Dodaj do ulubionych

kwestia techniczna-odstawianie tabletek

01.07.11, 22:18
dzisiaj biorę ostatnią, potem mamy odczekać do pierwszego okresu, a potem zaczynamy-to wiem
jedyne czego nie wiem to czy w okresie najbliższych 7 dni powiniśmy używać już prezerwatyw, czy możemy spokojnie bez, niestety zapomniałam o to zapytać gina i teraz kłopot smile
pytanie stąd, że o ile kojarzę nieprzyjęcie po 7 dniach przerwy tabletek naraża na ciążę, a wiadomo, że lepiej zrobić miesiąc przewy przed staraniami
Obserwuj wątek
    • kahakasurdo Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 02.07.11, 09:54
      To tak jakbyś miala 7-dniową przerwę między opakowaniami. Wtedy jesteś bezpieczna. przecież Twój organizm "nie wie", że nie weźmiesz następnego opakowania. smile
      • jantarowo Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 02.07.11, 14:02
        i po co wprowadzasz w blad...wlasnie chodzi o to, ze bezpiecznie jest w ciagu 7 dni po warunkiem, ze 8 wezmiesz tabletke.
        • kahakasurdo Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 03.07.11, 20:21
          Przecież owulacja nie działa "wstecz"...Jeśli 8 dnia nie weźmie tabletki, to owulacja nie pojawi się 6 czy 7 dnia....
          • agusia_mamusia Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 03.07.11, 20:27
            tez uważam, ze masz racje. 7 dni spokojnie jest bezpieczne, tak jak pisałaś oraganizm nie wie czy wezmiesz tabletke czy nie, wiec jest to dla mnie logiczne.
          • hanna79 Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 03.07.11, 20:41
            A może chodzi o to, że plemniki z tych 7 bezpiecznych dni mogą przetrwać do ósmego i więcej dni... a zakłada się się że w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek czas płodny jest od 1dc.
            • kahakasurdo Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 03.07.11, 22:56
              Właśnie zastanawiałam się nad tym po napisaniu postu i rzeczywiście może o to chodzi - gdyby owulacja miała nastąpić np. 8 dnia, to plemniki z 7 dnia spokojnie dotrwają.
    • julita165 Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 04.07.11, 12:46
      Mnie lekarz powiedział żeby po odstawieniu tabsów odczekać dwa pełne cykle tzn. zacząć po drugiej normalnej, a tak naprawdę trzeciej miesiączce, bo ta pierwsza po tabsach to jeszcze okres z odstawienia. Prezerwatyw zaczęliśmy używać od pierwszego razu, nie zastanawiałam się od kiedy mogę zajść w ciążę.
      • gajmal Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 05.07.11, 14:08
        Mi lekarka mówiła, że trzeba odczekać trzy pełne cykle i w tym czasie łykać kwas foliowy, żeby uzupełnić po tabletkowe jego niedobory
    • kotkowa Re: kwestia techniczna-odstawianie tabletek 05.07.11, 14:36
      Jak wolisz odczekać jeden cykl (co moim zdaniem jest prawidłowe), to lepiej w tym cyklu stosuj prezerwatywę cały czas. Po odstawieniu tabletek cykl może być rozregulowany i nie będziesz wiedziała, kiedy masz owulację. Chyba, że chcesz stosować naturalne metody planowania rodziny, ale to wymaga trochę pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka