Dodaj do ulubionych

czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:)

06.04.11, 22:46
hej dziewczyny,mam takie małe pytaniewink
staram sie z męzem o pierwsze dziecko i kochalismy sie w dni płodne tak wynika z kalendarzyka i ten dzien to akurat była owolucja i jakie jest prawdopodobienstwo ze sie udało mi zajsc w ciaze?
Pozdrawiam Aga smile
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 06.04.11, 22:54
      Aaaaaaaaa!!!!! Padłam....big_grin
      • dagmaralodz77 Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 08:27
        q_fla... ja też padłam!!!

• cheeringup Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 08:50
          a ja sobie wyrzucałam moje wątpliwości w sprawie wstrząsówwinksmile dobre...

odpowiadając...to chyba mogłaś zajśćwink
          • mama.rozy Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 09:46
            ale fajnesmile
            może jednak pociągniemy temat?bo naprawdę jestem ciekawawinkmam troje dzieci i nadal życie mnie zdumiewa...
    • kotkowa Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 09:48
      U zdrowej pary 25%.
      • mewa000 Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 10:25
        agitka12 napisała:

> kochalismy sie w dni płodne tak wynika
        > z kalendarzyka i ten dzien to akurat była owolucja

A skąd wiesz że wtedy była owulacja? z kalendarzyka?
        • asiulka1976 Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 10:41
          skad wiesz ze byla owulacja, to kalendarzyk czy NPR ??

ja w/g NPR staralam sie 2 lata ..... bez staran zaszlam w 2gim cyklu, wiec jak ktos napisal szansa jest w 25%
        • madziab83 Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 10:47
          W dzień owulacji miałaś największe szanse na zaciążenie, ale czy zaciążyłaś nikt Ci tu nie powie.
          No i kwestia czy wiesz, że miałaś faktycznie owu, w sensie, czy mierzysz temp, sprawdzasz gęstość śluzu itp, albo np. czujesz kiedy masz owu ( ja np. czuję i tym sposobem mam 2 dzieci zaplanowanych i zrobionych za 1 podejściem, synek za 3 , bo akurat owu miałam w nocy i 2 pierwsze razy nie czułam a jednego razu miałam imprezę rodzinną i poczułam o 3 w nocu, że to teraz, zaciągnęłam męża do łóżka i jest Tymek smile), są tez testy owu, z których można skorzystać.
          Tak na marginesie, dużo dziewczyn Cię wyśmiało, bo to dość podstawowa wiedza. Warto czytać książki, czasopisma fachowe i dokształcić się zarówno w kwestii zachodzenia w ciążę ( właśnie, jak się staracie o dziecko warto wciąż sobie na wstrzymanie na 2-3 dni przed spodziewaną OWU, wówczas jest większa szansa na ciążę), jak i jej późniejszego przebiegu, a także zasięgnąć wiedzy na temat porodu i jego przebiegu, bo później dziewczyny opisują co to za katorgi przechodziły w szpitalu i jaki to poród jest straszny, ale gdyby posługiwały się elementarna wiedza o fizjologii porodu, najlepszych pozycjach, swoich prawach w szpitalu, to do wielu sytuacji mogłoby nie dojść.
          • mewa000 Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.04.11, 11:26
            madziab83 napisała:

> W dzień owulacji miałaś największe szanse na zaciążenie,

Nieprawda, takie same jak dzień czy dwa przed owulacją

>ja np. czuję i tym sposobem mam 2 dzieci zaplanowanych i zrobionych za 1 podejściem, synek za 3 , bo akurat owu miałam w nocy i 2 pierwsze razy nie czułam a jednego razu mia łam imprezę rodzinną i poczułam o 3 w nocu, że to teraz, zaciągnęłam męża do łóżka i jest Tymek smile)

big_grin big_grin big_grin Sorki ale rozbawiło mnie to wink To po prostu zbieg okoliczności, bo owulacja nie boli, ból owulacyjny to nie jest ból odczuwany w momencie pęknięcia pęcherzyka, tego akurat kobieta nie czuje
            • q_fla Re: Gie prawda.... 07.04.11, 12:41
              Sorki ale rozbawiło mnie to wink To po prostu zbieg okoliczności, bo ow
              > ulacja nie boli, ból owulacyjny to nie jest ból odczuwany w momencie pęknięcia
              > pęcherzyka, tego akurat kobieta nie czuje

