Dodaj do ulubionych

lykam 12 tabletek na dobe:(

21.02.12, 22:18
3x1isoptin +fenoterol, pomiędzy 3x1 nospa, 2x1magnez, 1x Prenatal dha. O tym ostatnim często zapominam,nie mam kiedy go lykac. Czy można w bliskiej odległości nospy? Czy ktoś ma podobnie? Kiedy lykacie te leki? Czy np moge jednocześnie lykac nospe,magnez i dha? Czy raczej trzeba odstepy robic?

Rany mam wrażenie że nic nie robię tylko pozeram tabletki...
Obserwuj wątek
    • dragica Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 21.02.12, 22:40
      Jak bylam w ostatniej ciazy:1 trymestr, ponad 80 zastrzykow domiesniowych, kwas foliowy i PTU na tarczyce.2 i 3 trym-gynipral x 3,prenatal,PTU x 3.Tez mialam wrazenie,ze tylko jem leki.
    • dziennik-niecodziennik Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 21.02.12, 23:37
      łomatko.
      no pewnie że mozesz łykac to razem.
    • toya666 Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 22.02.12, 09:34
      Uważam, że jeśli w ulotce nie jest wyraźnie napisane, że dany lek powinien być brany osobno o konkretnej porze, to można coś połączyć. A najlepiej zapytać lekarza lub farmaceuty.
      • madziulaz Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 22.02.12, 10:28
        unikaj łączenia magnezu z Isoptinem, u mnie to połączenie powoduje przyspieszone tętno..
        no-spa nie wchodzi w reakcje z witaminami, więc spokojnie mozesz to połączyc
    • schat-be Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 22.02.12, 10:46
      Po co Ty tę nospę bierzesz, dziewczyno, to nie wiem... Tym bardziej, że fenoterol już bierzesz, a to on działa przeciwskurczowo na macicę. Tak samo magnez. To tak jakby brać paracetamol, ibuprofen i aspirynę - wszystko przeciwbólowo...

Ostatnio czytałam, że prowadzono badania, które miały na celu wykazanie, że składnik aktywny w nospie rozluźnia szyjkę podczas porodu i przyspiesza cały proces... O ile dobrze pamiętam w dwóch przypadkach badań teza została potwierdzona.

Co ciekawe no-spa (pod różnymi nazwami komercyjnymi) dostępna jest tylko w krajach Europy Centralnej i Wschodniej, Azji i w Afryce.

A w Polsce ciężarówki łykają to-to jak cukierki sad
      • katekate17 Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 22.02.12, 12:42
        Pewnie dlatego tak bierze, bo lekarz tak zalecił. Mnie też przepisał fenoterol i isoptin x3 i
        3x no-spa do tego magnez 3xdziennie. Nie posłuchałam, bo stwierdziłam, że to lekka przesada i no-spa nie biorę w ogóle. Po co tyle chemii fundować dziecku. Magnez biorę nieregularnie, pilnuję tylko fenka. Póki co nie narzekam. Jak mnie łapie twardnienie to poleguję ile się da.
    • migotka.s Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 22.02.12, 13:01
      ja mam tez duzo smile
      1x 1eutyrox
      1x1 femibion natal
      1x1/2 bromergon
      1x 1 zastrzyk z fragminu
      1x 2 magne b6
      1x1 acard
      2x2 luteina dopochwow
    • lidek0 Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 22.02.12, 20:47
      Nie wiem po co prenatal, i isoptin z fenoterolem skoro oba przeciwskórczowe, ale skoro lubisz chemię /bo wystarczy się zastanowić odrobinę nad tym co się bierze/, to, że lekarz przepisze, nie znaczy, że to ma sens.
      • dziennik-niecodziennik Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 22.02.12, 22:23
        > isoptin z fenoterolem skoro oba przeciwskórczowe

żeby nie czasem.
        wezmiesz na siebie odpowiedzialnosc za to co moze sie stac jak dziewczyna pod wpływem Twoich słów odstawi ktorys w przepisanych leków?...
        nie znosze takiego zachowania.
        • schat-be Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 23.02.12, 00:06
          Poza tym ten cały izoptin raczej nie jest przeciwskurczowy...? Jeśli już to fenoterol (na skurcze macicy) i no-spa (na skurcze nie-wiadomo-czego) mają teoretycznie podobne działanie.
          • mikusia_k Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 23.02.12, 09:23
            co za bzdura,że izoptin jest przeciwskurczowy???
            skąd Ty lidek taką wiedzę bierzesz to ja nie wiem ale ryzykowne jest pisanie tu bzdur,bo dziewczyna przeczyta i gotowa odłączyć!!!

fenoterol działa p-ciwskurczowo ale skutkiem ubocznym jest kołatanie serca i żeby jakoś znieść duże ilości fenoterolu bierze się właśnie izoptin dla wyciszenia reakcji sercowych matki

brałam tyle tabletek a nawet więcej, leżałam ostatnie 5 tyg w szpitalu z fenoterolem -wlew ciągły dożylny,brałam też fenoterol we wcześniejszej ciąży z córcią i cieszę się,że takie leki istnieją!

gdyby nie steryd(encorton),mega ilości progesteronu(utrogestan 3x2tabl-600mg dziennie),zastrzyki z clexane i powyżej opisany fenoterol nie miałabym drugiego dziecka (jestem po 2 poronieniach-bez leków się nie udawało)
            • mikusia_k Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 23.02.12, 09:25
              p.s. isoptin bierze się 30 min przed fenoterolem
            • lidek0 Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 27.02.12, 07:44
              mikusia_k wyluzuj /rozumiem, że Ty jestes nieomylna/, spokojnie, nikt nie przebije Cie w ilości branych leków. A co do nie brania miałam na myśli jedynie preparaty witaminowe - zamiast tego lepiej sprawdzają się świeże owoce i warzywa nawet o tej porze roku
      • tygrysiatko1 Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 24.02.12, 02:16
        a od kiedy to isoptin jest p/skurczowy??!!
        • mikusia_k Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 24.02.12, 08:04
          no właśnie Isoptin nie jest przeciwskurczowywink

to taka inwencja twórcza lidek big_grin
      • emissy Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 26.02.12, 21:02
        isoptin jest na nadciśnienie, przy fenoterolu daje się go osłonowo.
    • koffetka Re: lykam 12 tabletek na dobe:( 24.02.12, 13:17
      Łykam nospę 2x1, magnez 3x1 i Femibion2 , wszystko łykam razem nie robię żadnych odstępów. Nawet się nad tym nie zastanawiałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka