Dodaj do ulubionych

Idę na chorobowe!!!

20.03.12, 10:41
i tyle. nie bede siedziala w tej pracy gdzie z dnia na dzien jest coraz gorzej, wyplaty od zesztego miesiaca tez mniejsze o ok 20%, a szef ma nas w d...

dzis jestem sama bo kolezanka wyjechala na szkolenie, nie czuje sie najlepiej a nawet nie ma kto mnie zastapic. jak sie wkurze to zamkne robote i pojade do dmu!! malo tego musze uzerac sie z ludzmi bo jestem doradca klienta!!! sad

ufff wyzalilam sie
Obserwuj wątek
    • justys271_net Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 11:30
      Nie żałuj sobiesmile to jedyny moment kiedy możesz "odpocząć" później będzie ciężko. Ja z pracą miałam podobnie, szef nie wiele zrobił żeby mi pomóc w tej sytuacji a dojazd do pracy to był koszmaruncertain
      Masz prawo do odpoczynku od wszystkiego i wszystkich! big_grin
    • kotkowa Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 12:56
      No i slusznie, stres ciazy nie sluzy smile a jak sie nie czujesz najlepiej to juz w ogole masz powod. Ja sie smieje, ze ciaza to nie choroba, bo samopoczucie i problemy bywaja duzo gorsze niz przy niejednej chorobie, z ktora sie siedzi na L4. Tak samo mozna powiedziec, ze porod to nie choroba... a boli jak @#$^,wiec bezsensowne takie gadanie.
    • ania.rene Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 13:15
      mój szef sądzę że byłby nawet złośliwy - bo to taki typ.

od jutra w takim razie leniuchuję. Spędzę czas ze starszą córką, zaoszczędzę na opiekunce i na paliwie (ok 40 km dziennie). jakieś 700zł w kieszeni smile
    • agnrek Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 13:33
      Ja jestem kadrową i stwierdzam, że obecnie naszym ciężarnym bardziej opłaca się iść na zwolnienie niż pracować. Dostają średnią z 12 m-cy z pensji i z dobrych premii, więc to wychodzi więcej niż gdyby były w pracy obecnie, bo bieżąca premie bardzo spadły.
      • ania.rene agnrek 20.03.12, 13:42
        a co w przypadku kiedy byłam na opiece nad dzieckiem w grudniu 2011roku? czy inaczej jest liczona średnia?
        słyszałam że jeśli nie minęły 3 miesiące kalendarzowe to średnia jest od stycznia go grudnia jeśli teraz pójdę na L4
        • agnrek Re: agnrek 20.03.12, 14:54
          Gdybyś od jutra wzięła zwolnienie, to średnia jest ta sama, na podstawie której naliczono zasiłek opiekuńczy w grudniu 2011 (bo nie minęły pełne 3 m-ce kalendarzowe). Jeśli wtedy zarabiałaś lepiej, to jak nabradziej się opłaca. ja akurat jestem mama bliźniaczek, które mają ponad 4 lata i ciągle chorują - w 2012 roku "lecę" średniią zarobków jeszcze z 2009 roku, bo pierwsze zwolnienie miałam w 2010 roku (a między żadnym zwolnieniem nie miałam 3 m-cy przerwy).
          Do średniej bierzemy zarobki (pensja plus premia) z 12 m-cy kalendarzowych poprzedzających miesiąc zwolnienia - czyli u Ciebie od listopada 2011 do grudnia 2010 włącznie.
          • ania.rene Re: agnrek 20.03.12, 15:22
            a zeby wyplata marcowa sie liczyla do srednej to kiedy bym mogla isc na l4??
            • agnrek Re: agnrek 21.03.12, 11:57
              W kwietniu, bo muszą minąć 3 pełne miesiące od poprzedniego zwolnienia.
    • chyba.ze Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 15:43
      Idź.
      Społeczeństwo zapłaci za twoje lenistwo.
      • ania.rene Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 16:04
        lenistwo???!!!
        • chyba.ze Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 17:33
          A co- chora jesteś?
          • 2szklana.pogoda Re: Idę na chorobowe!!! 20.03.12, 21:13
            Nie społeczeństwo zapłąci, tylko ZUS zapłaci ze składek, które pracując odprowadza każdy obywatel, w tym każda kobieta i również na ewentualność L4 podczas ciąży. Nie mogę zrozumieć dlaczego jedna kobieta drugą by zadziobała jakby mogła i skąd ta agresja? Co złego jest w tym, że ciężarna idzie na zwolnienie lekarskie jeśli źle się czuje lub ma przeżywać stresy w pracy? Wiadomo, że stres w ciąży szkodzi i matce i dziecku. Kobiety ciężarne powinno się chronić i traktować jak świętość w czasach ujemnego przyrostu naturalnego. Piętnowanie pójścia na zwolnienie i nazywanie tego lenistwem jest zwykłym chamstwem i krótkowzrocznym patrzeniem na problem.
            • chyba.ze Re: Idę na chorobowe!!! 21.03.12, 00:28
              Co złego jest w tym, że ciężarna idzie na zwolnienie lekarsk
              > ie jeśli źle się czuje lub ma przeżywać stresy w pracy?

Od złego samopoczucia i stresów jest coś takiego jak urlop wypoczynkowy. Nie wiedziałaś?

Kobiety ciężarne powinno się chronić i traktować
              > jak świętość w czasach ujemnego przyrostu naturalnego.

W ciążę kobiety zachodzą nie dla społeczeństwa a tylko i wyłącznie dla siebie.
              Bohaterka się znalazła big_grin

> Nie społeczeństwo zapłąci, tylko ZUS zapłaci ze składek,

A co to za różnica?

Wiadomo, że stres w cią
              > ży szkodzi i matce i dziecku

Uhm
              Wszystkim szkodzi- bez wyjątku, nie tylko cieżarnym.
              Jest odpowiedzialny za cukrzycę, nowotwory, nadwagę, nadciśnienie i depresję.

Kobiety ciężarne powinno się chronić i traktować
              > jak świętość

Od tego jest Pan Mąż lub Pan Konkubent.
              Jak będzie miał ochotę.

Piętnowanie pójścia na z
              > wolnienie i nazywanie tego lenistwem jest zwykłym chamstwem

Jest nazwaniem rzeczy po imieniu.
              Prawda w oczy kole?

• ania.rene Re: Idę na chorobowe!!! 21.03.12, 08:53
            jestem. a skoro nie znasz temetu to nie wypowiadaj sie na podstawie swoich doświadczeń - widocznie przykrych jak widać.
            • klaipio Re: Idę na chorobowe!!! 26.03.12, 19:13
              Pewnie idź na zwolnienie i nie słuchaj jakiś głupich wywodów kogoś kto pewnie nie może się pogodzić z tym, że sam nie może iść na zwolnienie
              Ja też jestem na zwolnieniu - 5 miesiąc ciąży i wiecie co, dziś dostałam plamienia, a skur...... lekarz w przychodni USG mi nie chciał zrobić, powiedział że nie ma czasu i mogę sobie iść zrobić gdzie indziej. W końcu mi zrobił, ale dla własnego spokoju muszę iść i zrobić jeszcze raz prywatnie. Za wizytę zapłacę 150 zł, więc sorry nie mam skrupułów być na zwolnieniu, moje składki chociaż w taki sposób w pewnym sensie do mnie wrócą, skoro łaskę lekarz robi że mnie przyjmuje....
      • mgd3 Re: Idę na chorobowe!!! 27.03.12, 16:55
        chyba.ze napisała:
        > Społeczeństwo zapłaci za twoje lenistwo.

W ciąży jeszcze nie jestem i na chorobowe nie idę, ale szlag mnie ciężki trafia jak czytam takie brednie! Społeczeństwo qrwa zapłaci! No ja pier@olę! Sprawdziłam na ostatnim pasku - składki zdrowotnej płacę ~800zł, składka chorobowa (ja + pracodawca) ~350zł. I kilkunastoletni staż pracy.
        Na zwolnienia praktycznie nie chodzę, opieka medyczna wyłącznie prywatnie - bo mnie te zapisy, kolejki i ogólnie komplikacje nfzetowskie przerastają uncertain

Uważam, że nawet gdybym całą ciążę siedziała na zwolnieniu to sobie na to ZAPRACOWAŁAM! Niech ZUS z MOICH składek zapłaci, żeby społeczeństwo nie płaciło :[[[[

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka