mgg1 wszystkim cioteczkom forumowym 07.11.04, 18:27 i szanownemu kuzynowstwu - donosze wczoraj wieczorem moj kochany synus wreszcie (koniec 20 tygodnia -?) "zatupal" do mamusi - AZ DWA RAZY!!!!!!!!!!!!!! czulam go wyraznie pod dlonia, byla to napewno nozka... Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: wszystkim cioteczkom forumowym 08.11.04, 05:30 Prawda, że cudownie))))))) Mój szkrab dał mi popalić ostro w sobotę - koniec 20tc. Aż uśmiech nie schodził mi z twarzy))) Taaak, to piękne uczucie Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;))))))))))))))) 08.11.04, 11:14 Moje dziecko bardzo się kręci, bardzo, ruchliwe jest ponad normę)) W piątek i w niedzielę dopadły mnie znowu bóle, już sama nie wiem czy są to bóle z kręgosłupa, czy jakieś żołądkowo-watrobowe, czy możę mam kamienie w woreczku. Ide do lekarza poproszę o jakieś badania, bo tak dalej nie może być. A tu za oknem już pachnie świętami)))na rogu ulicy stoi piękna choinka))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: ;))))))))))))))) 08.11.04, 11:30 Witaj Agnieszko i inne marcowe Kangurzyce Mam do was pytanie,bo ostatnio troche niepokoilam sie pewna sprawa.Otoz moja Malenka ostatnie dwa-trzy dni bardzo sie uspokoila w brzusiu,nie fikala tak radosnie jak zwykle,nie byla tak aktywna.Troche sie tym zmartwilam,bo zazwyczj fikala cudne koziolki,a nagle tak bardzo sie wyciszyla.Oczywiscie czulam ja,bo czasem zmieniala pozycje lub przeciagala sie,ale nie bawila sie tak fajniusio jak zawsze.Czy wasze dzidziusie tez maja takie spokojniejsze dni?Czy myslicie ze jest to powod do zmartwienia? Moze cos jej jest? Pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie,Marta Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: ;))))))))))))))) 08.11.04, 13:04 U mnie podobnie, w czasie weekendu mój maluszek się bardzo wyciszył, a że dosyć zabiegana jestem, nie od razy to zauważyłam. Kiedy to sobie uswiadomiłam nieżle się wystraszyłam, ale małe daje znac od czasu do czasu lekkim szturchnięciem. I tak tylko sobie kombinuję, ze może szykuje mi się jakieś spokojne dzieciątko, w przeciwieństwie do tego pierwszego nadzwyczaj ruchliwego nawet w brzuszku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 08.11.04, 12:03 mój synek,który ma w zwyczaju rozrabiać ile wlezie też ma'ciche'dni.ja tak jak i Ty myślałam ,ze to moze byc cos niepokojacego,ale podobno tak to jest,ze dzidzius sie wycisza.Nie ma sie co martwic pozdrwaiam Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 08.11.04, 13:51 Witam Marcoweczki Mojmaly tez czasami ma ciche dni, ale mysle, ze to nie jest powod do zmartwien, poniewaz czuje jego ruchy Czujemy sie dobrze. Do szkoly rodzenia nie zapisalam sie, samej nie mam ochoty chodzic, a mezowi nie zawsze moze pasowac...takie zycie Pozdrawiam Asia i Junir Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: MARZEC 2005 08.11.04, 14:04 No to dolaczamy do chlopczykow )))) dzisiejsze USG bylo OK, wszystko na swoim miejscu, a miedzy nozkami interesik )) pozdrawiamy Ania i Paula i Ktos Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 08.11.04, 14:17 Socka gratuluję synka!!!!!!!!!!!!!! Ja do szkoły rodzenia chodziłam w I ciąży, uważam, że jest to bardzo dobry pomysł i dla przyszłej mamy a zwłaszcza dla przyszłego taty. aga Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: MARZEC 2005 08.11.04, 15:00 witam wszystkie marcówki mój Skarb też sobie szaleje (dziś o 2 w nocy) ale czasem się wycisza, więc skoro nie tylko ja tak mam to chuba normalne Samopoczucie OK choć coraz bardziej odczuwam potrzebę poleżenia z ręką na brzuszku. Czasem w pracy czuję delikatne napięcie w podbrzuszu, brzuch mam wtedy twardy i wiem że powinnam się położyć, tylko gdzie? POza tym moja klasa (33 razy 18 lat) mnie dobija swoim podejściem do życia, teraz moge ich jeszcze pilnować ale jak odejdę nie wiem w co się wpakują!! cóż głupi wiek Nie mogę się doczekać środy i długiego weekendu - wyjeżdżamy na 3 dni do Kazimierza, oby pogoda dopisała, pospacerujemy, zmienimy otoczenie ehh fajnie będzie Zaczynamy też rozrysowywać plan pokoju gdzie będzie łóżeczko - trudne to bo jakoś nie wzystko chce nam się zmieścić - cóż uroki małego mieszkania, ale damy radę!!! pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: MARZEC 2005 08.11.04, 16:38 jagasz, dzieki!!!! Czy znacie moze namiary na strone www, gdzie znajde wymiary plodu w danym mies. ? pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: wymiary płodu 09.11.04, 08:19 Socka, gratuluję zdrowego synka i podaję namiary na wymiary (ale rym): www.9monate.de/Sono_daten.html na szarym tle wartość uśredniona. Jak trafię na jeszcze inne to podam linki. Ja dzisiaj wybieram się na USG nadplanowe. Idę do obcej osoby, więc będę ją zamęczała pytaniami . Mam nadzieję, że w końcu dowiem się wszystkiego. Pozdrawiam z okropnego Rzeszowa (wieje wiatrzysko, hula deszczysko), Ania Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Miesiąc chłopaczków:) 09.11.04, 09:43 Czesc Mamusie!! Socka-gratulacje!!!! u nas (tzn. u mnie i malutkiego Marcinka) wszystko dobrze. Mały rośnie, ruchliwy jest, choć jak już pisałąm, ciche (cichsze) dni zdarzają się. Wizyta u gina dopiero za 2 tyg, zawsze odczuwam strach czy wszytko jest ok. mam nadzieje, ze juz nie bede miala powodow do zmartwien, tak jak to bywalo wczesniej, Choc z drugiej strony mysle, ze to mnie w jakis tam sposob wzmocilo. Moj lekarz nie wysyla mnie czesto na badania, glukozy tez nie mialam badanej, wiec nie wiem co teraz mam zrobic-a czuje sie naprawde wysmienicie!!! Mam okazje kupic cuiszki dla malucha po znizce (dziewczyna zlikwidowala sklep i teraz sie pozbywa rzeczy). Czesc wyposazenia juz mam, mimo listy potrzebnych rzeczy i tak mam metlik w głowie... taka jakas roztargniona jestem... Na razie to tyle... ups..Junior chyba niezadowolony z mojej siedzacej pozycji, bo mnie kopnal maly pilkarz) Pozdrawiam Asia i Junior 24tc Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 09.11.04, 10:26 Witam! Na wstepie chcialam podziekowac ANFI za wpisanie na liste! Jestem po badaniu na obciążenie glukozą, okropienstwo jak dla mnie choc za slodkosciami przepadam. Jednak glukoza niewiele ma wspolnego z czekolada czy ciasteczkami, ale jakos dalam rade. W piatek ide do lekarza , bede miala usg i mam nadzieje dowiedziec sie kto u mnie w brzuszku mieszka. bardzo chcilabym dziewczynke, ale jak sie okaze ze to chlopczyk to bede rownie szczesliwa, oby tylko zdrowe bylo. Wreszcie doczekalam sie kopniaczkow, juz od jakiegos czasu czuje swoje malenstwo, wspaniale uczucie. Osobiscie nic mi nie dolega, i ogolnie moge powiedziec ze ciaża mi naprawde sluzy, nawet pozbylam sie pewnych dolegliwosci z ktorymi mialam problem przed ciąża, typu uczucie ciaglego zimna, slabe krazenie, ktore objawialo sie tym ze wiecznie mialam czerwone dlonie i stopy, i na dodatek lodowate, a i problem z zaparciami jest lagodniejszy niz przed ciążą. Wiec same plusy, moge smialo powiedziec ze jestem szczesliwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 09.11.04, 10:38 Cześć)) Ostatnio rzadko się odzywałam... tak jakoś wyszło Dzisiaj mam troszkę więcej czasu, ale juz nawet nie pamiętam co komu chciałam napisać Wydaje mi się, że ciągle czytam tylko o samych chłopcach... a na liście są tez dziewczynki) i to całkiem sporo) Moja dzidzia jest srasznym leniuszkiem Mało sie rusza Jednak chodzimy regularnie do gina i cały czas jest wszytsko ok, więc staram się tym nie przejmować... Zresztą dzidziul chyba wyczuwa mój niepokój... bo jak już jestem bardzo zestresowana cichymi dniami, to troszkę mnie pokopie Tak było wczoraj, więc dzisiaj juz jestem spokojniejsza Poza tym czytałam, że dzidzia jest najbardziej ruchliwa między 24 a 28tc, więc wszystko jeszcze przed nami) Z wyprawką jeszcze czekam Mąż twierdzi, że to za wcześnie) Nie wiem jak długo jeszcze wytrzymam Jednak gdyby nadażyła się taka okazja, jak z likwidacja sklepu to bym się nie zastanawiała Nie pamiętam, która z Was to pisała... ale chyba warto coś kupić Ja mam okazję kupić kojec, ale właściwie nie miałam tego w planach więc się chyba nie zdecyduję. Pozdrawiam wszystkie marcówki i Wasze dzieciaczki trzymajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: MARZEC 2005 09.11.04, 11:15 witam marcoweczki ) okropna dziś pogoda, dobrze, że nie muszę nigdzie wychodzić. Siedzę w domku i wymyślam co i jak ustawiać w sypialni dla dzidziusia. Chętnie bym się wybrała na zakupki, korci mnie tak jak i was, ale mąż twierdzi, że za wcześnie, ach ci mężowie. Ale z drugiej strony jak byłam w szpitalu to dziewczyny, które też tam trafiły i muszą już zostać do rozwiązania, żałują, że nie robiły zakupów wcześniej a teraz muszą wszystko tłumaczyć mężowi co dokładnie ma kupić i dodatkowo się denerwują bo twierdzą, że i tak mąż nie kupi tego co one by chciały. Wiem, że nie powinnam tak mysleć bo ja się do szpitala już nie wybieram (dopiero w marcu).... ech chyba przyśpieszę te zakupki pozdrawiam słonecznie w ten deszczowy dzień ) Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 09.11.04, 11:34 Witam serdecznie Właśnie wróciłam z badania na obciążenie glukozą i wcale nie było tak źle. Znajoma nastraszyła mnie że ona przy tym badaniu to mdlała było jej niedobrze i myślała że zaraz urodzi(robiła w 8 miesiącu). Cukier mam w normie więc zajadam sie teraz ptysiem a po południu zrobie torcik bezowy. Od wczoraj czuję straszne kłucie i pieczenie pod żebrami ale to chyba moja córcia sie obróciła i uciska mnie tam. Najpierw myślałam że to zgaga ale po renni nic mi nie przeszło więc to musi być to pierwsze. Staram sie tym nie martwić mimo iż do gina dopiero za tydzień. O zakupach dla dzidzi też myśle coraz częsciej i chyba na dniach wybiore sie jednak po kilka rzeczy. A co mi tam. Ostatnio czytałam na forum wątek ile kasy na wyprawke. Niektóre mamusie nieźle zaszalały wydając ok 3500tyś.Teraz kasy mi nie brakuje (choć kiedyś tak było) ale aż tyle to chyba nie wydam. Kupię wszystko nowe ale nie firmowe i najdroższe, bo coś mi zastało z dawnych czasów i jestem oszczędna. Trzymajcie sie cieplutko pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 09.11.04, 11:37 Madi, co prawda jestem w pracy, ale przed nami 4 dni wolnego))podaj przepis na torcik bezowy pliiiizzzzzzz)) aga Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 09.11.04, 11:58 Dziewczyny już tu wczaśniej podawały kilka przepisów na ten torcik w wersji cytrynowej i chba kakaowej. Nie pamiętam kiedy dokładnie ale sprawdz wcześniejsze posty. Kupujesz gotowe torciki bezowe i robisz krem jaki smakuje ci najbardziej. Ja robie z bitą śmietaną i owocami z puszki. Smacznego Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 09.11.04, 13:09 A tak to pamiętam, myslałam, że może coś innego, ja się chyba pokusze i bezę zrobię sama. aga Odpowiedz Link Zgłoś
kuki77 Re: MARZEC 2005 09.11.04, 12:06 Cześć Gratulacje z okazji posiadania synka w brzuszku i to do pary dla Anfi i Socki. Pozwoliłam sobie na małe zakupy i kupiłam trzy malutkie body z kotkami, misiami i słonikami(mąż chciał z Brucem Lee, albo innym superfacetem ale nie było hi hi) Rozejrzałam się po innych uroczych rzeczach i ceny mnie powaliły.Niby pojedyncze rzeczy do zniesienia ale jak się to wszystko zsumuje to już jest niezła sumka.Mam prośbę szczególnie do mam z doświadczeniem jakie wózki polecacie. Zaczęłam się powolutku rozglądać i ciężko się zdecydować. Moja kuleczka rośnie sobie spokojnie ma już około 500g, ja na razie +3kg (55,4 kg )więc nie jest źle.Pozdrawiam Aga i kulek 22tc Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Do Wanny;) 09.11.04, 14:20 Wanna całkiem niedawno się dowiedziałam, że moja szyjka ma 2,5 cm. aga Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 Re: Do Wanny;) Pracujecie jeszcze??? 09.11.04, 16:17 Dzięki Jagasz! W takim razie chyba nie jest źle... Czy Twój lekarz jakoś komentowal tę Twoją szyjkę? Wczoraj pilam glukozę i badalam p-ciala anty Rh. W poniedziałek ide do mojego docencika. Ciekawe czy po 5 dniach w szpitalu i miesiecznym leżeniu w domu pozwoli mi wrócić do pracy. Jak jest u Was? Pracujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: Do Wanny;) Pracujecie jeszcze??? 09.11.04, 16:36 ja dzisiaj tez po glukozie (fujjjjj!), toxo i odczynie coombs'a - mam nadzieje, ze bedzie ok! Od jutra raczej rzadko bede pokazywac sie na forum, bo jade z moja coreczka na 1.5 mies. do Polski, a tam nie mam zainstalowanego internetu Zycze Wam samych cudownych dni, jak najlepszego samopoczucia Waszego i maluszkow i jak najmniej zmartwien!!! do uslyszenia Ania Paula i Ktosiek Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Do Wanny;) Pracujecie jeszcze??? 09.11.04, 17:07 Socka, udanej podróży) Dużo zdrówka Odpoczywaj i dbaj o siebie i dzidzię) Do napisania po powrocie Wanna, ja cały czas pracuję i mam nadzieję, że tak będzie do końca Wczoraj wieczorem dopadły mnie skurcze przepowiadające, tzn. mam nadzieję, że to to, a nie coś złego. Już wczesniej brzuch robił mi się czasami twardy... ale wczoraj wyraźnie czułam jak się napina, zrobił się okragły a chwilkę póżniej rozluźnił się. Trwało to krótko, więc mam nadzieję, że to normalne Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Wózki 09.11.04, 17:51 Witajcie Marcóweczki ! Socka miłego i spokojnego... wypoczynku ) Wracając do zakupów, to byłam wczoraj oglądać wózki. Oszaleć można, taki jest wybór. Głowa boli od wzorów, kolorów i cen.... W oko wpadły mi dwa: - Deltim - Vojager, - Wózkoland- Maja Czy macie już jakieś typy? Czy jest sens kupowania gondoli, jak będziemy rodzić w marcu? Pozdrowienia dla wszystkich Marcowych Mam. Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Re: Wózki 09.11.04, 18:24 Witajcie Kochane! Ja rowniez rozgladalam sie za wozkiem i rowniez jak Tobie wpadl mi w oko deltim Vojager - glownie ze wzglegu na cene i rozmiar po zlozeniu - miesci sie do bagaznika auta(a i waga jest do przelkniecia). Myslalam jeszcze nad ORIONEM ale one waza przecietnie 18kg a to stanowczo za duzo. Jest jeszcze troche czasu wiec szperam w necie aby nie wychodzic na taka pogode. (czy moge Cie prosic - alebabe2 o przyslanie mi linku z fotka jak wyglada ten drugi wozek, ktory wpadl Ci w oko?) Niestety ja nie pracuje, siedze caly czas w domu, lykam fenoterol i marzy mi sie troche popracowac ale wiem, ze nie mam szans, moj lekarz na bank mi nie pozwoli. Pozdrawiam wszystkie marcoweczki i zycze duzo sloneczka, mniej wiatru, kopniaczkow i rozowych pysiaczkow (ale mi sie rymnelo) Azylek i 22t Calineczka Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: Wózki 09.11.04, 18:54 Ja jeszcze nic nie kupuję i mało oglądam, ale z wózków typuję Peg-perego albo Inglesina magnum. A dzisiaj miałam taką ochotę na kwaszoną kapuste, że zjdałam kilogram narazie czuję sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: Wózki 10.11.04, 08:10 hej ja upatrzyłam sobie DELTIMA Focusa albo GUGU FOXa, oba identyczne tyle ze GUGU o połowę tańszy. raczej kupimy wózek z gondolą bo chcemy zostawić go dla 2 bobaska a nie wiemy kiedy się urodzi. Jeśli np. latem to przyda się na pewno. Pracuję cały czas i zamierzam kontynuować do połowy stycznia, do zmiany semestrów. Co wiecie o zależności ksero a ciąża? pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Praca 10.11.04, 09:02 Ja jeszcze pracuje, ale nie wiem jak długo... Wczoraj byłam u państwowej ginekolog poskarżyłam sięna bóle z prawej strony brzucha, ewidentnie stwierdziła, ze prawdopodobnie mam kamienie w woreczku żółciowym, badź jakieś kłopoty z wątrobą. Przepisała stos badań, usg wątroby, i mnóstwo innych zaleceń, z miejsca chciała mi dać zwolnienie. Na razie powiedziałam, że daję sobie radę bez zwolnienia ale jak będę potrzebować to przyjdęi powiem. Tak więc wolne dni przedemnąbędą pod hasłem robienia badań. Wanna, moja szyjka 2,5 cm to rzecz normalna))))) w mojej rodzinie kobiety tak mają i już. Lekarz powiedział, że nie ma w tym nic złego, tylko poród łatwiejszy i szybszy))) Tak czy inaczej jeszcze pracuję, ale czuję, cże nie jestem już taka "szybka", bolą mnie plecy, ten brzuch daje co jakiś czas o sobie znać, a już pod koniec dnia to jestem kompletny wrak. Dla mnie to kompletna nowość, bo z Martą "skakałam" całą ciążę, a tu człowiek się ruszyć nie może, rano i jeszcze do południa jakoś ciągnę a potem ...szkoda gadać. Jakaś hipochondryczka się ze mnie zrobiła i już Ach dziewczyny aby do marca)))) Pozdrawiam Was serdecznie z zyczeniami odpoczynku i dobrego nastroju na wolne dni aga Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: Wózki 10.11.04, 11:19 Witaj Azylku, życzę dużo, dużo zdrówka! Podsyłam link do wózków: www.wozkoland.com.pl/polska.htm Wózki producenta Wózkoland, są w miarę lekkie i dobrze wykonane ze wszystkimi potrzebnymi atestami i serwisem... Są dosyć tanie. Nasuwa się pytanie: Czy niska cena nie jest adekwatna do jakości wózka? Na pierwszy rzut oka jest O.K. Pytanie do wszytkim Mam Marcóweczek. Czy ktoś z Waszych znajomych miał wózki w.m.? Pozdrawiam wszyskie Mamusie i ich Dzidziusie Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: Wózki 10.11.04, 11:34 Witaj Azylku, to ja, alebaba2 jeszcze raz. Przed chwilką natknęłam się na producenta wózków o takiej samej nazwie...Wózkoland!!!!!!! Producent jest z innej miejscowości i posiada zupełnie inną ofertę (wg mnie o wiele gorszą). Link: www.wozkoland.pl/. Link przesyłam tylko dla porównania oferty. Tych wózków na żywca nie widziałam, jednak po obejrzeniu oferty w internecie, na pewno się na nie nie zdecyduję. Prawdę mówiąc nawet nie interesuje mnie opinia na ich temat. Wszyskie zainteresowane Mamy Marcóweczki odsyłam do mojego poprzedniego postu..i pytania. Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: Wózki 10.11.04, 21:05 My już kupilismy wózek: Emmaljunga Classic Sport z nosidłem dla niemowlaka. Kupiliśmy używaną (5 miesięcy)na forum edziecko/sprzedam )) Szukałam wózka na duzych kołach , bez opcji sketnych kół, mógł byc cięzki. Mieszkamy w oklicu lasu i mam wrażenie, że ten wózek spełni wszystkie nasze wymagania. Wózek jest dosyc duży więć dodatkowo zakupiłam maxi taxi tico (równiez uzywany na forum edziecko/sprzedam) jako stelaz do fotelika na zakupy. Ja juz wyglądam jak słoń. Płakac mi się chce (czasami) jak dziewczyny piszą, że mieszczą się w sowje ubrania ew zakupują pierwsze ciążowe. Ja pierwsze ciazowe spodnei zakupiłam już we wrzesniu a teraz musiła poluzowac gunki (( Brzuch mam juz tak olbrzmi jak bym miała za meisiąc rodzić. Chyba się załamię. Jak będe tak dalej wyglądała, to przestane chodzić do pracy ((( w pierwszej ciazy przytyłam ponad 20kg ale byłam szczuplejsza przed zajściem i chyba nie wyglądałam tak monstrualnie (( Ale cóż trzeba to przezyć i liczyc na szybki spadek wagi po porodzie Chciałabym zapisac się na gimnastykę dla kobiet w ciazy ale nie wiem gdzie w Wwie prowadzonme sa takie zajęcia. skurcze w łydkach mam ale to mi się zdarzało równiez przed ciążą więc nie robię problemu pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: Wózki 10.11.04, 11:28 mi też się bardzo podoba wózek Deltim Voyager, ale nie widziałam go jeszcze "na żywo" na razie przeglądam w internecie. Muszę zacząć chodzić po sklepach, dla mnie bardzo ważna będzie waga wózka, mieszkam na 4 p. bez windy więc go nie raz będę nosić pozdrówka )) Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: Wózki 12.11.04, 13:03 Witajcie, do firmy Deltim wysłałam zapytania e-mail'em i podałam swój nr. tel. Oddzwonił do mnie bardzo sympatyczny handlowiec, odpowiedział na wszystkie nurtujące mnie pytania. Podał sklepy na terenie Gdańska i Gdyni. Mieszkam w Gdańsku ) Gdzie mogę zakupić wózek i gdzie jest od razu sewis gwarancyjny (!!!). Podał mi również cenę wózka Dekltim Vojager: 720-740 zł (Taka powinna być w sklepie!!!). Jest to cena bez dodatków. Śpiworek, torbę , folię, moskiterę...trzeba dokupić oddzielnie.Na konkretny kolor czeka się 2 dni (kolory do obejrzenia na www.deltim.com.pl), zamówienie składa się w sklepach z serwisami. Waga: 13 kg. A jeszcze jedno w marcu w przyszłym roku ma się ukazać nowy model Vojagera, ale chyba dla nas Mam Marcóweczek to trochę zapóźno... Wózka na żywca niestety jeszcze nie widziałam, wybieram sie jutro żeby mu się bardzo dokładnie przyjrzeć. Do tej pory oglądałam tylko Deltim Fokusa i prawdę mówiąc nie przypadł mi do gustu, Vojagera znam tylko ze zdjęć w internecie, tam prezentuje się bardzo dobrze, zobaczymy jak to bedzie na żywca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolmak Niepokoje po USG... 10.11.04, 21:19 Witam wszystkie marcowe mamusie))) Na wstępie chciałam się pochwalić, wczoraj bylismy na USG i bedzie chłopak)) (sprawdziło się moje przeczucie, choc wszyscy dookoła obstawiali dziewczynke, moj apetyt na slodkie,itp...) Z dzidziusiem wszystko ok, wazy niecale 490 g. i jak to moja pani doktor powiedziala, wszystko jest na swoim miejscu. Pojawił sie jednak inny problem zaniepokoilo ja moje lozysko,ktore zbliza sie ponoc do ujscia wewnetrznego, zas samo ujscie wewnetrzne jest w ksztalcie litery v i to podobno jest niedobre, mam przyjsc za 7 dni na kontrole, gdyby sie ten stan nie polepszyl zalaza mi szef na szyjkę macicy. W tym wszystkim na korzysc przemawia ponoc fakt,ze szyjka ma dlugosc 5,22 cm. Przyznam sie wam,ze jestem tym przerazona Czy ktoras z was moze wie o co tu chodzi bo ja nie za bardzo sie w tym orientuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: skurcze w łydkach 10.11.04, 08:48 Właśnie mnie dopadły, do lekarza za miesiąc i co robić? Brać magnez na własną rękę? Mam tabletki "Filomag B6". A może któraś się wybiera niedługo do lekarza i spyta, co robić, żeby te skurcze sobie poszły... byłabym wdzięczna. Wczoraj byłam na dodatkowym USG i... pierwszy raz w tej ciąży czuję się doinformowana! Mały (potwierdzony) rozwija się super. Upewniłam się jeszcze, jak szacunkowe są wymiary naszych dzieci - na USG sprzed 6 dni FL wynosiło 41,3 mm (wyprzedziło normę) a wczoraj wyszło... 37 mm i to jedyny wynik, który nie dogonił jeszcze 23 tc. Zatem niepotrzebne są stresy związane z takimi, czy innymi wymiarami - to tylko szacunki! Naprawdę jestem pod wrażeniem tego wczorajszego badania, byłam razem z mężem, pani wszystko wyjaśniała, a mały ślicznie pozował. Sami rozpoznawaliśmy wiele rzeczy... a u mojego gina nic nie widzę . Agusik, na pewno to niegroźne skurcze. Obserwuj tylko, jak często się to zdarza, a na wizycie powiedz o tym lekarzowi. Bez gondoli obeszłam się poprzednio, więc i teraz nie zamierzam jej kupować. Natalka urodziła się w październiku i ani raz nie odczułam potrzeby posiadania głębokieko wózka. Miałam wózek z rozkładanym na płasko dnem, wkładką dla niemowlaka i przekładana rączką. Niestety był używany i ze wzgl. estetycznych chcę kupić teraz inny, ale o podobnych parametrach. Zwróćcie uwagę, żeby oparcie miało "łagodną" pozycję przejściową pomiędzy płaskim a całkowitym pionem - tej łagodności ponoć nie ma w kilku modelach. Iwona, nic nie wiem o wpływie ksero... Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Ksero 10.11.04, 09:21 Aha, wpływ działania xero jest w większej dawce raczej szkodliwy. Ja jak coś kseruję to zanim włączy się laser to zamykam klapę ksera a potem czekam aż laser zgaśnie. I tyle stoję w bezpiecznej odległości jakieś 0,5 metra. Może trochę przesadzam z tą ostrożnością, ale.... Ja mam wózek kupiony na Forum od jednej mamy był uzywany pół roku gondola ze spacerówkąnie firmowy, ale za to mam swojąfirmowąspacerówkę Peg Perego jest super A gondola i tak tylko na jakieś pół roku, nie warto za bardzo w taki wózek inwestować, lepiej kupić dobrą firmową spacerówkę)) Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: skurcze w łydkach 10.11.04, 09:36 Anfi, u mnie też skurcze w łydkach( Mi właśbciwie przed ciążą tez się zdarzały, więc nie jest to dla mnie duży szok Żadnych dodatkowych preparatów nie biorę... Podaję Ci link na ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=17414862 Gimnastyki przed spaniem nie próbowałam, ale zgadzam się, że w trakcie skurczu należy mocno wyprostować nogę. Ja jeszcze łapię za stope i przyciagam ją do nogi, tez pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 Re: skurcze w łydkach 10.11.04, 17:27 mnie tez doipadly juz miesiac temu, mam co noc...chodze...klade sie...prteze...wstaje...znow chodze...lekarz powiedzial, ze nie powinnam przesadzac z zadnymi tabletkami - magnezem tez..po prostu zacisnac zeby...nie my pierwsze i nie ostatnie...typowa dolegliwosc w ciazy...a dla dzidziusia warto pocierpiec by byl zdrowy...moja lekarka przepisala mi tylko na tydzien duza dawke megnezu...teraz skurcze znow wracaja, a wolno wziac mi tylko jedna tabletke dziennie... taaaaka to nasza uroda - w ciazy! pozdrowienia Mgg i Tuptus ( juz kopie ostro mame) Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Anfi:) 10.11.04, 09:46 Bardzo się cieszę, że poszłaś na to dodatkowe USG Sama widzisz, że warto było) Ja tez nie zamierzam kupować gondoli, tylko porządną spacerówkę Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;)))) 10.11.04, 10:43 Dziewczyny powiedzcie czy USG robione w krótkich odstępach czasu może być szkodliwe dla dziecka???? aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: ;)))) 10.11.04, 10:54 Jagasz, mam nadzieję, że nie. Pocieszam się, bo sama robiłam dwa w przeciagu tygodnia. Ale pomyśl, że w wielu przypadkach w początkowych tygodniach lekarze często robią USG, jeśli mają podejrzenie pustego jaja itp. A wiesz, jak ważny jest ten I trymestr... Agusik, dzięki za link. Wstrzymam się z tym magnezem. Spróbuję codziennej porcji kakao (wapń + magnez). Nogę zaraz prostuję i podciągam palce, przechodzi, ale potem i tak łydka boli przez cały dzień. Dziwczyny pisały o wózkach Deltim, pooglądałam je w necie i muszę przyznać, że cena kusi, a niczego im nie brakuje, zwłaszcza zainteresował mnie Deltim-Gugu Rabbit. Muszę ocenić go na żywo, bo ma wszystko, czego oczekuję od wózka. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: jeszcze o wózku... 10.11.04, 11:01 Jagasz, Peg Perego są super, tylko czemu takie drogie??? . Ich podstawowa zaleta to lekkość, ale ja na to nie patrzę, bo nigdzie nie muszę wózka wnosić, podnosić, przenosić. I jeszcze nie polecam skrętnych kół... przypominają mi się spacery z innymi mamami i ich pot na czołach, kiedy usiłowały przebrnąć przez śnieg. One chciały w jedną stronę, a każde kółko w inną . Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: jeszcze o wózku... 10.11.04, 11:46 To ja jeszcze coś dorzucę: nie kupujcie wózka z przekładaną rączką! Zwykle wersję z gondolą prowadzi się nieźle, spacerówkę z dzidzią do siebie też ale jak przełoży się tak aby maluch był przodem do kierunku jazdy to po prostu koszmar! Wjazd na krawężnik wymaga powieszenia się całym ciężarem na rączce wózka. Podobno nie da się dobrze wyważyć ciężaru wózka w wersji z przekładaną rączkę, tak mi powiedział (już po fakcie) sprzedawca w sklepie z wózkami. Miałam taki wózek przy pierwszym dziecku i naprawdę nie polecam. To tylko pozorna wygoda, i to nie tylko moje zdanie ale także innych użytkowniczek. Zresztą wózki lepszych firm maja spacerówką montowaną przodem lub tyłem do kier. jazdy a nie przekładaną rączkę, więc chyba coś w tym jest... Pozdrawiam Jeszcze pracująca (21 tc) Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: jeszcze o wózku... 10.11.04, 13:17 Ineta, tu się z Tobą zgodzę, że bardzo ciężko się prowadzi wózek z przełożoną rączką, kiedy dziecko siedzi przodem do kierunku jazdy. Ale nadal uważam, że to duże ułatwienie. Moja mała miała za nic widoki i wolała patrzeć na mnie, a rączka przydawała się, kiedy nagle wiatr się zmienił, zaczął zacinać deszcz bądź wyszło rażące słońce. I to w takich, wyjątkowych sytuacjach przekładana rączka się przydaje. I lepiej kupić wózek w takiej wersji niż z nieruchomą rączka. TU ważna jest cena wózka, bo w tych tańszych modelach (które mnie interesują) nie ma jeszce takich zastosowań, o których piszesz (montowanie przodem lub tyłem). Czyli jak to w życiu, są zwolennicy i przeciwnicy tego samego rozwiązania... a biedna mama nadal ma wątpliwości . Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: ;)))) 10.11.04, 11:19 Jagasz, ja myślę, że nie jest szkodliwe. Oczywiście słyszałam wiele różnych opinii, wystarczy poczytac sobie na forum. Ja mam robione USG przy każdej wizycie, a niektóre dziewczyny twierdzą, że to za dużo... Myślę, że lekarz nie narażał by dzidziulka) Muszę sobie pooglądac te wózki Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: ;)))) 10.11.04, 12:12 Aniu ja pamiętam, że w pierwszej ciąży miałam skurcze doprowadzające prawie do omdleń. To było straszne. Nie brałam żadnych preparatów. aga Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: ;)))) 10.11.04, 12:20 Agusik, lekarz państwowy (nikogo nie obrażając) czasami ma ograniczoną wiedzę)) aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: ;)))) 10.11.04, 12:30 Ogladałam wózki Deltim Bardzo mi się podobają) A jakie są ich ceny? Któraś z Was podała link do strony, na której Deltim Voyager kosztował tylko 630zł. To cena za nowy, czy używany? Podaję link, może ktoś jeszcze będzie chciał sobie poogladać www.deltim.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: do Agusik 10.11.04, 13:19 Agusik, ceny wózków Deltim znajdziesz tu: www.tomi.pl/ Zaznacz kategorię: wózki i tam będzie sporo modeli tej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: do Agusik 10.11.04, 17:57 Anfi, dzięki za pomoc) Sprawdziłam, ceny są ok Mężowi wózek się podoba więc zobaczymy Buziaki i miłego odpoczynku))) Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: ;)))) 10.11.04, 12:31 jagasz napisała: > Agusik, lekarz państwowy (nikogo nie obrażając) czasami ma ograniczoną > wiedzę)) > > aga Albo nie ma ochoty się nią dzielić z pacjentami) Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: ;)))) 10.11.04, 14:10 Właśnie tak))))))) I daje wizytówkę do swojego prywatnego gabinetu aga Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: ;)))) 12.11.04, 11:17 Hej!! Ja chodze do fajnego lekarza (jak zdaze sie zapisac to z kasy chorychm, a jk nie to place) i obojetnie jakiego rodzaju jest to wizyta (*platna czy nie) lekarz jest super. Robione USG mam za kazdym razem ,a to chyba wynika z tego, ze poczatkowo mialam problemy. Kolejna wizyta za poltora tygodnia-ciwkawe jak Juniorek sie ma a kopie niezle Zrobil prezent mojemu mezowi na imieniny-ale go skopal Marcinek Junior skopal Seniora) A wozek dostaje od kuzynki-niezly, ale nie wiem jakiej firmy-dowiem sie Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jovanka_lena lista mam 10.11.04, 17:08 droga anfi74, raz jeszcze dopisuje zgloszenie coby uprzejmie dopisac na liscie ze u mnie chlopak, Mikolajos lub Jonaszowaty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: MARZEC 2005 11.11.04, 11:02 W koncu i ja moge sie pochwalic! Dotarlam na liste z niepokojami,ale wreszcie wszystko sie powyjasnialo i na jakis czas niepokoje odprawiam precz!! ) Wiec melduje ze bylam wczoraj na 3d,jestem pod niesamowitym wrazeniem,takie cudenko mam w brzusiu ze jejejejej.. Wszystkie wymiary ma w normie,wazy ok i w ogole jest przesliczNA [he he,potrwierdzona PANNA )) ] Takze usmiech mi z twarzy nie znika,ciesze sie calym sercem ze dzidziulke mam zdrowiutka! Tak czytam to o wozkach i wogole i chyba dzieki wam tez wezme sie 'do roboty',bo ja to dopiero kilka ubranek kupilam..O takich rzeczach to chcialam myslec dopiero po swietach.Ale moze faktycznie juz pora sie porozgladac??? Coz,zycze wszystkim mamom-kangurzycom milego odpoczynku i dobrego samopoczucia,pozdrowionka przesylam,Marcia ps. do uzupelnienia na liste-jestem ze Szczecina i jest to moja pierwsza dzidzia!! papa Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: MARZEC 2005 12.11.04, 09:47 witam Martiii chciałam się zapytać czy spora jest różnica między normalnym badaniem USG a 3D ?? czy jest ono np. wyraźniejsze. Ja też mam zamiar wybrać się na 4D, ale to dopiero po 25 tyg. podobno wtedy najlepiej widać dzidziusia. Cieszę sie, że wszystko jest ok no i że będziesz miała dziewczynkę (ja też cicho marzę że będzie dziewczynka) Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: MARZEC 2005 12.11.04, 20:54 hej,witaj.Coz,ja bylam pod ogromnym wrazeniem,roznica jest bardzo wyrazna!! Nie wiem czy kiedykolwiek widzialas zdjecia z obrazu 3d,np w internecie. Dzidzius wyglada na nich jak prawdziwy czlowieczek,nie sa czarno-biale,no i widac np buziunke dzieciatka-oczka,malenki nosek,piekne usteczka..Eeech,no super mowie ci.Badanie wyglada tak samo,lekarz mierzy i bada wszystko 'tak normalnie',jak na zwyklym usg,a potem na komputerze przelacza na ten 3-ci wymiar i obraz sie wtedy zmienia.Ale samo badanie wyglada dokladnie tak samo jak zwykle. Lekarz powiedzial ze wlasnie jak mowisz-w pozniejszych tygodniach lepiej robic tego typu badanie,jesli komus zalezy wlasnie na ogladaniu twarzyczki dziecka,ktora robi sie po prostu duzo wyrazniejsza i wyostrzaja sie rysy dzieciaczka.Sugerowal zeby robic to tak ok 30 tygodnia.Ale ja jestem w 22 i bylo widac moja sliczna bebcie rowniez fajniusio! Coz,zycze ci jedynie,aby bylo odwrocone buzka do was,lub chociaz raczylo sie odwrocic w trakcie badania,bo z moja Mala ledwie nam sie to udalo.. ps.zalaczam link,gdzie mozesz obejrzec zdjecia z 3d: www.noworodek.pl/modules.php?name=Topics Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ****************LISTA MARCÓWECZEK**************** 11.11.04, 13:47 WITAJCIE W KOLEJNYM TYCIĄCZKU! Mamy: chłopców - 16 dziewczynek - 10 mam – 46! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - ? - ? - ? - 2 marca - ? - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 11.11.04, 20:07 anfi74 napisała: > WITAJCIE W KOLEJNYM TYCIĄCZKU! > > Mamy: > chłopców - 16 > dziewczynek - 10 > mam – 46! > > > gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś > - dziewczynka (Julka)? > 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? > aniołek78 - Monika- Warszawa - ? - 2 marca - 1 dzidziuniek > - synek > ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko > - na 90% córeczka > Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko > - na 100% chłopak) > tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko > kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > - synek > karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko > Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko > - dziewczynka > m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś > - dziewczynka > borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia > - chłopczyk (Marcin) > jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko > - synek > dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko > edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! > - na 90% chłopaki > aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko > - dziewczynka ? > iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > - synek > kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko > - dziewczynka (Marcelinka) > b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko > - synek > ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko > Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko > - córeczka > amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > - chłopczyk > monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś > Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś > kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko > - chłopczyk (Michaś ?) > Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko > - córeczka?– Calineczka > Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś > - dziewczynka Zuzia > Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś > - chłopczyk > agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) > Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? > dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko > mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko > ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > - chłopczyk > niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > - synek > iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko > - dziewczynka > alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? > - synek > mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 13.11.04, 09:34 dopisujemy agatha61 Mamy: > > chłopców - 16 > > dziewczynek - 10 > > mam – 47! > gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > zielona_borowka -Ania-Warszawa-7 cykl-2 marca-1 dzidziuś- dziewczynka (Julka)? > 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? > aniołek78 - Monika- Warszawa - ? - 2 marca - 1 dzidziuniek- synek > ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko- na 90% córeczka > Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak > tojakika - Magda - Warszawa - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko > kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko- synek > karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko > Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko- dziewczynka > m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś- dziewczynka > borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia- chłopczyk (Marcin) > jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko- synek > dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko > edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki > aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko- dziewczynka ? > iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko- synek > kligler - ? - Bydgoszcz -1 cykl-12 marca-1 dziecko- dziewczynka (Marcelinka) > b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko- synek > ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko > Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko- córeczka > amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś- chłopczyk > monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś > Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś > kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko-chłopczyk (Michaś ?) > Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl -17 marca - 1 dziecko- córeczka?– Calineczka > Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś-dziewczynka Zuzia > Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś- chłopczyk > agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > jovanka_lena-Jovanka-Opole-2 cykl-21 marca-1 dzidzia-chłopczyk(JonaszMikołaj?) > agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? > Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? > dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om-2dziecko > mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko > ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko- chłopczyk > niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia- synek > iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko dziewczynka > alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek > mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 17.11.04, 11:23 Mamy: chłopców - 16 dziewczynek - 11 mam – 48! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 19.11.04, 10:55 Mamy: chłopców - 16 dziewczynek - 11 mam – 47! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
cc2 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 19.11.04, 13:11 mag-średnio planowane, bardzo kochane 3.03.05.-??-2 dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
cc2 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 19.11.04, 13:13 jeszcze raz: WrocLaw pLeC nie znana , lubimy niespodzianki, pierwszy był synek Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 19.11.04, 16:16 WItam Was wszystkie ! Przyłączam się do Was i wspieram Alę w reprezentacji Trójmiasta. Jestem a Sopotu, termin około 10 marca. Pierwsze dzieciątko. Niestety nie znam płci, bo na wczorajszym usg odwróciło sie pupą. Pan doktor powiedział, że chyba dziewczynka. Zobaczymy na następnym. Czytałam Wasze wcześniejsze wypowiedzi na temat wagi i się załamałam. Ja przytyłam 12 kg !! Jestem na Waszym tle istną wielorybicą. Cóż trudno. Za bardzo się nie przejmuję. Zrzucę po porodzie.Ważne, że dzidzia jest zdrowa. Ma już 690 g. Trzymajcie się cieplutko w tą dzisiejszą śnieżycę. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 20.11.04, 20:20 Witaj Agnieszko, bardzo się cieszę, że dołączyłaś do grona Marcóweczek. Napisz, proszę gdzie się leczysz i gdzie będziesz robić zakupy dla swojego maleństwa. Wagą się nie martw, ja już sie turłam,w sam raz na tę porę roku, łatwo, bo po śniegu ). Marcóweczki, my dla naszej córeczki wybraliśmy imię Marysia-jak łatwo się domyśleć z moich podpisów we wcześniejszych postach. Natomiast jeśli okazałoby się,że będzie chłopczyk to nazwiemy go Ignaś. Spokojnej już prawdziwie zimowej niedzieli życzą Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 22.11.04, 17:03 Witam Ala i wszystkie Dziewczyny, Alu, jesli chodzi o lekarza to chodzę prywatnie do dr P. Bierżyńskiego w Gdyni Orłowie i jak na razie raczej sobie chwalę ten wybór. Co do zakupów to nie mam nic oprócz kartona ciuszków po dzieciach kilku koleżanek. Na zakupy uderzę na Jaśkową Dolinę do którejś z hurtowni, ale dopiero w styczniu. Najbardziej przeraża mnie kupno wózka. Byliśmy w sobotę w Mama i ja na Grunwaldzkiej i przeraziłam się cenami. Poszukam chyba gdzieś jakiegoś używanego. Ja szukam wózka lekkiego (3 piętro do wnoszenia) i z pompowanymi kołami. Niestety te dwie cechy się wykluczją, gdyż koła pompowane są ciężkie. Zastanawiam się również która opcja jest lepsza wózek 2 funkcyjny (gondola+spacerówka)czy wielofunkcyjny(wkładany kokon dla niemowlaka do spacerówki) Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?? Co do imion to mam wybrane od dawna ( Basia i Jaś), tylko szkoda, że nasz dzieciaczek odwraca się do nas tyłem. pozdrowionka z zasypanego Sopotu Gusja i ? Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 23.11.04, 17:21 Witam Marcóweczki ! Gusja - jeśli chodzi o wózki polecam GEANT w Gdyni. W jednym z box'ów jest sklep z wózkami. Wierz mi, poświęciliśmy z mężem bardzo dużo czasu aby zapoznać z ofetami i cenami.... i mimo, że nie jest to hurtownia tylko sklep, to ma niższe ceny niż np AKPOL. My mamy upatrzone 2 modele: DELTIM VOYAGER lub TAKO JULIA P. Pierwszy waży 13 kg a TAKO (niestety) 18 kg. Oba wózki to spacerówki z możliwością położenia na "płasko",ze świetnymi nosidlami, które zastępują gondolę. Celowo zrezygnowaliśmy z tradycyjnych gondoli, doszliśmy do wniosku, ,że marcowa dzidzia nie bardzo będzie miała okazję z nich korzystać. Wózki kosztuję około 700 zł. A ha sklep poleciła mi koleżanka, chwaląc serwis naprawczy-jest błyskawiczny (taka informacja tez jest ważna, nic nie jest nieśmiertelne). Śledziłam również ceny wózków używanych, markowe dwuletnie kosztują w granicach 500- 600 zł. Sorry, ale doszłam do wniosku, że wolę dopłacić 100 zł i mieć polską nówkę na rocznej gwaranji. Tanie wózki, są również, ul. Miszewskiego we Wrzeszczu, warto porównać ceny... Leczę się w Swissmedzie w Gdańsku dr. Joanny Sudary, również polecam) swietny fachowieć i przede wszystkim bardzo dobry człowiek o wielkim sercu. Honda, Jagasz dbajcie o zdrówko. Dla Was specjalne ciepłe pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 23.11.04, 17:33 Witam Marcóweczki ! Gusja - jeśli chodzi o wózki polecam GEANT w Gdyni. W jednym z box'ów jest sklep z wózkami. Wierz mi, poświęciliśmy z mężem bardzo dużo czasu aby zapoznać z ofetami i cenami.... i mimo, że nie jest to hurtownia tylko sklep, to ma niższe ceny niż np AKPOL. My mamy upatrzone 2 modele: DELTIM VOYAGER lub TAKO JULIA P. Pierwszy waży 13 kg a TAKO (niestety) 18 kg. Oba wózki to spacerówki z możliwością położenia na "płasko",ze świetnymi nosidlami, które zastępują gondolę. Celowo zrezygnowaliśmy z tradycyjnych gondoli, doszliśmy do wniosku, ,że marcowa dzidzia nie bardzo będzie miała okazję z nich korzystać. Wózki kosztuję około 700 zł. A ha sklep poleciła mi koleżanka, chwaląc serwis naprawczy-jest błyskawiczny (taka informacja tez jest ważna, nic nie jest nieśmiertelne). Śledziłam również ceny wózków używanych, markowe dwuletnie kosztują w granicach 500- 600 zł. Sorry, ale doszłam do wniosku, że wolę dopłacić 100 zł i mieć polską nówkę na rocznej gwaranji. Tanie wózki, są również na ul. Miszewskiego we Wrzeszczu, warto porównać ceny... Leczę się w Swissmedzie w Gdańsku dr. Joanny Sudary, również polecam) Świetny fachowieć i przede wszystkim bardzo dobry człowiek o wielkim sercu. Resztę zakupów będę robiła chyba w AKPOLu. Na pewno tam kupimy pościel w...pszczółki, jest słodka jak plasterek miodu. A czy masz wybrany juz szpital, szkołę rodzenia? Basia i Jaś - ślicznie !!!!! Honda, Jagasz, Azylek i Kamea dbajcie o zdrówko!!!!!! Dla Was specjalne ciepłe pozdrowienia )))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: ****************LISTA MARCÓWECZEK************ 24.11.04, 11:15 Witam dziewczyny, Alu, dzięki za info o wózeczkach. Z gondolą masz rację. Dla marcowych dzieciaczków chyba ważniejsza jest szersza spacerówka z wersji uniwersalnej( na przyszłą zimę). Ja rozglądam sie na aukcjach, ale to zawsze ryzyko kupować w ciemno. Na razie odkładam wszystkie zakupy na styczeń. Właśnie czeka nas przeprowadzka do wymarzonego mieszkanka i nie mam głowy do zakupów dla dzidzi. Jeśli chodzi o szpital to wybiorę raczej Zaspę. Co do szkoły rodzenia to nie wiem albo Zaspa przy szpitalu albo Sopot ul. Jana z Kolna.To też odkładam na styczeń. Szkoda, że nie znam jeszcze płci. Będzie chyba dziewczynka tak ostatnio mi się wydaje i tak sugerował lekarz. Marysia to też bardzo ładne imię. W moim typie. Pozdrawiam serdecznie wszystkie Mamusie, uważajcie na siebie w tą okropną pogodę. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk długi weekend 12.11.04, 15:34 coś mało nas na forum dzisiaj, to chyba przez ten weekend? pogoda nawet dopisuje więc życzę miłego odpoczynku i spacerków )) niech dzidzie się dotleniają. Ja niestety dziś i jutro w pracy mimo, że studenci mają wolne my pracujemy. Leniucha nadrobię w niedzielę ) pozdrówka dla wszystkich marcowych mamusiek Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: długi weekend 12.11.04, 18:09 Faktycznie, cisza się zrobiła. Ja też dziś pracowałam, wczoraj przypadkiem miałam wolne. Jutro luzik, a niedziela i poniedziałek - znowu tyram. Wreszcie dobiłam do wagi wyjściowej! Hurra! Ale coś to tycie mi opornie idzie. Dziś tatuś zapytał Natalię, jak damy braciszkowi na imię (jeszcze cały czas się łudzi, że może jednak chłopak... ). Na to Natalia ze zdziwioną miną mówi, że przecież będzie siostrzyczka! I dodała: " Nie mówcie tak do mnie, bo oszaleję! Przecież ma być siostrzyczka..." Uśmialiśmy się. Dla niej i tak czy siostra czy brat to na razie trochę abstrakcja. Jakby się trafił chłopak, też pewnie byłaby zachwycona. )) Odpowiedz Link Zgłoś
amania po USG :) 12.11.04, 22:59 Dzisiaj bylismy w Łodzi, u pani prof. Respondek, na USG. I wszystko jest z maluchem dobrze Zupełnie wszystko Nawet wymiary sie zgadzają. Jezu jak się cieszyliśmy... Płci nie poznaliśmy, bo maluch dobrze się ukrywał Ale tym razem to dla mnie zupełnie bez znaczenia. Z wielkim uśmiechem na twarzy pozdrawiam wszystkie marcówki. Odpowiedz Link Zgłoś
agatha61 Re: MARZEC 2005 12.11.04, 19:23 Ja tez sie dopisuje jestem z lodzi, termin na 22 marca, 22 tydzien, 7 kg do przodu i w niedziele sie dowiem o plci dzidziusia - juz sie nie moge doczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
myfmyf Re: MARZEC 2005 13.11.04, 02:38 Miło tu u Was Marcówki WPadłam Was odwiedzić , my jesteśmy z Marcówek na rówiesnikach - mój synek roczek starszy od Waszych maluszków - prawie ośmiomiesięczniak pozdrawiamy ! myfmyf Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: :))) 14.11.04, 12:05 Mam dzisiaj troszkę luzu... znowu malowaliśmy . Coś w tej ciąży "instynkt wicia gniazda" mam za bardzo rozwinięty. Cieszę się, że znowu macie same dobre wieści. Nie moge się nadziwić, jak "zwykłe" badanie USG może dobroczynnie wpłynąć na nastrój przyszłej mamy... Aronka, w końcu zaczniesz tyć! To już woła o pomstę... u mnie 9 kg do przodu. No i uważajcie, co mówicie przy Natalce, bo Wam pierworodna "oszaleje" )). Ja zaczęłam 24 tc i jednocześnie (po mojemu licząc ) szósty miesiąc. Samopoczucie bez zmian... rewelacyjne. Brzuszek dość spory - 95 cm, a w pasie - 91 cm (wymiary zrównują się). W poprzedniej ciąży w 6 m-cu jeszcze mogłam się śmiało maskować, teraz to niemożliwe . Mały był spokojny w ciągu ostatnich dni, chyba wiedział, że mama nie ma czasu na zabawy (remont). I jeszcze ciekawostka, podczas USG dowiedziałam się, że moja macica jest już ok. 10 cm nad pępkiem... zdziwiłam się, bo nad pępkiem nie czułam jeszcze synka. Ale myślę, że to sprawka łożyska, które znajduje się w dnie (czyli u góry) i pewnie tłumi kopniaki w tym miejscu... Jutro, kiedy uwinę się z porządkami po malowaniu, zabieram się do... przeglądania ubranek! Więcej nie wytrzymam! Pozdrawiam wszystkie mamusie i dzidziusie, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 14.11.04, 12:15 co do przeglądu ubranek to ja powstrzymuje sie ostatkiem sił...od czasu do czsu latam po sklepach i ogladam te malenkie cudenka piejąc z zachwytu!!i sama nie wiem jak długo uda mi sie powstrzyamc.Mąż dzielnie mnie wspiera i mówi ze zakupy zaczniemy po świętach,a to tak daleko pozdrawiam szystkie mamunie i ich dzidzie Odpowiedz Link Zgłoś
jolmak Re: MARZEC 2005 14.11.04, 19:09 Witam marcowe mamusie)))) Jak tam wasze samopoczucie? Moje ok, malenstwo kopie coraz mocniej i wybiera sobie rozne pory)))a brzuchol robi sie coraz wieeeekszy))))) Ostatnio duzo poleguje, bo jak juz pisalam pani doktor zauwazyla u mnie lekko rozwierajace sie ujscie wewnetrzne,no i 21 mam kontrolne USG, mam nadzieje,ze bedzie ok. A tak osobno to mam pytanko do marcoweczek z Warszawy,rozwazalyscie juz gdzie bedziecie rodzic?? Ja raczej mysle o Karowej. Goraco pozdrawaiam wszystkie Marcoweczki)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 14.11.04, 20:08 ja biore pod uwage Solec(no chyba ze nie bedzie miejsc,bo to nigdy nie wiadomo) a poza tym tam mam blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 09:20 Witam dziewczyny))) Humorek mi dzisiaj dopisuje... choć zupełnie nie wiem dlaczego... długi weekend się skończył i trzeba było wrócić do pracy... ale mi się nie chciało wstać rano... Ja też jeszcze nie widziałam wózka Deltim Voyager na żywo... W necie bardzo mi się podoba, no i fajna cena Poza tym sprawdzaliśmy wymiary po złożeniu i wychodzi na to, że zmieści się do naszego bagażnika Mój M. nadal twierdzi, że na zakupy jest za wczesnie... ale cały czas pracuje nad nim)) Mam kupon rabatowy z gazety - 15% zniżki w Smyku do końca roku, więc myslę, że to wykorzystamy i kupimy Maleństwu jakiś prezencik na Gwiazdkę) Jolmak, bądź dobrej mysli... na pewno wszystko będzie ok U mnie w rodzinie często zdarzało się, że kobiety miały zakładane szewki na szyjkę... ostatnio kuzynka miała krążek, i wszystkie urodziły zdrowe dzieciaczki w terminie Bardzo cieszę się z Waszych pozytywnych wieści z USG)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 15:59 Witajcie Marcóweczki! Jagasz trzymaj się, życzymy razem z Fasolką-Marysią dobrego samopoczucia i powrotu do zdrowia. Agusik25, Deltima-Voyagera w końcu zomaczyłam w realu. Nie mam żadnych zastrzeżeń oprócz jednego: jest niski. Dla Mam powyżej 170 cm może być niewygodny. W oko wpadł mi jeszcze inny wózek. Wózek Tako - Julia P (www.tako.czest.pl/glebok.htm) w porównywalnej cenie - niespełna 700,00 zł. Jest nawet ładniejszy niż Deltim Voyager ale wydaje mi sie troszkę cięższy. Niestety producent nie podaje wagi wózka. Takich informacji również nie ma na stronie internetowej Tako. Dzisiaj do Tako wysłałam zapytanie, moze odpowiedzą... jeśli tak, to dam Wam znać i podam szczegóły. Brzuch mam gigantyczny, przybrałam 8 kg od początku ciąży, a to dopiero 25 tydzień !!! Prawdziwa ze mnie ciężarówka. W dziewiątym miesiącu będę pewnie wyglądać jak słonica Zazdroszczę Wam małych brzuszków. Pozdrawiam Wszyskie Mamusie )) Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 16:32 Asiu, to musiało być silne przeżycie dla Was... kiedys byłam świadkiem wypadku i wiem jak to działa... Dobrze, że wszystko ok Twój mąż to prawdziwy bohater Tylko pogratulować Alebaba, ja mam 165cm wzrostu, więc dla mnie wózek powinien być ok Muszę to zweryfikować na żywo Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 15.11.04, 09:22 U mnie weekend spitalowo-lekarski, byłam znowu na ostrym dyzurze z bólami brzucha. Na szczęście z ciąza wszystko OK, lekarze podejrzewająkamienie w woreczku żółciowym lub cholestazę tj. że dziecko uciska mi przewód żółciowy, żółć nie przepływa, tylko przenika do krwi, stąd bóle nadbrzusza, swędzenie skóry, skóra lekko zażółcona, czasami wymioty. Dzisiaj idę na USG ciąży a w środę na USG jamy brzuszne, może będę więcej coś wiedzieć. Ale w piątek odważyłam się kupić pierwsze małe spodenki dla juniora dużo ubranek będę miała po moim chrześniaku więc za bardzo nie szaleję. Pozdrawiam Was serdecznie Anfi dzięki za ciężką pracę podsumowującą Marti gratuluję dziewczynki)))))))))))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszek2 Ile powinnam ważyć w 23tc? 15.11.04, 09:59 Witam wszystkie Mamy Marcowe Mam do Was bardzo duza prosbe powiedzcie mi ile wazycie? Ja teraz jestem w 23tc i przytylam 7kg. Mam 173 cm wzrostu i przed ciaza wazylam 58 kg teraz 65 kg. Moj lekarz stwierdzil, ze waze duzo. Sprawdzalam w roznych kalkulatorach dostepnych w internecie, ze nie jest ze mna tak zle i ze sie mieszcze w normach. Dlaczego moj lekarz twierdzi, ze waze zaduzo? To jak to wkoncu jest z ta waga? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Ile powinnam ważyć w 23tc? 15.11.04, 11:05 Ja odpisałam Ci na forum "ciąża i poród": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=17637980&wv.x=2&a=17649689 Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 10:49 Jagasz, biedna jesteś z tymi bólami... współczuję... Na pewno wszystko będzie dobrze trzymaj się i czekam na relację z USG Ach, i jeszcze gratuluję zakupu)) Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 10:10 ja jestem w 25 tyg.i waze 62,800przy wzroście 160.I moja pani dr cieszy się na nasz widok jak male dzieckoi nie mówi nic na temat,ze waze za dużo czy nie...tylko mam o tyle dobrze ze jak na razie dodatkowe kilogramy wchodza mi w brzusioprzed ciążą ważyłam ok,53kg. Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: MARZEC 2005 15.11.04, 11:58 co do mojej wagi,to dzis zaczelam 6 m-c i na plusie 4kg.Jestem jednak mala i drobna,wiec taka pewnie moja uroda,ze powoli przybieram na wadze,zwlaszcza ze w pierwszym trym nie przytylam ani odrobinke.agnieszek,uwazam ze ABSOLUTNIE nie za duzo przytylas,to przeciez wcale nie tak wiele,bez przesady!!Najwazniejsze zeby dzidzi nic nie brakowalo,a o swoim wygladzie pomyslisz po urodzeniu Bebci! ) jagasz,przykro slyszec,o twoich problemach,ale najwazniejsze ze malenstwo ma sie dobrze.Koniecznie daj znac po usg, trzymam kciuki! Pozdrawiam wszystkie mamy-kangurzyce,trzymajcie sie cieplutko,Marcia Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 15.11.04, 12:24 Dziekuję za dobre słowo Trochę się martwię tymi dolegliwościami, dzisiaj jeszcze odbieram wyniki badan z krwi. Trzymajcie za mnie kciuki, i za dziecko. Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 12:39 Jagasz-trzymam kciuki, wszystko bedzie dobrze!!! uszy do gory!!! Poglaszcz brzuszek ode mnie A co u nas...wszystko ok. Juniorek szaleje, to takie fajne uczucie. Weekend spedzony w Kolobrzegu, nawet sloneczko bylo, wiec sie troszke jodu nawdychalismy. Niestety, powrot do Poznaia-brr...srasu sie najadlam. Moj Mezulek ratowal ludzi z wypadku samochodowego(samochod spadl kilka metrow w dol z drogi i uderyl w drzewo). Wygladalo to nieciekawie, cale szczescie ze ludziom nic powaznego sie nie stalo, ale samochod grozil zapaleniem ,a moj M wynosil wtedy z auta kbiete..lzy mi same z oczu plynely...Wszystko skonczylo sie dobrze...ale jak o tym pomysle.... A z dobrych wiesci to: - czuje sie super waze chyba duzo, ale lekarz mi nic zlego na temat mojej wagi nie mowi, wiec chyba nie jest zle... - w tym tygodniu w koncu bedziemy mieli klucze do wlasnego gniazdka- jestem bardzo szczesliwa Trzymajcie sie mammusie cieplo Asia i Juniorek Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: MARZEC 2005 15.11.04, 15:51 Jagasz - trzymamy mocno kciuki za dobre wyniki badań !! daj znać od razu jak się dowiesz, czy wszystko w porządku, na pewno będzie dobrze Asia niezły bohater z tego twojego męża, musiałaś się najeść stresów, współczuje, ale najważniejsze, że wszystko dobrze się skonczyło. Jeżeli chodzi o moją wagę to przytyłam 3 kg (21 tydzień) więc na początku bardziej się martwiłam, że chyba mało, ale gin. mnie uspokoiła, że nadrobię. Brzuszek od tygodnia znacznie mi urósł, tak mi się wydaje i tak twierdzi mój mąż, ale jak byliśmy u znajomych którzy nie wiedzieli jeszcze o ciąży to nie zauważyli, dopiero jak im powiedzieliśmy Czujemy sie z dzidzią wspaniale, wszyscy nam dogadzają, ja mam po pracy tylko leżeć i czekać na obiadek (chyba się wystraszyli tym szpitalem) pozdrawiam Marzena Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 15:37 witam serdecznie! W piatek bylismy na USG , niestety lekarz nie byl pewien co do plci dzidziusia, zasugerowal , ze byc moze to dziewczynka, ale pewnosci nie mial. Doszlam do wniosku ze lekarz do ktorego chodze ma chyba kiepski sprzet, bo dzidzia byla tak odwrocona ze mozna bylo zobaczyc czy to chlopczyk czy dziewczynka, jednak chyba jakosc obrazu zawiodla. Postanowilam wybrac sie z mezem do innego lekarza na samo USG najlepiej takie kolorowe, w poprzednich watkach chwalilyscie usg 3d, poszukam w moim miescie i na pewno sie wybiore, ale to dobiero w grudniu. Obecnie jestem w 23 tc, jesli chodzi o wage to na + 4 kg, waze obecnie 49, przed ciaza 45, mam 165 cm wzrostu i szczerze mowiac czuje sie jak bym wazyla wiecej niz 49 kg. Odnosnie ubranek to powolutko zaczynamy kupowac, zreszta nie tylko ubranka, ale tez np. szczoteczke do wloskow juz mamy, nozyczki do pazurkow, smoczek do buzi, i takie tam pierdołki. ja czuje sie bardzo dobrze, a dzidzia wazy 481 gram. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 16:27 Jagasz, trzymam mocno kciuki Bardzo mocno Ivetka, to my mamy podobną wagę i tydzień ciąży ten sam) Ja przed ciążą ważyłam 46kg, w 21tc 49, teraz tez pewnie doszedł mi kilogram Wzrostu mam 165cm I też czuję się o wiele cięższa To pewnie przez to, że przy takiej szczupłej figurze każdy kilogram jest strasznie ciężki) W dodatku u mnie wszystko idzie w brzuszek i pewnie przez to te bóle w krzyżu... chociaż tak do końca nie wiem co o nich myśleć... jedni piszą, że to normalne, inni żeby iść do lekarza... wizytę mam dopiero 30.11, co Wy o tym myślicie? Czy takie bóle mogą byc niepokojące? Głównie boli jak położę się wieczorem do łóżka... Mój gin też ma sprzęt średniej klasy... ale ostatnio nawet nowy by nie pomógł, bo dzidzia nie chciała rozłożyć nóżek pozdrawiam wszystkich cieplutko i czekam na same dobre wieśći) Odpowiedz Link Zgłoś
ajk74 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 18:36 dawno nie tu nie było, ale sie rozpisałyście. Fajnie, że wiecie już kogo nosicie w brzuszkach. ja ide na usg w czwartek. chyba bym chciała dziewczynke... u mnie to chyba 22 tydz 9termin - 25 marca) ale moje brzuszysko jest wielkie. czasem mysle że az za... waże 71,5 kg, przed ciązą 65 - 66, ale jestem wysoka, 184 cm. w biodrach nie mam nawet 1 cm więcej, ale brzuch, szczegolnie wieczorem, dochodzi do 98 cm!!!! rano jest mniejszy. muszę poszukać w waszych poprzednich watkach, jakie wózki wybieracie. ja tez powaznie zaczynam się zastanawiac, a wybór jest potwornie trudny.. pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 15.11.04, 20:06 Ja przytyłam juz 7 kg ((, a termin OM mam na 22 mraca, z USG jeszcze później. Tez mam 165 cm i wżę już naprawdę dużo (( Chyba zacznę się bardziej pilnować, chociaż przecież nie objadam się.... Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 15.11.04, 21:04 Dziewczyny, nie przejmujcie się wagą To sprawa indywidualna)) Koleżanka opowiadała mi osatnio, że w ciąży przytyła 25kg... sama była w szoku, ale później wszystko zrzuciła Natomiast jej bratowa nie dość, że szczupła, to w ciąży przytyła tylko 7kg, z czego dziecko ważyło... UWAGA!!... 5200! To aż niemożliwe))) Ja teraz zaczynam się objadać... zwłaszcza słodyczami wczoraj zjadłam tabliczkę czekolady) poza tym dzień bez czekolady lub batonika to dzień stracony) chociaż kapustę kiszoną tez się zajadam) powinnam więc mieć bliźniaki: chłopca i dziewczynkę)))) bo pasuje na jedno i drugie) Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 16.11.04, 07:59 Już wspominałam, ja mam 9 kg do przodu. Poprzednio przytyłam 19 kg (na porodówkę szłam ważąc 69 kg). Po porodzie straciłam... 4,5 kg, dalsze zbędne kilogramy (prawie 15 kg) pożegnałam w ciągu 3,5 m-ca. Potem jeszcze straciłam ok. 3 kg. A do normalnej wagi dobiłam po zakończeniu karmienia. Dlatego ani myślę przejmować się wagą! Zapasy na pewno się przydadzą . Jagasz, trzymaj się. Czekamy na dobre wieści. Oby sie okazało, że to nic poważnego. Pozdrowienia, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 16.11.04, 09:00 Witam Was serdecznie Wczoraj odebrałam wyniki badań, przeraziłam siębardzo.... bilirubina podwyższona 6x, transaminazy 2x, nie czekałam jużna USG tylko pojechałam do szpitala, powtórzyli mi badania, na szczęście wynik był trochęlepszy ale cały czas niepokojący, dzisiaj jestem teżjużpo wizycie w innym szpitalu i po USG brzucha (niestety nie byłam na czczo), na razie nic nie stwierdzili, bilirubina spadła, transaminazy nie, co możę być powodem cholestazy ciążowej. Jutro powtarzam USG, badania krwi, jadęna konsultacjędo mojego gina, i jak nie to do szpitala. Nie wiem czy czytałyście cośna temat cholestazy ciiążowej, ale ja wczoraj przejrzałam cały internet na ten temat i parę powodów do niepokoju mogę mieć. Jestem dobrej mysli Pozdrawiam WAs serdecznie zyczę Wam duzo dużo zdrowia, sopkojnego dotrwania do marca aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Jagasz... 16.11.04, 09:20 ... musisz być dobrej myśli. Nawet jeśli trafisz do szpitala, to chyba lepiej, bo będziesz pod stałą opieką fachowców. Trzymam mocno kciuki i życzę Wam duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo zdrówka. ps: nie chcę nawet czytać o cholestazie, wierzę, że lekarze Was z tego wyciągną Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: Jagasz... 16.11.04, 10:26 anfi ma rację, jak będziesz musiała leżeć w szpitalu będziesz na pewno pod dobrą opieką, nie martw się na zapas, wszystko dobrze się skończy. Musisz być cały czas dobrej myśli ) Trzymamy kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 16.11.04, 11:26 Trzymam kciuki Jagasz - jeden za ciebie, a drugi za maleńswo . Będzie dobrze, bo nie moze być inaczej. Życzę zdrowia i pogody ducha mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 16.11.04, 11:37 Hej Ivetka. A możesz napisać do jakiego lekarza chodzisz. Ja ostatnio też odniosłam wrażenie, że sprzęt mógłby byc dokładniejszy. A moze to kwestia kąta pod jakim patrzę na monitor. Daj znać jak znajdziesz to USG 3D, ja o takim w Tychach nie słyszałam. Jeśli chodzi o zakupy, zwłaszcza te grubszego kalibru (np. łóżeczko, materacyk) to polecam sklep dzieciowy w Mikołowie (XYZ się nazywa czy jakoś tak), duży wybór, ceny ciut niższe niż w Tychach, czasem nawet jakiś prezencik dodadzą do zakupów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 16.11.04, 12:15 Dziekuję kobietki Idę dzisiaj po kolejne skierowania na badania krwi... Dzisiaj gdy poszłam na pobranie krwi pielęgniarka powiedziała: ale pani pokłuta... i pomysleć, że kiedyś mdlałam przy pobraniu krwi, a teraz uodporniłam się na wszystko. Pozdrawiam Was serdecznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 16.11.04, 12:23 Jagasz, trzymam za Was kciuki Wszystko musi być dobrze Buziaki, trzymaj się Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: MARZEC 2005 16.11.04, 13:34 Jagasz, ja miałam lekką cholestazę w pierszej ciaży. Strasznie swędziła mnie skóra i dostawałam jakieś leki. W szpitalu i tak leżałam od 29 tyg na podtrzymaniu (plackiem). Maryśka ma 5,5 roku i ma się dobrze W każdym razie myśl pozytywnie! Trzymam za ciebie kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 16.11.04, 14:01 Amania, zrobię wszystko aby szczęśliwie donosić, doleżeć i urodzić. Dzięki aga Odpowiedz Link Zgłoś
alebaba2 Re: MARZEC 2005 16.11.04, 14:34 Witam Marcóweczki, od pewnego czasu wałkuję temat wózków, no i jeszce powałkuję.... Dzisiaj dostałam odpowiedź z Tako apropos wagi wózka. Uwaga, wózek Tako Julia P waży 18 kg !!! Jeśli macie kilka pięter do pokonania przy wnoszeniu wózeczka, to odradzam. Chociaż nadal uważam, że jest o wiele ładniejszy i lepiej wykonany od Deltima Voyagera. Przy wnoszeniu mam do pokonania tylko pół piętra (do windy) i chyba się zdecyduję na Tako Julię. Pozdrawiam )) Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 16.11.04, 19:13 Cześć dziewczyny Trzymam mocno kciuki za wszystkie z dolegliwościami. Będzie dobrze. Jak tak czytam że coś wam jest to mnie zaraz też sie zdaje że coś mi dolega. Ostatnio strasznie paliło mnie w środku, na szczęście na drugi dzień przeszło. Dzisiaj to na pewno mi sie nie zdaje, jak dotkne brzucha po lewej stronie pępka to czuje taki ból od środka, jak sie schyle to też. W czwartek mam wizyte u gina to zapytam, ale wydaje mi sie że to dzidzia nabiła mi od środka siniaka i stąd ten ból. Myślicie że moge mieć racje? Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 01:27 Witajcie, byłam dzisiaj na USG i wiem, że będzie Helenka ))) Wszystko jest ok, pan dr. długo opowiadał i pokazywał, gdzie co jest. Widzielismy buźkę, oczko, nosek, serduszko, nerki itd, i .... bułeczkę między nogami Dobrze, że mam uszy bo bym miała uśmiech dookoła głowy ))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 17.11.04, 09:37 Asiu gratuluję córeczki!!!! Kolejna dziewczynka poprawi naszą marcową statystykę Ja idę dzisiaj na konsultację do ordynatora szpitala w sprawie moich wyników badań. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 09:56 Jagasz, kciuki masz jak w banku . Czekamy na pomyślne wieści. Aska, tez gratuluję córeczki! Chciałam to odnotować na liście a tu... kuku! Nie ma Cię tam, a Ty się jeszcze nie upomniałaś??? Próbowałam nadrobić gafę i czytałam Twoje wcześniejsze posty w celu pozyskania jakichś informacji do listy, ale niewiele się dowiedziałam. Podaj zatem chociaż termin porodu. Ubranek jeszcze nie przeglądałam... ale dzisiaj pewnie to zrobię. Ale z tego co pamiętam Natalka straaaasznie zniszczyła swoje i chyba trzeba będzie kupić nowe... cóż za niefart )))))))))). Pozdrawiam, Ania 24 tc Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 14:15 Jagasz-jestem z Toba!! Wszytsko bedzie dobzre!!! Duza buzka Asia Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 10:56 Wydawało mi się, że się wpisywałam na listę, ale być może zrobiłam coś nie tak, że mnie nie ma. Poproszę o dopisanie przez kogos bardziej światłego niż ja Aśka i Helenka - termin na 3.03.2005 dziecko....6-te ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Aśka, Aśka... 17.11.04, 11:20 To my tu się wymądrzamy, a tu taki autorytet się nam trafił! Szkoda, że nie ma odpowiedniego znaczka, który przekazałby moja minę, kiedy wpatrywałam się w tę "6" )). Natknęłam się wcześniej na wzmiankę o bliźniętach, a potem o synku 2 letnim i... zgłupiałam. Myślałam, że to ja pomyliłam Cię z kimś innym, ale jednak nie. Pochwal się zatem swoim "stanem posiadania". Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 11:11 Witam! Kameo! Jesli chodzi o lekarza do ktorego chodze to nazywa sie Gwara Wojciech, przyjmuje na Paprocanach. Mily ,sympatyczny ale ten sprzet to naprawde chyba nie najlepszy. Jeszcze nie szukalam gdzie mozna w Tychach zrobic usg 3d, ale jak znajde to dam znac. Fajnie , ze napisalas mi o tym sklepie w Mikolowie, pewnie sie tam nibawem wybierzemy. A i jeszcze jedno mamy w sumie podobny termin porodu, Ty o ile pamietam jakos poczatek marca, ja troche pozniej, ale tak jak pisalam bedzie to cesarka, wiec do wyznaczonego terminu nie bede czekala tylko rozwiaznie nastapi troche wczesniej , mysle , ze w okolicach 10-15 marzec, wiec moze sie spotkamy. POzdrawiam wszystkie marcoweczki! Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 11:30 A Kameo , jeszce mam pytanko, czy mozesz powiedziec gdzie ten sklep w Mikolowie sie znajduje, tak chociaz mniej wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 12:05 Witam. Ivetko, ja tez chodzę do dr Gwary . Jesli chodzi o termin porodu to mam wielka nadzieję, ze jednak urodzę w terminie albo nawet ciut przed. Pierwsze dziecko urodziłam tydzień po terminie i to chyba był najdłuższy tydzień całej ciąży i te nieustające pytania: kiedy? to ty jeszcze nie urodziłaś? itp. Ale niewykluczone, że spotkamy sie w szpitalu. Ten sklep w Mikołowie nazywa się IKS-2, i miesci się w takiej uliczce - deptaku odchodzacej w dół od rynku. Niestety nie znam nazywy tej ulicy. Niedaleko tego sklepu jest hurtownia o tej samej nazwie i stąd być moze trochę niższe ceny niż w innych sklepach. Wprawdzie takie duże zakupy dzieciowe teraz mi nie grożą, ale jak czegoś większego potrzebujemy to tam zaglądamy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: MARZEC 2005 17.11.04, 13:48 Hej! Właśnie wróciłam z usg i taka jestem szczęśliwa że muszę się z wami tą radością podzielić. Dzidzia ma wszystko na swoim miejscu, mamy śliczne zdjęcia z profilu, doktor dokładnie opisał co gdzie jest - jednym słowem maluch zdrowy. A ja przez pół nocy spać nie mogłam, tak się tym badaniem denerwowałam. No i został już na 300% potwierdzony chłopak. Mąż się śmieje i mówi że córka będzie trzecia. Chyba jak sam sobie urodzi, mądrala )) Ja zostałam wysłana na zwolnienie. I raz w tyg mam dostawać domięśniowo zastrzyk bo macica za twarda i trochę bolesna. No i hemoglobina poleciała w dół, niestety... Mam przypisane jakieś specyfiki z żelazem ale aż się boję co to będzie bo pamiętam z pierwszej ciązy że mój układ pokarmowy po prostu fatalnie reagowal na żelazo. Ale cóż, dla dzidzi warto się pomęczyć. Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie przyszłe mamuśki z problemami. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: MARZEC 2005 17.11.04, 15:10 Witam ponownie! Kameo dzieki za odpowiedz odnosnie sklepu, pewnie znajdziemy bez problemu. Ale zbieg okolicznosci nie dosc , ze tylko we dwie jestesmy z Tychow , przynajmniej na forum marcowym to jeszcze chodzimy do tego samego lekarza. Sluchaj jak bylismy z mezem ostatnio na wizycie, to potem juz w domu maz mi mowi czy czytalam kartke ktora wisiala w gabinecie, ze doktor Gwara zmienia siedzibe urzedowania, podobno bylo na tej kartce napisane , ze przenosi sie do tej nowej przychodni ktora wybudowano na Paprocanach, tam gdzie staja trajtki, ja na to ze zadnej kartki nie widzialam, a lekarz ani polozna tez nic nie mowili. Termin nastepnej wizyty mam dopiero w polowie grudnia wiec jeszcze to sobie ustale czy faktycznie sie przenosza czy nie, ale moze Ty cos wiesz na ten temat, bo ponoc jeszcze w listopadzie maja sie przeniesc. Agusik 25!, tez mi sie wydaje , ze szczuple kobitki bardziej odzczuwaja kazdy dodatkowy kilogram, przynajmniej tak jest w naszym przypadku. Ja tak jak juz pisalam jestem ciezsza o 4 kg, ale wydaje mi sie ze zrobila sie ze mnie taka kulka, mam wrazenie, a wlasciwie jestem pewna ze urosla mi dupcia, brzusio owszem tez ale dupcia swoja drogą. Mąż natomiast uwaza ze teraz bardzo ladnie wygladam, i ze 50 kg to powinnam wazyc przed ciazą. No coz ja jestem innego zdania, i gdyby nie to ze dzidzia w brzuszku, to zle by mi bylo z taką wagą. Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Ale pogoda:(( 18.11.04, 08:02 Cześć Mamusie!! Ja juz w biurze, a jak patrze za okno...koszmar. Wieje, pada i jest tak szaro- nienawidze takiej pogody. Choc z drugiej strony mam powody do radości- jak na razie zadne chorobska sie mnie nie imaja, Juniorek rosnie, ciagle daje o sobie znac kopniaczkami, maz kochany i pomocny no i dzis w koncu idziemy do notariusza spisac ostateczna umowe kupna mieszkania. Dzis tez klucze dostaniemy) Do ginekologa idziemy we wtorek-zawsze sie denerwuje przed wizyta...ale powinno byc wszytsko dobrze i tak wlasnie mysle. Co do wagi, chyba jest na plusie z 10 kg...tak sie czuje. Ale co tam, nie bede sie teraz tym przejmowac) Asia i Juniorek Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Wieści od jagasz;) 18.11.04, 11:34 Witam was Marcówki! Wyszlo, że mam kamien w pecherzyku zolciowym wielkosci jednego centymetra, mam zachowac diete, cholestaza jest spowodowana tym kamieniem, podwyzszony poziom bilirubiny we krwi, i innych czynnikow powoduje swiad stop i dloni, bole brzucha. najlagodniejsza rzecz to wczesniejszy porod, ktory jest bardzo, bardzo prawdopodobny. Lekarz mi powiedzial, ze musze dotrwac do 32 tygodnia, wtedy moge bezpiecznie urodzic. Robic badania co tydzien, byc na diecie Tak czy inaczej ide dzisiaj na USG dziecka, zobacze jak się czuje. Zrezygnowalismy już z wyjazdu w gory definitywnie, nie chce ryzykowac, pije duzo wody, jem jak ptak bardzo malo ale staram sie czesto, nie ma mowy o zadnych zachciankach ciazowych Dostalam leki oslonowe na watrobe, mam co tydzien robic badania krwi duzo pic około 2,5 litra dziennie wody, trzymac diete, nie jesc czekolady. Pozdrawiam zyczę Wam moc zdrówka aga Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: Wieści od jagasz;) 18.11.04, 11:51 oj slonko,no to dbaj o siebie,dobrze przynajmniej ze wiadomo co ci jest i mozna to juz leczyc,szkoda jednak ze tak musisz cierpiec bidulko..Z calego serca mam nadzieje,ze usg dzidzi wyjdzie pozytywnie,zreszta NA PEWNO TAK ) Jestem pewna,ze wszystko dobrze sie skonczy,zobaczysz! A ja,hmmm,spedzam kolejny leniwy dzionek w domciu,jestem juz od dawna na zwolnieniu,Mala urzadza sobie dyskoteki w brzusiu,choc czasem ma lenia,tak jak mama.. ) Zaczynam powaznie myslec o urzadzaniu pokoiku dla niej,bo coraz czesciej bola mnie juz plecy. Niunia na razie tak niewiele wazy,nie wiem co bedzie jak przybedzie jej kilogram lub dwa.. Oj,zebym tylko lezec nie musiala,bo zglupieje.Ale pewnie nie bedzie tak zle! Dziewuszki,poniewaz wiekszosc z was wie juz kogo ma w brzusiu,to pochwalcie sie przy okazji jakie imiona wybralyscie dla Bebci ) Eeech,ja CIAGLE nie moge sie zdecydowac,a to znow mezowi sie nie podoba i tak w kolko... Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamuski,jeszcze raz kciuki mocno sciskam za Jagasz,papapappapa, Marcia Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Wieści od jagasz;) 18.11.04, 12:13 Cześć Marcóweczki)) Jagasz, dobrze, że wiesz juz wszystko... Teraz musicie dbać o siebie Niestety dieta... ale czego sie nie robi dla dzidzi) Wszystko jakoś przetrzymasz i skończy się happy endem Ściskam Was mocno) Pogoda bleeeeee( Zimno, wietrznie, pada... Dobrze, że nasze dzieci urodzą sie na wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Wieści od jagasz;) 18.11.04, 12:56 Marcia u mnie ten sam problem z imieniem, albo za bardzo oklepane, albo męzowi się nie podoba, albo mi się nie podoba, i tak w kółko. Chociaż powiem szczerze, że nie takie myśli mi teraz w głowie, ale pochwalam pomysł Marci aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Wieści od jagasz;) 18.11.04, 13:32 Jagasz, ty nie masz dotrwać do 32 tyg. tylko do końca, czyli do marca!!! Nie zgadzamy się na utratę marcóweczki . Dobrze, że wiadomo, jakie licho wywołuje te dolegliwości. Teraz tylko słuchaj zaleceń, a wszystko się dobrze skończy. Czekamy oczywiście na relacje o coraz lepszych wynikach badań )). To był cios poniżej pasa z tymi imionami . Nie mamy bladego pojęcia, jakie wybrać. Tylko Natalka twardo obstaje przy swoim "Kacpejku". Do tego stopnia, że łzami w oczach zareagowała na moją prośbę do bratanka o podanie swojego ulubionego imienia... bo ona "psecież chce Kacpejka!". Pozdrawiam w ten paskudny dzień, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: Wieści od jagasz;) 18.11.04, 14:58 hej hej a u nas bdzie Ola albo Antoś - imiona wybrane juz chyba z 1,5 roku temu czujemy sie ok, maleństwo kopie i budzi mnie w nocy co nie jest fajne bo potem nie moge zasnąć Do lekarza dopiero 29XI bo tym razem daliśmy sobie 5 tyg przerwy jako, że nic się nie działo. W pracy takie tempo, ze coraz częściej myślę o zwolnieniu ale szkoda mi zostawić moją klasę, która i tak już buczy, że nie wiadomo kto ich weźmie, i że na pewno ktoś straszny, robią zakłady kto hi hi Jutro zakupię sukienkę ciążową, jak będzie - mam już 2 pary spodni i mieszczę się jeszcze w niektóre rzeczy ale juz niebawem pozostana mi tylko spodnie i ta sukieneczka, może dokupie jakieś ciuszki pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Wieści od jagasz;) 18.11.04, 15:05 My mamy juz wybrane imiona Dla córeczki na pewno Ola, dla chłopca nie możemy się zdecydować, Maciej albo Mikołaj U mnie z ciuchami kiepsko... Mam tylko jedne spodnie, w które się mieszczę i sukienkę sztruksową, do tego musze dobierać rózne sweterki i bluzki, żeby nie wygladać codziennie tak samo... I mam jeszcze 2 pary spodni "domowych" Takie bardziej sportowe Niedługo chcę sie wybrać na większe zakupy... chciałabym mieć coś eleganckiego na Święta Meble właśnie "się skręcają") dzisiaj może pierwsza noc w nowym łóżku) Oby było wygodne) Jagasz, pamiętaj, że Ty marcówka jesteś) Buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: Wieści od jagasz;) 18.11.04, 18:38 Jagasz, ja też Ci życzę, żebyś była marcówką, ale z drugiej strony, to sama marzę żeby dotrzymać do tego 32 tyg. potem się uspokoję, bo dzidziuś będzie już całkiem duży... Dziewczyny, czy wy też tyle śpicie? Bo ja jak już nie śpię, to ziewam W tej ciąży śpię zdecydowanie najwięcej. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Wieści od jagasz;) 19.11.04, 09:54 Byłam wczoraj na USG, z dzieckiem wszystko OK, maluch wazy 800 gram na swój 24 tydzien i 6 dni, wiec obzera mnie jak tylko sie da Dziecko zdrowe, potwierdzony chlopak, strasznie sie kreci, ale siusiaka udalo sie zobaczyc. Oczywiscie ten moj lekarz sobie nie darowal by mi niepokazac mojego kamienia i powiedziec, ze ten kamien jest chyba troche wiekszy jakies 1,38cm "pani Agnieszko to jak dziecko w 9 tygodniu" poczucie humoru ma zabojcze ale caly czas powtarza, ze to dobrze, ze to kamien a nie ta cholestaza. Jem malo i czesto czasami chcialoby sie cos porzadnego zjesc ale nie ma szans, wczoraj Andrzej powiedzial, ze mi nogi zeszczuplaly i sa Ok, matko ci faceci....ja tu o dziecku a on o nogach. Pije duzo najwiecej w pracy siedze i pije, robie swoje i pije, na dzien dzisiaiejszy na razie bez zadnych boli. 32 tydzien to mi wypada jakos poczatek stycznia, ale dziecko byloby bardzo male tylko by mialo wyksztattowane wszystkie narzady, pluca itp. Jakos dotrzymam, ze swojej strony zrobie wszytko aby wytrwacRobie dluzsze przerwy pomiedzy posilkami i duzo pije oszczedzam sie, nie laze (tylko bede musiala prezenty pokupowac, do pracy na razie chodze, ale podejrzewam, ze tylko do konca roku. z imieniem nadal nie wiem chyba w końcu zostanie Jakub Jan, chociaż wiem ,że te Jakuby bardzo oklepane teraz, mój mąż chce Kamila ale ja powiedzialam, zadnych imion które już w rodzinie sa. Zresztą my tak mamy wszystko "biblijnie" Pozdrawiam was kochane w ten cudny dla mnie dzień, zadnych bóli, dziecko zdrowe, za oknem pada śnieg życie jest piekne...... aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: Wieści od jagasz;) 19.11.04, 10:54 Super, że Twój synek tak dobrze się rozwija mimo Twoich dolegliwości. Swoją ścieżką to niezły chłop już z niego. To dobrze rokuje, jeśli (tfu, tfu, tfu) miałby nastąpić przedwczesny poród... im dziecko większe, tym lepiej. Mój mały, też całkiem sporo ważył - 586 g (22 tyg. i 3 dni), z czego się bardzo cieszę, bo każdy gram zwiększa szanse... Oby tylko przed terminem trochę wyhamowali . A u mnie jeszcze śnieg nie pada..., pa Aaaaa, jeszcze jedno, "wykreślam" z listy mamę niedzwiedz9, była z nami na początku, potem się nie odzywała... odnalazła się na wątku "lipiec 2005". Niech tam cieszy się ciążą do końca - trzymam za to kciuki. Nie jest to zatem karne opuszczenie naszego grona . Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Wieści od jagasz;) 19.11.04, 11:04 Jagasz, ciesze się że z Twoim synkiem wszystko ok))))))))))))))))) "Widzę", że jesteś w dobrym humorku Super Dzidzia całkiem spora) U Anfi też Moja w 20/21tc miała 375g, więc na słonia się nie zapowiada Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Wieści od jagasz;) 19.11.04, 11:52 Dziękuję Wam serdecznie. Anfi jak zawsze na posterunku)))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
ajk74 Re: Wieści od jagasz;) 19.11.04, 13:26 cześć kochane marcówki, ale biało się zrobiło u mnie za oknem. byłam wczoraj na usg i ... bedziemy mieli dziewczynkę 9na 95%). tak czułam, juz od dawna wygodniej mi było do niej mówić "ona". teraz jest 22 tyg. i 5 dni, mała waży 600 g i ma 24 cm. duża, nie??? ale ja mam 184 cm, a mój Pioturlek jest jeszcze wyzszy, więc ona ma to po nas, zdecydowanie. najwazniejsze, że jest zdrowa, strasznie się wczoraj wierciła. Bardzo Was pozdrawiam. szczególnie jagasz, wypoczywaj duzo, na pewno bedzie ok. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Wieści od jagasz;) 19.11.04, 13:42 Aga gratuluję dziewczynki poprawi żeńską statystykę aga Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 a u mnie synek:)))) 19.11.04, 16:53 We wtorek byliśmy na USG i pięknie pokazał nam swoje klejnociki)) Mężuś jest zachwycony))) Mamy nawet "dowód rzeczowy" utrwalony na zdjęciu)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamea18 Re: MARZEC 2005 19.11.04, 22:18 Witam marcówki. Jestem po kolejnej wizycie - szyjka skrócona, krążek założony. A wyniki badań b.dobre. Do pracy jeszcze będę chodzić, ale jak będę wracać tak jak dzisiaj (ponad 2 godz - chyba wiadomo dlaczego) to długo to już nie potrwa. Ivetka: nasz pan doktor na pewno nie przenosi sie do nowej przychodni, a miałabym blizej. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszek2 Re: MARZEC 2005 20.11.04, 15:05 Witajcie U nas bedzie dziewczynka! Bardzo sie cieszymy! Jestesmy na etapie wyboru imienia. Ostatnie USG wyszlo bardzo ladnie z malym ale, martwi mnie ze Mala jest mala. Wazy 516g w 23tc. Lekarz stwierdzil, ze wszystkie parametry usg zamiast 23tc odpowiadaja 22tc. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk **************LISTA MARCOWECZEK**************** 20.11.04, 10:54 Mamy: chłopców - 17 dziewczynek - 12 mam – 49! Do listy dołączyły cc2 i gusja, ajk74 dowiedziała się, Że będzie dziewczynka a alice1 będzie miała chlopczyka - GRATULACJE ))) gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa-7 cykl-2 marca-1 dzidziuś-dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek-synek ullaaa1 -Ula- Białystok- ?- 3marca- 1dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko -córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko -na 100%chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko-synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko-dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś-dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia-chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko-synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja - Sopot - ? - 10 marzec - 1 dziecko sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 -Kraków- 1 cykl- 10-15 marca - 2 dziecko-dziewczynka? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko-synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecKO - - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko-synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko-córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś-chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca -1 dziecko-córeczka?–Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś-dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś -chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko-chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia-synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca- 2 dziecko- dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ?-synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia77 Re: **************LISTA MARCOWECZEK************** 20.11.04, 15:48 Dopisuję, że wg ostatniego usg karolcia77 będzie miała dziewczynkę!!! Mamy więc: Chłopców 17 Dziewczynek 13 Razem 50! Aktualna lista: > gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > zielona_borowka - Ania - Warszawa-7 cykl-2 marca-1 dzidziuś-dziewczynka (Julka) > ? > 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? > aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek-synek > ullaaa1 -Ula- Białystok- ?- 3marca- 1dziecko - na 90% córeczka > aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko -córeczka > (Helenka) > cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko > Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko -na 100%chłopak) > tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko > kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko-synek > karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko-dziewczynka > Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko-dziewczynka > m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś-dziewczynka > borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia-chłopczyk (Marcin) > jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko-synek > dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko > edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > gusja - Sopot - ? - 10 marzec - 1 dziecko > sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! > - na 90% chłopaki > aronka1 -Kraków- 1 cykl- 10-15 marca - 2 dziecko-dziewczynka? > iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko-synek > kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecKO - > - dziewczynka (Marcelinka) > b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko-synek > ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko > Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko-córe > czka > amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś-chłopczyk > monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś > Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś > kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko > - chłopczyk (Michaś ?) > Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca -1 dziecko-córeczka?–Calineczka > Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś-dziewczynka Zuzia > Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś -chłopczyk > agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) > agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? > Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? > dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko > mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka > ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko-chłopczyk > niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia-synek > iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca- 2 dziecko- dziewczynka > alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk > ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ?-synek > mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: **************LISTA MARCOWECZEK************** 20.11.04, 17:25 dopisujemy tez dziewczynkę u agnieszek2 ) > Mamy więc: > Chłopców - 17 > Dziewczynek - 14 > mamusiek - 49! Aktualna lista: > gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > zielona_borowka - Ania - Warszawa-7 cykl-2 marca-1 dzidziuś-dziewczynka (Julka)? > 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? > aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek-synek > ullaaa1 -Ula- Białystok- ?- 3marca- 1dziecko - na 90% córeczka > aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko -córeczka(Helenka) > cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko > Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko -na 100%chłopak) > tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko > kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko-synek > karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko-dziewczynka > Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko-dziewczynka > m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś-dziewczynka > borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia-chłopczyk (Marcin) > jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko-synek > dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko > edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > gusja - Sopot - ? - 10 marzec - 1 dziecko > sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki > aronka1 -Kraków- 1 cykl- 10-15 marca - 2 dziecko-dziewczynka? > iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko-synek > kligler -?-Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko -dziewczynka (Marcelinka) > b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko-synek > ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko > Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko-córeczka > amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś-chłopczyk > monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś > Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka > kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko- chłopczyk (Michaś ?) > Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca -1 dziecko-córeczka?–Calineczka > Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś-dziewczynka Zuzia > Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś -chłopczyk > agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia- chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) > agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? > Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? > dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko > mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka > ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko-chłopczyk > niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia-synek > iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca- 2 dziecko- dziewczynka > alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk > ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ?-synek > mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: **************LISTA MARCOWECZEK************** 23.11.04, 08:34 ... i jeszcze synek monikawodnik: Mamy: chłopców - 18 dziewczynek - 14 mam – 49! gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka (Julka)? 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? aniołek78 - Monika - Warszawa - ? - 2 marca – 1 dzidziuniek - synek ullaaa1 - Ula - Białystok - ? - 3 marca - 1 dziecko - na 90% córeczka aska1972 – Asia – Kraków - ? – 3 marca - 6 dziecko - córeczka (Helenka) cc2 - Wrocław - ? - 3 marca - 2 dziecko Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko - na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko - synek karolcia77 - Karolina - Leszno - 7 marca- 1 cykl - 1 dziecko - dziewczynka Alebaba2 - Ala - Gdańsk - ? - 7 marca - 1 dziecko - dziewczynka m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś - dziewczynka borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia - chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko - synek dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia gusja – Agnieszka – Sopot - ? – 10 marca – 1 dziecko sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! - na 90% chłopaki aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko - dziewczynka ? iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko - synek kligler - ? - Bydgoszcz - 1 cykl - 12 marca - 1 dziecko - dziewczynka (Marcelinka) b-e-a-t-k-a - Beata - Warszawa - ? - 12 marca - 2 dziecko - synek ivetka1 - ? - Tychy -? - 13-19 marca - 1 dziecko Martiii – Marta - Szczecin - ? – 14-20 marca – 1 dziecko - córeczka amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś - chłopczyk Agnieszek2 - Agnieszka - Sochaczew - ? - 16 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - chłopczyk (Michaś ?) Azylek - Aga - Łódź - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko - córeczka?– Calineczka Flawia - Gosia - Warszawa - ? cykl - 17 marca - 1 dzidziuś - dziewczynka Zuzia Jolmak - Jola - Warszawa - ? - 17 marca - 1 dzidziuś - chłopczyk agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia - chłopczyk (Jonasz… Mikołaj?) agatha61 - ? - Łodz - ? - 22 marca - ? Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko - dziewczynka ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko - chłopczyk niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia - synek iwonaw.1970 - Iwona - Toruń - ? - 26 marca - 2 dziecko - dziewczynka alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko - chłopczyk ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mgg1 - ? -? - ? - 29 marca - ? - synek mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 upadek 20.11.04, 20:43 Dziś zdarzył się mały wypadek. Niosąc na rękach mojego starszego , śpiacego synka wywróciłam się na chodniku. Młody ma guza na głowie (obserwuję czy nie wymiotuje itd) a ja zwichniety bark (nie mogę podniesc ręki do góry), zbite kolano i kostkę. Mam nadzieję, że Bartkowi nic nie będzie (będe go do jutra obserwowała) a i mojemu młodszemu (04/03/05) dziecku równiez nic się nie stało. Upadając starałam się ochronić moich dwóch synków ale chyba nie do końca sie udało. Czy powinnam jechac na USG??? Młody się rusza, nie krwawię i nie mam innych niepojących objawów (nie upadłam na brzuch tylko na bok) pozdrawiam Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: upadek 21.11.04, 13:38 Eliza, nie wiem czym może grozic taki upadek, jesli masz możliwość, to skontaktuj się choćby telefonicznie ze swoim ginem i powiedz o tym zdarzeniu. I uważaj na siebie i dzieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martiii Re: upadek 21.11.04, 21:58 wiesz co, ja czytalam, ze KAZDY upadek powinno sie konsultowac z lekarzem, nawet, jak mowisz, gdy wydaje sie ze nic nie dolega, nic sie nie stalo itd. Mysle ze powinnas spytac wlasnie chocby telefonicznie, czy powinnas przyjsc na badanie, czy nie. Lepiej dmuchac na zimne.. A wogole, to chce sie pochwalic, ze my juz po wiekszych zakupach 'ubrankowych', mamy juz spory zapas, teraz bede juz rozgladac sie za mebelkami, wozkiem i innymi akcesoriami. A wlasnie jeszcze pytanie co do wozkow: Juz wiem mniej wiecej o jaki mi chodzi i taki znalazam, ale jest on zawieszany na pasach, przez co dosyc latwo i miekko sie buja. No i wlasnie moje pytanie: czy nie za miekko?? Jakie macie ewentualne doswiadczenia lub informacje, czy lepsze sa takie 'twarde', stabilne, czy miekkie, latwo kolyszace sie?? Prosze kobitki o rady i PONAWIAM AKCJE 'IMIONA DLA MALENSTW' )) Pozdrawiam wszystkie mamusie i ich brzuchole, papa, Marcia Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Re: upadek 22.11.04, 09:45 Witajcie po dlugiej przerwie! Co do upadkow to zgadzam sie aby jak najszybciej skonsultowac to z lekarzem(i tego synka w brzusiu i tego juz narodzonego).Ja z wlasnego doswiadczenia wiem, ze to kohnieczne.Co prawda sama jakies 1.5 miesiaca temu spadlam z krzesla wspinajac sie po naczynie i zbagatelizowalam sprawe.nabilam sobie siniaka na nodze a raczej okreslany byl pozniej jako wylew, ktory utrzymuje sie do chwili obecnej, guza na glowie, ktory na szczescie szybko sie wchlonal.Tez pomyslam, ze skoro upadlam na noge i bok to nie ma potrzeby podnosic alarmu. Niestety zostalam zbesztana z blotem przez meza, przyjaciolke, mame a na koncu przez lekarza u ktorego pojawilam sie po dwoch tygodniach. Na szczescie skonczylo sie wszystko na duzym strachu i stresie ale... nie polecam bo to srednia przyjemnosc. No ale musze sie jakos wytlumaczyc z tego milczenia... po wizycie w szpitalu ze skurczami, po zaczeciu zazywania fenoterolu i dziwnym samopoczuciu znowu mialam serie bolesnych skurczy w ubiegly weekend (ja mam pecha znowu dlugi weekend) Okazalo sie, ze w ogolnym badaniu moczu mam liczne bakterie, pH jest obojetne, no i trzeba zrobic posiew aby zadecydowac czy aby nie sa w tym przypadku konieczne antybiotyki. Wiec czekam sobie (dzisiaj mam miwec wyniki), oszczedzam sie, duzo leze, malo co robie (co doprowadza mnie do szalenstwa)i licze tygodnie z coraz to wieksza niecierpliwoscia i obawa. Tak wiec oprocz tego u mnie nic ciekawego, na zakupy dla calineczki nie moge sie wybrac bo to zbyt meczace (ciagle mam bole podbrzusza)i generalnie przestaje mnie cokolwiek cieszyc. O ogladaniu wozkow, lozeczek, poscieli itd moge wiec zapomniec. Ech, no ale WAM wszystkim mamom zycze zdrowka, cierpliwosci i duzo ciepla bo za oknem bbbrrrr - u mnie -5 stopni. Pozdrawiam Azylek i 24t Calineczka Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: upadek 22.11.04, 09:57 Jestem po konsultacji z lekarzem. Z dzidzią będzie wszystko w porządu - mam się nie przejmowac tylko zając swoim barkiem )) Bartkowi guz już zniknął, zostało tylko niewielkie zadrapanie. Nie wymiotował przez cały weekend, nie miał równiez innych niepokojących objawów - szalał na śniegu. JA jestem obolała, mąż ma więcej pracy w domu))) A co do zakupów: pozostało troszkę ubranek, łóżeczko, wanienka, i dla mnie rzeczy do szpitala. Wciąż waham sie nad szpitalem - jest jeszcze kilka miesięcy ale powinnam już się zdecydować. Na początku grudnia mam wizytę u lekarza, więc może podejmę już konkretną decyzję Pozdrawiam wszystkie mamy, dzieciaczki i małe fasolki Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: upadek 22.11.04, 10:03 Azylku, glowa do gory!! bedzie dobrze!!! jagasz-trzymaj sie!! u nas ok, czujemy sie dobrze. Buziaki Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz po weekendzie 22.11.04, 10:23 Na początku pozdrawiam potłuczoną Hondę uważaj bo teraz coraz więcej lodu o upadek bardzo łatwo! Pozdrawiam Azylka, życzę zdrowia Pozdrawiam Kameę, nie przeciążaj się, może pomysl o zwolnieniu lekarskim z pracy? Anfi dzieki za Twoją pracę)) widz, zę dziewczynki doganiają chłopców U mnie weekend w miarę spokojny wczoraj powtórzyły się bóle brzucha, ale przynajmniej teraz już wiem jak działać, biorę leki osłaniające wątrobę (fizjologiczny kwas żółciowy) może spowodują rozpuszczenie się mojego kamienia. Dzeciaczek jest bardzo żywy Jestem akurat na zwierzo po pobraniu krwi (teraz czeka mnie to co tydzień) po południu idę na konsultację wyników z moim lekarzem. Pozdrawiam Was serdecznie Za tydzień chyba wybiorę się na poszukiwanie prezentów, nie wiadomo jak długo jeszcze pochodzę))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
azylek Re: po weekendzie 22.11.04, 10:37 Zapomnialam przy ostatnim poscie podac ciekawego linku. Moze juz tam wiele z WAS trafilo ale jesli nie... to milej lektury. kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,2095840.html Pozdrawiam Azylek i 24t Calineczka Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: po weekendzie 22.11.04, 11:46 Oj dziewczyny po upadkach , z krążkami i cholestazami - trzymajcie się, już coraz bliżej A ja czuję się nadzwyczaj dobrze, jak dotychczas szyjkę mam tylko lekko skróconą, więc wygląda na to, że oprócz tych 7 kg na plusie to u mnie bezproblemowo. Chyba w poprzednich ciążach juz swoje wycierpiałam... Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: po weekendzie 22.11.04, 13:09 Mgg1, jeśli jeszcze nas odwiedzasz, wiedz, że myślimy o Tobie i synku ciepło i nie tracimy nadziei, że wszystko pomyślnie się skończy! Trzymaj się i staraj się mysleć pozytywnie - tego Twój Tuptuś potrzebuje najbardziej. Dużo zdrówka wszystkim potrzebującym go . Jagasz, tym razem to nie ja się napracowałam - to zasługa mbuk . Dobrze, że dokuczał Ci tylko lekki ból, bo ostatnio weekendy nie sprzyjały Twojemu samopoczuciu. Zbieraj siły... bo urodzinki Marty tuż, tuż! Kto, jak kto, ale mama musi być sprawna! A ja od soboty intensywnie korzystam z Natalką ze śnieżnych spacerków - maleństwu też to na pewno służy. Dzisiaj naprawdę mamy dużo śniegu, dlatego była wyprawa z sankami (nartosankami dokładnie - trochę wygodniejsze dla konia pociągowego ). Było super!!! A ja naprawdę nie lubię zimna, brrrrrrr. Nie wiem, czy wspominałam - właśnie stuknęło mi 10 kg! Ale apetyt mam zdecydowanie gorszy... raz nawet nie zdążyłam zjeść kolacji... zasnęłam . Aaaaa, i tak jak przypuszczałam czekają mnie duuuuże zakupy ubrankowe... hi, hi Natalki już "trochę nie teges" )). Pozdrawiam wszystkie marcowe mamusie, Ania i nadal bezimienny synek Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: po weekendzie 22.11.04, 14:41 No tak nie mogę się pochwalić takim wagowym rezyltatem... Dieta dieta i jeszcze raz dieta Przybyło mi na wadze około 3,5 kg, maluch "zjada" mnie powoli, jego waga 800 gr o tym świadczy, na zdrowie syneczku aga Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: po weekendzie 22.11.04, 17:30 Cześć, dziewczyny! U mnie podobnie, jak u jagasz, niewiele kilogramów przybyło. Też ok. 3, ale to mniej więcej tyle, ile ubyło na samym początku. Dziś dostałam zwolnienie lekarskie na tydzień. Chcę troszkę odpocząć. Dziś drugi dzień wstałam z dreszczami, przez parę dni bolała mnie każda kosteczka, ale oczywiście to wina pogody. Mam kłopoty ze wstawaniem z łóżka. W lewej pachwinie boli mnie strasznie. Do pracy wstaję po 5-tej, i wtedy jest najgorzej. Zbieram się taka zaspana, że ostatnio walnęłam w szafę w przedpokoju, bo nie mogłam ustać. Ale nie chcę być na zwolnieniu za długo, no w każdym razie nie do końca. Teraz troszkę odpocznę i wracam do roboty. Tam odpocznę od Natalii. Lekarka "pocieszyła" mnie tylko, że ten ból raczej zostanie mi do końca ciąży... Dzidzia jest ostatnio bardzo ruchliwa. Oczywiście najbardziej wkurzają ją wszelkie gumki czy ściągacze od spodni. Walczy z tym zaciekle. Pamiętam, że dokładnie to samo było z Natalią. Niestety, cała domowa robota jest teraz na mojej głowie, bo dziś mąż wyjechał służbowo na kilka dni na drugi koniec Polski. Jeszcze jest w drodze... No a jak tam u Was z imionami? U nas jeśli potwierdzi się, że dziewczynka, to chyba uda mi się przeforsować "Lidkę" (jeśli się jeszcze nie rozmyślę ). A co do ewentualnego chłopaka, to hmmm... ????? Natalia miała być Piotrusiem, więc może? Zresztą mąż, łudząc się jeszcze, że to chłopczyk, mówi o "nim" Piotruś... )) Co oczywiście strasznie irytuje Natalię, a mnie bawi. )) W grę wchodziłby jeszcze Michał, może Jan (tyle, że nazwisko mamy krótkie), Krzysztof. A Wasze typy? Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: po weekendzie 22.11.04, 21:32 cześc aronka ja równiez mam bóle w pachiwnach ale obu. Dodatkowo ból utrzymuje się przez cały dzien ale najgorszy jest po nocy i po kilku godzinach siedzenia w pracy. Z moim poprzednim dzieckiem nie miałam takich boleści i zaczynam się denerwować. W sobotę ide na kontrole, więc mam nadzieję, że lekarz rozwieje wszystkie moje obawy. Dzidzia się rusza i to całkiem nieźle. Badanie raczej OK tylko obciążenie glukozą nie wyszło pozytywnie (nie wiem jak bardzo ale na badaniach w przychodni zaznaczyli skierowanie do lekarza ) Ja w przeciwieństwie do pozostałych tyję Mam już 8 kg do przodu (( Reka wciąż mnie boli ale mogę juz spokojnie pisać (bez bolu) więc chyba będzie dobrze ))) Pogoda jednak nie sprzyjająca na chodzeni (( Wciąz nie mamy imienia. Nie potrafię się zebrać - jakieś lenistwo mnie ogarnęło pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: po weekendzie 23.11.04, 10:00 cześć marcóweczki )) ja też mam jakiegoś lenia to chyba przez tą pogodę. O zakupach myślę, ale jakoś nie mogę się do tego zabrać. Po pracy jestem zmachana i nie mam już na nic siły. Chyba zrobię sobie jakąś przerwę w pracy i wtedy ruszę po sklepach. Co do wagi to u mnie 3kg do przodu, ciuchów jeszcze nie zmieniam. Męczą już mnie tylko te stwierdzenia innych, że mam za mały brzuch, czasami to się sama zastanawiam czy rzeczywiście nie jest za mały. Ale gin. mówi, że jest ok. Nadrobię do marca Co do imion to stwierdziliśmy, że jak będziemy wiedzieli czy to chłopczyk czy dziewczynka to wtedy jakieś wybierzemy bo teraz nie możemy się zdecydować. Chodzi mi po głowie jakaś Patrycja, Oliwia a dla chłopca zupełnie nic nie mogę wymyśleć. Musimy sie wybrać na USG ) pozdrawiam gorąco w tę rozciapaną pogodę ))) Odpowiedz Link Zgłoś
monikwodnik Re: po weekendzie 22.11.04, 17:56 Witajcie słoneczka! Dłuuuugo nie pisałam, bo nie mam internetu w domu, tylko w pracy mam dostęp. A że pobyłam sobie trochę na zwolnieniu, to stąd to milczenie. Śpieszę z paroma nowymi informacjami: 19 listopada pani doktor potwierdziła na 100%, że będzie chłopak. Mąż zadowolony co niemiara, pierś wypięta do przodu itd. Co do imienia jest konflikt - ja chcę Bartka, mąż "nie bałdzo", więc na razie kwestię odłożyliśmy na później. Maluch w 24 tygodniu waży 666 g, za to mamusia przytyła 9 kg, nieżle co? Pani doktor zwróciła uwagę, żeby "pilnować wagi". Słodyczy mi się za bardzo nie chce, raczej mięska, a mimo to tyle przytyłam. Z badania moczu wyszło, że mam liczne bakterie, lekarka stwierdziła, żeby się tym nie przejmować. Jeśli nie mam dolegliwości pęcherzowych, pieczenia, to normalny stan rzeczy w ciąży takie bakterie. Fizycznie czuję się teraz o wiele silniejsza po tym zwolnieniu, chyba trochę odpoczęłam. Natomiast psychicznie totalny dół - jestem rozdrażniona, przewrażliwiona i czepiam się szczegółów. Mąż ma dosyć moich humorów i uważa, że ciąża mnie wcale nie usprawiedliwia, buuuuuuu... Kończę, bo zaraz wychodzę z pracy. Bądźcie wszystkie silne, nie poddawajcie się słabościom. Życzę zdrówka! Papa Monika Odpowiedz Link Zgłoś
kligler Re: po weekendzie 22.11.04, 20:21 Cześć Marcóweczki!!! Ja również tak jak monikwodnik mam momenty, że jestem koszmarnie rozdrażniona i na byle głupstwo reaguję złością. Na szczęście mój mąż wykazuje się dużą dozą cierpliwości. Strasznie boję się zimy (ślizgawicy), muszę kupić sobie jakieś porządne buty antypoślizgowe (może jakieś trapery)- upadek Hondy po prostu mnie zmroził. Jutro wybieram się na badanka (m.in test obciążeniowy glukozą, mocz, morfologia gr krwi itp.). Dziewczyny, czy Wasze giny wspominały coś o podawaniu przed 28 tygodniem immunoglobuliny? Ciekawa jestem czy to jest standard. Pozdrawiam wszystkie Marcóweczki, uważajcie na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
gusja Re: po weekendzie 23.11.04, 11:45 Witam Was Wszystkie, Mój ginek. powiedział, że w Polsce nie ma standartu podawania immoglobuliny w 28 tyg.(jedynie po porodzie), ale mogę ewwntualnie się zdecydować i załatwić to sobie w punkcie krwiodastwa. Istnieje oczywiście ryzyko, bo immoglobuline robi sie z czyjejś krwi. Ja się ciągle zastanawiam czy brac w 28 tyg.! Badałam i nie mam na razie przeciwciał. Trudna decyzja. Trzymajcie się ciepło, AGN. i ? Odpowiedz Link Zgłoś
olcia3221 tako wiktoria 24.03.05, 21:45 Ja mam nowy model wózka tako Wiktoria.Ładny,duzy.Potwierdzam ze jest strasznie cięzki i nie zbyt wygodny do złapania by podnosiła go jedna osoba przy wnoszeniu,do tegojako wózek głęboki nie ma prawie ze dostępu do kosza zakupy tylko drobne bo juznp.butelka wody mineralnej nie przechodzi a i jest tak nisko ze zachacza o fertepy i wysiera sie na krawęrznikach,narzekam równiez na hamulec z którym trzeba sie troche naszarpac bo nogą da sie go opuscic bez problemu ale odblokowanie wymaga "chłopskiej" siły .a jesli kupowac to tylko z regulowaną wysokoscią rączki bo po przełozeniu na wersje spacerową nie regulowana rączka jest nizej i wózek jakby traci sterownosc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marzena691 Kolejna rozdwojona 27.03.05, 11:55 Dolaczam do grona rozdwojonych. Sandra przyszla na swiat 22 marca, o 1:15 w nocy. Wazyla 3050 g, wzrost 49 cm. Jest cudowna. Porod byl ekspresowy, tym bardziej, ze to moje pierwsze dziecko. Z domu wyjechalam o polnocy, a juz o 1:15 Sandra byla na swiecie! Nie wiem jak to mozliwe, ze tak szybko - tylko 1 godzina. Co prawda skurcze zaczely sie 21 marca po poludniu, ale nie byly bolesne; czulam sie jak przed okresem. Dopiero ok. 11 w nocy zaczelo bardziej bolec, wiec zaczelam liczyc odstepy miedzy nimi. Okolo polnocy tak przyspieszylo, ze ledwo zdazylismy do szpitala. Okazalo sie, ze jak przyjechalam do szpitala to mialam juz 8 cm rozwarcia! No i po godzinie Sandra lezala juz na moim brzuchu. Karmienie piersia jest dla mnie troche ciezkie. Bardzo boli i jedna brodawke popekana. A coreczka ma ogromny apetyt! Zycze Wesolych Swiat Wielkiej Nocy i pozdrawiam wszystkie mamy i ich pociechy oraz wszystkie nierozdwojone. Marzena + Sandra Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: Gratuluję! 27.03.05, 13:57 Dziewczyny, zadziwiacie mnie tymi expresowymi porodami)) Jeszcze raz gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
mgg1 do wszystkich - WAZNE 22.11.04, 23:01 u mojego synka w badaniu genetycznym w piatek (22 tydzien) stwierdzono cysty?! (krwiaczki) w mozgu czy ktoras z Was tez spotkala sie z taka diagnoza? jest to dla mnie ogromnie wazne! za wszelkie info serdecznie dziekuje dodam jeszcze, ze lekarz specjalista poinformowal mnie o tym, ze 1:100 dziecko rodzi sie z taka wada Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: do wszystkich - WAZNE 23.11.04, 08:31 Mgg, niestety nic nie wiem na temat takich cyst. Widziałam już Twoje posty o tym, ale nie chciałam ich zaśmiecać niewiedzą. Trzymaj się, staraj się nie denerwować... wiem, że to trudne z takimi informacjami, ale to nie znaczy, że wszystko przesądzone... nie trać wiary w szczęśliwe zakończenie. Odpowiedz Link Zgłoś