Dodaj do ulubionych

dni plodne

22.11.12, 10:35
Hej,
zastanawiam się nad jedną techniczną sprawą: chyba mam dziś owulację, tzn. bolą mnie jajniki i też tak by wypadało zgodnie z cyklem. Czy to oznacza, że owulacja zaczyna się czy jest w trakciesmile? Chodzi mi o to, czy jak dziś wieczorem postaramy się o dzieciaczka to jest szansa czy już za pozno czy może trudno stwierdzić? Wiem, ze komorka jajowa żyje 24h więc wg mnie jest duza szansa ale tak sie nie moge doczekać że wariuję. Czy mam rację czy się mylę? Pozdrowieniasmile
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: dni plodne 22.11.12, 19:50
      Trudno stwierdzić, owulację potwierdza usg. Sam ból może oznaczć wiele.
      • emilia.3 Re: dni plodne 22.11.12, 20:40
        ja na podstawie monitoringu cyklu z usg wiem, ze u mnie ból owulacyjny jest zazwyczaj na 2-3 dni przed samą owulacją, potem nadal ćmi mnie jajnik ale mniej
        wiem jak nerwowo można podchodzić do staran i bać się przegapienia TEGO momentu, ale stres nie pomaga w samych staraniach
        poza tym wg niektórych teorii komórka jajowa moze życ między 6 a 24 godziny, i często to jest tylko te 6 godzin, a same plemniki potrzebują kilku godzin na przygotowanie się by były w stanie zapłodnić komórkę, trudno wycelować jednym stosunkiem w samą owulację, może poobserwuj się, pomierz temperaturę, pooglądaj śluz, no i działaj tak jak polecają niektórzy lekarze: w okolicach dni płodnych sex co drugi dzień
        chociaż ja sama wolę w te strategiczne dni sex raz dziennie albo i dwa wink, bo M ma kłopoty z plemnikami
        • tretritra Re: dni plodne 23.11.12, 09:47
          emilia.3 napisała:

>ja sama wolę w te strategiczne dni sex raz dziennie albo i dwa wink, bo M ma kłopoty z plemnikami

jak ma problemy z plemnikami, to chyba częsty sex nie sprzyja ich "odbudowie"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka