minuta76 27.04.11, 14:22 ...ile musi wskazywać by oznaczało to ciążę...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagmaralodz77 Re: Beta - HCG 27.04.11, 14:25 powyżej 15 to juz ciaza!!! Ale ty masz grubo powyzej 15!!! Bo poziom we krwi jest duzo wyższy niz poziom beta HCG w moczu!!! Słuchaj, ja bedac w ciazy z blizniakami dzien po tescie na ktorym byla mega blada kreska miałam bete prawie 300!!! Testy to reakcja chemiczna, kreska mniej widoczna nie oznacza ze ciaza jest cos nie tak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xdad Re: Beta - HCG 27.04.11, 14:50 Dokładnie. Znam przypadki gdzie test u jednej osoby z grubą i wyraźną drugą krechą dawał dużo niższy wynik z krwi niż u osoby z bladym testem. A na swoim przykładzie wiem, że testy sikane różnych firm mogą dawać różne kreski- i to mimo, że są tej samej czułości. Ja bym zrobiła dwie bety bo nie sam jej wynik jest najważniejszy ale przyrost. Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: Beta - HCG 27.04.11, 15:22 Ja bym zrobiła dwie bety bo nie sam jej wynik jest najważniejszy ale przyrost. I co jej po takim przyroście z dwóch dni w początku 5tc? Odpowiedz Link Zgłoś
xdad Re: Beta - HCG 27.04.11, 19:27 A wg Ciebie w którym tc należałoby zbadać przyrost hcg aby był wiarygodny? Bo chyba na to nie ma reguły- po prostu we wcześniejszym okresie wartości są niższe ale przyrost powinien być prawidłowy. Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: Beta - HCG 27.04.11, 20:15 Ale o czym ci powie przyrost w 5tc? Że ciąża jest i coś się tam dzieje. Ale czy jest to prawidłowe czy nie, to byś musiała robić betę codziennie. Poza tym przyrost bety nie wykluczy np. ciąży obumarłej w późniejszym tygodniu, np. 10, 12. Na moim przykładzie: beta pięknie przyrastała, doszła do 100tyś, a od dwóch tygodni ciąża była obumarła. Gdzie jest przydatny to przy zaśniadzie, ale to inna bajka. Do stwierdzania ciąży służą testy ciążowe, stosowane z powodzeniem na całym świecie. Beta jest w Polsce bardzo popularna bo... jest w miarę tania chyba, ale konkretniejszych niż pozytywny test informacji jednorazowo nie udziela. Jestem tak do tego nastawiona, bo uważam, że to niepotrzebne wydawanie pieniędzy, może nie naciąganie, bo nikt nikogo nie zmusza, ale to tak jak z prywatnym USG zaraz po pozytywnym teście- kasa wędruje do lekarza, który stwierdzi, że poza rozpulchnioną macicą nic nie widzi... Odpowiedz Link Zgłoś
xdad Re: Beta - HCG 27.04.11, 22:08 A o czym Ci powie przyrost np w 7 tc? Tak jak napisałaś- że ciąża jest i że coś tam się dzieje. Ale za kilka dni może być inaczej.. Ani pozytywny test ciążowy, ani prawidłowy przyrost hcg czy też późniejsze usg nie wykluczą jakiś ewentualnych dalszych powikłań czy w najgorszym wypadku straty tej ciąży. I ja to też wiem na swoim przykładzie. Jednak to chyba nie o to chodzi aby mieć negatywne nastawienie- tylko wręcz przeciwnie. Ja też jestem zdania, że nie powinno się latać co chwilę na badania, jednak gdy już się ktoś zdecyduje zrobić betę to powinno się ją powtórzyć- bo wtedy ma ona sens. Tym bardziej, że daje dokładniejszy wynik niż test z moczu. Piszesz, że to strata pieniędzy a proponujesz zakup kilku testów ciążowych i codzienne testowanie- tutaj sensu nie widzę. Wiadomo- najlepiej by było zrobić jeden test i spokojnie umówić się za 3-4 tygodnie na usg. Ale zdaję sobie sprawę jakie to trudne czasami i kobiety nie wytrzymują tej niepewności- mimo, że i tak niewiele się wcześniej dowiedzą. Więc jeśli już ktoś się decyduje wydać pieniądze to niech je wyda na coś bardziej wiarygodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: Beta - HCG 28.04.11, 10:04 Test ciążowy dostaniesz za złotówkę w necie, sikaj do woli To o wiele mniejszy koszt niż beta. Po co beta, jeśli test pozytywny? Jakiej innej informacji dostarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
xdad Re: Beta - HCG 28.04.11, 17:21 Kreska była blada więc testu nawet sama autorka nie uznawała chyba do końca za pozytywny. W takiej sytuacji nie jest dla mnie niczym dziwnym, że np jedna beta może wyjść pozytywnie a przy drugiej jest spadek i wiadomo..-ja taki schemat przerabiałam i jakoś wolałam raczej wtedy zaufać wynikowi bety a nie domowemu testowi. Jeśli nigdy się z taką sytuacją nie spotkałaś to rozumiem, że Cię to dziwi. Jednak uwierz, że jest to jak najbardziej możliwe. Jednocześnie na swoim przykładzie potwierdzam, że z cienia cienia też rozwijają się ciąże i z tego co wyczytałam w innym wątku wynika, że głównej zainteresowanej też się udało Trzymajmy kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Juuuuuuuuuuuuuuuuuupi :)) 28.04.11, 17:24 Dziewczyny - cień, cienia drugiej kreski okazał się kreską Nie przewidziało mi się... Dziś rano zrobiłam drugi test, z samiutkiego rana. Wynik: dwie widoczne kreski )) Odpowiedz Link Zgłoś
xdad Re: Juuuuuuuuuuuuuuuuuupi :)) 28.04.11, 23:22 Bardzo się cieszę i oczywiście gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Re: Beta - HCG 27.04.11, 15:07 Dzięki za rozjaśnienie w głowie nie orientuję sie tak dobrze w tych sprawach... Martwię sie a raczej boje o wynik i boję rozczarowania bo: 1. test robiłam w ciągu dnia (26dc) 2. kreska była mega, mega blada Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Re: Beta - HCG 27.04.11, 15:09 Chyba mnie przekonałyście... Wyszukałam laboratorium, które robi to badanie w godz.7:00 - 10:30, także zdążę do pracy na 7:30. Jutro śmignę Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: Beta - HCG 27.04.11, 15:20 Lubisz się martwić duperelami? Masz wynik bety, tak? Jest 15? Powyżej 5 znaczy ciążę. Kreska blada? Bo robiona przed terminem miesiączki, kup sobie kilka testów i testuj codziennie- zobaczysz jak ciemnieje. Oczywiście, że jeszcze wszystko może się zdarzyć, może przyjść okres, ciąża biochemiczna itd. Ale jest tyle dzieci z cienia-cienia, że głowa boli Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: Beta - HCG 27.04.11, 15:27 Doczytałam, że bety nie robiłaś. Nawiasem mówiąc, polskie laboratoria by chyba padły, gdyby nie tłumy kobiet dających się kłuć po POZYTYWNYM teście ciążowym Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Beta - HCG 01.05.11, 20:10 Nie ma jednych norm bety, każde labolatorium ma inaczej wyskalowany apart. Wynik trzeba porównywać z normami danego labolatorium. Odpowiedz Link Zgłoś
minuta76 Re: Beta - HCG 27.04.11, 18:37 No właśnie - nie robiłam bety a naczytać się musiałam... Odpowiedz Link Zgłoś
m.b.g Re: Beta - HCG 27.04.11, 19:01 Na szczęście nie napisałam ci nic głupiego, a same fakty;P Odpowiedz Link Zgłoś
anina-1 Re: Beta - HCG 01.05.11, 19:30 Gratuluje ciąży a co do badania bety zgadzam się z m.b.g. Beta może ładnie rosnąć, a później nagle się zatrzymać. Wiem to nie tylko ze swojego przypadku. Moim zdaniem szkoda żył, czasu i kasy. Lepiej poczekać z 2 tygodnie na USG. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajek2010 Re: Beta - HCG 02.05.11, 10:07 W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Odpowiedz Link Zgłoś
anina-1 Re: Beta - HCG 02.05.11, 15:27 mikolajek2010 - nie zawsze. U mnie ładnie, prawidłowo rosła, tak jak piszesz, a później się zatrzymała. Dlatego przy tej ciąży już sobie darowałąm te badania. USG najlepiej pokazuje czy wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia23lubin Re: Beta - ile się czeka na wynik (n/t) 03.05.11, 07:33 u mnie testy wychodzą negatywne robione kilka dni po spodziewanej się miesiączce Odpowiedz Link Zgłoś