Ja mam co miesiąc ból owulacyjny, dość nieprzyjemny i uciążliwy zresztą, trwający średnio dwie, trzy godziny, nieraz z trudem chodzę, zwłaszcza gdy jest owu z prawego jajnika.
              • cheeringup Re: Gie prawda.... 07.04.11, 12:47
                no właśnie, owu można dokładnie wyczuć jak kłuje w jajniku. oczywiście to kłucie może być też w okolicach owu a czasem spowodowane wogóle inną przyczyną... ale ja owu też czułam.
              • nglka Prawda prawda 07.04.11, 12:49
                Ból zwany okołoowulacyjnym to ból wiązany z szeregiem zdarzeń, tylko u ok 1% osób ten bój pojawia się w momencie owulacji. Bardzo często pojawia się na kilka dni przed do nawet kilku dni po. Pęcherzyki nie są unerwione, więc owulacja nie może boleć! Na ból może mieć wpływ gwałtowny wzrost pęcherzyków, uciskających na INNE narządy, bądź podrażniona płynem otrzewna PO owulacji.
                • mewa000 Re: Prawda prawda 07.04.11, 13:35
                  Dokładnie.
                  Ból okołoowulacyjny najczęściej spowodowany jest wysokim poziomem estrogenów, do tego możliwości wymienione przez nglke
                  • pokusa84 Re: Prawda prawda 07.04.11, 14:25
                    Ja też co miesiąc czułam kłucie w jajniku raz w jednym a raz w drugim smile

robiliśmy dzidziusia właśnie w dniu bólu i się udało big_grin wg obliczeń z kalendarzyka był to 15 dzień cyklu przy regularnych cyklach 28 dniowych smile
                  • madziab83 [...] 07.04.11, 16:05
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • madziab83 Re: Prawda prawda 07.04.11, 16:06
                      Ten zbieg okoliczności spowodował, że zaszłam w ciążę z synkiem w 21 dc z 28, wcześniej sexu nie uprawialiśmy, dopóki nie poczułam owu i USG wykazało, że faktycznie doszło tak późno do zapłodnienia. Z córką owu miała w 15 dc, zaszłam w ciążę i USG też to potwierdziło. Także przyjmijmy, że mam domu dwa sympatyczne zbiegi okoliczności.
                      • m.b.g Madzia 07.04.11, 16:11
                        Może to ciebie przekona...

Moment jajeczkowania nie jest możliwy do samodzielnego zaobserwowania przez kobietę, a jedynie podczas monitoringu USG jajników. Obserwowane wskaźniki płodności (zmiany śluzu szyjkowego, zmiany samej szyjki macicy oraz wzrost podstawowej temperatury ciała) nie wskazują na moment owulacji. Stanowią natomiast informację o kresie płodnym w danym cyklu. Pewien procent kobiet zauważa także zespół typowych dla siebie objawów, pojawiających w okolicach jajeczkowania, jak np. tzw. ból owulacyjny, zatrzymanie wody w organizmie, zaparcia, zmiany skórne. Są to wszystko symptomy świadczące o trwającym okresie płodnym.

Sama informacja o dokładnym momencie owulacji jest jednak całkowicie zbędna, jeśli chodzi o praktykę dnia codziennego w kwestii planowania lub odkładania poczęcia dziecka. Ważniejsze od określenia czasu samej owulacji, jest określenie czasu, w którym plemniki są w stanie przeżyć w organizmie kobiety i dotrzeć w głąb narządów rodnych na spotkanie z komórką jajową zdolną jeszcze do zapłodnienia.
                        • madziab83 Re: Madzia 07.04.11, 16:45
                          Ten zbieg okoliczności spowodował, że zaszłam w ciążę z synkiem w 21 dc z 28, wcześniej sexu nie uprawialiśmy, dopóki nie poczułam owu ..

Czyli jednak miało to znaczenie, bo skoro wcześniej nie uprawialiśmy sexu, tylko i wyłącznie w dniu kiedy wystąpiło owu wg mnie, to tego dnia zaszłam w ciążę, co potwierdziło USG. Być może ból pojawia się na 1-2 dni przed owu, nie wiem, ale można by wywnioskować z moich 2 przypadków, że jednak w dniu owu. Sprawdzałam też to z testami owu i tego dnia wychodził mi najbardziej wyraźny wynik. Hm... być może to wszystko zbieg okoliczności, ważne jednak, że 2 razy skuteczny,
                          • m.b.g Re: Madzia 07.04.11, 16:53
                            Testy owu wychwytują tzw. pik LH. Co to takiego?

Hormon LH jest hormonem glikoproteinowym produkowanym przez przedni płat przysadki mózgowej w odpowiedzi na podwzgórzowy hormon pobudzający LHRH. Stężenie LH w surowicy krwi (oraz w moczu) zmienia się w czasie trwania cyklu miesięcznego. Na 12-24 godziny przed owulacją następuje maksymalny wzrost jego stężenia i jest to tzw. pik LH. Pod jego wpływem uruchomione są mechanizmy doprowadzające do pęknięcia pęcherzyka, z którego wydostaje się dojrzała komórka jajowa. Za pomocą testu w prosty, nieinwazyjny sposób można z dużym prawdopodobieństwem oznaczyć przewidywany dzień owulacji.

Ocena stężenia hormonu LH za pomocą testu zajmuje około 3 minut. W ten sposób wykrywa się z dokładnością do 2-3 dni optymalny - z punktu widzenia poczęcia - czas współżycia.

Więc jak widzisz, testy owulacyjne pozytywne w dniu twoich bóli wskazywały najprawdopodobniej, że za dwa, trzy dni seks może być bardzo owocny.
                            • madziab83 Re: Madzia 07.04.11, 18:04
                              No to okazał się owocny tego dnia, grunt że się udało a te bóle związane z owulacją pomogły mi zajść w ciążę. No to skoro bóle miałam 21 dc z 28 to owu miałam w 23-24, to jeszcze ciekawsze niż przypuszczałam.

https://www.suwaczki.com/tickers/bhywanliqgzmzfae.png
                              • mewa000 Re: Madzia 07.04.11, 19:43
                                Plemniki w sprzyjających warunkach żyją do 5 dni, tak więc jeśli kochaliście się w dniu Twojego bólu, to jak najbardziej owu mogła byc za 1-3 dni wink
                                • madziab83 Re: Madzia 07.04.11, 19:52
                                  no tak, ale że owu miałam w 21dc już mnie zdziwił, ale że 24 dc z 28dc to już mnie w ogóle rozwaliło big_grin
                        • 1matka-polka Re: Madzia 08.04.11, 12:45
                          Ja mam co miesiąc, w okresie płodnym (robiłam NPR), kłucie tylko w prawym jajniku, przez godzinę lub dwie. Nigdy nic nie czułam w lewym i nigdy nie trwało to dłużej niż jeden dzień.
                • julita165 Re: Prawda prawda 08.04.11, 14:24
                  nglka napisała:
                  Bardzo często pojawia się na kilka
                  > dni przed do nawet kilku dni po. Pęcherzyki nie są unerwione, więc owulacja nie
                  > może boleć! Na ból może mieć wpływ gwałtowny wzrost pęcherzyków, uciskających
                  > na INNE narządy, bądź podrażniona płynem otrzewna PO owulacji.

Pewnie tak jest. Mnie się zdawało, że "czuję" owu ale chyba się myliłam bo ciągle staraliśmy się w dzień kiedy coś niby czułam i bez skutku, a na teście owu wyszło, że druga kreskach pojawiła się chyba 3 dni później niż ja "wyczułam" owulację.
                  • mewa000 Re: Prawda prawda 08.04.11, 14:57
                    madziab83 napisała:

> no tak, ale że owu miałam w 21dc już mnie zdziwił, ale że 24 dc z 28dc to już m
                    > nie w ogóle rozwaliło big_grin

Nie rozumiem-chodzi Ci o to, że zaciążyłaś w 21 bądź 24dc w cyklu o długości 28 dni?
                    Jeśli założymy, że miałaś owulację 21dc to tamten cykl na pewno nie byłby 28-dniowy bo na ciążę nie miałabyś szans. To, ze np wcześniej zawsze miałaś cykle 28-dniowe nie znaczy, że już zawsze tak będzie. I tamten szczęśliwy cykl-jeśli nie zaszłabyś w ciążę-na pewno byłby dłuższy, trwałby co najmniej 31-32 dni
                • asiulka1976 Re: Prawda prawda 08.04.11, 20:22
                  nglka napisała:

> Ból zwany okołoowulacyjnym to ból wiązany z szeregiem zdarzeń, tylko u ok 1% os
                  > ób ten bój pojawia się w momencie owulacji. Bardzo często pojawia się na kilka
                  > dni przed do nawet kilku dni po. Pęcherzyki nie są unerwione, więc owulacja nie
                  > może boleć! Na ból może mieć wpływ gwałtowny wzrost pęcherzyków, uciskających
                  > na INNE narządy, bądź podrażniona płynem otrzewna PO owulacji.

Podpisuje sie pod tym rekoma i nogami smile
    • mia_siochi Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 08.04.11, 15:27
      I tak dobrze, że nie "ewolucji".
      • ziabunia84 Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 20.04.11, 22:26
        mia_siochi napisała:

> I tak dobrze, że nie "ewolucji".
        > właśnie czytałam wszystkie posty od góry i nikt nie zauważył aż w końcu Ty wink
        może szanowna "staraczka" nie mogła znaleźć info o owolucjiw necie bo po prostu źle wpisała słowo i bidula się tutaj przypałętała tongue_out a więc założycielko tego wątku wpisz sobie OWULACJA w wyszukiwarce a znajdziesz mnóstwo cennych informacji
    • zabkaa24 Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 21.04.11, 11:54
      Po pierwsze - zdobądź trochę wiedzy, o kalendarzyku i jego skuteczności już tu było nieraz.
      Po drugie - tak na chłopski rozum z tym zajściem w owulację- jak Ci się wydaje?? wink
      • 1.mouse Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 22.04.11, 08:48
        Nie wierzesmilesmile smilemoja droga a jak myślisz po co jest owulacja????Jeżeli nie wiesz poczytaj myślę,że już wstępnie w szkole podstawowe była wzmianka na temat płodności owulacji itdsmile
        większość z nas na tym forum czeka na ten dzień a ty zadajesz takie pytanie z kosmosu wzięte!No ale ok.odpowiadając na twoje pytanie.Tak masz szanse zajść w ciąże!Podkreślam szanse!!!!!!Bo gdyby to było takie pewne to nie było by nas tyle na forum!pozdrawiam
    • zonaimaz Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.05.11, 21:18
      A jak myślisz?
      (Brakło mi słów tongue_out)
      • bladamery Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 07.05.11, 22:40
        eeee.....myślalam że to wątek o najśmieszniejszych forumowo-staraniowych pytaaaniaaach.... Zawiedziona jestem....
    • trwe Re: czy w dzien owolucji mozna zajsc w ciaże?:) 18.05.11, 12:27
      Ale wy jesteście niemiłe...aż strach się o cokolwiek zapytać.
      Ekspertki, a większość sama zadaje często takie podobno 'banalne' pytania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka