Dodaj do ulubionych

wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie

28.03.12, 21:34
Hej dziewczyny od stycznia jestem na zwolnieniu chciałam zrobić taki myk żeby na 2 tyg przerwać zwolnienie i iść na 10 dni urlopu (po czym wrócić na zwolnienie) żeby pobrać ekwiwalent za wczasy pod gruszą myślicie że jest to możliwe czy są jakieś bariery uniemożliwiające takie naciągactwo? jeśli chodzi o moją lekarkę myślę że nie było by problemu...
Obserwuj wątek
    • wielorak Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 12:03
      kwestia jeszcze uzgodnienia z szefem bo jak przerwiesz L4 to w sumie wracasz do pracy a czy pójdziesz na urlop wypoczynkowy to zależy od twojego przełożonego, czy cię póści bo w sumie może się nie zgodzić.
      ja na twoim miejscu bym tak nie robiła, zwłaszcza że po tym urlopie znowu pewnie wrócisz na L4 więc naciąganie jest widoczne w 1000% a chyba po urodzeniu chcesz wrócić do tej pracy prawda? chyba że tego nie planujesz to wyciskaj z firmy ile się da ale jak chcesz tak wrócić to daj spokój, dla paru groszy nie warto
      • agnrek Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 14:17
        Urlop i tak musisz wykorzystać, więc z punktu widzenia pracodawcy to nawet lepeij, jeśli go weźmiesz w czasie ciąży, a nie po macierzyńskim - wtedy teoretycznie wcześniej się pojawisz w pracy.
    • lidek0 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 19:34
      Rozumiem, że zależy Ci na pieniądzach, ja wolałabym zostawić go po porodzie i dłużej być z dzieckiem dostając pensję, wtedy i tak dostaniesz za wczasy pod gruszą
      • fryderyka785 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 03.06.12, 09:15
        wczasy pod gruszą są płatne raz na rok
        jeśli nie wykorzystasz ich w danym w roku to Ci przepadają
    • kami-66 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 20:53
      > są jakieś bariery
      Po L4 należy przepracować min. 1 dzień i dopiero na 10 dni urlopu.
      Sam urlop i wypłata za wczasy pod gruszą to nic złego bo pewnie jest to i tak wypłacane z ZFŚS.
      >cryingpo czym wrócić na zwolnienie)
      Tu się sprawa komplikuje bo twój zakład pracy musi znowu Ci zapłacić za pierwsze 30 dni twojego (przerwanego) L4 a już raz Ci płacili w styczniu i gdybyś była do porodu na zwolnieniu to do końca płaciłby ZUS a takie chodzenie w kratkę zazwyczaj nie jest dobrze postrzegane przez pracodawców. I to już jest naciągactwo bo znowu poniosą koszty wynagrodzenia (twoja pensja)
      Ja też radziłabym Ci abyś zostawiła sobie ten urlop dla maluszka bo więcej możesz stracić niż zyskać.
      Ps. szkoda, że nie poszłaś na urlop przed zwolnieniem
      • fredy58 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 21:04
        Hej nie wiedziałam czy wygramy z maleństwem bo miałam dość duże komplikacje dlatego nie chciałam brać urlopu, pracuje w państwówce więc myślę że pracodawca by mnie za to za bardzo nie gnębił, nie rozumiem lidek0 '' wtedy i tak dostaniesz za wczasy pod gruszą '' jak dostanę za wczasy jeśli nie pójdę na urlop w tym roku?
        I dlaczego muszę przepracować jeden dzień jeśli chcę iść na urlop? Wydaje mi się że mi się to należy bo jest to z FŚS ale chyba dam se spokój jeśli ma być to źle odebrane ale 700zł też na drodze nie leży...
        --
        • kami-66 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 21:38
          Takie są przepisy, że należy wrócić do pracy (przynajmniej na 1 dzień) i wtedy można pójść na urlop chyba, że na żądanie ale to są tylko 4 dni. Nie wiem jak w budżetówce ale u nas jest tak, że po 30 dniowej nieobecności w pracy należy się udać do lekarza medycyny pracy i ten, że lekarz musi nas przywrócić do pracy tak jakby sprawdza czy z nami wszystko ok.
          • kami-66 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 21:56
            Tak w ogóle to zadzwoń do kadr czy możesz po L4 od razu iść na urlop bo może u was jest inaczej. Jeśli jest tak jak piszesz (państwówka i nikt się nie czepia) to ja bym poszła na ten urlop.
            Główna zasada Aby otrzymać dodatek "pod gruszą" nie trzeba mieć 10 dni urlopu.
            Warunkiem otrzymania takiego świadczenia jest ciągłość 14 dni KALENDARZOWYCH wolnych od pracy, a nie wykorzystanie w tym okresie 10 dni urlopu. Jak ktoś dobrze pokombinuje to nawet za 6 dni urlopu można dostać "gruszke" wykorzystując w tym okresie np. długie weekendy.

Przepis prawny:
            5. Świadczenie urlopowe, o którym mowa w ust. 4, wypłaca pracodawca raz w roku każdemu pracownikowi korzystającemu w danym roku kalendarzowym z urlopu wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych.
            Niedługo długi weekend majowy. Powodzenia
            • fredy58 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 22:13
              To musiałabym zapytać bo ostatnio jak byłam w ciąży to po macierzyńskim od razu wskoczyłam na urlop nie musiałam przychodzić do pracy na jeden dzień a zdolność musiałam załatwić w pierwszym dniu powrotu. Przemyślę jeszcze wszystko i zobaczy się pozdrawiam smile
          • sanmarti pytanie do kami-66 29.03.12, 23:54
            Kami,czy te 30 dni o ktorych pisalas to dni robocze czy kalendarzowe-czyli lacznie z sobotami i niedzielami? smile
            • kami-66 Re: pytanie do kami-66 30.03.12, 09:50
              30 dni kalendarzowe. Z reguły tak jest wypisane L4 w ciągłości np od 15-01-2012 do 25-01-2012 dalej od 26-01-2012 do 15-02-2012 rzadko zdarza się żeby lekarz pisał od poniedziałku do piątku i w następnym tygodniu tak samo jeśli tak się zdarzy to jesteś w plecy za sobotę i niedzielę jak jest ciągłość za sobotę i niedzielę też nam płacą.
              • sanmarti Re: pytanie do kami-66 30.03.12, 13:02
                Mhm dziekuje za odpowiedz. Czyli jesli jestem w ciazy i mam L4 ponad 30 dni a musze wybrac urlop zaraz po moim L4 i chce otrzymac wczasy pod grusza to musialabym na dzien przed urlopem przyjsc do pracy, udac sie do lekarza medycyny pracy, tak? Wystarczy jak oficjalnie bylabym jeden dzien w pracy? czy to by nie bylo dziwne? smile
                • wielorak Re: pytanie do kami-66 30.03.12, 13:09
                  ja pierwszy raz o tym slyszę, być może to reguluje regulamin pracy więc musisz zobaczyć jak jest u ciebie, w każdej robocie mogą być troszkę inne zasady
                • kami-66 Re: pytanie do kami-66 30.03.12, 14:15
                  Tak było ale musisz zadzwonić do kadr jak jest w twoim zakładzie pracy bo pip zmienił swoje stanowisko w tej sprawie ale nadal nie każdy zakład pracy to stosuje.
                  Przeczytaj ten artykuł:
                  www.pckp.pl/stanowisko-pip-w-kwestii-mozliwosci-udzielenia-urlop-wypoczynkowego-pracownikowi-powracajacemu-do-pracy-po-okresie-niezdolnosci-do-pracy-spowodowanej-choroba,4,2022
                  Należy zaznaczyć, że stanowisko zaprezentowane przez Sąd Najwyższy znalazło oficjalne potwierdzenie w stanowisku Komisji Prawnej Głównego Inspektora Pracy z dnia 23 kwietnia 2009 r., w którym uznano za dopuszczalne „odroczenie” wykazania zdolności pracownika do pracy do czasu faktycznego podjęcia pracy na dotychczasowym stanowisku po zakończeniu urlopu wypoczynkowego.
                  Czyli mogą wymagać tego jednego dnia ale nie muszą "dopuszczalne odroczenie"
          • agnrek Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 30.03.12, 14:32
            Nie jest to prawdą, nie trzeba na żaden jeden dzień przychodzić do pracy. Natomiast, jeśli się bierze urlop, a wcześniej było zwolnienie lekarskie na co najmniej 30 dni, to należy wykonać badania lekarskie kontrolne.
            • kami-66 agnrek 30.03.12, 14:55
              W moim zakładzie tak właśnie jest przychodzę do pracy po 30 dniowym L4 podpisuje się na liście idę do kadr po skierowanie do lekarza z medycyny pracy i idę do lekarza. Kolejnego dnia dopiero mogę iść na urlop.
              > Natomiast, jeśli się bierze urlop, a wcześniej było zwolnienie lekarskie na co najmn
              > iej 30 dni, to należy wykonać badania lekarskie kontrolne.

Wyżej wrzuciłam artykuł który mówi o tym że nie koniecznie trzeba robić te badania idąc na urlop:
              Przez wiele lat dominował w orzecznictwie i doktrynie pogląd, zgodnie z którym warunkiem udzielenia urlopu wypoczynkowego pracownikowi powracającemu do pracy do okresie nieobecności spowodowanym trwającą dłużej niż 30 dni chorobą, było uprzednie poddanie pracownika kontrolnym badaniom lekarskim. Dopiero uzyskanie przez pracownika orzeczenia lekarskiego, z którego wynikała zdolność do wykonywania pracy na określonym stanowisku, warunkowało udzielenie pracownikowi urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po okresie choroby.

Przedstawiony powyżej pogląd został zakwestionowany przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 20 marca 2008 r. (II PK 214/07), w którym sąd orzekł, że rozpoczęcie urlopu wypoczynkowego po ustaniu czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby trwającej ponad 30 dni, nie oznacza, iż zachodzą przesłanki do przesunięcia urlopu na termin późniejszy w oparciu o art. 165 pkt 1 Kodeksu pracy. Jeżeli natomiast chodzi o określone w art. 229 par 2 Kodeksu pracy kontrolne badania lekarskie, to zgodnie z opinią Sądu są one przeprowadzane w celu ustalenia zdolności pracownika do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku, a ich niezbędność jest wymagana tylko przed dopuszczeniem pracownika do pracy. Natomiast nieprzeprowadzenie ich przed udzieleniem urlopu wypoczynkowego nie pozostaje w sprzeczności z istotą tego urlopu, która polega na czasowym niewykonywaniu pracy.

Należy zaznaczyć, że stanowisko zaprezentowane przez Sąd Najwyższy znalazło oficjalne potwierdzenie w stanowisku Komisji Prawnej Głównego Inspektora Pracy z dnia 23 kwietnia 2009 r., w którym uznano za dopuszczalne „odroczenie” wykazania zdolności pracownika do pracy do czasu faktycznego podjęcia pracy na dotychczasowym stanowisku po zakończeniu urlopu wypoczynkowego.
        • magottka85 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 22:11
          A jak macie w regulaminie FŚS??? Bo np. wiem, że u mnie (a pracuję w samorządówce) na wczasy pod gruszą można korzystać raz na 2 lata i ja już kombinowałam, że w tym roku urlopu nie wezmę, tylko w przyszłym roku i wtedy skorzystam z tych pieniędzy.
          • fredy58 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 22:13
            u nas jest co roku
            • magottka85 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 29.03.12, 22:16
              Ale Wam się powodzi wink
              • wielorak Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 30.03.12, 10:06
                skoro pracujesz w państwowym to jak pójdziesz teraz na urlop to później wynagrodzenie my ci zaplacimy a jak nie pójdziesz to zus także nie chodź teraz smile
      • agnrek Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 30.03.12, 14:29
        Wypowiem się jako kadrowa - przerwanie zwolnienie nie ma nic wspólnego ze zmianą płatnika - zakład pracy płaci za pierwsze 33 dni w roku kalendarzowym, od 34 dnia płaci już ZUS.
    • kami-66 Do fredry58 30.03.12, 14:40
      Do fredry58
      Idź na ten urlop UDZIELIŁAM CI ZŁEJ ODPOWIEDZI już drugi raz twój zakład pracy nie poniesie kosztów wynagrodzenia bo te Twoje 30 dni dotyczą przecież tego samego 2012 roku Ty jesteś od stycznia na tym zwolnieniusmile Żadnego naciągania nie będzie. Jak pójdziesz na L4 po urlopie to będzie to ten sam kod choroby i dalej będzie Ci płacił ZUS. SORRY ale czasami mam takie odmóżdżenie ciążowe.
      Pisałaś, że nie musiałaś mieć żadnej obecności po L4 i od razu poszłaś na urlop więc u was pewnie się nadal tego trzymają. Będzie 700 zł na wyprawkę dla maluszka
      • fredy58 Re: Do fredry58 30.03.12, 17:19
        Dzięki dziewczyny za okazaną pomoc i zainteresowanie, pogadam z pracodawcą czy się zgodzi na ten urlop a potem zapytam pani doktor czy nie ma nic przeciwko na przerwanie zwolnienia. Ciąglę się głowię bliscy mówią że mam nie kombinować ale kurcze chyba każdy kombinuje dla kasy nie dość że gó... człowiek zarabia to przynajmniej w tym miejscu by skorzystał smile pozdrowionka
        • wuika Re: Do fredry58 31.03.12, 21:07
          A teraz usiądź i policz. 700zł za wczasy pod gruszą to ew. zyski. A straty? Ile zarabiasz na miesiąc? Przelicz to na dwa tygodnie i Ci wyjdzie, czy opłaca Ci się iść na urlop już teraz (a nie po macierzyńskim). Jeśli zarabiasz mniej niż 1400zł na miesiąc (plus minus), to Ci się opłaca kombinować i rzucać się na tę gruszę, jeśli mniej, to wyobraź sobie, że chcesz zostać z dzieckiem określoną ilość tygodni po porodzie, mając urlopu 2 tygodnie mniej, musisz wziąć wtedy urlop bezpłatny smile Dlatego przy zarobkach większych niż 1400zł nie opłaca się kombinowanie, bo koszt tych wolnych dwóch tygodni kiedyś tam będzie dużo większy.
          • lidek0 Re: Do fredry58 01.04.12, 10:31
            Nie wiem tylko czy nie lepieje zostać ten czas dłużej po macierzyńskim z dzieckiem, ja wolałabym być dłużej z dzieckiem niż dostać za wczasy pod gruszą teraz. U nas przynajmniej każda kobieta zbiera urlop do wykorzystania po macierzyńskim.
            • wuika Re: Do fredry58 01.04.12, 17:09
              No też właśnie piszę, jeśli rozpatrujemy ileś tam czasu wspólnie z dzieckiem, to za zabrane sobie teraz 2 tygodnie urlopu później trzeba będzie brak bezpłatny. Jeśli ktoś zarabia minimalną, to się opłaca, wyżej to już raczej średnio.
    • klubgogo Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 01.04.12, 11:07
      Żeby wrócić z L4 lekarka musi Ci dac najpierw zaświadczenie o zdolności do pracy. Musiałabyć praktycznie wrócić do pracy, by złożyć wniosek urlopowy i dopiero iść na ten urlop, o ile szef wyrai zgode w jeden dzień.
      A tak nawiasem, dobrze, że chociaż przyznajesz się do naciągactwa. Jak dla mnie Twoja postawa i tak jest żałosna, nie maiałabym takiego tupetu, żeby tak postąpić.
      • fredy58 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 01.04.12, 13:35
        Nie muszę mieć zdolności do pracy na urlopie do twojej wiadomości
        Jeżeli natomiast chodzi o określone w art. 229 par 2 Kodeksu pracy kontrolne badania lekarskie, to zgodnie z opinią Sądu są one przeprowadzane w celu ustalenia zdolności pracownika do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku, a ich niezbędność jest wymagana tylko przed dopuszczeniem pracownika do pracy. Natomiast nieprzeprowadzenie ich przed udzieleniem urlopu wypoczynkowego nie pozostaje w sprzeczności z istotą tego urlopu, która polega na czasowym niewykonywaniu pracy.
        Mam jeszcze urlop zaległy z 2011 i wystarczy mi wybrać 6 dni przez weekend majowy żeby skorzystać z funduszy na który sama płacę składki.
        • agnrek Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 01.04.12, 13:47
          Pracuję jako kadrowa, obsługuję departament, który liczy 420 osób, "na stałe" musimy się liczyć z nieobecnością około 10% ciężarnych, mam na macierzyńskich/wychowawczych. Naprawdę nie ma dla nas znaczenia, czy pracownica jest na zwolnieniu czy wykorzystuje urlop wypoczynkowy - wszystko jest do ustalenia z przełożonymi. Jeśli chcesz przerwać zwolnienie, od razu następnego dnia wziąć urlop, po czym znowu wrócić na zwolnienie - proponowałbym to jasno ustalić z kadrami - wtedy nawet ze zwykłej oszczędności nie wyślą Ciebie na badania kontrolne. My u siebie bardzo pilnujemy badań, gdyż dopuszczenia pracownika do pracy bez nich oznacza karę w wysokości około 5 tysięcy złotych - u nas pokrywa ją przełożony, który dopuścił pracownicę bez badań (oczywiście,w razie kontroli PIP).
          Mamy wielu pracowników z zaległymi urlopami z 2011, więc chętnie ciężarnym podpisujemy wnioski urlopowe. Nie wydaje mi się,m żebyś Ty miała z tym problem.
          • kami-66 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 01.04.12, 19:41
            fredy58 jak będziesz rozmawiać z kadrami zapytaj czy ten weekend majowy wystarczy (6 dni) bo u mnie w pracy jest jeszcze osobny REGULAMIN z którego wynika, że aby dostać gruszę należy być na urlopie wypoczynkowym min 10 dni roboczych. Porażka domyślam się kto go u nas pisał
            suspicious
            To co my sobie tutaj piszemy, przepisy i artykuły na które się powołujemy to jedno, a w rzeczywistości jak to u mnie się odbywa przed takim urlopem Panie kadrowe przymuszają pracowników do powrotu na jeden dzień aby zrobili badania mimo tego, że urlop był dogadany z przełożonym.
            • fryderyka785 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 03.06.12, 09:21
              dziewczyny napiszecie jak to jest?
              muszę wrócić do pracy by iść na urlop,czy można go wykorzystać w trakcie zwolnienia?
              • yoku Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 05.06.12, 16:35
                musisz iśc do pracy ewentualnie po to, aby pracodawca podpisał Ci zgodę na urlop chyba, że można to załatwić inaczej. Ja ze zwolnienia wskoczyłam bez żadnych ceregieli na urlop a pracowałam wtedy w firmie która bardzo się przepisami kodeksu pracy przejmowała (ze względu na kilka spraw toczących się w sądzie pracy w zwiazku z pozwami pracowników) więc jakby to nie było zgodne z prawemn to wiedziałabym o tym pierwsza. Nawet po podpis nie musiałam się stawiać, bo odbywało się to u nas w firmie elektronicznie. Odpowiadając zatem na Twoje pytanie, nie jest to niezgodne z prawem ale jak będzie widział to Twój pracodawca nie wiadomo.
                • fryderyka785 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 06.06.12, 11:10
                  nie idę na urlop....posiedzę po macierzyńskim dłużej z dzidziusiem w domu
                  robili mi problemy - szkoda nerwów
                  • fredy58 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 06.06.12, 13:50
                    Powiem jak skończyła się moja sprawa, urlop został mi podpisany bez najmniejszych problemów, szefowa powiedziała że mam do tego prawo i nie widzi nic w tym złego szybciej będę w pracy po kilku dniach zadzwoniłam do kadr zapytać czy dyrekcja podpisała - podpisała też bez problemu, jest nas tylu że pewnie nie zwrócili uwagi. Wziełam 8 dni przez majowy weekend żeby otrzymać wczasy pod gruszą. A lekarz równiez nie robił problemu - stwierdził że jeśli nadal będę siedzieć w domu przez te dwa tygodnie i uważać na siebie to mu bez różnicy czy to jest urlop czy zwolnienie byle bym o siebie dbała i się nie forsowała. Czyli 8 dni mnie ani dziecka nie zbawi a fajna kasa na wyprawkę wpłyneła. To tyle pozdrawiam i dziękuję za dobre rady a te słowa krytyki sobie zostawcie.
      • fryderyka785 Re: wczasy pod gruszą a zwolnienie lekarskie 03.06.12, 09:19
        jak kiedyś będziesz w takiej sytuacji to ciekawe,czy jaka będzie Twoja postawa?
        te świadczenie należy się pracownikowi jak psu buda smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka