mnie budzi bez stanika niema mowy bym chodziła bo w ten bol jest nie dozniesienia. Bolały mnie piersi na okres ale był to bol lekki. Bolały 3, gora 4 dni przed okresem i tyle a teraz juz chyba 1,5 tygodnia i zrobiły sie "wielkie" twarde, i chce mi sie pic i cały czas biegam do wc. Moze pojde na bete to bede miała 100 % pewnosci. Mojej znajomej okres sie zponiał zrobiła 2 testy wyszły negatywne a co sie okazało była 6 tyg. ciazy. Ja robiła 2 dni przed @ i był negatywny dlatego tez teraz sie boje testowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 10:18 No właśnie miałam Ci pisać, że może jednak wybierz się na bete to będziesz miała 100% pewności No piersi właśnie takie duże, pełne się zrobiły Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 10:28 Ajc no to moze dzidzia Napewno w poniedziałek jak nie test to beta Wczoraj zrobiła najgłupsze rzecz jaką moze zrobic ciezarne jesli jestem w ciazy odeszłam z pracy Miałam okropna szefowa, stresujaca prace, atmosfere w firmie ze mozna noze ciac wiec spakowałam swoje rzeczy wszyskim powiedziałam co i kim mysle i z usmiechem na twarzy wyszłam. Pomyslałm ze jesli mam byc w ciazy i ja donosic to musze to zrobic. Myslałam ze moj M bedzie wkurzony ale On tylko sie usmiechnał i pocałował to oznaczało ze baardzo dobrze zrobiłam Mewa napisz mi skad jestes bo moze mieszkamy w tym samym miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 10:54 Mewa juz długo biła sie z myslami co zrobic, ale teraz jak staramy sie o dzidzie to niemiałam watpliwosci, Ja z Krakowa to i tak nie daleko Mewa długo sie czeka na bete? i ile mniej wiecej kosztuje bo moze mozła bym do swojej Gin. i by mnie skierowała na bete? Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 11:01 To zależy od laboratorium-raz robiłam w takim, w którym czekałam 6 dni!! I jeszcze mi wynik dali spieprzony, bo się pomylili i mimo że ciaży nie było to beta na to wskazywała. Potem już robiłam w takim, w którym wyniki były na drugi dzień, a jak było pilne to się jechało do nich tego samego dnia o 15 i oni faxem "ściągali" z laboratorium które im to robiło, ja zawsze z tego korzystałam. I płaciłam 25 zł. No Krk niedaleko, nawet jutro tam będę Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 11:11 Ja z Córa bety nie robiła i pytam tak orietacyjnie No co ty serio? a w celach turystycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 11:15 Nie, zakupowych Trza się ubrać na wiosnę W tygodniu nie mam kiedy wyskoczyć do nas do miasta bo mąż wraca późno z pracy, więc wybieramy się do Krk, mieliśmy jechać dzisiaj ale nam wypadły imieniny dziadka więc jutro się wybieramy. Pojedziemy pewnie do Zakopianki czy ew. do tesco na Kapelance bo gdzieś dalej sie pchać to się mojemu nie uśmiecha. A Ty w której części Krk mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 11:24 No tak ja narazie czekam na zakupy wiosenne z za oceany My mieszkamy w Nowej Hucie do do centrum krk 20 min bez korków z korkami dramat My tez mamy impreze rodzinna od strony M. Uuuuwielbiam te rodzinne spotkanka Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 12:18 No ogółem jak nie ma korków to można jeździć po Krk, ale ostatnio ciągle gdzieś remonty. W ostatnim czasie byliśmy kilka razy w Szycach to masakra jest tam dojechać przez ten remont na rondzie koło Ikei. A do Nowej Huty to chyba nawet szybciej jak w 20min z centrum sie dojedzie-jak droga dobra. W Ujastku byłam na laparoskopii Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 12:24 Widze ze Ty znasz dobrze Krk T moze kiedy jakies spotkanko jak uda nam sie zaciazyc spotkanie z brzuszkami Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 12:27 No wiesz, trochę się jeździ. Kiedyś jeździłam jakiś czas do Prokocimia do lekarza, a potem to już się jeździło na zakupy do Obi, Leroy itp a ze to rozsiane po całym Krakowie to sie kojarzy te okolice, tym bardziej że mi wystarczy raz gdzieś byc i potem trasę to mam już cały czas w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 12:30 No to ja Cie teraz padniesz jak to przeczytasz ale ja nigdy niebyłam w Wadowicach Jakos tak nigdy niebyło mi po drodze ale niedawno rozmawiałąm z M i chcemy sie tam wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 12:36 Wiesz jak to jest, jak się ma cos pod nosem to najgorzej się tam wybrać My np nigdy jeszcze nie byliśmy w tym Parku Miniatur w Inwałdzie a to 5 minut drogi od nas. Teraz do Wadowic nie warto się wybierać bo cały rynek jest rozkopany, Dom Papieża tez w remoncie Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 13:16 Dobrze ze to napisałas. To poczekamy jak sie skoncza te remonty to wtedy odwiedzimy Wadowice Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 14:44 Senatorka a może przyłączysz się do wątku na którym piszę, "w oczekiwaniu na drugą ciążę"? Jest tam też dziewczyna z Krk, moze sie znacie Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 16:05 Dziekuje za info juz szukam i sie przyłanczam Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 16:06 To ja Ci wyślę namiar na maila gazetowego bo sama nie znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 16:12 Senatorka wiadomość do Ciebie nie dojdzie na ten adres, podaj jakiś inny Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: !!! 19.03.11, 16:34 to fajnie. teraz się tylko zarejestruj i pisz z nami Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: !!! 19.03.11, 18:07 Czesc Zabka, okresu nadal niema, piersi bola jak cholera, tempka wysoko, odczuwam bol jajników raz mocniejszy raz letszy, nie testowałam bo sie boje ze bedzie jedna kreska poczekam jeszcze pare dni Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka :D 20.03.11, 12:34 Dziewczyny zrobilam test juz niewytrzymałam, i ... ujrzałam 2 kreski, jestesm taka szczesliwa ze trudno to opisac słowami Dziekuje za wsparcie. Sciskam Was mocno Odpowiedz Link Zgłoś
eturen Re: :D 20.03.11, 12:44 Jestem tu nowa, ale śledzę Twój wątek z ogromnym napięciem. Cieszę się, że skończyło się tak szczęśliwie.Gratuluję i cieszę się,że dokonał się kolejny cud ! Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_iskierka Re: :D 20.03.11, 13:46 ja tam wiedzialam, ze bedziesz miala 2 kreski GRATULACJE! Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciusie3 Re: :D 20.03.11, 14:43 Super! wiedziałam od początku,że będzie dobrze twój test był tylko formalnością ,a tak nas trzymałaś w niepewności,że myślałam,że jajo zniosę Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: :D 20.03.11, 20:33 Mogłaś zrobić ten test już dawno temu i nie trzymać nas w niepewności Gratulacje - tak w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
senat-orka Re: :D 21.03.11, 08:38 ..siebie takze Dziekuje Wam baaardzo Zycze staraczkom by takze zobaczył na tescie upragnone 2 krechy Odpowiedz Link Zgłoś